thoralf

Direktlänk till inlägg 11 april 2016

TVÅ PROCENT AV STÖLDBROTT I BUTIK ANMÄLS

Av Thoralf Alfsson - 11 april 2016 23:25

 


De politiskt korrekta medierna och politikerna har år efter år hävdat att antalet brott minskar och att samhället blir tryggare. Jag och väldigt många andra som har lite ålder och därmed erfarenhet har tvivlat på dessa siffror och statistiken, medans andra, framförallt yngre med vänstersympatier köpt dessa siffror med hull och hår utan någon som helst kritisk granskning.


Svensk handel har nu genomfört en stor undersökning där man även granskat polisens hantering att anmälda stöldbrott i butiker.


  • Enligt undersökningen begås det ca 2 miljoner externa stöldbrott varje år. Av dessa anmäls endast ca två procent (ca 40 000).
  • Under 2015 lade polisen ned 54 procent av anmälningarna.
  • 8 av 10 har inte betalat sina dagsböter.
  • Av de strafförelägganden som kontrollerades i Stockholm City var samtliga meddelade gärningspersoner utan hemvist i Sverige.

Rapporten från Svensk handel är en skrämmande läsning men visar samtidigt på hur missvisande dagens statistik från t.ex BRÅ är.


”I samtal med våra medlemmar framkommer en bild av att samhället kapitulerat inför  vardagsbrottsligheten. Polisen lägger ned ärenden som borde gå att utreda, allt för få fall leder till fällande dom och mycket få av de skadestånd som utdöms betalas tillbaka.”

 

”För butiker med ett fåtal anställda, ibland kanske endast med en person i tjänst, är det omöjligt att kvarhålla en misstänkt till dess polis kan komma till platsen. Även om det är möjligt att anmäla händelsen i efterhand sker detta mycket sällan då dessa anmälningar nästan alltid läggs ned så fort de når polisen.”

 

Jag har haft en släkting som drivit klädbutik i många år och jag har hört ett otal historier om stölder i hans butik. Han var väldigt ofta ensam i sin butik. Kunde han inte stoppa tjuvarna innan de lämnade butiken var det ofta meningslöst att anmäla. Ibland struntade han till och med att anmäla stöldförsök om han lyckades få tillbaka skinnjackorna eller jeansen som stulits. En anmälan kunde dessutom innebär rättegång där han var tvungen att vittna. Det innebar i så fall att han var tvungen att skaffa extra personal till butiken när han själv var tvungen att infinna sig i Tingsrätten. Han fick dock ingen ersättning för sina extrakostnader för personal. Så i många fall blev det billigare att låta tjuvarna löpa!


”Vi studerade även ett slumpvis utvalt antal strafförelägganden, som utfärdats av polisen i Stockholm City under 2014. Av de undersökta fallen visade sig samtliga vara utfärdade till personer som saknade hemvist i Sverige. Gärningspersonen erkände brottet, förklarade sig villig att motta strafföreläggande och betala sin skuld och kunde därefter resa hem. Vid en närmare granskning visar det sig dock att ingen av dessa personer betalat sin skuld. Ett strafföreläggande ska vara betalt inom 30 dagar från utfärdandet. 100 procent av de strafförelägganden som har kontrollerats visar sig vara oreglerade, ett och ett halvt år efter strafföreläggandets utfärdande. I brottsstatistiken ses dessa strafförelägganden som uppklarade, avdömda fall. Man kan dock anta att den avskräckande effekten dessa påföljder haft på gärningspersonerna är mycket begränsad.”

 

”För en tjuv på genomresa i Sverige tycks strafförelägganden kunna fungera som ett enkelt sätt att komma undan ansvar för de stöldbrott man begått.”

 

Ännu en gång får vi ett bevis för hur fruktansvärt naiva våra myndigheter och vårt rättssystem är i praktiken. Man tror inte att det är sant när man läser rapporten!


”Redan nu kan vi dock konstatera att de åtgärder som samhället vidtar för att hantera mängdbrotten inte fungerar. När domstolar gång på gång dömer gärningspersoner att betala dagsböter trots att de saknar alla förutsättningar att betala dessa kan vi inte låta bli att förfäras.”

 

”Ju fler ärenden som polisen lägger ned, desto fler brottsoffer väljer att låta bli att polisanmäla de brott de utsätts för. Det ger en felaktig bild av brottsutvecklingen och kan få en olycklig inverkan på hur myndigheter, domstolar och politiker hanterar mängdbrotten.”

 

”Självfallet vilar ansvaret för detta misslyckande tungt på våra folkvalda politiker.”

 

Läs hela rapporten på följande länk.

 
 
Ingen bild

World Traveller

12 april 2016 03:46

Hade inbrott hemma i huset när min fru låg och sov. Polisen lade ner ärendet dagen därpå. Fick datorn hackad i samband med Bisnodes olagliga kreditupplysning på uppdrag av Researchgruppen och anmälde det. Ärendet lades ned dagen därpå.
Svensk polis är värdelös och helt politiserad.

 
Ingen bild

Demokratur

12 april 2016 06:07

Sverige.
En vänsterliberal bananrepublik.
Ett paradis för bidragstagare och kriminella.
Världens mest oikofoba befolkning.
En evolutionär gåta.

 
Ingen bild

Hulda mk1

12 april 2016 06:50

Lite av dessa stölder och snatterier får dock affärsinnehavarna ta på sig själva. När kassan ligger längst in i affären, frestar det säkert långfingrade typer lite extra.
Men det är ett land i förfall vi ser nu.
Gårdagens Ring P1 bör också uppmärksammas. En kvinna började en bit in i sitt samtal med programledaren tala om tafsandet i våra badhus och vilka som utförde det. Oh, oj, vad fort hon blev nedtystad och reglaget för inringandes volym slets säkert ned i botten med rekordfart...

 
Ingen bild

Rösta Lagom

12 april 2016 08:00


Vi röstar på SD därför att SD är lagom

 
Ingen bild

Bo

12 april 2016 08:27

I Costa Rica´s huvudstad stod det en vakt med batong eller skjutvapen framför varje butik. På Filipinerna vid entrén till en livsmedelsbutik fanns det fotografier på dem som inte fick komma tillbaka och "handla". Kan det bero på att man inte tycker synd om dem som stjäl?

Thoralf Alfsson

12 april 2016 08:57

I Sverige finns dessa foton också men de sitter uppsatta i personalrummet!

 
Ingen bild

Dille

12 april 2016 08:33

Det är årtionden sen jag slutade upp med att anmäla brott. Alla vet att brott inte utreds och att de ofta läggs ned även, om det finns stark bevisning.

 
Ingen bild

Ibbe

12 april 2016 08:34

Målsättningen från polisens sida bör ju vara att anmälan om brott och besked om att utredningen är nerlagd ska hanteras samma dag.

 
Ingen bild

Nemo saltat sobrius

12 april 2016 08:40

Det är ett stort problem för rättsstaten då en del element av befolkningen blir immuna mot straff.

När en person som har begått ett antal småbrott med böter och skadestånd som följd inte betalar av på dem och inte heller har någon inkomstkälla bör denne tas om hand. Sättas i ett för ändamålet avsett fängelse och arbeta av skulden under en begränsad tidsperiod som även är relaterad till arbetsprestationen.

Med jämna mellanrum får personen chans att komma tillbaka till samhället och jobba som vanligt. Slutar denne med det så tas personen om hand för en ny period straffarbete.

Låter kanske hemskt, men jag anser det ännu hemskare att dessa element skall kunna ställa till med så mycket skit utan att det kan göras något åt det. Systemet med Villkorligt, Böter, Skadestånd och Fotboja fungerar bara på personer som är etablerade i samhället, är intresserade av att tillhöra det och vara produktiva och där återfallsrisken är mycket låg.

Thoralf Alfsson

12 april 2016 09:00

Låter inte hemskt utan så bör det vara. Det finns många brottsoffer som väntar på sitt utdömda skadestånd. Personer som väntat i många år, däribland jag.

 
Ingen bild

Chrille

12 april 2016 08:57

"För en tjuv på genomresa............" (Utländska ligor?)
Tja, nu kommer jag sväva iväg något från artikeln, men......
I minneslunden på kyrkogården i kommunen jag bor så har det skett en del stölder då tjuvarna vill åt koppar, vilket brukar ske på olika kyrkogårdar runt om i Sverige för den delen. I vår minneslund finns en stor sten där man sätter upp namnplaketter över sin, som i mitt fall, döda mor.
Vid två tillfällen de senaste åren har ca 300 namnplaketter stulits från denna sten. TVÅ tillfällen. Vilket trauma detta är för alla inblandade som fått sin plakett av sin nära och kära stulen av dessa tjyvar. Nu hör det till saken att just dessa plaketter inte innehåller koppar(det ligger stort värde i koppar för tjuvar som bekant), så för patrasket är dom värdelösa.
Dessa brott är ju i stora drag olösliga för polisen. Man tar emot anmälan, men sedan händer inte så mycket mer. Från polisens sida lägger man väl ned ärendet ganska så omgående.
Dessutom blir det inte något större ståhej i media när sådana här stölder sker på svenska kyrkogårdar, knappt svenska kyrkan självt tycks ens reagera med någon kraft. Det nämns i någon liten notis, mer blir det inte. MEN.........!!!!!!
"Gud" nåde om liknande sker på en moské. Då är journalister som hyenor framme och det är sd,s fel och nazister, rasister, fascister och fan och hans mormor. Media rapporterar och det fördöms i TV-soffor av "experter", imamer dyker upp och fördömer detta eländiga rasistiska islamofobiska land osv.
T o m svenska kyrkan stormar fram med starka fördömanden, men vart är man när vandalisering och stölder sker på svenska kyrkogårdar.
"Tjoohooo - vart är ni".
Usch, tvi!

 
Ingen bild

C Andersson

12 april 2016 09:23

Thoralf
Länken till rapporten verkar vara 'inbäddad' här på din sida. Jag vill kunna länka till rapporten utan att behöva länka till den här sidan. Jag tror du förstår.

http://www.svenskhandel.se/globalassets/dokument/aktuellt-och-opinion/rapporter-och-foldrar/stoldbrott-i-butik-2015.pdf

Thoralf Alfsson

12 april 2016 09:32

Nej, varför vill du inte länka till min sida?

Du har ju även url till rapporten!

 
Ingen bild

Niklas R

12 april 2016 09:39

Idag, med polisens extremt begränsade resurser så finns det inte tid att utreda allt. Därför är det bra om t.ex en handlare kan presentera ett så färdigt fall som möjligt för utredaren, där den bara behöver gå igenom punkterna och se om de kan gå vidare till åklagare med fallet. Eftersom videobevis är det som smäller högst i dessa fall så är det extremt viktigt att handlaren har ett bra och korrekt installerat kamerasystem installerat som producerar bra och klara bilder samt som har ett exporteringssystem (av video, m.m.) där handlaren enkelt kan lägga in videosekvenser, stillbilder samt anteckningar till varje sekvens och stillbild som sedan lämnas över till polisen på ett usb-minne som en fil. Detta snabbar på utredningen och gör det enkelt för utredaren då den kan se vad som hänt samt få den/ de anställdas redovisning direkt på skärmen tillsammans med videosekvenserna över händelsen.
Detta upplägg rekommenderas av ledande svinnutredare i USA av exakt samma anledningar som vi har i Sverige idag, en överarbetat poliskår och mängder med vardagsbrott. Handlare som gått över till denna typ av redovisning av incidenter har sett en rejäl uppgång i fall som tagits till domstol och fått fällande domar.

Thoralf Alfsson

12 april 2016 10:03

Niklas

Du har inte läst rapporten!

Gör det så blir du säkert förvånad. Det hjälper inte med kameraövervakning i butikerna! Kan du inte identifiera personerna lägger polisen ned anmälan.

 
Ingen bild

Ludvig

12 april 2016 10:19

Man har en känsla av att brottsligheten ökar i stället för minskar.

 
Ingen bild

Hacke

12 april 2016 10:34

Ännu en inte oväsentlig pullfaktor, inte minst för alla kriminella och löskefolk i största allmänhet från världens alla hörn: En polismyndighet och rättsstat i fritt fall. Sverige är i rasande fart på väg mot status som bananmonarki.
Ny avslöjande och väntad statistik från AF idag: Merparten av alla arbetslösa består av låg- och outbildade utomeuropeer, siffror som bara väntas stiga framöver.

 
Ingen bild

Tony

12 april 2016 10:36

Ja det lönar sig att begå brott och att vara Politiskt
oärlig i Sverige, och med god hjälp av det genomruttna
media etablesimanget så kan den ohederliga skaran som
sysslar med brott fritt fortsätta att stjäla och begå brott.
Läste just denna lögn, att brotten minskat i Malmö, detta stod
i tidningen Ystads Allehanda som jag läste hos Tandläkaren,
Ja det var givetvis en Notis från T.T, för själv har dom
inga nyheter, man bara förmedlar P.K Nyheter.
Och brotten hade dessutom minskat i 2 år i rad skrev T.T
Undrar hur många som kan sitt Malmö som är villiga att
skriva under på den desinformationen?? Men alltid söver
det någon, vilket verkar vara Medias största uppgift idag!

 
Ingen bild

C Andersson

12 april 2016 11:19

Thoralf
Jag har i och för sig inte något problem men att länka till din sida. Problemet är att en hel del forum inte publicerar kommentarer som innehåller länkar till vissa sidor. Ibland länkar de inte alls. Därför underlättar det för många att de får verkliga adressen om de vill dela med sig av något.

Thoralf Alfsson

12 april 2016 12:03

Ja.men om du klickar på länken så får du ju den verkliga adressen!

 
Karlskronabloggen

Karlskronabloggen

12 april 2016 11:38

Man kan göra som fiskhandlaren i Lyckeby som sålde fisk från sin vagn vid ett köpcenter. Han tröttnade på återkommande nattliga stölder av den den dyraste fisken. Så han installerade en övervakningskamera i vagnen och lade sedan upp klippet på YouTube och tjuven blev snabbt identifierad!

https://www.youtube.com/watch?v=LeLWLYzIq4Q

http://karlskronabloggen.se

 
Ingen bild

Niklas R

12 april 2016 12:26

@Thoralf
Eftersom jag inte kan svara under mitt egna inlägg skriver jag ett nytt angående din kommentar.
Det jag försökte förklara adresserar det som Svensk Handels själv påpekar i rapporten - "Vår bedömning är inte att brotten är omöjliga att utreda, däremot att polisen inte anser det värt att lägga tid på dessa utredningar, som får så liten effekt på gärningspersonen."

Om handlaren gör en ordentlig rapport med de verktyg som ett kamerasystem för handel och säkerhetssystem har idag så blir resultatet därefter. Enklare för polisen att ta det direkt till åklagare och gå vidare med minimalt jobb. Tyvärr blir det så att man måste göra polisens jobb åt dem för att något skall hända.

Då jag jobbar i branschen så kan jag ju också säga att om vi tittar på en mindre butik med säg sex kameror och en inspelare så pratar vi om en kostnad på runt 50 000 exkl. moms men då får handlaren ett system som ger den möjligheterna som jag nämnde ovan vilket innebär att de snabbt kommer att återfå sina investerade pengar.

Thoralf Alfsson

12 april 2016 12:53

OK

 
Friholt

Friholt

12 april 2016 15:05

Ja, här var mycket klokt i den rapporten, men...
Vad menas med "externa stölder" och hur får man fram siffran 2 %? Svensk Handel i alla ära men har alltid en benägenhet att sätta likhetstecken mellan svinn och stölder. Så är det långt ifrån. Svinn är

Tillverkningssvinn, Fysiskt svinn, Administrativt svinn och avsiktligt svinn.
(Det senare delas dessutom upp på kunder, personal, leverantörer och ägare.)

Beträffande snatteribrott i butik (stölder under 1000 kr) måste man ha klart för sig att det oftast innebär (enligt en grundläggande HD-dom från 1973) att man skall passera kassalinjen eller ha kommit ut ur butiken utan att betala för varan för att det skall ses som brott.
Men - och detta är viktigt - målsägaren måste dessutom bevisa att händelsen begåtts med brottsuppsåt och det är inte det samma som att man bara fört ut en obetald vara utanför kassalinjen. Kan inte brottsuppsåtet bevisas skall den påstådda händelsen inte föranleda någon vidare åtgärd. (Brott kan ej styrkas).
Vidare så är inte snatteri straffbart på försöksstadiet (märkligt nog) vilket bl a innebär att en person kan stoppa både en och två korvar i fickan inne i butiken (gärningen på försöksstadiet men alltså ej brott) bara personen inte passerar kassalinjen med korvarna utan att betala för dem.
Und so weiter (Kunnande från anmälarna kan nog både underlätta och ge förklaringar.)

http://Stibb0418

 
Ingen bild

Lotta

12 april 2016 17:47

Drev inte SD frågan om att staten initialt skulle stå för skadestånd till brottsoffer och sedan driva in böterna från de brottsdömda?

Någon som följer hockeyn på TV 12? Kolla reklamen mellan perioderna. Någon som tror det skulle vara möjligt med likadan reklam fast med en dam i annan klädsel?

Thoralf Alfsson

12 april 2016 18:59

Jo, bland annat jag drev frågan i flera motioner.

 
Ingen bild

Chrille

12 april 2016 18:25

OT.

http://www.friatider.se/lofvens-attack-pa-svenska-folket-och-sd-surrealistiskt-och-neofascister

"Dumheten är en egendomlig sjukdom. Den sjuke lider inte av den, utan bara hans omgivning". / Paul-Henri Spaak

 
thojuh

thojuh

12 april 2016 19:14

"Brott lönar sej inte"
Jo i Sverige!

http://thojuh.se

 
Ingen bild

Knaster

12 april 2016 19:43

Oj ett inslag på Rapport ang att SD vill kraftig minska bidrag till nyanlända. Inga rasistiska påhopp! Skumpa!

 
Ingen bild

World Traveller

12 april 2016 20:01

Endast i lama Sverige kan en statsminister komma undan med att haana och forakta sitt eget folk saa som Lofven gor. I alla andra laender hade folket sparkat honom ut ur landet, langt ut.

 
Ingen bild

Gubben o Gumman

12 april 2016 21:39

"Vi skall ha ett fängelse i Kalmar även i framtiden"
Citat Joehan Persson

Absolut

 
Ingen bild

s29

13 april 2016 21:38

Kan det vara så att samtliga myndigheter i Sverige har drabbats av samma virus som dom numera botade apatiska barnen?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22 23 24
25 26 27 28 29
30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards