thoralf

Direktlänk till inlägg 21 mars 2018

250 MILJONER KRONOR FÖR INVANDRINGEN I VÄSTERVIKS KOMMUN

Av Thoralf Alfsson - 21 mars 2018 21:35

Västerviks kommun har granskats av Uppdrag granskning den senaste veckan angående en byggnation på Slottsholmen och en förlängning landningsbanan vid flygplatsen. Moderaternas före detta kommunalråd Harald Hjalmarsson har utan tvekan varit ute i gränslandet och kommer nu granskas av åklagare.

 

Det är en ren tillfällighet att min egen granskning av kommunerna just denna vecka kommit till just Västerviks kommun. I förra veckan skickade jag ut min statistik till flera av de personer som förekommit i Uppdrag granskning. Jag har skickat till nedanstående personer för frågor eller kommentar av statistiken.


Thomas Kronståhl (S), ordförande kommunstyrelsen

Conny Tyrberg (C), vice ordförande kommunstyrelsen

Harald Hjalmarsson (M), 2:e vice ordförande kommunstyrelsen

Anders Björlin, kommundirektör


Var du medveten om dessa siffror tidigare?

Hur ser du på utvecklingen som framgår av statistiken?

Är du oroad inför framtiden?


Ingen av ovanstående personer har svarat på frågorna.


Hur ser befolkningsutvecklingen ut i Västerviks kommun? Kommunen har haft en relativt stabil befolkning men sammansättningen har över tiden förändrats ganska dramatiskt. Befolkning har hållit sig runt 36 000-37 000 invånare under 2000-talet. Invandringen är den stora orsaken till att kommunen inte har avfolkats.


 

Antalet personer med svensk bakgrund har minskat dramatiskt sedan 2002 med ca 2 500 personer vilket motsvarar en minskning med ca 15 procent. Samtidigt har antalet personer med utländsk bakgrund ökat med drygt 2 000 personer vilket motsvara en ökning med nästan 100 procent sedan 2002.


Förändringen i befolkningen har även fått konsekvenser när det gäller arbetslösheten. Antalet invånare med utländsk bakgrund uppgår till närmare 5 000 personer. Vilka konsekvenser har det fått? Ja, det är bara att titta på siffrorna över arbetslösheten i kommunen.


 

Idag ligger arbetslösheten bland inrikes födda på ca 5 procent. När det gäller utrikes födda är dock utvecklingen helt annorlunda och har under de senaste månaderna varit över 35 procent. Att Västerviks kommun har en alarmerande utveckling när det gäller arbetslösheten för personer med utländsk bakgrund är ett faktum som ofta förnekas av politiska företrädare inom 7-klövern.


När man synar kommunens ekonomi i sömmarna så förstår nog alla med lite sunt förnuft att en katastrof kan vänta om hörnet för kommuner med en liknande utveckling. Under 2017 delade regeringen ut de så kallade välfärdsmiljarderna (10 miljarder kronor) till kommunerna för att välfärden skulle kunna upprättas. Västerviks kommun fick genom detta statsbidrag ta del av ca 38 miljoner kronor. I regeringens dokument över fördelningen till kommunerna står det dock följande.


”Stöd med anledning av flyktingsituationen inom utgiftsområde 25.”


Att sedan kalla det för ”välfärdsmiljarderna” är ju direkt felaktigt utan skulle utan tvekan betraktas som Fake news från statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson.


Men situationen blir inte bättre när man även tittar på hur det ser ut i den åtgärd som kallas för etableringsreformen.


 


Etableringsreformen fungerar som en stötfångare för kommunerna som avlastas från dessa kostnader för nyanlända som blir skrivna i kommunen under de första 24 månaderna. Efter dessa månader går det fulla ekonomiska ansvaret över helt och hållet på kommunen. Utbetalningen av etableringsersättning har ökat dramatiskt det senaste året.


Dessutom så har förstås Västerviks kommun redan kostnader för försörjningsstöd till personer med utländsk bakgrund på ca 10,0 miljoner kronor.


Västerviks kommun har också fått enormt mycket pengar från Migrationsverket i ersättningar för asylsökande och de kostnader som uppstått i kommunen framförallt för ensamkommande unga män. Kostnadsutvecklingen har varit dramatisk de senaste två åren. Under 2017 uppgick ersättningarna till hissnande 169 miljoner kronor.


 

Ökning sedan 2012 är ca 900 procent. Från 19 miljoner kronor 2012 till helt sanslösa 169 miljoner kronor under 2017. Kom ihåg att det handlar om våra gemensamma skattemedel.


Om jag summerar de nämnda kostnaderna så blir den totala summan drygt 250 miljoner kronor under 2017 för att hålla igång invandringen under ett enda år enbart i Västerviks kommun innan kostnaden går över helt och hållet på kommunens skattebetalare. Västervik kommuns skatteintäkter var under 2017 ca 1 540 miljoner kronor, det innebär att kostnaderna för invandringen under 2017 motsvarar ca 16 procent av skatteintäkterna.


Om Västerviks kommun skulle finansiera hela invandringskostnaden under 2017 självt skulle kommunen varit tvungna att höja kommunalskatten med ca 16 procent. Det vill säga från dagens 21,16 kronor till ca 24,50 kronor. En höjning med nästan 3,50 kronor. Till detta skall givetvis även landstingsskatten läggas på 11,37 kronor.


Totalt i kommunal o landstingsskatt närmare 36 kronor per hundralapp! Och då är kyrkoskatten inte inräknad.


De personer som inte förstår att alla dessa kostnader både påverkar möjligheten att upprätthålla och förbättra välfärden måste vara väldigt naiva och okunnig eller helt enkelt helt ointresserade. De personer som fortsätter rösta på något av partierna som vill ha en generös migrationspolitik. Det vill säga mer eller mindre alla partier förutom Sverigedemokraterna kan inte ha alla hästar hemma eller så är man fruktansvärt okunniga och litar på politikerna inom partierna i 7-klövern.


Om man summerar dessa kostnader som staten har tagit på sig för att klara migrationssituationen i Västerviks kommun så borde var och en förstå att det kommer att bli kärvt när kommunen måste ta hela det ekonomiska ansvaret själva om något år.


Väntar katastrofen om hörnet? Det är bara staten som kan rädda Västerviks kommun! Med lånade pengar och sämre välfärd. Eller att många utrikes födda väljer att flytta ut från kommunen.Här nedan finns en detaljerad sammanställning av ersättningarna till Västerviks kommun från Migrationsverket.


 


Tidigare granskade kommuner med länkar till dessa blogginlägg.


Emmaboda kommun 

Mörbylånga kommun

Borgholms kommun

Torsås kommun

Vimmerby kommun

Högsby kommun

Hultsfred kommun

Nybro kommun

Mönsterås kommun


 
ANNONS
 
Ingen bild

MT

21 mars 2018 22:02

Hmm nu är det väl bara Oskarshamn och Kalmar kommun kvar?

Spännande

Starkt jobbat Thoralf

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

21 mars 2018 22:03

Såg inslaget om flygplatsen och kom att tänka på en flock får i en hage.
Där ett får (ABBA-Björn) springer iväg till ett hörn och alla dom andra springer efter dit.
Det förekom manipulationer både hit och dit,men det var osedvanligt idiotiskt att slutföra bygget utan att undersöka kraven för en flygplats i trafik.

 
Ingen bild

Observer

21 mars 2018 22:11

.....Å...... 1..2...3... Alla i kör;
ÅTERINFÖR TJÄNSTEMANNAANSVARET!!!

 
Ingen bild

Zzzz

21 mars 2018 23:01

När kommer granskningen om Kalmar?

Thoralf Alfsson

21 mars 2018 23:09

I nästa veckan kommer Oskarshamn och veckan därefter kommer Kalmar. När det gäller Kalmar väntar jag på lite kompletterande information som är speciell för Kalmar men väldigt viktig för att få ett helhetsgrepp.

 
Ingen bild

lol

21 mars 2018 23:02

Dags att ta en välförtjänt paus o ladda för bilder på vårens antågande.

 
Ingen bild

JD

21 mars 2018 23:28

Vilket arbete Du utför. Tack

 
Ingen bild

Zzzz

21 mars 2018 23:43

Intressant, men vänta dig ingen rekordnabb service av den eminenta kommunen för att få ut den information du begär. Antar att det ska gå genom 10 trötta stolar innan.

Thoralf Alfsson

22 mars 2018 00:01

Jag har ställt en interpellation som skulle ha kommit upp i kommunfullmäktige i februari men majoriteten flyttade den till KF i mars, det vill säga på måndag.

 
Ingen bild

Svante1

21 mars 2018 23:54

Björn Ulveus, bluffat sina tomter och o byggt bostadsrätter 6,5 mille och neråt...5,5 ,4,5 mille ......

 
Ingen bild

Lars Cornell

22 mars 2018 00:50

Tack för att du redovisar detta. Det flesta känner nog inte till dessa förfärande fakta.

Thoralf Alfsson

22 mars 2018 07:05

Försök att dela mitt blogginlägg till så många som möjligt i Västervik.

 
Ingen bild

Björn

22 mars 2018 02:14

När man ser statistiken i de olika kommunerna så är det ju bara att konstatera att kurvorna i de olika diagrammen ser ungefär lika ut. Vad man kan undrar över är vart tar Svenskarna vägen? Dör de ut eller flyttar de till Portugal? Eller kanske till någon storstad, där de mer betalda jobben finns.
Ska bli kul att se granskningen av kalmar och befolkningsutvecklingen där.
Hur som helst, sorglig läsning. Framtiden ser onekligen dyster ut och ett mycket bra jobb av dig.
Är övertygad om att de personer som nu inte har svarat är väl medvetna om dessa siffror.


 
Ingen bild

Paapen

22 mars 2018 07:29

Dessa jävla entreprenörer, dom tror dom äger allt och vet bäst. Fan va less man blir. Såg just på tv om organisationen Mentor som ska hjälpa kriminella Blattar att bli skötsamma vilka tror ni är med och finansierar detta? Jo bl.a första ap fonden dvs vi med våra pensionspengar. Att tänka på fattigpensionärerna är inte att tänka på. Rösta SD

 
Ingen bild

biran

22 mars 2018 07:54

Jag hoppas att SD skickar ut sådana information inför valet till samtliga kommuner i Sverige. Kan du möjligenoch för säkerhets skull göra denna statistik för våra tre storstäder och för några hårt belastade kommuner i övrigt?

 
Ingen bild

Fredde

22 mars 2018 07:58

Kan du förklara "i arbete?" Jag tänker att ibland räknas de som har minsta lilla deltagande i någon slags åtgärd (t.ex. 4 timmar studier per vecka, någon påhittad tjänst inom parkförvaltningen eller lönebidrag i nån idrottsföreing)som i arbete.

Fast egentligen är de arbetslösa och bara drar pengar.

Finns det något bra sätt att filtrera?

Thoralf Alfsson

22 mars 2018 08:46

Arbetsförmedlingens statistik är en riktig soppa som är svår att bearbeta och vad som gäller för alla olika typer av subventionerade anställningar.
Nu har även så kallade "Extra tjänster" tillkommit och snart kommer även "Etableringsjobb".

Suck!

 
Ingen bild

Per Olsson

22 mars 2018 08:37

Bra jobb du gör Thoralf.

 
Ingen bild

SM811

22 mars 2018 09:33

Mycket bra redovisning.
Liknade redovisning skulle alla andra kommuner också få.
Denna redovisning och alla de andra som du har gjort skulle tryckas upp på en liten folder och skickas ut till alla hushåll.
Då kanske det sovande folket skulle vakna?
SD 2018 för Sveriges framtid

 
Ingen bild

Hacke

22 mars 2018 10:36

Du gör det igen Thoralf, och igen…

Jag läste häromdagen ett mycket bra inlägg av Per Gudmundsson om det dåliga självförtroende partiledningarna har gentemot media. Något som orsakat att sd respektive m nu på kort tid tappat briljanta krafter som Kent Ekeroth och Hanif Bali. En klockren analys som jag tycker också kan inkludera Thoralf Alfssons behandling och öde.

Per Gudmunsson: ”Jag trodde, helt ärligt, att den centrala lärdomen efter Trump var att det inte är pressen som sätter agendan. Men inom loppet av bara några dygn har två stora partier visat att svensk politik är lika ängslig som någonsin. Sverigedemokraterna har petat Kent Ekeroth från riksdagslistan. Moderaterna har sparkat Hanif Bali ur partistyrelsen.
De två fallen är förstås väldigt olika, och det handlar om två olika partikulturer. Men jag tror det finns en gemensam nämnare. Och det är ett bristande självförtroende gentemot pressen. Partierna anser sig inte ha råd med rubrikerna.
Personligen tror jag pressen är inne i en förtroendekris. Inte gentemot alla men gentemot en stor del av väljarna. Braskande rubriker är därmed inte nödvändigtvis samma sak som vikande väljarsiffror.”

Jag skulle bara vilja byta ut Gudmundssons ”tror” mot ”vet” när det gäller pressens förtroendekris.
Den är ett faktum sedan lång tid och sannolikt får vi i samband med presentationen i eftermiddag av nya SOM-undersökningen på området ytterligare siffror som förstärker deras välförtjänta ras. Jag längtar otåligt tills den dag politikerna har kurage nog att likt Trump slita den självpåtagna dirigentpinnen ur händerna på dessa okunniga och oförskämda landsförrädare i svensk traditionell media.

 
Ingen bild

Hacke

22 mars 2018 14:33

Friskhetstecken i tiden. Fortsatt minskat förtroende för public service.
https://www.svt.se/kultur/medier/svt-tappar-fortroende-bland-aldre-och-alliansvaljare

 
Ingen bild

Laglydig

22 mars 2018 16:30

58-åring från Serbien och Montenegro (muslim? med tanke på namnet) våldtog 12-årig flicka upprepade gånger. Flickan blev gravid och födde barnet.
Stämningsansökan:
https://paavotajukangas.files.wordpress.com/2018/03/skaraborgs-tr-b373-18-aktbil-23.pdf

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

22 mars 2018 16:37

@ Hackes analys är helt riktig!
Dåligt självförtroende,ängslighet eller rent av rädsla är skit samma.
I alla dessa fallen när Thoralf inte får några svar från ansvariga politiker på sina enkla frågor,är jag inte säker på att det i alla fall är arrogans.
Jag är övertygad om att även om dom skulle vilja svara att det är åt helvete med invandringen så törs ingen ge ett ärligt svar.
Därför får Thoralf en del "goddag yxskaft" svar eller inga svar överhuvudtaget.
Det fråntar inte Thoralf betydelsen av att fortsätta med sin statistik och sanningar till ansvariga i kommunerna.
(Om du orkar Thoralf).
För den dan kommer när dom får stå till svars inför fler.

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

22 mars 2018 20:00

Dom som är oroliga för att dom ska bli blöta om fötterna när dom går på Stockholm gator borde istället förfasas över att risken är större att dom trampar i blodpölar.
Tänk att det finns folk som vill återuppliva Stockholms blodbad.

 
Ingen bild

Observer

22 mars 2018 22:30

...Och återinför sinnessjukhusen

"Löfvens krav: Män ska kunna bli gravida – med kvinnors spermier"

http://www.regeringen.se/4950e9/contentassets/428b06fbb3384045b13b281228b5216d/modernare-regler-om-assisterad-befruktning-och-foraldraskap-prop.-201718155

..Herrejösses!

 
Ingen bild

Skäggbarnet

22 mars 2018 22:52

Vad är det för särskilt boende i Kalmar som blivit anmält där vårdtagare var nedkissad och personalen satt med mobil i näven???

 
Ingen bild

Lasse Axelsson

22 mars 2018 23:05

Hanif Bali är petad från moderaterna, han behövs i politiken, men han är i fel parti borde vara i SD

 
Ingen bild

Mogge

23 mars 2018 13:24

När kommer granskningen om Johan Persson???

 
Ingen bild

Davos

24 mars 2018 13:54

Hur har Kalmar lyckats med integrationen? Johan Persson var för en gångs skull mycket nöjd med att inte få något bidrag från staten. Det visar enligt honom att kommunen "lyckats".

Hur väl stämmer detta med verkligheten?

Thoralf Alfsson

24 mars 2018 14:16

Det får du svar om lite drygt en vecka.

 
Ingen bild

Jow

26 mars 2018 07:25

Intressanta siffror!
Vi kommer att försöka göra samma sak även i Arvika kommun.
Tack för idén

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se