thoralf

Direktlänk till inlägg 9 februari 2018

MÖNSTERÅS KOMMUN PÅ VÄG UTFÖR?

Av Thoralf Alfsson - 9 februari 2018 08:52

Jag skickade nedanstående sammanställning över Mönsterås kommun till kommunchefen Fredrik Johansson och kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (C) och ställde nedanstående frågor.

 

Var du medveten om dessa siffror tidigare?

Hur ser du på den utveckling som framgår av statistiken?

Är du oroad inför framtiden?


Som jag misstänkte så svarade inte det centerpartistiska kommunalrådet Anders Johansson på frågorna. Svagt av ett folkvalt kommunalråd. Men kommunchefen Fredrik Johansson, tackade för ett bra sammanställt dokument och svarade på frågorna. Jag redovisar svaren i slutet av blogginlägget.

 

Centerpartiet har styrt Mönsterås kommun under flera decennier. Partiet har i de senaste valen fått lite drygt 40 procent i kommunvalet men samtidigt har Centerpartiet bara fått ca 10 procent i riksdagsvalet av samma väljare. Med andra ord handlar det inte Centerpartiets politik utan om ett centerpartistiskt kommunalråd vad namn Roland Åkesson som styrt kommunen och som fått förnyat förtroende val efter val.


Men för något år sedan lämnade Roland Åkesson politiken. Kanske såg han vad som skulle komma i sin egen kommun. Något han själv givetvis har ett stort ansvar för. Bättre fly än illa fäkta!


Mönsterås kommuns absolut största privata arbetsgivare är Södra Cells massafabrik och det relativt nya Södra Timber. Ett så stort företag och arbetsgivare genererar ju även en mängd arbeta åt underentreprenörer, konsulter och lokala serviceföretag. Så Mönsterås kommun har många stora fördelar i förhållande till andra kommuner av samma storlek. Men har det centerpartistiska styret förvaltat dessa goda förutsättningar?


Hur ser befolkningsutvecklingen ut i Mönsterås? I stort sett har befolkningsmängden varierat runt 13 000 invånare under senaste 15 åren. Men sammansättningen av befolkningen har förändrats över tid.


 

Källa SCB


Antalet invånare med svensk bakgrund har minskat med ca 1 000 personer sedan 2002 men antalet invånare med utländsk bakgrund har under samma tid ökad med ca 1 200 personer. Siffrorna för 2017 har ännu inte kommit från SCB.


Efter som Mönsterås har goda arbetsmöjligheter har arbetslösheten varit låg under många år i Mönsterås kommun men under de senaste åren har de hänt något.


 

Källa Arbetsförmedlingen


Idag ligger arbetslösheten bland inrikes födda på mycket låga ca 3,8 procent. När det gäller utrikes födda är dock utvecklingen helt annorlunda och har under de senaste månaderna ökat till över 40 procent. En mycket besvärlig utveckling för Mönsterås kommun.


När man synar kommunens ekonomi i sömmarna så förstår nog alla med lite sunt förnuft att en katastrof väntar om hörnet för alla kommuner med en liknande utveckling. Under 2017 delade regeringen ut de så kallade välfärdsmiljarderna (10 miljarder kronor) till kommunerna för att välfärden skulle kunna upprättas. Mönsterås kommun fick genom detta statsbidrag ta del av ca 22 miljoner kronor. I regeringens dokument över fördelningen till kommunerna står det dock följande.


”Stöd med anledning av flyktingsituationen inom utgiftsområde 25.”

  

Att sedan kalla det för ”välfärdsmiljarderna” är ju direkt felaktigt utan skulle utan tvekan betraktas som Fake news från statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson.


Men den blir inte bättre när man även tittar på hur det ser ut i den åtgärd som kallas för etableringsreformen.


 

Källa Försäkringskassan


Etableringsreformen fungerar som en stötfångare för kommunerna som avlastas från dessa kostnader för nyanlända som blir skrivna i kommunen under de första 24 månaderna. Efter dessa månader går det fulla ekonomiska ansvaret över helt och hållet på kommunen.

Dessutom så har förstås Mönsterås kommun redan kostnader för försörjningsstöd till personer med utländsk bakgrund på ca 5 miljoner kronor.


Mönsterås kommun har också fått enormt mycket pengar från Migrationsverket i ersättningar för asylsökande och de kostnader som uppstått i kommunen framförallt för ensamkommande unga män. Kostnadsutvecklingen har varit dramatisk de senaste 5 åren. Under 2017 uppgick ersättningarna till 95 miljoner kronor.


 

Källa Migrationsverket


Ökning sedan 2012 är ca 1300 procent. Från 7 miljoner kronor 2012 till helt sanslösa 95 miljoner kronor under 2017. 


Om jag summerar de nämnda kostnaderna så blir den totala summan närmare 140 miljoner kronor under 2017 för att hålla igång invandringen under ett enda år i Mönsterås kommun innan kostnaden går över helt och hållet på kommunens skattebetalare. Om jag jämför det med de beräknade skatteintäkterna på ca 540 miljoner kronor så utgör det ca 25 procent.


Om Mönsterås kommun skulle finansiera hela invandringen självt skulle kommunen vara tvungen att höja kommunalskatten med ca 25 procent. Det vill säga från dagens 21,41 kronor till ca 27 kronor. En höjning med nästan 6 kronor. Till detta skall givetvis även landstingsskatten läggas på 11,37 kronor.


Totalt i kommunal o landstingsskatt ca 39 kronor per hundralapp!

 

De personer som inte förstår att alla dessa kostnader både påverkar möjligheten att uppehålla och förbättra välfärden måste vara väldigt naiva och okunnig eller helt enkelt helt ointresserade. De personer som fortsätter rösta på något av partierna som vill ha en generös migrationspolitik. Det vill säga mer eller mindre alla partier förutom Sverigedemokraterna kan inte ha alla hästar hemma eller så är man fruktansvärt okunniga och litar på de hycklande politikerna inom partierna i 7-klövern.


Om man summerar dessa kostnader som staten har tagit på sig för att klara migrationssituationen i Mönsterås kommun så borde var och en förstå att det kommer att bli kärvt när Mönsterås kommun måste ta hela det ekonomiska ansvaret själva om något år.


Katastrofen väntar om hörnet. Det är bara staten som kan rädda Mönsterås kommun! Med lånade pengar och sämre välfärd.


Här nedan finns en detaljerad sammanställning av ersättningarna från Migrationsverket.


 


Var du medveten om dessa siffror tidigare?

Ja. Senast igår på kommunstyrelsemötet var arbetslösheten med som en punkt. Övriga delar som tex befolkningsstruktur och medel från staten redovisas vid bl a delår och bokslut.


Hur ser du på den utveckling som framgår av statistiken?

Vi är medvetna om utmaningen med en växande kommun och att integrationsarbetet är en viktig nyckel för att lyckas åren framöver.

Ett steg är att vi inlett ett samarbete med Arbetsförmedlingen, Högsby-, och Oskarshamns kommuner med syfte att få ut fler i arbete.

Vi arbetar även aktivt med kommunens föreningsliv med syfte till en bättre integration.

Skolan är en viktig del där kommunen har ett ansvar i att få ut elever med ett godkänt slutbetyg.


Vi ser även utmaningen med att kunna rekrytera personal framåt. Som annan statistik visar är det färre som ska försörja fler och redan idag finns det vissa yrkesgrupper där det är svårt att hitta personal.

Detta gäller för de flesta kommunerna i Sverige och vi har en stor utmaning i att få personer till att utbilda sig inom dessa yrken.


Är du oroad inför framtiden?

Nej, jag är inte oroad men är medveten om att vi står inför en utmaning.

Samtliga kommuner måste ständigt arbeta med sin struktur för att kunna tillgodose samhället med de tjänster vi har som ansvar för enligt kommunallagen.

Detta gäller både när kommuner får fler eller färre invånare eller att följa den åldersstruktur som skiftar mm.

Är jag oroad för något så är det att det finns en trend i att de statliga myndigheterna  som  polis, arbetsförmedling och försäkringskassa verkar vilja minska sin närvaro i mindre kommuner och koncentrera sin verksamhet till större kommuner. Detta lägger ett tyngre ansvar hos de kommuner som drabbas. Jag ser det som mycket viktigt att sådan service finns lokalt.


Min kommentar till svaren.

Mönsterås är inte en växande kommun. Det är i stort sett samma antal invånare idag som det var 2002. Sedan blir jag som vanligt trött på det så populära och politiskt korrekta "utmaning" som återkommer i tid och otid. Istället för att man använder det rätta ordet "problem". Men det är ett sätt att hålla skenet uppe och det låter snarare positivt än negativt med "utmaning".


Skönt för alla invånare i Mönsterås att kommunchefen inte är oroad över utvecklingen.

 
 
Ingen bild

Niklas R

9 februari 2018 09:21

En tanke som slog mig när jag läste detta är att landstingsskatten kommer också vara tvungen att höjas för att ta höjd på det ökade behovet av sjukvård från utlänningarna som utnyttjar detta system mycket mer än vad svenskar gör.

Frågan blir då, hur mycket som landstingsskatten måste höjas.

 
Ingen bild

Kenneth

9 februari 2018 10:36

Tack, Toralf. Utmärkt utredning för en mindre kommun. Den sätter fokus på vad många kommuner måste tampas med kommande åren. Lägg därtill en lågkonjuktur om något år eller så.
Många kommunledningar försöker hålla skenet uppe med ”svensk ekonomi går som tåget” , ”är stark”, ”vi växer”. Det är tyvärr få innevånare som synar budget och framför allt utblicken framåt.
Jo, skatten behöver justeras uppåt. Det finns andra åtgärder men bara SD har en plan för detta. En del av detta är ”flyktingars” återvändande. Men det kommer de andra att motarbeta tills kommuners och/eller människors ekonomi går i kras.

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

9 februari 2018 10:48

Att använda "utmaning" felaktigt är bedrägeri men inte straffbart.
I mina ögon gör dom sig löjliga och borde tillrättavisas precis som Åsa Romson när hon kallade terrordådet i New York för en olycka.

Men vi bor i det fega landet Sverige.
Jag menar politiker som kastar ur sig påståenden som skulle vara välbehövligt men inte genomförs av okända orsaker.
Vi ska utvisa 80 000 av dom som kom 2015. Blev inget.
Ett nej är ett nej. Blev inget.
Vi ska utvisa Afganerna. Blev inget.
Vi ska rensa upp i laglösa områden. Blev inget.
Tiggarna ska bort. Blev inget.
Många kan säkert fylla på.
Beslutsångesten är utbredd.
Vi har ett stort problem i det här landet och det är den genomsura filten
PK-maffian

 
Ingen bild

S-E Karlsson

9 februari 2018 11:57

Vad jag förstår när jag läser Ratsit Personfakta så har Högsby Kommun nästan 500 st med permanent uppehållstillstånd ,ingen av dessa har arbete , katastrof är nog bara förnamnet ,hur kan de styrande sova om nätterna ?

 
Ingen bild

Tom

9 februari 2018 12:51

Alla kommuner runt Kalmar är på väg utför. Snart är Kalmar där också fast pampen Johan Persson vägrar inse detta. Det är ju kul att Svantesson (M) nu plötsligt "insett" vad invandringen kostar. Grattis till valfläskandet!

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

9 februari 2018 13:04

Isabella Lövin tycker att Jimmy Åkesson är för negativ och det är farligt.
Jimmy tycker att det är så illa att det inte kan bli värre.
Lövin: Joho, det kan det visst ! I positiv anda
Verkligheten är farlig när den ser ut som i Sverige.

 
Ingen bild

Cosmik Debris

9 februari 2018 14:21

Moderaterna har nu helt övertagit kommandot i invandringsdebatten. Under tiden står Åkesson och käbblar med en vimsig världsfrånvänd kommunist i Aktuellt.

Wroooom ....
Så låter det när SD blir omkörda av Moderaterna.

 
Ingen bild

Robban

9 februari 2018 14:29

Hur man kan kalla problem så svåra att det kommer ta generationer att lösa, om det överhuvudtaget går att lösa, för "utmaningar", är för mig helt obegripligt!
De med så svår verklighetsfobi utgör en direkt fara, för både sig själva och sin omgivning!
Det kommer att bli riktigt intressant, när det kommunala utgämningsbidraget slutar att fungera, då det inte längre finns kommuner att omfördela ifrån!
Vad jag inte begriper, är deras i princip fanatiska arbete för att avveckla samhällskontraktet.
Om de lyckas, så tror jag de kommer ångra sig, men då är det för sent!

 
Ingen bild

Hasse Pannband

9 februari 2018 14:58

En Moderat gick sej ut i världen för att hitta
en fråga som inte SD sedan länge formulerat.

Han har ännu inte kommit tillbaka...

 
Ingen bild

Cosmik Debris

9 februari 2018 15:22

Finns det inte en enda strateg i SD:s ledning? Begriper inte SD att de inte är en framkomlig väg att spela på medias villkor? Har de överhuvudtaget inte lärt sig någonting? Åkessons käbblande i Aktuellt och idag drevet mot Mattias Karlssons åtta år gamla mejl.

Visa lite handlingskraft och ta över taktpinnen.

 
Ingen bild

SM811

9 februari 2018 15:32

@Cosmik Debris
"..omkörda av Moderaterna"
Oh nej då. M försöker att knycka en del av SD´s politik men SD har fortfarande den vassaste invandringspolitiken. Tro på Ulf kan jag inte göra som hyllade Fredriks "Tack för att ni valde Sverige", "Öppna era hjärtan" mm. Då satt Ulf på 1:a bänkraden och apploderade. Hycklare är nog det rätta namnet på en sådan person?

 
Ingen bild

MT

9 februari 2018 15:53

@thoralf
Skam den som ger sig, ditt enträgna arbete ang stortorget verkar bära frukt :)
En p-vakt positionerad, lugnt o stilla, flera bilar med P-böter, 3-4 bilar med handikapp tillstånd ej bötfällda. Detta vid ca 12.50 idag.

Nästa steg blir att kolla handikapptillstånden och deras riktighet då flera bilar var utrustade med sådana samt div attiraljer som hör till en viss kultur/religion.

 
Ingen bild

Ja så

9 februari 2018 16:58

Jisses Eualia !
Kan du inte se ett mönster Thoralf Alfsson ? är du blind ?
Vilken vettig politiker,kommunalråd, riksdagsman du än ställer dom här frågorna till så får du i stort sett samma svar ! Du har fått alla dessa svar genom åren och så frågar du dig själv varje gång:"Jag blir trött på politiskt korrekta och deras svar som kommer i tid o otid" ?
Ja men fatta då att av alla politiker som finns i detta land så är det bara du som står och slår din panna blodig år efter år och fattar ingenting!
Kanske är det dags att vakna ur din Törnrosa sömn och inse att SÅ HÄR ÄR DET.
Bidra istället för att år efter år leta fel som du aldrig kommer att få någon respons på,förutom av dina manipulerade följare.

Thoralf Alfsson

9 februari 2018 17:53

Ja så

Har du missat hur moderaterna svänger i sin politik, hur socialdemokraterna svänger i sin politik och till och med Miljöpartiet har tystnat när det gäller migrations och integrationspolitik?

Ser du inte att mitt arbete som du kallar att jag slår min panna blodig ger effekt!

Då är du uppenbarligen blind.

Nu har jag till och med tvingat ut kommunalrådet Anders Johansson (C) på banan. Dessutom gör han bort sig rejält ;-)

 
Ingen bild

Observer

9 februari 2018 17:08

Kommuncheferna företräder inte innevånarna i sin kommun när de gör på det här sättet och sköter således inte sitt jobb längre och bör såklart avskedas.

 
Ingen bild

Observer

9 februari 2018 17:12

MÅLET ATT KUNNA FÖRBJUDA SD TILL VALET:

http://www.friatider.se/msb-pekar-ut-sd-som-ett-hot-mot-sverige-i-ny-myndighetsfilm

Nu ser vi att man värmer upp Svenskarna inför ett möjligt förbud av SDs parti.

 
Ingen bild

Cosmik Debris

9 februari 2018 17:15

@SM811Fredag 9 feb 15:32

Det spelar ingen som helst roll om Kristersson är en hycklare. Det är valresultatet som gäller. För ett bra sådant är nog Kristersson beredd att hyckla en hel del.

 
Ingen bild

Lotta_1

9 februari 2018 17:16

2018-02-09 14:26, Stöld, Kalmar
Misstänkt pågående stöld, Stortorget.
Polis larmas till Stortorget med anledning av en misstänkt pågående stöld inne i kyrkan. Då polis anländer ett par minuter senare anträffas två misstänkta gärningsmän som grips misstänkta för stöld. Övriga omständigheter är inledningsvis oklara.
Organisation
Polisen Kalmar län

Torghandlare?

 
Ingen bild

Ebba

9 februari 2018 17:18

Det verkar gå bra för Kalmar län och Kalmarsundskommunerna! :)

 
Ingen bild

Björn

9 februari 2018 17:22

Som sagt många utmaningar blev det.
Att kalla saker för sitt rätta namn, stora problem, är inte politiskt gångbart. Som politiker måste man välja sina ord och man har många faktorer att ta hänsyn till där den viktigaste är den egna partistyrelsen och mindre viktigt, men ändå inte helt oviktig är ju väljarna. Det är ju ändå de som föder politikerna.

 
Ingen bild

Observer

9 februari 2018 17:32

1. Vad händer med en föreningskassör om denne ger bort klubbens kassa till något annat utanför klubben?

2. Vad händer med dito kommunalråd/chef ?

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

9 februari 2018 17:35

@ MT
Om handikapptillstånden ej är fake blir jag förvånad.
Dom som har falskt tillstånd ska bötfällas. Kommer inte att ske.
P-boten blir inte betald.
Dom som betalar får kvittera samma summa om inte mer för att ha blivit rasistiskt behandlade.
Vita kläms åt.
Kom ihåg ! Sverige är ett sjukt land.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7
8
9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21
22
23 24 25
26 27 28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se