thoralf

Direktlänk till inlägg 2 mars 2018

BORGHOLMS KOMMUN HAR INTE FÖRSTÅTT PROBLEMEN ÄNNU

Av Thoralf Alfsson - 2 mars 2018 22:05

Då var det dags att granska en av Ölandskommunerna. Borgholm drabbades väldigt hårt i samband med det stora antalet asylsökande under 2015 på grund av att det fanns många sommaranläggningar som stod tomma efter sommaren. Där ägarna passade på att tjäna många miljoner kronor på att öppna för Migrationsverkets asylanläggningar. Något som drabbade framförallt Borgholms kommun hårt, speciellt grundskolan som fick ta emot hundratals elever.

 

Som vanligt har jag skickat mina frågor till kommunchefen Jens Odevall, kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S) och vice ordförande Sofie Loirendal från partiet Framtid Öland.

 

Var du medveten om dessa siffror tidigare?

Hur ser du på utvecklingen som framgår av statistiken?

Är du oroad inför framtiden?


Ingen har svarat på mitt mejl! Uppenbarligen anser det att frågorna inte är relevanta!

 

Ikväll blev jag dock uppmärksammad på att Sofie Loirendal, från Framtid Öland har svarat på partiets Facebooksida. Jag hoppas att väljarna verkligen läser svaret. Jag lägger upp det i slutet av detta blogginlägg med en länk om någon vill kommentera det på deras Facebooksida.

 

Som så många andra kommuner har även Borgholm drabbats av en stor invandring som nu påverkar kommunens ekonomi negativt och risken är stor att det förvärras kraftigt under de närmaste åren.

Hur ser befolkningsutvecklingen ut i Borgholm? I stort sett har befolkningsmängden varierat runt 11000 invånare under senaste 15 åren. Men sammansättningen av befolkningen har förändrats över tid.


 

Källa SCB.

Antalet invånare med svensk bakgrund har minskat med ca  1 000 personer sedan 2002 men antalet invånare med utländsk bakgrund har under samma tid ökad med ca 700 personer. Vilka konsekvenser har det fått? Ja, det är bara att titta på siffrorna för arbetslöshet.


Arbetsmarknaden är inte den allra bästa i Borgholm. Många pendlar förstås till Kalmar för att arbeta. Det innebär att arbetslösheten är ganska ok bland inrikes födda men däremot har utvecklingen bland utrikes födda varit en mindre katastrof under de senaste tio åren.


 

Källa Arbetsförmedlingen.


Idag ligger arbetslösheten bland inrikes födda ca 5 procent. När det gäller utrikes födda är dock utvecklingen helt annorlunda och har under de senaste månaderna pendlat runt 40 procent. Att Borgholms kommun är en sommarkommun syns tydligt i den årsvariation som finns i statistiken men den långsiktiga trenden bland utrikes födda har en alarmerande utveckling för Borgholms kommun.

  

När man synar kommunens ekonomi i sömmarna så förstår nog alla med lite sunt förnuft att en katastrof kan vänta om hörnet för kommuner med en liknande utveckling. Under 2017 delade regeringen ut de så kallade välfärdsmiljarderna (10 miljarder kronor) till kommunerna för att välfärden skulle kunna upprättas. Borgholms kommun fick genom detta statsbidrag ta del av ca 17 miljoner kronor. I regeringens dokument över fördelningen till kommunerna står det dock följande.


 ”Stöd med anledning av flyktingsituationen inom utgiftsområde 25.”


 Att sedan kalla det för ”välfärdsmiljarderna” är ju direkt felaktigt utan skulle utan tvekan betraktas som Fake news från statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson.


Men situationen blir inte bättre när man även tittar på hur det ser ut i den åtgärd som kallas för etableringsreformen.


 

Källa Försäkringskassan


Etableringsreformen fungerar som en stötfångare för kommunerna som avlastas från dessa kostnader för nyanlända som blir skrivna i kommunen under de första 24 månaderna. Efter dessa månader går det fulla ekonomiska ansvaret över helt och hållet på kommunen.


Dessutom så har förstås Borgholms kommun redan kostnader för försörjningsstöd till personer med utländsk bakgrund på ca 1,0 miljoner kronor.


Borgholms kommun har också fått enormt mycket pengar från Migrationsverket i ersättningar för asylsökande och de kostnader som uppstått i kommunen framförallt för ensamkommande unga män. Kostnadsutvecklingen har varit dramatisk de senaste 5 åren. Under 2017 uppgick ersättningarna till hela 106 miljoner kronor. Eller närmare 250 miljoner kronor sedan 2012.


 

Källa Migrationsverket


Ökning sedan 2012 är ca 1000 procent. Från 10 miljoner kronor 2012 till helt sanslösa 106 miljoner kronor under 2017. Kom ihåg att det handlar om våra gemensamma skattemedel.


Om jag summerar de nämnda kostnaderna så blir den totala summan drygt 130 miljoner kronor under 2017 för att hålla igång invandringen under ett enda år i Borgholms kommun innan kostnaden går över helt och hållet på kommunens skattebetalare. Om jag jämför det med de beräknade skatteintäkterna på ca 430 miljoner kronor så utgör det ca 30 procent.


Om Borgholms kommun skulle finansiera hela invandringskostnaden under 2017 självt skulle kommunen vara tvungen att höja kommunalskatten med nästan 30 procent. Det vill säga från dagens 21,58 kronor till nästan 28 kronor. En höjning med drygt 6 kronor. Till detta skall givetvis även landstingsskatten läggas på 11,37 kronor.


Totalt i kommunal o landstingsskatt ca 39 kronor per hundralapp!

 

De personer som inte förstår att alla dessa kostnader både påverkar möjligheten att uppehålla och förbättra välfärden måste vara väldigt naiva och okunnig eller helt enkelt helt ointresserade. De personer som fortsätter rösta på något av partierna som vill ha en generös migrationspolitik. Det vill säga mer eller mindre alla partier förutom Sverigedemokraterna kan inte ha alla hästar hemma eller så är man fruktansvärt okunniga och litar på de hycklande politikerna inom partierna i 7-klövern.


Om man summerar dessa kostnader som staten har tagit på sig för att klara migrationssituationen i Borgholms kommun så borde var och en förstå att det kommer att bli kärvt när Borgholms kommun måste ta hela det ekonomiska ansvaret själva om något år.


Väntar katastrofen om hörnet? Det är bara staten som kan rädda Borgholms kommun! Med lånade pengar och sämre välfärd.


Här nedan finns en detaljerad sammanställning av ersättningarna till Borgholms kommun från Migrationsverket.


 

Källa Migrationsverket


Givetvis gillar inte de styrande i Borgholms kommun att dessa siffror kommer till allmänhetens kännedom. I synnerhet inte om sitter vid makten och har ansvaret.


Sofie Loirendal från Framtid Öland har dock skrivit ett svar på partiets Facebooksida men något svar på mina frågor får jag dock inte. Jag tolkar dock deras svar som att de inte är det minsta oroliga och att det gärna ser att ön befolkas av fler asylsökande för medborgare är medborgare, oavsett etnisk eller religiös bakgrund. Något att komma ihåg.https://www.facebook.com/FramtidOland/


När jag försöker lägga in en länk till mitt blogginlägg på Framtid Öland så sitter någon och plockar bort länken direkt. Vilket fegt och ynkligt beteende! Vad är de rädda för?


Någon annan kanske kan lägga in länken och lyckas bättre


http://thoralf.bloggplatsen.se/2018/03/02/11518765-borgholms-kommun-har-inte-forstatt-problemen-annu/Tidigare granskade kommuner.


Torsås kommun

Vimmerby kommun

Högsby kommun

Hultsfred kommun

Nybro kommun

Mönsterås kommun

 
ANNONS
 
Ingen bild

Thor

2 mars 2018 22:37

Tack Thoralf för ditt ihärdiga arbete.

 
Ingen bild

Skatt

2 mars 2018 22:48

Har du grannskat kalmar kommun?

Thoralf Alfsson

2 mars 2018 23:59

Nej, men jag kommer göra det om några veckor.

 
Ingen bild

äggmannen

2 mars 2018 23:00

Thoralf!

Dina frågor var för svåra att besvara korrekt.
Du fick bara en floskelparad i retur.
Synd att de inte inser vad som väntar.

 
Ingen bild

Rune

2 mars 2018 23:14

Svaret är magnifikt i sin arrogans och fräckhet. Vad är det för människor i Framtid Öland?

 
Ingen bild

Laglydig

2 mars 2018 23:20

"I mejlet visas bland annat statistik som inte finns några källor refererade till", svarar Sofie Loirendal. Är hon blind, eller ser hon bara det hon vill se?

Bekymmersamt med alla dessa människor som delvis vill samma sak som vi vill men som inte inser att istället för att genomföra dom sakerna så ger vi det till muslimska ekonomiska flyktingar som bara skickar hem pengarna. Trist!

 
Ingen bild

OT

3 mars 2018 00:42

Apropå att ”Dieselförbud kan bli verklighet även i Sverige”: https://samnytt.se/dieselforbud-kan-bli-verklighet-aven-i-sverige/

P.S: Normalt sätt skulle jag sagt - "tänk på döden" men av förekommen anledning säger jag - "Tänk på VW" - ”Bohemian Rhapsody by Porkka Playboys”: https://www.youtube.com/watch?v=irLsjBDPe5c

 
Ingen bild

Kalle

3 mars 2018 01:07

Kanske den här länken funkar till öppet svar till dig Thoralf

https://www.facebook.com/FramtidOland/?hc_ref=ARRAFznZ-b1x6vyl6KGhR4JxsAwh6o_uduk3IQqWKrr03ps6eia4Wv_S2Z1Uz6PoSBA&fref=nf

 
Ingen bild

Eric H

3 mars 2018 01:21

Lade in ett par rader hos FÖ på fejan, inkl en länk kl 01.15
Den var iaf kvar 01.20

 
Ingen bild

OT

3 mars 2018 01:39

Apropå vår biskops senaste påbud - ”Björn Rosenström - Prästens beskännelse - Pop på svenska”: https://www.youtube.com/watch?v=q9_nkAzWhh8

P.S: Det är inte utan att man förundras över våran herres outgrundliga vägar. Eller röker biskopen på?

 
Ingen bild

Björn

3 mars 2018 02:10

"Uppenbarligen anser de att frågorna inte är relevanta". Men är det inte som så att de sitter i smeten och vet om det och vet heller inte hur eller vad de ska svara. Det gäller ju att hålla flaggan uppe och vara en lojal partimedlem.

Toralf, du har gjort ett bra arbete i och med att du även har skickat ut resultaten till de olika kommunerna och försökt pressa de ledande politikerna till ett svar.

Ser med oro på framtiden. Bor själv inte i länet. I min hemkommun börjar man nu säga upp hyreskontrakten med de som 2016 överflyttades från migrationsverket. Dessa asylsökanden fick då bostäder med korttidskontrakt, vilka nu löper ut. Från kommunen sida menar man att dessa människor nu har haft 2 år på sig att etablera sig i samhället och får söka bostad på samma sätt som alla andra infödda kommunbor.
Ska bli intressant och följa vad som händer och sker med dessa människor.
Klart är ju att kommunen inte vill försörja dessa och försöker nu att bli av med dem.
Gissar att det är fler kommuner som kommer att göra likadant och vad händer då ?
Risken blir att alla oönskade arbetslösa outbildade asylanter hamnar i ett fåtal kommuner där gettona sen breder ut sig. Vilken soppa !!

 
Ingen bild

vmm

3 mars 2018 02:53

Off topic men kanske intressant. Såg ni artikeln i Expressen i förrgår där expertförklaringen till varför det nu är så kallt och snöigt i Sverige är... växthuseffekten! Den globala uppvärmningen. Den gör att arktis värms upp mycket och då drar kylan ner mot Europa. Och det är något som, tydligen, kommer att bli vanligare iom uppvärmningen. Vad hände med odla vindruvor i Sverige och alla möjliga effekter av ett varmare klimat? Nej, det blir KALLARE säger nu någon expert. Jag tror att jättemånga svenskar tror att vi gått mot ett varmare klimat. Men ack, nej, så är det tydligen inte. Kylan är ännu ett bevis på värmen. Och hade vi haft varmare än normalt nu i slutet av februari och början av mars så tror jag nog att det också hade bevisat att det blir varmare. Hur det än blir så hittar man experter som berättar att det här beror på växthuseffekten. Och som sagt: hur många trodde att det skulle bli kallare när det blir varmare? Informationen om det har inte funkat så himla bra.

 
Ingen bild

Egon

3 mars 2018 06:59

Hej!
Gör om Strand Hotell till supermoskeè.
Borgholm kan bli ett center för Islam i Sverige.
Kanske kan vi locka ut alla Islamister till till Öland.....?
Sen spränger vi bron.
Sorry,ölänningar.
Någon måste offras om Sverigeskall ha en framtid.
Mvh.

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

3 mars 2018 07:50

Du kan känna dig stolt Thoralf med det jobb du lägger ner.
I varjefall uppskattar folk som har förståndet kvar ditt jobb.

Vi har en fruktansvärd otur att vi bor i ett land med idioter till ledare.
Som tar sina beslut bara beroende på att mobba SD. Partiet som hela tiden har varnat för den destruktiva utveckling som har skett och fotsätter med snabba steg.

Den ekonomiska utvecklingen för kommunerna är säkert lika mörk i hela Sverige. Tyvärr,tyvärr !

 
Ingen bild

SD-väljare

3 mars 2018 08:17

Intressant att se hur kommunerna ska hantera det hela när de får ta över hela etableringen. Anar att humanismen späds ut en hel del.

 
Ingen bild

pierre

3 mars 2018 08:27

Blir nu att påpeka för de som innan trodde framtid Öland var ett parti som stod för något vettigt att nu tänka om, de flesta jag känner som röstar SD röstade på Framtid Öland i kommunalvalet då SD lokalt inte hade några etablerade kända på sin valsedel och vissa som var på den hade gjort så korkade utspel så de blev liknade vid pajasar och den platsen har Per Lublin.

 
Ingen bild

SM811

3 mars 2018 08:35

Ynkliga personer som inte kan svara. Politikerföraktet spär de på rejält. Det intressanta är när kommer skattesmällen för dessa kommuner. En fråga som kommunerna är skylldiga att svara på är hur de skall klara den stora extrakostnad som kommer. Vad har de för alternativ än bara höja kommunalskatten? Bör komma upp i KF när budgeten skall presenteras.
SD 2018

 
Ingen bild

SM811

3 mars 2018 08:40

Anrikt äldreboende blir bostäder åt nyanlända
http://www.friatider.se/anrikt-ldreboende-blir-bost-der-t-nyanl-nda
Våra svenska uteliggare får stå och titta på när invandrarna flyttar in och får allt betalt. Att politikerna hatar sitt eget folk och ger förmåner till invandrare hoppas jag kommer att straffa sig för dess beslutsfattare.

 
Ingen bild

Fredde

3 mars 2018 09:17

Kommunalrådet i Borgholm är inte så bekymrad:
http://www.olandsbladet.se/oland/bokslut-2017-helt-okej-ar/

Men, hur blir det när det slutar strömma in pengar från staten?

 
Ingen bild

onkel sven

3 mars 2018 09:49

Har man som familjen Loirendal 727200:- i tjänst om året därtill 109091 :- i kapital och kanske en bostad värd flera miljoner så kan man kosta på sej att spela Allan och tycka att Sverige är rikt !Skäms !

 
Ingen bild

Eric H

3 mars 2018 10:20

Re mitt inlägg Lördag 3 mars 01:21
Nu kl 10.00 var mitt inlägg borta.
Försökte med ett inlägg till, nu har FÖ infört förhandsmoderering.
Fega politiker som inte tål avvikande åsikter, eller ens frågor, är något jag starkt ogillar..

 
Ingen bild

Niklas R

3 mars 2018 11:16

Två frågor:
1. I statistiken över befolknings härkomst räknas det bara på svenska medborgare eller är det skrivna i kommunen?
2. Vet Framtid Öland ens vad en "medborgare" är?

Thoralf Alfsson

3 mars 2018 12:06

1 det gäller de som var skrivna i Borgholms kommun.

2 Tänk om man kunde kommunicera med någon i Framtid Öland men det har tyvärr stängt alla dörrar.

 
Ingen bild

Ingela

3 mars 2018 11:17

Jag har lagt in länken men den åker förmodligen bort lika fort!

 
Ingen bild

Tomba

3 mars 2018 12:50

Hej, en par frågeställning gällande den statistik som du framför. Är det inte naturligt att kostnaden för flyktingar i början kommer att vara högre än för svenska de de behöver tid för att lära sig språket och anpassa sig till arbetsmarknaden, samt att de flesta inom loppet på 5-10 år är i arbete och då främst inom sjukvård- och restaurangbranschen? Sedan tänkte jag vem du räknar som invandrare, när en svensk man som får barn med en grekisk kvinna, blir barnet då svenskt eller grekiskt enligt din statistik. Detta är ingen kritik mot dig Toralf, men bara en fundering som jag har..

Thoralf Alfsson

3 mars 2018 13:07

Det exempel du tar upp med en svensk man och en grekisk kvinna som får barn är att barnet räknas som svensk bakgrund. Så har det varit sedan 2002 då det gjordes förändringar av hur dessa barn definierades. Det är därför jag börjar min redovisning från 2002.

Enligt uppgifter från statliga myndigheter har endast 50 procent ett jobb efter 8år i Sverige. Då kan ett jobb innebära att man bara jobbar ett par timmar per vecka. Så tyvärr kommer många av de som kommit till Sverige med väldigt låg utbildning kanske aldrig få ett riktigt heltidsjobb i Sverige. Många kommer bli en kostnad för Sverige under hela sitt liv.

 
Ingen bild

Laglydig

3 mars 2018 14:09

@Tomba Lördag 3 mars 12:50

Man kan spetsa till det lite ytterligare.
Om en 13-årig flicka (född i Sverige av föräldrar från MENA) gifts bort med en man från Syrien och barnen folkbokförs i Sverige, så räknas barnen till barnet (13-åringen) som "svensk bakgrund" i statistiken.

 
Ingen bild

Rolf

3 mars 2018 14:13

Det verkar inte Johan Persson heller gjort!

 
Ingen bild

S-E Karlsson

3 mars 2018 14:32

Framtid Öland lider tydligen av en enorm debatträdsla , dom vet med sej att dom har fel !

 
Ingen bild

oveg

3 mars 2018 17:59

Jag kommer osökt att tänka på ett par rader i en bok av K-O Arnstberg, tror jag det var, (ungefär, fritt ur minnet):

"Det finns Medborgare och det finns Motborgare, och så finns det en förfärande mängd Oborgare - personer som inte alls bryr sig om hur det svenska samhället skötes"

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se