thoralf

Alla inlägg den 11 april 2016

Av Thoralf Alfsson - 11 april 2016 23:25

 


De politiskt korrekta medierna och politikerna har år efter år hävdat att antalet brott minskar och att samhället blir tryggare. Jag och väldigt många andra som har lite ålder och därmed erfarenhet har tvivlat på dessa siffror och statistiken, medans andra, framförallt yngre med vänstersympatier köpt dessa siffror med hull och hår utan någon som helst kritisk granskning.


Svensk handel har nu genomfört en stor undersökning där man även granskat polisens hantering att anmälda stöldbrott i butiker.


  • Enligt undersökningen begås det ca 2 miljoner externa stöldbrott varje år. Av dessa anmäls endast ca två procent (ca 40 000).
  • Under 2015 lade polisen ned 54 procent av anmälningarna.
  • 8 av 10 har inte betalat sina dagsböter.
  • Av de strafförelägganden som kontrollerades i Stockholm City var samtliga meddelade gärningspersoner utan hemvist i Sverige.

Rapporten från Svensk handel är en skrämmande läsning men visar samtidigt på hur missvisande dagens statistik från t.ex BRÅ är.


”I samtal med våra medlemmar framkommer en bild av att samhället kapitulerat inför  vardagsbrottsligheten. Polisen lägger ned ärenden som borde gå att utreda, allt för få fall leder till fällande dom och mycket få av de skadestånd som utdöms betalas tillbaka.”

 

”För butiker med ett fåtal anställda, ibland kanske endast med en person i tjänst, är det omöjligt att kvarhålla en misstänkt till dess polis kan komma till platsen. Även om det är möjligt att anmäla händelsen i efterhand sker detta mycket sällan då dessa anmälningar nästan alltid läggs ned så fort de når polisen.”

 

Jag har haft en släkting som drivit klädbutik i många år och jag har hört ett otal historier om stölder i hans butik. Han var väldigt ofta ensam i sin butik. Kunde han inte stoppa tjuvarna innan de lämnade butiken var det ofta meningslöst att anmäla. Ibland struntade han till och med att anmäla stöldförsök om han lyckades få tillbaka skinnjackorna eller jeansen som stulits. En anmälan kunde dessutom innebär rättegång där han var tvungen att vittna. Det innebar i så fall att han var tvungen att skaffa extra personal till butiken när han själv var tvungen att infinna sig i Tingsrätten. Han fick dock ingen ersättning för sina extrakostnader för personal. Så i många fall blev det billigare att låta tjuvarna löpa!


”Vi studerade även ett slumpvis utvalt antal strafförelägganden, som utfärdats av polisen i Stockholm City under 2014. Av de undersökta fallen visade sig samtliga vara utfärdade till personer som saknade hemvist i Sverige. Gärningspersonen erkände brottet, förklarade sig villig att motta strafföreläggande och betala sin skuld och kunde därefter resa hem. Vid en närmare granskning visar det sig dock att ingen av dessa personer betalat sin skuld. Ett strafföreläggande ska vara betalt inom 30 dagar från utfärdandet. 100 procent av de strafförelägganden som har kontrollerats visar sig vara oreglerade, ett och ett halvt år efter strafföreläggandets utfärdande. I brottsstatistiken ses dessa strafförelägganden som uppklarade, avdömda fall. Man kan dock anta att den avskräckande effekten dessa påföljder haft på gärningspersonerna är mycket begränsad.”

 

”För en tjuv på genomresa i Sverige tycks strafförelägganden kunna fungera som ett enkelt sätt att komma undan ansvar för de stöldbrott man begått.”

 

Ännu en gång får vi ett bevis för hur fruktansvärt naiva våra myndigheter och vårt rättssystem är i praktiken. Man tror inte att det är sant när man läser rapporten!


”Redan nu kan vi dock konstatera att de åtgärder som samhället vidtar för att hantera mängdbrotten inte fungerar. När domstolar gång på gång dömer gärningspersoner att betala dagsböter trots att de saknar alla förutsättningar att betala dessa kan vi inte låta bli att förfäras.”

 

”Ju fler ärenden som polisen lägger ned, desto fler brottsoffer väljer att låta bli att polisanmäla de brott de utsätts för. Det ger en felaktig bild av brottsutvecklingen och kan få en olycklig inverkan på hur myndigheter, domstolar och politiker hanterar mängdbrotten.”

 

”Självfallet vilar ansvaret för detta misslyckande tungt på våra folkvalda politiker.”

 

Läs hela rapporten på följande länk.

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22 23 24
25 26 27 28 29
30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards