thoralf

Alla inlägg den 6 april 2018

Av Thoralf Alfsson - 6 april 2018 19:45

Jag vet att många väntar på statistiken för Kalmar kommun efter att Barometern tagit upp detta i ett försök av ”damage control” genom att försöka döma ut statistiken och siffrorna i förväg, innan jag publicerat dessa på min blogg. Min uppfattning är att Anders Blank misslyckades med detta då han fick dra tillbaka den första artikeln och skriva om artikeln och införa en rättelse samtidigt som den nya artikeln publicerades. Enligt uppgift skall det även komma en rättelse i den tryckta upplagan.


Det som ändå är lite komiskt men samtidigt illavarslande för Barometern är att Anders Blank sa att han fått uppgifterna från vänsterpartiets kommunalråd Bertil Dahl. Han kände inte till att övriga kommunalråd och oppositionsråd fått min statistik.


Visst är det märkligt att vänsterpartisten Bertil Dahl vänder sig till den borgerliga tidningen Barometern och inte till den socialdemokratiska Östra Småland!

 

När ni läser hur mycket som Kalmar kommun fått i ersättning från Migrationsverket under enbart 2017, så motsvarar det nästan samma summa som vad Kalmar kommun betalar för Guldfågeln arena, drygt 240 miljoner kronor. Något att fundera och reflektera över!


Jag har skickat mina frågor till följande personer.

Johan Persson (S), kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande och ledamot av socialdemokraternas partistyrelse.

Dzenita Abaza (S), kommunalråd

Bertil Dahl (V), kommunalråd

Ingemar Einarsson (C), kommunalråd

Christina Fosnes (M), oppositionsråd

Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd


Samtliga kommunalråd har svarat medan moderaternas Christina Fosnes och liberalernas Carl-Henrik Sölvinger inte svarat.


Så här svarade kommunalråden på mina tre frågor.


Var du medveten om dessa siffror tidigare?

Hur ser du på utvecklingen som framgår av statistiken?

Är du oroad inför framtiden?


 

 

 

 


Av svaren kan man dra slutsatsen att de inte kände till statistiken eftersom flera ifrågasätter om den är riktig. De har tydligen även haft samråd om hur de skall svara då tre av svaren kom nästan samtidigt under torsdagen. Johan Persson svarade mer eller mindre direkt.


När jag ställer den här typen av frågor i kommunfullmäktige brukar jag bli anklagad för rasism. Det hände så sent som för bara två veckor sedan. Är ganska trött på att bli kallad rasist bara för att jag vill lyfta de enorma kostnaderna för invandringen.


Här kommer nu dokumentet som jag skickade till politikerna och som fick Barometern att skriva en artikel.


Hur ser befolkningsutvecklingen ut i Kalmar kommun? Kommunen har haft en relativt stabil befolkningsutveckling från ca 61 000 invånare 2002 till dagens drygt 67 000 invånare men sammansättningen har över tiden förändrats ganska dramatiskt. I Kalmar län är det bara två utav tolv kommuner som haft en befolkningsökning av personer med svensk bakgrund, nämligen Kalmar och grannkommunen Mörbylånga. Som kommunalrådet Johan Persson (S) brukar säga på öländska ”När det regnar i Kalmar så dugger det på Öland”.


Det är ju bara sex kilometer Ölandsbron som skiljer kommunerna åt och det har givetvis haft en positiv inverkan på utvecklingen även i Mörbylånga kommun att Kalmar kommun växer ordentligt.


 

Antalet personer med svensk bakgrund har ökat sedan 2002 med ca 1 500 personer, vilket innebär en ökning med 2,7 procent. Samtidigt har antalet personer med utländsk bakgrund ökat med nästan 6 000 personer vilket motsvara en ökning med drygt 100 procent sedan 2002. Eller det har tillkommit invånare med utländsk bakgrund motsvarande en hel Torsås kommun eller Högsby kommun till Kalmar kommun sedan 2002. Detta har givetvis fått stora konsekvenser.


Förändringen i befolkningen har även fått konsekvenser när det gäller arbetslösheten. Antalet invånare med utländsk bakgrund uppgår till ca 11 000 personer. Vilka konsekvenser har det fått? Ja, det är bara att titta på siffrorna över arbetslösheten i Kalmar kommun.

 

Idag ligger arbetslösheten bland inrikes födda på mycket låga ca 4,5 procent. När det gäller utrikes födda är dock utvecklingen helt annorlunda och har under de senaste månaderna varit ca 25 procent.


Nu är dock detta inte hela sanningen. Kalmar kommun satsar tillsammans med Arbetsförmedlingen stora ekonomiska resurser för att hålla nere arbetslösheten. Under 2017 kostade dessa åtgärder minst 52 miljoner kronor, varav ca 33 miljoner kronor kom från Arbetsförmedlingen. Pengarna används till att skapa subventionerade anställningar eller som vissa föredrar att kalla det för ”låtsas jobb”. Under 2017 har 511 personer varit föremål för dessa subventionerade anställningar. Utan dessa subventionerade anställningar där närmare 50 procent gått till personer med utländsk bakgrund skulle sannolikt antalet arbetslösa i denna grupp istället uppgått till ca 30 procent.


Här kommer en sammanställning över de subventionerade anställningarna som jag fick i smband med en interpellation i Kalmar kommunfullmäktige den 26 mars 2018.


 

Ett syfte med dessa subventionerade anställningar är också att flera av dessa åtgärder är A-kassegrundande. Vilket ger personer rätt att så småningom gå på A-kassa istället för på försörjningsstöd då dessa subventionerade anställningar upphör.


Vid en information till kommunfullmäktige den 26 mars framkom också att Kalmar kommun har ca 60 personer anställda som enbart jobbar med integration. I diverse projekt där flera av ovanstående subventionerade anställningar säkerligen ingår.


Att utvecklingen i Kalmar kommun är alarmerande när det gäller arbetslösheten för personer med utländsk bakgrund är ett faktum som ofta förnekas av politiska företrädare inom framförallt majoriteten som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Oppositionspartierna inom Alliansen och Miljöpartiet lyfter aldrig dessa frågeställningar. Det är endast Sverigedemokraterna som lyfter detta politiskt av oppositionspartierna.


När man synar kommunens ekonomi i sömmarna så förstår nog alla med lite sunt förnuft att en katastrof kan vänta om hörnet för kommuner med en liknande utveckling. Under 2017 delade regeringen ut de så kallade välfärdsmiljarderna (10 miljarder kronor) till kommunerna för att välfärden skulle kunna upprättas. Kalmar kommun fick genom detta statsbidrag ta del av drygt 40 miljoner kronor. I regeringens dokument över fördelningen till kommunerna står det dock följande.


”Stöd med anledning av flyktingsituationen inom utgiftsområde 25.”


Att sedan kalla det för ”välfärdsmiljarderna” är ju direkt felaktigt, utan skall utan tvekan betraktas som Fake news från statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson.


Men situationen blir inte bättre när man även tittar på hur det ser ut i den åtgärd som kallas för etableringsreformen.

 

Etableringsreformen fungerar som en stötfångare för kommunerna som avlastas från dessa kostnader för nyanlända som blir skrivna i kommunen under de första 24 månaderna. Efter dessa månader går det fulla ekonomiska ansvaret över helt och hållet på kommunen. Utbetalningen av etableringsersättning har ökat dramatiskt det senaste året.


Kostnaderna uppgår nu till drygt 3 miljoner kronor per månad och det finns än så länge ingen tendens till att kostnaderna ens skulle börja plana ut.

 

Om de personer som ingår i etableringsreformen inte har en egen försörjning när de lämnar reformen efter 24 månader så blir det med stor sannolikhet kommunen som genom försörjningsstödet får ta det ekonomiska ansvaret för dessa personer.


Dessutom så har förstås Kalmar kommun redan kostnader för försörjningsstöd till personer med utländsk bakgrund på ca 20 miljoner kronor.


Kalmar kommun har också fått enormt mycket pengar från Migrationsverket i ersättningar för asylsökande och de kostnader som uppstått i kommunen, framförallt för ensamkommande unga män. Kostnadsutvecklingen har varit dramatisk de senaste två åren. Under 2017 uppgick ersättningarna till hissnande 230 miljoner kronor.

 

En Guldfågeln arena per år!


Ökning sedan 2012 är nästan 400 procent. Från 47 miljoner kronor 2012 till helt sanslösa 230 miljoner kronor under 2017. Kom ihåg att det handlar om våra gemensamma skattemedel. Inga pengar som ramlar ner från himlen eller från EU som en del tycks tro. Utan det handlar om skattemedel som istället kunde används för att upprätthålla välfärden inom skola, sjukvård och äldreomsorg i kommunen.


Om jag summerar de nämnda kostnaderna så blir den totala summan ca 320 miljoner kronor under 2017 för att hålla igång invandringen under ett enda år enbart i Kalmar kommun innan kostnaden går över helt och hållet på kommunens skattebetalare. Kalmar kommuns skatteintäkter var under 2017 ca 3 000 miljoner kronor, det innebär att kostnaderna för invandringen under 2017 motsvarar ca 11 procent av skatteintäkterna.


Om Kalmar kommun skulle finansiera hela invandringskostnaden under 2017 självt, skulle kommunen varit tvungna att höja kommunalskatten med ca 11 procent. Det vill säga från dagens 21,81 kronor till ca 24,20 kronor. En höjning med nästan 2,50 kronor. Till detta skall givetvis även landstingsskatten läggas på 11,37 kronor.


Totalt i kommunal o landstingsskatt närmare 36 kronor per hundralapp! Och då är kyrkoskatten inte inräknad.


De personer som inte förstår att alla dessa kostnader både påverkar möjligheten att upprätthålla och förbättra välfärden måste vara väldigt naiva och okunnig eller helt enkelt väldigt ointresserade. De personer som fortsätter rösta på något av partierna som vill ha en generös migrationspolitik. Det vill säga mer eller mindre alla partier förutom Sverigedemokraterna kan inte ha alla hästar hemma eller så är man fruktansvärt okunniga och litar på politikerna inom partierna i 7-klöverns propaganda om att invandringen till Sverige är lönsam.


Om man summerar dessa kostnader som staten har tagit på sig för att klara migrationssituationen i Kalmar kommun så borde var och en förstå att det kommer att bli kärvt när kommunen måste ta hela det ekonomiska ansvaret själva om något eller några år. Om dessutom konjunkturen viker i världsekonomin så blir det mer än kärvt för samtliga kommuner i vårt land.


Väntar katastrofen om hörnet? Då är det bara staten som kan rädda Kalmar kommun! Med lånade pengar och sämre välfärd.

Här nedan finns en detaljerad sammanställning av ersättningarna till Kalmar kommun från Migrationsverket.

 


Tidigare granskade kommuner med länkar till dessa blogginlägg.


Oskarshmns kommun

Västerviks kommun

Emmaboda kommun 

Mörbylånga kommun

Borgholms kommun

Torsås kommun

Vimmerby kommun

Högsby kommun

Hultsfred kommun

Nybro kommun

Mönsterås kommun



Av Thoralf Alfsson - 6 april 2018 14:03

 


Under förmiddagen tog Barometern ned sin artikel som innehöll flera fel. Nu har man efter en dialog med mig ändrat sin artikel. Det är ju positivt. Men i fortsättning får nog kommunikationen med vissa journalister ske via mejl/messenger eller liknande. Jag vill inte bli felciterad utan ha absolut kontroll på vad jag sagt till media.


Nu får vi se om artikeln åter igen går upp som mest läst på Barometern.


http://www.barometern.se/kalmar/alfssons-sd-utrakning-doms-ut-en-hobbyutrakning/


Att Barometern dessutom länkar till mitt dokument är en ren bonus som jag givetvis tackar för. Det innebär givetvis en stor spridning av dessa faktauppgifter och utveckling som vi sett i Kalmar. Ett stort tack till ansvariga på Barometern. En skön present på fredagseftermiddagen.


Jag räknade för övrigt upp ytterligare exempel på kostnader för kommunen som inte kom med i texten som det stora antalet integrationsprojekt som bedriva av kommunen. För att inte tala om alla HVB-placeringar som görs på grund av hedersrelaterade problem  i invandrarfamiljer eller att flickor riskerar att bli bortgifta mot sin egen vilja.

Till detta kan också kostnader för t.ex tolkar. 


 


Sedan har vi brottsligheten som enligt Östra Småland ökar dramatiskt i Kalmar och Kalmar län. Vad tror till exempel mina läsare vad överfallsgruppvåldtäkten i Norrliden kommer kosta skattebetalarna? Hur många miljoner kronor. Kommer 10 miljoner kronor räcka för enbart detta brott?


Det finns hur mycket som helst att summera om man bara vill. Men ett mångkulturellt bokslut vägrar alla kommuner att sammanställa över kostnaderna. 


Här är listan på ett antal integrationsprojekt som Kalmar kommun driver.


 


Dessa projekt kostar givetvis också miljonbelopp under ett år.



Av Thoralf Alfsson - 6 april 2018 00:34

 

Barometern och Anders Blank gör det igen! Skyndar till majoritetens försvar, det vill säga de rödgröna i Kalmar. Dessutom gör Anders Blank en egen uträkning av kostnaderna för invandringen till 50 miljoner kronor men hur han får ihop denna siffra framgår inte av artikeln och sedan har han mage att påstå att det är min uträkning. Vilken förbannad lögn!

 

Jag anger inte den siffran någonstans i det dokument över statistiken som jag skickat till Kalmars kommunalråd och oppositionsråd för kommentarer och gärna ett svar på mina tre frågor.


Under onsdagsförmiddagen färdigställde jag mitt statistikdokument för Kalmar kommun och mejlade det till kommunalråden och oppositionsråden. Alla kommunalråden har redan svarat på mejl medan oppositionsråden ännu inte svarat men det får fredagen på sig också. Sedan kommer jag publicera statistiken på bloggen under fredagskväll, med mina kommentarer. Det kommer bli läsvärt kan jag lova. Det är säkert också anledningen till att Barometern skyndat på med sin artikel men det kommer sannolikt bara leda till fler läsare av mitt blogginlägg.


Idag blev jag dock uppringd av journalisten Anders Blank som uppenbarligen fått en kopia på dokumentet från vänsterpartiets kommunalråd Bertil Dahl. Anders Blank har till och med kontaktat migrationsforskaren Joakim Ruist, fast Anders Blank kallar honom helt felaktigt Johan Ruist i sin artikel. Pinsamt för Anders Blank.


Syftet med att kontakta Joakim Ruist är givetvis att få någon att säga att mina siffror är felaktiga. Joakim Ruist ställer uppenbarligen villigt upp som detta alibi. Pinsamt för Joakim Ruist.


Problemet för Barometern och Anders Blank är bara att siffrorna inte är mina siffror. De kommer från olika svenska myndigheter som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Socialstyrelsen och den rödgröna regeringen och borde därmed vara godkända även av Anders Blank och Barometern.


Det enda jag gjort är att summera kostnaderna från respektive myndighet och då blir de helt plötsligt felaktiga. Jag noterar att Anders Blank bara nämner en enda kostnad i artikeln från en myndighet, nämligen 19 miljoner kronor för etableringsreformen. Inte ens där skriver Anders Blank rätt kostnad. I mitt dokument som gått ut till kommunalråden och oppositionsråden anger jag den kostnaden till 32,7 miljoner kronor. Anders Blank klarar uppenbarligen inte ens av att läsa innantill.


Det är ju också spännande att migrationsforskaren Joakim Ruist dömer ut myndigheternas siffror. Han kallar dessutom min summering för en ”hobbyuträkning”! Minst sagt häpnadsväckande enligt min mening. Joakim Ruist kommer att få förklara sig. Om han nu vågar!


Men det finns fler skrämmande påståenden i artikeln. Anders Blank skriver ”ta exempelvis försörjningsstödet där staten ersätter krona för krona”. Jag tror många som jobbar på socialförvaltningar kommer skaka på huvudet. Dessutom verkar det vara ett citat från Joakim Ruist. Pinsamt om Anders Blank även citerar felaktigt i artikeln.


Men jag tror de flesta av mina läsare förstår syftet med Barometerns artikel!

 


http://www.barometern.se/kalmar/alfssons-sd-utrakning-doms-ut-invandring-kostnadsneutral-for-kommuner-enligt-forskare/


PS

Vid klockan 07:56 idag så justerade Barometern namnet på migrationsforskaren från Johan till Joakim Ruist på webben men i den tryckta upplagan är det förstås fortfarande fel.


Nu inväntar jag bara att "Inte rasist men" och andra vänstersympatisörer hänger på sitt propagandaorgan Barometern. Varför inte även riksmedia. Det vore kul med lite mer uppmärksamhet.

 

Fantastiskt bra insats av Kent Ekeroth i Aktuellt. Kent körde över miljöpartiets Maria Ferm så det sjöng om det. Jag hoppas att många lyssnade på Kent.

 

Tråkigt att Kent Ekeroth inte får möjligheten att fortsätta i Sveriges riksdag! Inslaget om Ungern börjar efter drygt 20 minuter. Klicka på bilden för att se Aktuellt.


 

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards