thoralf

Direktlänk till inlägg 18 april 2018

2 100 000 000 KRONOR FÖR NYANLÄNDA TILL KALMAR LÄN

Av Thoralf Alfsson - 18 april 2018 15:45

Ni som följt min blogg under våren vet att jag har granskat invandringens kostnader i samtliga kommuner i Kalmar län och redovisat det i ett blogginlägg för varje kommun. När jag kom till Kalmar kommun blev det också lite skriverier i Barometern. Länk till dessa grnaskningar finns sist i blogginlägget.


Nu har jag summerat ihop alla siffrorna för samtliga kommuner i Kalmar län och gjort samma presentation med grafer för hela Kalmar län. Men innan jag visar dessa grafer har vi också Kalmar läns landsting som också får stora ersättningar från Migrationsverket. Under 2017 betalades det ut ca 111 miljoner kronor till landstinget. Utvecklingen ser ut enligt nedanstående graf.


 

Kostnaderna för landstinget handlar i första hand om hälsokontroller och det innebar att kostnaderna började sjunka under 2017 på grund av minskat antal asylsökande. 


 


När det gäller arbetslösheten för Kalmar län så ser utvecklingen ut enligt nedan.


 

Det blir många trappstädare de kommande åren, där staten kommer betala mer eller mindre hela lönekostnaden.

https://www.svt.se/nyheter/val2018/hennes-livs-forsta-arbetsdag-efter-16-ar-i-sverige


Försäkringskassans kostnader för Etableringsersättningar har givetvis utvecklats minst sagt dramatiskt sedan etableringsreformen infördes i slutet av 2011. Kostnaden under 2017 blev närmare 240 miljoner kronor enbart i Kalmar län för Försäkringskassan.


 


När jag summerar de totala ersättningarna till kommunerna i Kalmar län blir man minst sagt mörkrädd när man ser hur totalsumman växer för varje kommun som jag lägger till. Det handlar om drygt 1,5 miljarder kronor under 2017 till de 12 kommunerna.


 


Sedan måste man ju också lägga till det som regeringen kallar för välfärdsmiljarderna som delades ut under 2017. För Kalmar läns kommuner innebar det närmare 320 miljoner kronor.


Totalt handlar det alltså om drygt 2,1 miljarder kronor för de 12 kommunerna i Kalmar län. Eller om jag skriver på det här sättet istället 2 100 000 000 kronor. 


Inte underligt att vi har en av världens högsta skatter i Sverige!


Då skall man komma ihåg att det egentligen bara handlar om de nyanlända. Inte de som varit bosatta i Sverige några år. Kommunernas kostnad för dessa ersätts inte från Migrationsverket eller någon annan statlig myndighet. Utan den kostnaden belastar kommunernas skattebetalare direkt genom kommunalskatten.


Vilken tur S och Mp regeringen haft att det råder högkonjunktur.


Tidigare granskade kommuner med länkar till dessa blogginlägg.


Kalmar kommun

Oskarshmns kommun

Västerviks kommun

Emmaboda kommun 

Mörbylånga kommun

Borgholms kommun

Torsås kommun

Vimmerby kommun

Högsby kommun

Hultsfred kommun

Nybro kommun

Mönsterås kommun


 
ANNONS
 
Ingen bild

Christer

18 april 2018 16:03

Utöver alla skenande kostnader som migrationen för med sig har vi alla de indirekta kostnader som inte låter sig redovisas i tabeller eller grafer. Men dom finns där ändå, kanske detta är ännu ett exempel?
SR Radio Kalmar skriver idag att Högsby Kommun har problem med att kommunens bilar är inblandade i alldeles för många olyckor. Ett tiotal incidenter med en självriskkostnad på 50-tusen sedan juni 2017. Kommunen skall nu försöka kartlägga vilka anställda det är som beter sig illa i trafiken.
En olycka som beskrivs i reportaget handlar om en omkörning i halt väglag. personen körde om för många bilar på en gång, plötsligt var farten för hög och vägen glashal, så "hen" kunde inte ta sig tillbaka till sin fil och kollisionen med en mötande bil var oundviklig. Inte riktigt svenskt beteende precis.
Jag får en känsla av att det handlar om nyanställda som för inte så länge sen var nyanlända. Alltså välutbildade "guldklimpar" som Sverige var i så stort behov av. SR mörkar naturligtvis etniciteten på de inblandade, och med reservation för att jag kan ha fel så vore det bra om förarfrågan kunde klargöras. Bloggen har ju läsare i Högsby, kan ni reda ut för läsekretsen vad "chaufförerna" har för bakgrund.

 
Ingen bild

Trött

18 april 2018 16:07

Jag tror inte jag kommer klara av att bo länge till i Sverige. Landet är kört och det oavsett vem som tar över styre i september. 8 år med Landsförrädaren måste varit droppen eller spiken i kistan. Sverige är ett fruktansvärt land där invandrare numera är första klassens medborgare och vi andra är andra klassen. Man blir sänkt mentalt av att bära läsa och se skiten.

PS. Snart kommer det en blänkare i Barometern av "Blanket".

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

18 april 2018 16:20

Nu har trögfattarna Stefan Löfven och Ylva Johansson kommit på det unika snilledraget att om arbetskraft finns inom landet ska man inte söka i Afrika efter raketforskare.
Hur kom dom på det ?
Ingen har ju sagt något så fyndigt förut. (ironi som ni förstår)
Nu hoppas dom förstås på Nobellpriset.

 
Ingen bild

jaså

18 april 2018 17:08

Du bär ett stort ansvar inför valet genom dina blogg inlägg och det gör mig bekymrad. Varför?
Jo,du sprider så mycket du bara kan som är negativt och dina följare reagerar därefter. Skulle du även vara lika idog och plocka fram,till flyktingarnas fördel, alla dom som fått jobb och vad dom drar in för pengar till svenska staten så skulle givetvis dina följare reagera annorlunda. Jag utgår ifrån att du inte vill det och att du givetvis,som du alltid brukar, ställer orelevanta motfrågor.

Thoralf Alfsson

18 april 2018 18:14

Det du efterfrågar gör så många andra, inte minst Barometern med sina snyftreportage.

Eller syftar du på kvinnan som fått ett subventionerat jobb efter 16 år i Sverige på skattebetalarnas bekostnad. Den kvinnan blir sannolikt aldrig egen försörjd utan det kommer handla om subventionerade jobb.

Givetvis finns det de som klarar sin egen försörjning och som är välutbildade men den skaran är inte så stor som vissa försöker göra gällande.

 
Ingen bild

Medborgaren

18 april 2018 17:17

Svenska kronan sjunker som en gråsten och det är helt tyst från samtliga partier!
Till o med svenne som åker till kanarieöarna borde väl ha märkt att kronan rasat.
Trots, enligt såssarna, att vi har brinnande högkonjunktur så har vi fortfarande krisränta och kronan rasar i värde. Hur många tror på dravlet från finansministern?
Varför är det så tyst från SD om detta?

 
Ingen bild

Observer

18 april 2018 17:42

Varje Svensk har tappat ca 1 Milj på invandringen sedan 1980!

 
Ingen bild

Gubben o Gumman

18 april 2018 17:59

Pretty Boy Floyd : Presskonferesen var riktigt rolig att lyssna på riktig underhållning, hur fan har dom kommit på detta efter 10 år, måste förstås utredas
Det finns inga politiker som är så djävla korkade som sossar

Heja Rallyfaceni Högsby här får väl mörkande journalisterna se upp så dom inte pekar på en numerar livsfarlig trafik i Sverige....

Bla i Tv -programmet "Stockholmspolisen" stoppades en kille som tagir arbabiskt körkort för 6 månader sedan, lägg ned alla trafikskolor Alah styr ...

 
Ingen bild

Observer

18 april 2018 18:07

-Thoralf! Idag röstade tydligen riksdagen FÖR tjänstemannaansvar!!

Se nu till att ni i SD får vara med att ta fram lagförslaget till detsamma!

http://www.ja.se/artikel/56840/stort-gensvar-fr-frslag-om-tjnstemannaansvar.html

 
Ingen bild

Ölandsbonde

18 april 2018 18:13

Jag är frågande till bidraget till landstinget med 111 miljoner. Jag antar att det avser asylsökande och illegala vistare. Det verkar lite, tycker jag. Är ersättning till tolkar med där? Och hur är det med resekostnader? Jag har sett "folk" som åker kollektivt och visar upp något papper istället för biljett. Vem bjuder på resan? Är det landstinget och i så fall hur bokförs det?

 
Ingen bild

Ölandsbonde

18 april 2018 18:16

Pretty Boyd Floyd
Inte nobelpris föstås, men kanske ekonomipriset till den i sin grav vilt snurrande Alfred Nobel.

 
Ingen bild

S-E Karlsson

18 april 2018 18:36

Det får räcka med följande "Herre djävlar "!

 
Ingen bild

Christer

18 april 2018 18:39

@ jaså 17.08
De problem som Sverige står inför och det som till slut blir spiken i kistan för det land som vi känner, det stavas inte "skötsamma invandrare som arbetar, betalar skatt och inte begår några brott". Det är den andra delen som bekymrar oss som finns här på Thoralfs blogg. Dvs de som inte tillför landet någonting alls som skulle kunna kallas mervärde. De som endast bidrager med kostnader, otrygghet, kriminalitet och destruktivt beteende.
Förstår du hur jag menar?

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

18 april 2018 18:42

Varför säger inte Stefan som det är ?
Vilket förtroende han skulle få.
Det som alla svenskar vill höra.
-Invandringen är det värsta av alla problem i Sverige.
-Vi måste omedelbart stänga gränsen totalt.
-Vi äkta svenskar måste hålla ihop mot hot utifrån.
Då skulle han bli farlig i valet

 
Ingen bild

Suck

18 april 2018 19:06

Förstår att Sverige ser ut som det gör. Nu när sossarna vill begränsa arbetsinkraftinvandringen för att låta de svenskar som redan är arbetslösa här, ta dessa jobb - då protesterar Alliansen????????????????

 
Ingen bild

Gubben o Gumman

18 april 2018 19:37

Thor-alf : Med det reportaget om hucklet från Kurdistan så visar SVT hur djupt insnöade dom är och hur långt ifrån vanligt folk.

Dom tror att normalbegåvade skall hoppa av glädje för denna skatteslukande penningmaskin
Dessutom filma hon på sin första arbetsdag/första trappa, lite riggat va från CCCP TV.

Detta är bara en del av de löpande hjärntvätten från SVT , men i etta fall blir det bara för bra

 
Ingen bild

?Sanningen

18 april 2018 19:41

@jaså, det står dig fritt att upplysa oss. Inte kräva av andra att göra ditt jobb. Då är det kanske inte lika kul längre.

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

18 april 2018 19:41

Löfven har inte "alla hästar hemma" !
- Vi ska inte ta hit arbetskraft från andra sidan jordklotet.
Hur många kommer hit från Australien och Nya Zeeland.

 
Ingen bild

Dumle

18 april 2018 20:48

JASÅ@
Jag är övertygad om att de flesta av Thoralfs läsare faktiskt skulle uppskatta om du kunde upplysa oss om vilka positiva effekter massinvandringen från länder som Somalia, Irak och Afghanistan haft på Sverige och det svenska folket. Här har du chansen att påverka oss som hittills bara upplevt och läst/sett motsatsen. Är övertygad om att Thoralf ger dig gott om utrymma för dina väl underbyggda resonemang och faktabaserade källhänvisningar. Jag skulle iaf vilja se dessa fakta.
Mvh Dumle

 
Ingen bild

Lotta_1

18 april 2018 20:57

Jag betvivlar starkt att signaturen Jaså är svensk för då borde vederbörande veta att det stavas Jasså och inget annat. Du förstår att våra sk folkvalda politiker bestämde 1975 att Sverige skulle bli mångkulturellt. Enda problemet var att de ”glömde” fråga svenska folket dvs deras uppdragsgivare vad vi tyckte om saken. Hade de frågat oss är jag inte alldeles övertygad om att landet hade sett som det gör nu med det mångkulturella helvete det blivit.

 
Ingen bild

Laglydig

18 april 2018 21:47

@Observer Onsdag 18 april 17:42

Intressant påstående som du förmodligen "skjutit från höften".

Men med detta sagt så ligger du förmodligen i rätt härad. Jag fick frågan häromdagen om hur mycket kostnaderna är i min hemkommun för den muslimska massinvationen. Det var en intern fråga inom SD i min kommun där jag sitter i styrelsen.
Jag kom fram till att 2018 så kommer varje skattebetalande svensk i vår kommun att betala minst 50 000 kronor för den muslimska massinationen (kommun, landsting och stat, allt hänger ju ihop). Jag kan säga att det var mycket lågt räknat och att det sannolikt ligger någon tiotusenlapp högre. Men detta är alltså per skattebetalande svensk, inte per svensk (många i skolåldern både 1980 och 2018).

Att kostnaderna var väldigt mycket lägre 1980 och att kurvan är exponetiell tror jag vi kan vara överrens om. Så var landar vi? Av försiktighetsskäl så skulle jag vilja säga att summan ligger inte under 500 000 kronor per svensk sedan 1980, men den kan som sagt vara mycket högre, kanske t o m över din miljon.

Ingen vet, ingen vill veta, ingen föreslår att någon statlig myndighet skall ta reda på den relevanta siffran.

Vad kostar den muslimska massinvationen?

 
Ingen bild

Papi

18 april 2018 22:11

Givetvis var det Landsförrädaren Reinfeldt som öppnade upp även för arbetskraftsinvandring i Sverige. Denne man borde sitta i fängelse för landsförräderi.

 
Ingen bild

Björn

18 april 2018 22:45

Undrar om det är någon som vet hur mycket av våra skattepengar som alla bidragstagande skickar till sina hemländer?
Gissar att en hel del pengar försvinner ut ur landet.

Thoralf Alfsson

18 april 2018 23:02

Jag tror jag sett siffran 14 miljarder kronor för några år sedan.

 
Ingen bild

Laglydig

18 april 2018 22:54

Om man försöker översätta Kalmar läns kostnader för nyanlända till hela riket så får man fram siffran ca 120 miljarder eller 120 000 000 000 kronor. Observera att detta bara är en liten del av den muslimska massinvationens kostnader i Sverige.

Jag räknar så här: Kalmar län hade 243 536 folkbokförda personer vid årsskiftet jämfört med 10 120 242 i hela riket.
Med det befolkningsförhållandet skulle kostnaden för nyanlända i Sverige uppgå till ca 87 miljarder kronor.
Eftersom Kalmar län kan förmodas ha en betydligt mindre muslimsk population än riksgenomsnittet (jämför t ex förhållandet av personer med utländsk bakgrund 16,5 % för Kalmar län och 24,1 % för riket) så måste denna summa justeras upp. Av försiktighetsskäl anger jag dock denna summa till de ovan nämnda 120 miljarderna.

Källa: SCB:s befolkningsstatistik per 2017-12-31.

 
Ingen bild

Ölandsbonde

19 april 2018 00:47

Laglydig

Du räknar alldeles för lågt! Tänk på vad skyddet av skolor och för att inte tala om akutmottagningar m.m kostar. M. m. hur mycket som helst som tillkommer. Extra personal i skolor, tolkar och advokater och jag vet inte vad. Föreningsbidrag, integrationsprojekt, 25 miljoner till clowner för integration. Litteraturstöd, etc etc. Bara 35.000 "ensamkommand barn" från Afganistan drar 35 miljarder. Tänk på alla som jobbar och lägger tid på invällarna inom ramen för sitt arbete utan att de är särskilt avlönade för det. Det bli en väldig massa timmar. Och hur är det med timmar för poliser och rättsapparaten? Tolkar och advokater. Dessa går på sina egna budgetar. Liksom brandförsvaret, tullen etc. etc.
Jag tror summan med råge överstiger 300 miljarder per år. 75.000 per skattebetalare (räknat på 4 miljoner). Om någon seriöst kan visa att det inte är så ska jag äta en fittmössa + en knytblus. Jag lovar.

 
Ingen bild

Observer

19 april 2018 02:45

@Laglydig; Onsdag 18 april 21:47 ..Ja ungefär så ser det ut!
Och det bör SD se till att tydliggöra för människor. Det blir tillräckligt tydligt sett i det ljuset tror jag.

Vi var världens rikaste land, stod 1 till 1 mof CHF.

...Tänk om vi hade investerat pengarna dessa 40 år?!!

 
Ingen bild

Observer

19 april 2018 02:47

Jag tror inte att Svensken skulle haft något emot att få hjälpa till med säg 20.000:- per person sedan 1980.

Men inte 500.000 - 1,2 Milj per person!

 
Ingen bild

Observer

19 april 2018 03:01

Snedsatsningarna beroende på en sanslös inkompetens från de tidigare makthavarna i Sverige sedan 1965 är så stora att landet hade kunnat ha ett eget månprogram, en perfekt välfärd och en sience-fictionliknande infrastruktur som fått USA och Japan att blekna fullständigt!!

Vi hade haft genomsnittslöner om ca 90.000:- per månad.
Med ett sparkapital på ca 1 Milj per Svensk.

.....Och detta v e t de skyldiga.
Därav det pinsamma pk-klimatet! De vill inte tappa byxorna!

 
Stefan K St

Stefan K St

19 april 2018 06:24

Angående SVT:s reportage om trappstäderskan fick vi veta en sak man glömde redigera bort och en vi aldrig fick veta.

Uppmärksamma att 36-åringen kom till Sverige och redan dag ett valde att inte jobba. Svensk asylpolitik i ett nötskal.

Hennes pension nämndes aldrig. Hon kommer nämligen inte att få någon då hon aldrig hinner kvalicera sig. Bidrag även på gamla år alltså.

http://petterssonsblogg.se pe

 
Ingen bild

Gustaf

19 april 2018 08:27

Tog pulsen på min "politiska hemvist" genom SVD:s valplattform idag.
Efter några klick så fick jag svaret = 1. Sverigedemokrat. 2. Liberalerna

 
Ingen bild

Ölandsbonde

19 april 2018 09:59

Stefan K st
Vad pratar du om? Sant är att hennes allmänna pension inte blir stor. Därför kliver garantipensionen in och täcker upp. Hon kommer därför att få dryga 8.000 kr/mån. Detta utan att ha bidragit med särskilt många skattekronor.

Hon kan även välja att ansöka om äldreförsörjningsstöd som ger henne 5.634 skattefria kronor i månaden + det medföljande bostadsbidraget på 6.620 kr. Också det skattefritt.
I och med att dessa bidrag är skattefria hamnar hon i lyxfilen och slipper välfärdsavgifter som prisätss beroende av inkomst. De blir gratis!

Jag har skrivit till SD och föreslagit att alla svenska ålderspenionärer som så vill ska få rätt att byta ut sina pensioner mot äldreförsörjningstöd. Det skulle se fint ut i valrörelsen.

 
Ingen bild

Laglydig

19 april 2018 12:44

@Ölandsbonde Torsdag 19 april 00:47

Jag tror du missförstod hela mitt inlägg. Thoralf artikel handlade om kostnader för nyanlända alltså personer som kommit till Sverige de senaste två åren. Dessa kostnader kommer nu succesivt att föras över främst till landets kommuner och det är det som ger upphov till behovet om att chockhöja skatten i väldigt många kommuner om inte staten fortsätter att betala ersättningarna till kommunerna.

Min beräkning avsåg alltså ENDAST denna del av de totala kostnaderna d v s enbart kostnaderna för de som kommit de senaste två åren. Kostnader som t ex försörjningsstöd, betalda hyror, förskoleplatser, skolplatser, sjukvård, tandvård, fler poliser, kostnader för tolkar, kostnader för rättsväsendet med mera med mera ingår alltså INTE i denna beräkning.

Med samma försiktighetsprincip som alltid bör gälla i dessa sammanhang så uppskattar jag den totala kostnaden för massinvationen till mellan 300 och 350 miljarder kronor per år (fördelad på stat, landsting och kommun). Det allvarliga är att denna kostnad (6,5-7,5 % av BNP) stiger allt snabbare varje år just nu är ökningstakten sannolikt 5-7 % per år vilket alltså gör att alltmer av BNP går till denna kamikaze verksamhet.

 
Ingen bild

Martin

19 april 2018 23:00

Liberalismen bränner alltså miljarder kr på "nyanlända" som ska ha förtur bostad bidrag och "jobba" mot lägre löner och "hitta på jobb" samtidig skär man ner sparar höjer skatter - logiken? Sverige är kapat av globalister! Är det framtida pension som betalar dagens invandring? En "praktik" går på 400000 kr 2 år

 
Ingen bild

Sara Nilsson

4 november 2018 13:49

Låt oss hoppas att vi får hit lite kunniga matematiker bland alla dessa invandrare, för dina siffror är vinklade åt ett håll. Glöm inte att massor av dessa invandrare är i arbetsför ålder och dom får faktiskt inga gratispengar för att driva runt, som många försöker att vinkla det till. Tack vare dessa unga invandrare, så finns där en chans att vi sjuttiotalister kommer att kunna få pension. Unga människor som har massor av år som skattebetalare framför sig är i slutändan en ren vinst för Sverige.

Lite källkritik mot vad man läser på nätet skadar aldrig!! Annars är det lätt hänt att man baserar sina åsikter på felaktig information..

Thoralf Alfsson

4 november 2018 14:16

Sara Nilsson.

Siffrorna är inte vinklade, de kommer från svenska myndigheters officiella statistik.

"Dom får faktiskt inga gratispengar för att driva runt"

Du har alldeles rätt. Det finns inga gratispengar!

Jag skulle säga att de flesta nationalekonomer är bekymrade över hur välfärdssamhället skall hålla ihop i framtiden. Gruppen invandrare bär idag inte sina egna kostnader utan svenskar får skjuta till skattemedel till denna grupp och så kommer vara under många år framöver. Går vi dessutom in i en lågkonjunktur blir inte situationen bättre.

Vi får hoppas att dessa unga människor verkligen kommer jobba med vita jobb. I Malmö omsätter den svarta arbetsmarknaden ca 5,6 miljarder kronor under 2012 enligt ett av Malmös socialdemokratiska kommunalråd. Samhället går miste om flera miljarder kronor i skatteintäkter. Hoppas inte för mycket på denna grupp.

Om du nu är född på 70-talet skall jag ge dig ett gott råd.

Spara minst 1 000 kronor men helst 2 000 kronor varje månad till din pension fram till den dagen du går i pension. Det kommer du behöva.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 1 jan 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se