thoralf

Direktlänk till inlägg 15 februari 2018

VIMMERBY KOMMUN INGET UNDANTAG

Av Thoralf Alfsson - 15 februari 2018 21:51

Då var det dags för nästa kommun att granska när det gäller invandringens kostnader under 2017. Denna gång granskar jag Vimmerby kommun.

 

Jag skickade nedanstående sammanställning över statistik för Vimmerby kommun till kommunchefen Carolina Leijonram, kommunstyrelsens ordförande Tomas Petersson (M) och vice ordförande för kommunstyrelsen Helen Nilsson (S) och ställde nedanstående frågor.

 

Var du medveten om dessa siffror tidigare?

Hur ser du på den utveckling som framgår av statistiken?

Är du oroad inför framtiden?


Jag är dock inte imponerad över de svar jag fått. Socialdemokraten Helen Nilsson har dock inte ens svarat men det var heller inte något jag förväntade mig.

 

Här är Carolina Leijonrams och Tomas Peterssons svar.


 

 

 

Jag är född och uppvuxen i Vimmerby kommun, närmare bestämt i samhället, Södra Vi. Jag flyttade dock från kommunen när jag var 23 år och flyttade till grannkommunen Hultsfred då jag började jobba på Silverdalens pappersbruk. Mina föräldrar bodde däremot kvar i Södra Vi i hela deras liv. Därför har jag faktiskt lite koll på vad som händer i kommunen. För snart 15 år sedan beslutade Arla att bygga en mjölkpulverfabrik i Vimmerby. Jag blev en del av projektet via konsultföretaget Benima, senare ÅF och jobbade mer eller mindre heltid med projektet från 2004 fram till 2009.


Alliansen har styrt i Vimmerby under många år. Centerpartiet och Moderaterna har varit de ledande partierna. De har fått gott stöd av den centerpartistiska lokaltidningen Vimmerby Tidning. För de flesta är väl Vimmerby kanske mest känt för Astrid Lindgren och Astrid Lindgrens Värld. Någon riktigt stark politisk profil har dock aldrig funnits i Vimmerby.

Som så många andra kommuner har även Vimmerby drabbats av en stor invandring som nu påverkar kommunens ekonomi negativt och risken är stor att det förvärras under de närmaste åren.


Hur ser befolkningsutvecklingen ut i Vimmerby? I stort sett har befolkningsmängden varierat runt 15 500 invånare under senaste 15 åren. Men sammansättningen av befolkningen har förändrats över tid.


 

Källa SCB

Antalet invånare med svensk bakgrund har minskat med ca 1 000 personer sedan 2002 men antalet invånare med utländsk bakgrund har under samma tid ökad med ca 1 200 personer. Siffrorna för 2017 har ännu inte kommit från SCB.


Eftersom Vimmerby har goda arbetsmöjligheter och relativt många företag som t.ex Åbro och Ljunghälls i Södra Vi, med många anställda har arbetslösheten varit ganska låg under många år i kommunen men under de senaste åren har de hänt något.


Källa Arbetsförmedlingen  


Idag ligger arbetslösheten bland inrikes födda på mycket låga ca 3,8 procent. När det gäller utrikes födda är dock utvecklingen helt annorlunda och har under de senaste månaderna ökat till över 40 procent. En mycket besvärlig och alarmerande utveckling för Vimmerby kommun.


När man synar kommunens ekonomi i sömmarna så förstår nog alla med lite sunt förnuft att en katastrof kan vänta om hörnet för kommuner med en liknande utveckling. Under 2017 delade regeringen ut de så kallade välfärdsmiljarderna (10 miljarder kronor) till kommunerna för att välfärden skulle kunna upprättas. Vimmerby kommun fick genom detta statsbidrag ta del av ca 18 miljoner kronor. I regeringens dokument över fördelningen till kommunerna står det dock följande.


”Stöd med anledning av flyktingsituationen inom utgiftsområde 25.”

  

Att sedan kalla det för ”välfärdsmiljarderna” är ju direkt felaktigt utan skulle utan tvekan betraktas som Fake news från statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson.


Men situationen blir inte bättre när man även tittar på hur det ser ut i den åtgärd som kallas för etableringsreformen.


 

Källa Försäkringskassan


Etableringsreformen fungerar som en stötfångare för kommunerna som avlastas från dessa kostnader för nyanlända som blir skrivna i kommunen under de första 24 månaderna. Efter dessa månader går det fulla ekonomiska ansvaret över helt och hållet på kommunen.


Dessutom så har förstås Vimmerby kommun redan kostnader för försörjningsstöd till personer med utländsk bakgrund på ca 6 miljoner kronor.


Vimmerby kommun har också fått enormt mycket pengar från Migrationsverket i ersättningar för asylsökande och de kostnader som uppstått i kommunen framförallt för ensamkommande unga män. Kostnadsutvecklingen har varit dramatisk de senaste 5 åren.


Under 2017 uppgick ersättningarna till hela 110 miljoner kronor.

 

 


Källa Migrationsverket


Ökning sedan 2012 är ca 500 procent. Från 18 miljoner kronor 2012 till helt sanslösa 110 miljoner kronor under 2017. Kom ihåg att det handlar om våra gemensamma skattemedel.


Om jag summerar de nämnda kostnaderna så blir den totala summan närmare 155 miljoner kronor under 2017 för att hålla igång invandringen under ett enda år i Vimmerby kommun innan kostnaden går över helt och hållet på kommunens skattebetalare. Om jag jämför det med de beräknade skatteintäkterna på ca 670 miljoner kronor så utgör det nästan 25 procent.


Om Vimmerby kommun skulle finansiera hela invandringskostnaden under 2017 självt skulle kommunen vara tvungen att höja kommunalskatten med nästan 25 procent. Det vill säga från dagens 22,36 kronor till drygt 27 kronor. En höjning med ca 5 kronor. Till detta skall givetvis även landstingsskatten läggas på med 11,37 kronor.


Totalt i kommunal o landstingsskatt ca 39 kronor per hundralapp!

 

De personer som inte förstår att alla dessa kostnader både påverkar möjligheten att uppehålla och förbättra välfärden måste vara väldigt naiva och okunnig eller helt enkelt helt ointresserade. De personer som fortsätter rösta på något av partierna som vill ha en generös migrationspolitik. Det vill säga mer eller mindre alla partier förutom Sverigedemokraterna kan inte ha alla hästar hemma eller så är man fruktansvärt okunniga och litar på de hycklande politikerna inom partierna i 7-klövern.


Om man summerar dessa kostnader som staten har tagit på sig för att klara migrationssituationen i Vimmerby kommun så borde var och en förstå att det kommer att bli kärvt när Vimmerby kommun måste ta hela det ekonomiska ansvaret själva om något år.


Väntar katastrofen om hörnet? Det är bara staten som kan rädda Vimmerby kommun! Med lånade pengar och sämre välfärd.Här nedan finns en detaljerad sammanställning av ersättningarna från Migrationsverket.

 


Källa Migrationsverket


Tidigare granskade kommuner med länkar till blogginlägget


Högsby kommun

Hultsfred kommun

Nybro kommun

Mönsterås kommun


 

 
ANNONS
 
Ingen bild

K

15 februari 2018 23:15

Superintressant! Helt ohållbar utveckling givetvis. Har du möjlighet att ta fram sådana här texter för andra kommuner också? Speciellt intressant är kommuner som sticker ut lite på olika sätt. Nacka, Borlänge, Staffanstorp och Norrköping kanske. Även de största, Stockholm, Göteborg och Malmö. Vore otroligt värdefullt.

 
Ingen bild

Sollbränd

15 februari 2018 23:52

Precis så illa svarar Kalmar kommuns tjänstemän (om man ens får svar alls), vilket är riktigt illa faktiskt.

 
Ingen bild

Laglydig

16 februari 2018 01:21

Carolina Leijonram vill inte svar.
Lösning: Återinför tjänstemannaansvaret nu!

 
Ingen bild

Cosmik Debris

16 februari 2018 01:27

Vimmerby och Mariannelund är två platser jag tidigare alltid förknippat med Emil i Lönneberga.

Numera förknippar jag dem med muslimsk invasion, grova muslimska gruppvåldtäkter och muslimsk misär.

Till Doktorn i Mariannelund kommer nog inte längre små lintottar som fastnat med huvudet i en soppskål. Det handlar nog snarare om skottskador och söndertrasade våldtäktsoffer.

Det var bättre förr.


......innan muslimerna kom.

 
Ingen bild

Björn

16 februari 2018 04:25

Dåligt av de personer som du adresserade frågorna till inte svarade. Men gissar arr dessa av olika anledningar inte kan. De måste vara medvetna om situationen.
Man kan ju bara undra när pengarna ska ta slut. Fast Magdalena säger ju att det går bra för Sverige.
Idag är statsskulden 1242 miljarder kronor. 1088 var den på 623 Miljarder och för femtio år sedan, 1968, var den 0 kr, Med tanke på alla pengar som staten har lånat upp borde vi ju idag ha en samhällsservice som slår allt som varit. Men jag fanns 1968 och har inga minnen över att föräldrarna klagade på dålig samhällsservice. Vi hade visserligen inga mobiltelefoner eller datorer då. Men livet fungerade och är folk verkligen lyckligare idag?

 
Ingen bild

Fredde

16 februari 2018 06:57

Man undrar ju varför de inte svarar? Kan de inte, eller får de inte? Lika eländigt båda.
Skrämmande siffror, bra jobbat Thoralf!

 
Ingen bild

Anneli Jakobsson

16 februari 2018 08:22

Tack Thoralf för detta. Mycket intressant

 
Ingen bild

Ölandsbonde

16 februari 2018 09:28

->Björn
Runt 1960 var kommunal och landstingsskatt 10 kr tillsammans. (O)Msen kom då och var på 4%.
Vad fick vi för skatten då? Ungefär som nu, fast var man sjuk så kom farbror doktorn på hembesök. Skola från 7 år och Kindergarten för de minsta fanns. Försvar och värnplikt hade vi också. Vägnätet var inte asfalterat i samma utsträckning som idag. Där har det skett stora förbättringar men så har vi också skatt på bilar som sägs gå till vägnätet.

Övriga förändringar; TV, bilar, datorer, telefoner etc. är sådant som stat, landsting och kommun inte finansierat.

Man måste faktiskt undra hur det kan komma sig att idag är kommun och landstingsskatten uppe på runt 32 kr per hundring och på det man får över och konsumerar betalar man 25% i skatt. Ibland är det till och med så att det är momst på skatten. Gäller t ex energi och drivmedel.

Och inför de kommunala budgetarna som kommer efter valet för 2019 kommer det att bli stora höjningar. I år vågade man inte.

Det finns en tröst i alla fall. När kommun och landsting närmar sig 95 kr så blir det helt meningslöst att arbeta för sin försörjning. Bidrag är skattefria och det blir sådana vi får leva på. Hr det ska gå ihop vet inte jag. Fråga en miljöpartist.

 
Ingen bild

SM811

16 februari 2018 09:30

Sverige går mot ren katastrof.
"Polisen i Göteborg: Återvändande IS-terrorister som "inte mår så bra" ska få hjälp"
http://www.friatider.se/polisen-i-g-teborg-terv-ndande-terrorister-som-inte-m-r-s-bra-ska-f-hj-lp
Hur kan man vara så naiv att man tror att dessa islamister skall ändra sin inställning till svenska värderingar.
Vad är det för fel på polisen och sju(k)klövern som vill se att dessa finns ute i det svenska samhället. Självklart skulle de nekats att komma tillbaka.
SD 2018

 
Ingen bild

SM811

16 februari 2018 09:54

Skammans dag.
https://www.youtube.com/watch?v=xqB0FMRSC5M
Den misstänkte terroristen Rahkmat Akilov, som körde ihjäl fem människor på Drottninggatan i Stockholm förra året, fick tandvård för 50 kronor. Det skriver nu Sverigedemokraterna i ett inlägg på sociala medier.
http://www.friatider.se/sd-akilov-fick-tandv-rd-f-r-50-kronor

 
Ingen bild

Stefan A

16 februari 2018 10:09

Det är tydligen slut på "öppenheten" när de här sakerna kommer på tal...

 
Ingen bild

Pepparholm

16 februari 2018 10:43

Enligt Text-TV har Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Nils Muiznieks oförskämdheten att kritisera Sveriges flyktingpolitik. Det bör observeras att han efterträdde den notoriskt klagande Thomas Hammarberg på posten. Jag tvivlar på att regeringen törs gå i svaromål.

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

16 februari 2018 11:56

Läste på textTV.
Hotade polis med kniv.
Sköts efter varningsskott.
Bra !
Ett fall framåt för att öka polisens auktoritet.
Inom en snar framtid kommer polis att skjuta direkt utan varningsskott.
Hot mot polisbil ska bemötas på samma sätt.

 
fete@live.se

fete@live.se

16 februari 2018 12:13

Skattepengarna rullar fort ifrån det dom skulle gott till. Skola vård försvar polis äldre.Det våra så kallade politiker gör med våra skattepengar är STÖLD av svenska arbetare.....

http://fete

 
Ingen bild

Egon

16 februari 2018 13:31

Kul att se din bakgrund Thoralf.
Alles till lykke.
Hoppas att du får en plats i regeringen 2018
Annars är min röst på SD meningslös.

 
Ingen bild

Ölandsbonde

16 februari 2018 13:58

Nu har SD svarat på tandvårdsfrågan. Ett svar jag gillar. Publicerar hela svaret:

"Hej xxx,

Sverigedemokraterna är inte för att personer som befinner sig här illegalt skall kunna få sina tandvårdskostnader subventionerade. Jag kan därför inte redogöra för det fenomen som du beskriver nedan, utan det får de partier som står bakom det göra själva.

Ha en trevlig helg!
---

Med vänlig hälsning,
Ebba
Informationsassistent Sverigedemokraterna

 
Ingen bild

Hasse

16 februari 2018 14:32

Jag bor i Borås. Vi är en av de städer som tagit emot allra mest i Sverige sett till folkmängden. Kan du göra samma kartläggning här? Du kommer få ett bra bemötande till skillnad från kommunerna i Kalmar län. Det finns inte på kartan att någon här skulle svara som i Kalmar. Borås är utsedd till staden med trevligaste människorna, invandringen till trots. :)

Här finns över 200 IS-sympatisörer men polisen har stenkoll på dom. Det skulle inte vara känt att sitta här och käka munkar som man gör på Galggatan i Kalmar.

 
Ingen bild

Cosmik Debris

16 februari 2018 15:01

Det är ren njutning att lyssna på Mads Fuglede. Förlösande klarspråk om vilka som hotar vårt samhälle.

Muslimer är problemet.


Venstre i Danmark vill strama åt invandringspolitiken ännu mer(tidskod 4:45)
https://tinyurl.com/ybsw5fdf
https://www.youtube.com/watch?v=Yz75kM1tnvg

 
Ingen bild

Adam

16 februari 2018 16:18

Kalmar och dess kringkommuner har en jävla pissig attityd.

 
Ingen bild

Cosmik Debris

16 februari 2018 16:25

Antikalifen möter Patrik Engellau:

Tänk om det inte går att fixa Sverige?
https://tinyurl.com/y9jxfjwp
https://soundcloud.com/antikalifen/tank-om-det-inte-gar-att-fixa-sverige

 
Ingen bild

calle

16 februari 2018 18:13

de flesta 7 klöver politiker, vill bara ha personlig vinning av uppdragen. när de suttit ett tag och vet att de får pengar i fallskärm, så hoppar dom av uppdragen. det verkar som det är makter högre upp som styr agendan.

 
Ingen bild

Friholt

16 februari 2018 18:25

@ Pretty Boy Floyd 11:56 Poliser kan naturligtvis inte avlossa skott i repressivt syfte eller för att markera någon slags auktoritet.

Polisens skjutvapen kan i grunden endast användas i nödvärn.

Men polisen har dessutom möjlighet att frihetsberöva en gärningsman med hjälp av skjutvapen men då måste det stadgas två års fängelse som lägst i straffskalan för det aktuella brottet. Dessutom är en sådan åtgärd omgiven av bestämmelser så att inte allmänheten ska komma till skada.

De nuvarande bestämmelserna är beprövade och förmodligen till fyllest.

 
esteige@gmail.com

esteige@gmail.com

16 februari 2018 19:33

Tidigare kommentarar efterlyser samma förklarande diagram, med efterföljande text för andra kommuner. Ska det vara så svårt? Det är bara för SD ledamöterna i respektive kommun kopiera Alf. Gissar att Alf är positiv och han kan bidra med mallar. Antar att utfallet blir ungefär detsamma, mindre än 5% arbetslöshet bland infödda och 40% bland utrikesfödda.
Denna information ska användas till valet som valaffischer och valblad m.m När väljarna förstår varför valet står mellan 40 kronor i kommunalskatt eller sämre välfärd tappar de inte bara hakan utan också tänderna.
- Instämmer med alla berömmande ord om Thoralf. De finns få som gör avtryck på den politiska arenan som du Thoralf. Du är vår SD man.

http://Sven-Erik

 
Ingen bild

Svante1

16 februari 2018 19:39

Carina Bergfelt,SvT-reporter i USA har pratat dö-skit mot Trump i Rapport 19.30 i kväll...Vänster-eller miljöpartist. Usch !

 
Ingen bild

Ölandsbonde

16 februari 2018 19:56

esteige@gmailcom
"inte bara hakan utan också tänderna"
Jag gillar inte att bli av med fler tänder.

 
Ingen bild

lars johansson

16 februari 2018 21:01

Svante1,Hon pratar alltid skit om Trump i alla sammanhang,spelar ingen roll vad så är allt negativt om presidenten! SVT är ju objektiv och neutral du vet! HAHAHA vilket skämt!

 
Ingen bild

Cosmik Debris

16 februari 2018 22:03

@Svante1 Fredag 16 feb 19:39

Den värsta skolskjutningen i USA?

Sandy Hook Elementary School shooting
https://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Hook_Elementary_School_shooting

27 döda. Vem var president 2012?

Jo, det var massmördaren och fredspristagaren Barack Hussein Obama II.

Carina Bergfelt är en sorglig figur.

 
Ingen bild

Roggan

17 februari 2018 13:47

Hur ser det ut i pampen Perssons Kalmar?

Thoralf Alfsson

17 februari 2018 14:12

Det kommer ;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7
8
9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21
22
23 24 25
26 27 28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se