thoralf

Senaste inläggen

Av Thoralf Alfsson - Onsdag 3 okt 10:19

Vid tisdagens möte i kommunstyrelsen fick vi under sittande möte information om vem som skulle anställas som ny förvaltningschef för Samhällsbyggnadsförvaltningen efter Rebecca Persson.


Kommunledningen hade valt Johan Wendell. Jag ställde direkt frågan till kommundirektör Annette Andersson om det var samma person som var inblandad i mörkningen av landshövding Stefan Carlssons telefonsexsamtal. Svaret var Ja och att detta diskuterats i samband med anställningen.


http://www.ostrasmaland.se/kalmar/wendell-nya-bostader-viktigaste-fragan-i-kalmar/

http://www.barometern.se/kalmar/han-blir-ny-samhallsbyggnadschef-i-kalmar/


Lokalmedia tycks uppenbarligen missat detta eller ”glömt” bort det i sina artiklar.


Barometern skrev väldigt mycket om detta. Jag citerar ett stycke från en artikel i tidningen från juli 2016.

 

”Avdelningschefen som höll tyst i ett år om förre landshövdingen Stefan Carlssons sexsamtal får vara kvar. Länsrådet tycker att det var "tokigt" att han inte gick vidare med uppgifterna.

 

– Avdelningschefen och jag har haft ett samtal om vad som hände och han erkänner att han har gjort fel. Det var tokigt att han inte gick vidare med uppgifterna. Vi har redan fattat beslutet att det ska tillsättas en extern granskning av händelsen vertikalt med en ekonomisk granskning. Vi jobbar vidare med tystnadskulturen. Det är inte okej. Man måste kunna berätta om sådant som är tokigt. Vi inför ett whistleblowersystem för att kunna lyfta upp det som är tokigt, säger Malin Almqvist, länsråd och tf landshövding.

Det var i samband med avslöjandet att Stefan Carlsson ringt telefonsex-tjänster från residensets telefon för upp till 20 000 kronor på skattebetalarnas bekostnad som det framkom att avdelningschef Johan Wendell, vid tillfället tf landshövding, haft kännedom om samtalen i ett års tid utan att slå larm uppåt i organisationen. Den fasta residenstelefonen stängdes också av 2015. Under en längre period hade åtminstone tre personer kännedom om samtalen, två av dem hade vänt sig till sina chefer i samband med att räkningarna skulle attesteras men när informationen nådde Wendell tog det stopp.

Har du fått någon förklaring från avdelningschefen varför han inte agerade?

– Det stannar mellan oss. Vi har haft ett bra samtal där han har erkänt att det blev tokigt. Jag har förtroende för avdelningschefen och man gör fel. Man får göra fel bara man står för dem, och det gör han. Vi har lärt oss något av det här.”

 

http://www.barometern.se/kalmar/morkning-av-sexsamtal-fran-residenset-tokigt/

 

Mörkningen av landshövdingens telefonsexsamtal för ca 20 000 kronor var en het fråga under sommaren 2016. Regeringen avskedade landshövding Stefan Carlsson.


Media skrev en hel del om det och den minnesgode vet att jag hade ett finger med i hela avslöjandet.

 

 

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 2 okt 11:48

Svenskt näringsliv kom idag med sin rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Egentligen är det en bedrövlig läsning för kommunerna i Kalmar län. Samtidigt borde det finnas en rejäl potential till förbättring och därmed också goda förutsättningar för att skapa nya jobb.


Mönsterås kommun toppar listan bland länets kommuner och har så gjort under många år. Kalmar kommun har sakta men säkert segat sig upp plats för plats i rankningen och når nu plats 76 även om det är en plats ner mot förra året men då skall man komma ihåg att man tagit sig upp från en plats runt 140-150 de senaste fem åren.


 


Det är dock anmärkningsvärt att Oskarshamn och Västervik hamnar så långt ner på listan. Västervik har på de senaste 10 åren ramlat från plats 75 under 2008 till årets plats 263.


 


Även vid en jämförelse med residensstäderna så står sig Kalmar kommun riktigt väl. Moderatledda Växjö kommun toppar listan för residensstäder.


 


Svenskt näringsliv kommenterar Kalmar läns kommuner enligt nedan.


VÄSTERVIK

Faller 92 placeringar i år, vilket är det tredje största tappet i riket. Tyvärr har Västervik tappat 188 placeringar på 10 år. När det gäller infrastrukturen har företagen mycket högre ställda förväntningar och behov. Att kommunen konkurrerar med företagen skapar inte ett bra företagsklimat.


VIMMERBY

Sjunker 29 placeringar. Det är nog symtomatiskt att kommunen tappar 72 placeringar när det gäller service till företagen. Nu är det dags för Vimmerby att ta sig tillbaka till positionerna som fanns i fornstora dagar.


TORSÅS

Tappar 29 platser och når positionen 155. Att man sjunker 53 platser i sammanfattande omdöme är något som politiker och tjänstemän borde ta sig en funderare på. Det som kännetecknade ”Torsåsandan” är inget man kan ta för givet, utan behöver leva och utvecklas. Nu behövs nya tag och ny fokus på företagsklimatet. 


OSKARSHAMN

Den korta trenden av positiva resultat håller i sig. I år stiger man 15 platser. I viktiga frågor som service till företagen, politikers- och tjänstemäns attityder stiger man. Positivt, men en placering på 212 av 290 är fortfarande lågt.


NYBRO

Grattis Nybro till årets bästa klättrare i länet! En förbättring på 51 platser är bra jobbat och att man stiger för 5:e året i rad är starkt och målmedvetet arbetat. Att medias attityder stiger (+198 placeringar) är något som kan bidra till att skapa positiv utveckling.


MÖRBYLÅNGA

Tappar 57 placeringar. 2015 låg kommunen på plats 121, vilket är ett hyggligt resultat, att jäämföra med dagens plats 264. Här behövs målmedvetenhet, fokus och långsiktighet för att påbörja resan uppåt igen.


MÖNSTERÅS

Länets 1:a åter igen, även om man tappar 3 placeringar. Det är starkt att finnas inom topp 50 i riket i 9 av 12 parametrar.  2:a i landet på service till företagen, 2:a i landet gällande politikers attityder, 5:a i landet i tjänstemäns attityder. Stark och långsiktigt!


KALMAR

Sjunker en placering. Kalmars långsiktiga och målmedvetna förbättringsarbete fortsätter visa på positiv utveckling. Här ser vi tydligt hur viktigt det är med rätt attityd från politikerna. Det är intressant att företagen ger så höga omdömen om möjligheterna att hitta relevant kompetens. Vad är det Kalmar gör rätt så här i brinnande högkonjunktur?


HÖGSBY

Stiger 4 placeringar. 258 av 290 är fortfarande en mycket låg nivå. Man kan ju undra vad det är som ligger bakom de sjunkande rankingarna av IT- & telenät och skolans attityder?


HULTSFRED

Efter 4 år med sjunkande resultat går det nu uppåt. En stigning med 31 platser. Många av parametrarna pekar år rätt håll och man blir nyfiken på vad Hultsfred gjort för att skolans attityder ska stiga 102 placeringar?


EMMABODA

Tappar 20 placeringar. Nu är det endast två kommuner i landet som får sämre ranking.  Emmaboda sjunker för tredje året i rad och med så många parametrar med placeringar på 200 eller sämre är det inte så konstigt. Nu behöver politiken, tjänstemännen och företagen gemensamt ta krafttag för att åstadkomma förbättring.


BORGHOLM

Plus 37 placeringar. En process för att förbättra företagsklimatet är inledd och nu håller vi tummarna för att alla inblandade är med på banan. Det är imponerande att Borgholms kommun är sjua i landet på företagande och har en nyföretagsamhet som förbättras kraftigt.Mer information för den som vill grotta i resultaten finns på www.foretagsklimat.se och i artikel på vår regionala hemsida https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/kalmar/langt-mellan-topp-och-botten_720477.html


Av Thoralf Alfsson - Måndag 1 okt 23:46

Blockpolitiken spricker på löpande band just nu. Ikväll kan vi läsa att i Oskarshamn går S och M samman för att styra kommunen. Var det detta som väljarna i Oskarshamn röstade för i valet för tre veckor sedan.

I förra veckan fick vi veta att Centerpartiet och Liberalerna lämnar Alliansen i Kalmar landsting för att hoppa i säng med Socialdemokraterna. Socialdemokraterna passar samtidigt på att kasta ut Vänsterpartiet i kylan som man haft som stödparti under flera mandatperioder. Idag meddelar den nya majoriteten att man utökar antalet regionråd från 13 till 15. I den gamla organisationen räckte det med 8 landstingsråd. Nu behövs det nästan 100 procent fler. Med 15 regionråd så får även Vänsterpartiets Linda Fleetwood en plats som regionråd


Tidigare har vi kunnat läsa att Alliansen spruckit i båda Borgholm och Mörbylånga kommun där S, V och C nu skall styra kommunerna.


SD spräcker blockpolitiken. Kommer den även krackelera i riksdagen.

Av Thoralf Alfsson - Måndag 1 okt 12:44

Varför fortsätter public service och Sveriges Radio att kalla Jean-Claude Arnault för ”kulturprofilen”, trots att han nu dömts till två års fängelse för våldtäkt vid Stockholms tingsrätt? Lyssnade precis till lunchekot.

Vilka andra personer skyddar Sveriges Radio på detta sätt? Har Jean-Claude Arnault vänner inom public service? Jag tycker att det är pinsamt, som så mycket annat som SR och SVT sysslar med.


Det skulle utan tvekan behövas en kraftig förnyelse inom public service.


Valrörelsen har uppenbarligen tagit hårt på mig. Jag har svårt att komma tillbaka till ”normalnivå” med bland annat sömnen. Sover alldeles för lite varje natt. Klev även upp på vågen idag och kunde konstatera att vikten var den lägsta sedan minst 6-7 år. Snart nere på samma vikt som 2010. Men det är bara bra och min läkare blir mer en nöjd när jag kommer på nästa läkarbesök. Jag har som mål att gå ner ytterligare ett antal kilo.

Av Thoralf Alfsson - Söndag 30 sept 00:15

Sitter och går igenom gamla artiklar om Kalmarpolitiken och då hittar man ett och annat som är intressant. Samtidigt inser jag hur mycket som man varit engagerat i under mina 12 år som kommunpolitiker.

Det har varit tufft med att ha Johan Persson som huvudmotståndare och veta att det sannolikt är jättesvårt att ens komma i en vågmästarställning sedan Johan Persson splittrade Alliansen och Centerpartiet valde att sätta sig i knäet på Johan Persson. Vem litar idag på en Centerpartist? Knappast något av de andra partierna i Alliansen.


Den här bildtexten från 16 november 2011 lockade dock till skratt. ”Frieri begrundas”

  


”Moderaterna kommer inte att hoppa i famnen på Socialdemokraterna utan att ställa krav, menar Malin Petersson", oppositionsråd.


Bara några månader senare hoppade hon istället i famnen på Johan Persson 😉 Sedan något år är de dessutom gifta.

Av Thoralf Alfsson - Lördag 29 sept 17:32

Ölands skördefest pågår under helgen med mängder av människor och trafikkaos vid Ölandsbron och på vissa andra platser. Jag har varit i bland annat Himmelsberga och lyssnat på författaren och grannen på Ängö, Anders Johansson. Alltid trevligt att lyssna på Anders, som berättade om sin senaste bok om Stora Alvaret på Öland. 


När jag ser vad som ställs ut när det gäller foto och vilka priser de sätter så tror jag faktiskt att mina foto skulle kunna konkurrera. Funderar på om jag inte skall ställa ut till nästa års skördefest. Det skulle vara en liten ny utmaning. Sverigedemokraten, fd riksdagsledamoten Thoralf Alfsson ställer ut Ölandsfoto.


Har idag besökt Stora Rör för att se flyguppvisningen av JAS 39 Gripen. Mäktigt att se och höra ljudet från jetmotorn. Här är några foto från idag.


       


 

Av Thoralf Alfsson - Fredag 28 sept 21:22

Har lyssnat på Sveriges Radios dokumentär om Kent Ekeroth. Det mesta är ju allmänt känt men det finns några intressanta detaljer som jag lägger samma med mina egna erfarenheter i riksdagen och då framträder något som jag funderat över. Tråkigt men uppenbarligen sant. Jag får skriva om det när jag avslutat min politiska gärning.


Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 149 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se