thoralf

Direktlänk till inlägg 24 februari 2018

TORSÅS KOMMUN KOMMER OCKSÅ FÅ PROBLEM

Av Thoralf Alfsson - 24 februari 2018 10:29

Torsås kommun försökte i det längsta hålla sig ifrån invandringsvågen men sedan 2014 har även Torsås kommun gått samma väg som så många andra kommuner.

 

Detta ser jag tydligt när statistiken sammanställs. Torsås kommun tillhör en av de minsta kommunerna i Kalmar län med ca 7 000 invånare. Kommunen styrs av sex partier sedan 2014 som bildat en majoritet för att hålla Sverigedemokraterna och Centerpartiet utanför makten. Det skall bli intressant att se vad väljarna tycker om detta i valet den 9:e september.


Jag har skickat min sammanställning med tre frågor till kommunstyrelsens ordförande Henrik Nilsson Bokor (S) och vice ordförande Mona Magnusson (M) men ingen av dem har valt att svara på mitt mejl. Ett ynkligt och bedrövligt agerande.


Mina tre frågor var följande.


Var du medveten om dessa siffror tidigare?

Hur ser du på den utveckling som framgår av statistiken?

Är du oroad inför framtiden?


Jag skickade även min sammanställning till kommunchefen Håkan Petersson och fick då följande svar.


 


När jag sedan påtalade att han som kommunchef är avlönad av kommunens medborgare och de skattemedel de surt betalar in fick jag följande svar. Uppenbarligen skulle jag bli rädd om det diariefördes. Det är ett minst sagt pinsamt svar från en kommunchef som givetvis skall diarieföra alla sina mejl.


 


Att ansvariga tjänstemän och politiker inte ens kan svara på min första fråga är skandal. De förtlänar definitivt inte fortsatt förtroende efter valet i september.


Här kommer då min sammanställning av Torsås kommun med mina kommentarer.


Som så många andra kommuner har även Torsås drabbats av en stor invandring som nu påverkar kommunens ekonomi negativt och risken är stor att det förvärras under de närmaste åren.


Hur ser befolkningsutvecklingen ut i Torsås? I stort sett har befolkningsmängden varierat runt 7 000 invånare under senaste 15 åren. Men sammansättningen av befolkningen har förändrats över tid.


 

Antalet invånare med svensk bakgrund har minskat med nästan 1 000 personer sedan 2002 men antalet invånare med utländsk bakgrund har under samma tid ökad med nästan 600 personer. Siffrorna för 2017 har ännu inte kommit från SCB.


Arbetsmarknaden är inte den allra bästa i Torsås. Många pendlar till Kalmar eller Karlskrona för att arbeta. Det innebär att arbetslösheten är ganska ok bland inrikes födda men däremot har utvecklingen bland utrikes födda varit en mindre katastrof under de senaste tio åren.


 

Idag ligger arbetslösheten bland inrikes födda ca 5 procent. När det gäller utrikes födda är dock utvecklingen helt annorlunda och har under de senaste månaderna pendlat runt 40 procent. En mycket besvärlig och alarmerande utveckling för Torsås kommun.


När man synar kommunens ekonomi i sömmarna så förstår nog alla med lite sunt förnuft att en katastrof kan vänta om hörnet för kommuner med en liknande utveckling. Under 2017 delade regeringen ut de så kallade välfärdsmiljarderna (10 miljarder kronor) till kommunerna för att välfärden skulle kunna upprättas. Torsås kommun fick genom detta statsbidrag ta del av ca 10 miljoner kronor. I regeringens dokument över fördelningen till kommunerna står det dock följande.


”Stöd med anledning av flyktingsituationen inom utgiftsområde 25.”


Att sedan kalla det för ”välfärdsmiljarderna” är ju direkt felaktigt utan skulle utan tvekan betraktas som Fake news från statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson.


Men situationen blir inte bättre när man även tittar på hur det ser ut i den åtgärd som kallas för etableringsreformen.


 

Etableringsreformen fungerar som en stötfångare för kommunerna som avlastas från dessa kostnader för nyanlända som blir skrivna i kommunen under de första 24 månaderna. Efter dessa månader går det fulla ekonomiska ansvaret över helt och hållet på kommunen.


Dessutom så har förstås Torsås kommun redan kostnader för försörjningsstöd till personer med utländsk bakgrund på ca 2,5 miljoner kronor.


Torsås kommun har också fått enormt mycket pengar från Migrationsverket i ersättningar för asylsökande och de kostnader som uppstått i kommunen framförallt för ensamkommande unga män. Kostnadsutvecklingen har varit dramatisk de senaste 4 åren. Under 2017 uppgick ersättningarna till hela 60 miljoner kronor.


 

Ökning sedan 2012 är flera tusen procent. Från 2,7 miljoner kronor 2012 till helt sanslösa 60 miljoner kronor under 2017. Kom ihåg att det handlar om våra gemensamma skattemedel.


Om jag summerar de nämnda kostnaderna så blir den totala summan närmare 80 miljoner kronor under 2017 för att hålla igång invandringen under ett enda år i Torsås kommun innan kostnaden går över helt och hållet på kommunens skattebetalare. Om jag jämför det med de beräknade skatteintäkterna på ca 280 miljoner kronor så utgör det nästan 30 procent.


Om Torsås kommun skulle finansiera hela invandringskostnaden under 2017 självt skulle kommunen vara tvungen att höja kommunalskatten med nästan 30 procent. Det vill säga från dagens 21,43 kronor till drygt 27 kronor. En höjning med ca 6 kronor. Till detta skall givetvis även landstingsskatten läggas på 11,37 kronor.


Totalt i kommunal o landstingsskatt ca 39 kronor per hundralapp!

 

 De personer som inte förstår att alla dessa kostnader både påverkar möjligheten att uppehålla och förbättra välfärden måste vara väldigt naiva och okunnig eller helt enkelt helt ointresserade. De personer som fortsätter rösta på något av partierna som vill ha en generös migrationspolitik. Det vill säga mer eller mindre alla partier förutom Sverigedemokraterna kan inte ha alla hästar hemma eller så är man fruktansvärt okunniga och litar på de hycklande politikerna inom partierna i 7-klövern.


Om man summerar dessa kostnader som staten har tagit på sig för att klara migrationssituationen i Torsås kommun så borde var och en förstå att det kommer att bli kärvt när Torsås kommun måste ta hela det ekonomiska ansvaret själva om något år.


Väntar katastrofen om hörnet? Det är bara staten som kan rädda Torsås kommun! Med lånade pengar och sämre välfärd.


Här nedan finns en detaljerad sammanställning av ersättningarna från Migrationsverket.

 


Tidigare granskade kommuner.


Vimmerby kommun

Högsby kommun

Hultsfred kommun

Nybro kommun

Mönsterås kommun


 
 
Ingen bild

Niklas R

24 februari 2018 11:18

Frågan är hur mycket landstinget måste höja skatten för att täcka upp de extra kostnader som massinvandringen av illegala utlänningar orsakar vår välfärdsorganisation?

 
Ingen bild

SM811

24 februari 2018 11:29

Mycket bra.
Samma redogörelse skulle finnas för samtliga kommuner i Sverige.
SD 2018

 
Ingen bild

SM811

24 februari 2018 11:40

OT:Göran Persson som inte är i samklang med sitt parti.
Det är hans parti som sett till att det han kritiserar uppkommit i Sverige.
Vilken pellejöns.
http://www.friatider.se/g-ran-persson-vill-ha-bort-tiggarna-det-r-ett-destruktivt-inslag-i-v-rt-samh-lle

 
Ingen bild

Var är SD?

24 februari 2018 11:44

Men kommer SD vara SD när man rensat ut alla med åsikter likt dina och Kent Ekeroth. Kommer du att få vara kvar? Tänker att det är intressanta frågor nu när Jimmie kommer på besök.

Thoralf Alfsson

24 februari 2018 12:55

När Jimmie kommer till Kalmar så vet vi sannolikt det. Valkonferensen är 16-18 mars och Jimmie kommer den 19 mars.

 
Ingen bild

Hacke

24 februari 2018 12:04

Lägg därtill en förväntad ordenlig lågkonjunktur efter valet. Sossepampen Persson ser stora bekymmer med såväl ekonomin som regeringsbildning och spår nyval redan nu.
http://www.friatider.se/g-ran-persson-vill-ha-bort-tiggarna-det-r-ett-destruktivt-inslag-i-v-rt-samh-lle

 
Ingen bild

Leif

24 februari 2018 12:06

Ännu en bra redogörelse från Thoralf!

 
Ingen bild

Ove

24 februari 2018 13:29

Riktigt bedrövligt svar från honom! Torsås kommun borde skämmas.

Thoralf Alfsson

24 februari 2018 14:06

Han svarade ju faktiskt och det är positivt. Politikerna brydde sig inte ens om att svara! Det är riktigt illa om man nu förespråkar allas lika värde.

 
Ingen bild

World Traveller

24 februari 2018 13:55

Löfven stal ju Sveriges halva valutareserv förra året för att hålla invasionen igång. De pengarna bör ju räcka 4-5 år till, men vad händer sen?

 
Ingen bild

Cosmik Debris

24 februari 2018 14:09

Före detta asylaktivist gör en u-sväng:´”Jag har tvingats inse att muslimerna föraktar oss, och det går inte att ändra, hatet är för djupt rotat”, säger hon."

Helt korrekt. Vi kan inte ha dessa hatfulla människor i vårt land. Det går helt enkelt inte. Nu förväntar jag mig indragna bidrag, nej till böneutrop och totalstopp för alla planerade moskébyggen . Att vi påbörjar repatriering och rivning av befintliga moskéer är en självklarhet.

Fram tills att landet är under kontroll kräver jag absolut segregation. Inga muslimska barn ska längre tillåtas förstöra den svenska skolan.

Fixar SD det? Om inte, vem gör det då?

https://tinyurl.com/yavgjmvm
https://www.nyatider.nu/fore-detta-asylaktivist-gor-en-u-svang-manga-asylsokare-foraktar-oss-djupt/

 
Ingen bild

Laglydig

24 februari 2018 15:37

Till skillnad från väldigt många kommuner i Sverige så har ju Torsås kommun en extremt låg andel av befolkningen med utländsk bakgrund. Och siffrorna för 2017 publicerades av SCB i onsdags den 21 februari.
De visar faktiskt en liten minskning av befolkningen med utländsk bakgrund från 946 till 921 personer, samtidigt som befolkningen med svensk bakgrund ökat från 6 117 till 6 162 personer.
Denna utveckling är relativt unik för små kommuner som Torsås, de flesta mindre kommuner visar även för 2017 en kraftig utveckling av andelen med utländsk bakgrund bland befolkningen.

@SM811 Lördag 24 feb 11:40 och
@Hacke Lördag 24 feb 12:04

Göran Persson intervjuad i Aftonblandet: https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/5VLJKO/goran-persson-jag-utesluter-inte-ett-nyval

Som vanligt inte mycket rätt när den gubben får ta till orda. Om man skall välja ut något får det bli det här (angående klimatet):
"Det andra som är viktigt är att vi i Sverige använder vår skog för att trycka tillbaka koldioxidavtrycket. Om vi omsätter skogen i produkter ersätter vi betong, stål och andra koldioxidtunga produkter."

Va???
Skogen (i sitt naturliga tillstånd) konsumerar ju koldioxid och gör om den till syre (fotosyntesen). Huggar man ner skogen så stannar koldioxiden kvar och det bildas mindre syre.

Thoralf Alfsson

24 februari 2018 15:56

Laglydig

En liten rättelse. Det som publicerades av SCB i veckan var inrikes födda respektive utrikes födda.

Inte utländsk bakgrund. Den statistiken kommer senare och det är den som är den mest korrekta att använda enligt mitt sätt att se det hela då även de som är födda i Sverige med två utrikesfödda föräldrar också räknas till utrikes bakgrund.

 
Ingen bild

Bjöen

24 februari 2018 16:28

Rent spontant, Håkan Petersson vilken ordbajsare! Han hade lika gärna kunnat låta bli att svara.

Bra Toralf att du skickar frågor till de högst ansvariga i resp kommun tillsammans med sammanställningarna. Deras, i många fall, icke svar visar ju bara vad de själva tycker.
Förstår inte varför kommunerna inte protesterar mer. Undrar om kommunalråden sover bra om nätterna.

Laglydig 15:37. Klart Göran P vill att skogen ska nyttjas mer. Han har ju själv en skogsfastighet i Sörmland.

 
Ingen bild

Rosenfinken

24 februari 2018 16:30

Jättebra redogörelse! Utvecklingen är skrämmande. Vår välfärd och trygghet offras för att makthavarna ska få spela goda på politikens scen. Borde dessutom vara tjänstefel från kommunen att inte svara eller svara så oförskämt på dina frågor.

 
Ingen bild

Laglydig

24 februari 2018 16:35

@Thoralf Alfsson Lördag 24 feb 15:56
Jag har använt mig av det här excelarket:
www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/helarsstatistik--kommun-lan-och-riket/sveriges-befolkning-kommunala-jamforelsetal-31-december-2017/
Som anger dels "med utländsk bakgrund", dels "utrikes födda" och dels "utländska medborgare" som procentuell andel av befolkningen (allt på kommunnivå för hela riket).
Så det är just utländsk bakgrund som jag använt mig av!

Thoralf Alfsson

24 februari 2018 17:41

Tack! Du har hittat uppgifterna i ett dokument och inte i Statistikdatabasen.

Då var det helt korrekta siffror även om det kan skilja på någon eller några personer då det bara är en decimal angiven i procentsiffran.

SCB brukar dröja väldigt länge med att presentera de exakta siffrorna i antal i statistikdatabasen.

Problemet är dock att de räknar utländsk bakgrund efter det nya sättet (2002). Jag föredrar ett annat sätt att räkna. Det gäller de som är födda med en inrikes född och en utrikes född förälder. Före 2002 räknades dessa barn till utrikes bakgrund, idag räknas de till svensk bakgrund.
Vilket är mest rätt?

 
Ingen bild

Tobbe L

24 februari 2018 19:03

Hatten av för ännu ett avslöjande inlägg och
lycka till Pk att försvara det här när det brister på riktigt!

 
Ingen bild

Thomas L

25 februari 2018 10:19

Dessa rapporter borde finnas från alla kommuner i Sverige. Och vad trött jag blir på att fejkade ord som används av staten och kommunerna. Varför kan man inte beskriva med riktiga ord som socialbidrag till Sveriges kommuner som betalas av dina konfiskerade skattepengar för att hålla nyanlända under armarna?

 
Ingen bild

Robban

25 februari 2018 13:10

Intressant svar av den självgode politikerpampen.
Ska genast ta efter det och när någon sen presenterar officiell statistik
så kan jag självklart då avfärda det som egna personliga uppfattningar.

 
Ingen bild

Fredrik

25 februari 2018 14:34

Ett stort problem som dom styrande bortser ifrån, är att inga svenskar med god ekonomi kommer någonsin flytta till kommuner med hör invandring o kaosekonomi.
Samt dom som kan flytta ifrån har redan gjort eller kommer att göra så fort dom får möjlighet, vem vill bo i ett framtida ghetto ala rinkeby

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7
8
9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21
22
23 24 25
26 27 28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se