thoralf

Direktlänk till inlägg 4 januari 2017

SVERIGE STORMAKT PÅ GODHETSEL

Av Thoralf Alfsson - 4 januari 2017 23:34

 


För några dagar sedan läste jag en debattartikel i Östra Småland med rubriken ”Bromsa inte satsningen på förnybar el i länet”. Det handlade i första hand om vindkraft och solel och var skriven av ett helt gäng av jäviga branschpersoner.


Anders Wijkman, avgående ordförande i Miljömålsberedningen

Mattias Goldmann, vd Tankesmedjan Fores

Stefan Henningsson, Klimatexpert Världsnaturfonden

Charlotte Unger Larson, vd Svensk Vindenergi

Johan Lindahl, talesperson Svensk Solenergi

Linda Burenius Magnusson, ordförande 100% Förnybart


Dessa ”branschkunniga” godhetsapostlar inleder sin debattartikel med följande mening.


”Det ger stor klimatnytta eftersom Sveriges elexport minskar utsläppen från kolkraftverk på kontinenten och i Baltikum.”

 

Läs det några gånger och fundera över innebörden.


De skriver med andra ord att svenska skattebetalare och elkonsumenter skall betala stora subventioner till vindkraftverksel och solel för att sedan den elenergin som produceras skall exporteras till kontinenten och Baltikum för att där minska utsläppen från kolkraftverken. En förutsättning för det är ju att priset på vår svenska elproduktion är lägre än vad de på kontinenten och Baltikum kan producera sin egen elenergi för. En synnerligen dålig affär för svenska skattebetalare och elkonsumenter när vi exporterar vår elöverskott till lågt pris.


”För det tredje rimmar det illa med Parisavtalet. Förbränning av kol står för 42 procent av de globala utsläppen av växthusgaser och kolet är det fossila bränsle som är lättast att ersätta med förnybar elproduktion. Sverige har goda förutsättningar att exportera el och därmed minska utsläppen.”

 

De återupprepar samma argument ytterligare en gång. Sverige har redan en elproduktion som är fossilfri till 97-98 procent. Vi skall alltså i Kalmar län bygga fler vindkraftverk för att exportera elen till kontinenten och Baltikum. Inte för vårt eget behov. Vi skall förstöra vår kustmiljö och Öland med hundratals, kanske tusentals vindkraftverk trots av vi redan har en fossilfri elproduktion och vi skall dessutom göra det med stora subventioner till dessa elproducenter.


Det går alldeles utmärkt att även exportera kärnkraftsel till kontinenten och Baltikum för att de skall minska sina utsläpp men de skall betala bra för elenergin. Det bästa är förstås om de själva bygger förnyelsebar elproduktion för sina egna skattemedel och intäkter för elenergi för att minska sina koldioxidutsläpp.


Ovanstående personer tillhör det goda folket som inte bara anser att Sverige är en humanitär stormakt utan även att Sverige skall vara en stormakt av ”godhetsel” också.

 

Jag orkar knappt läsa debattartikel av den här typen. Jag är förvånad att inte fler i samhället säger ifrån.



För några veckor sedan under julhelgen slog vindkraften rekord vilket alla tidningar villigt publicerade och media lyfte fram. Vindkraften stod under några timmar för 27-28 procent av elproduktionen i vårt land när det blåste halv storm när Urd drog in över landet. Läs artikel.


Men när situationen är den raka motsatta är media inte ett dugg intresserade av att skriva om vindkraften. När vindkraften står mer eller mindre stilla i hela landet är det dödstyst i media.


Ett exempel på detta kom den 24 augusti 2016. Under några timmar producerade Sveriges ca 3 400 vindkraftverk mindre än 1 procent av den totala elproduktionen i landet (ca 125MW när den totala elproduktionen var ca 16 300MW).


 


Vem skall producera elkraften när det inte blåser? Om det inte blåser i hela Sverige så blåser det sannolikt inte i vare sig Danmark, Norge, Finland eller för den delen inte heller i norra Tyskland. Genom att binda samman alla länders elproduktion kan man utjämna variationerna från olika energislag till en viss del. Men någon måste producera elenergin och fungera som reglerkraft när vädrets makter styr vindkraftselproduktionen.


Idag är det vattenkraften som får fungera reglerkraft och som körs upp och ner i effekt beroende på hur mycket det blåser och om solen skiner (solel). Detta innebär dock en hel rad av problem. Ju fler vindkraftverk som byggs och subventioneras med stora summor så ökar problemen för vattenkraften. Vilken energiproduktion skall stoppas när vindkraftskapaciteten är för stor? Eller när elpriset är för lågt? Vilken elproduktion prioriteras?


Men framförallt vem vill nyinvestera i en elproduktion som inte prioriteras? Utan bara får producera elenergi när det inte blåser så mycket. Den elproduktionen kan heller aldrig bli lönsam, utan mer och stora subventioner.

 

Sverigedemokraterna kommer få rätt även i denna fråga, kan jag lova Lena Mellin. Vi är inte riktigt där än men vi kommer dit inom några år! 

 

PS

 

Nu väntar jag bara på att klimatalarmisterna skall skylla de höga havsnivåerna längs Sveriges sydöstra kust på klimatförändringarna.

 
 
Ingen bild

Edward

5 januari 2017 01:46

[SD-TV] Grundkurs för Miljöpartister
https://www.youtube.com/watch?v=NQw4ieunILw

 
Ingen bild

Jimmy

5 januari 2017 01:47

Vind och sol-el kan inte ersätta storskalig elproduktion som vatten eller kärnkraft för dessa små enheterna klarar inte av reaktiv effekt vilket krävs i allt större utsträckning, vi får även problem med att våra nät blir instabila (in och utfasningar m.m)

Själv så försöker jag få min elleverantör att försöka erbjuda mig ren kärnkraftsel när dom ringer om sina "miljö"-val

 
Ingen bild

Ulrika

5 januari 2017 02:15

Min kommentar blir mer "klimatgenerell", en tanke som slog mig bara, och jag valde att googla typ växter fossil antarktis med "undertanken" att " - Undrar om larmen om smältande isar är galna, om det kanske tidigare (före vår påstådda klimatpåverkan av fisande kor och avgaser m.m varit varmare där?" Intressant läsning dök upp och jag känner mig än mer säker på att det är naturliga svängningar i temperatur. Möjligtvis kan jag tänka att olika artificiella utsläpp har någon liten påskyndande effekt men vad är då våra utsläpp i Sverige (som vi beskattas rejält för (typ el, drivmedel)) jämfört med Kinas smog.

 
Ingen bild

Socialdemokraterna mot kollaps 2018?

5 januari 2017 04:40

Den opinionsundersökning som Aftonbladet/Inizio genomfört lämnar nog få på partikanslierna oberörda, även om man skall komma ihåg att underlaget inte är mycket mer än tusen personer. Man har tagit greppet att fråga vilket parti som har den bästa politiken på åtta olika centrala sakområden. Sverigedemokraterna vinner tre av åtta och är därmed ”bästa” parti på fler områden än någon konkurrent. Tvåa är moderaterna.
http://www.smp.se/ledare/socialdemokraterna-mot-kollaps-2018/

 
Ingen bild

Lars Cornell

5 januari 2017 04:52

Mycket bra och insiktsfullt Thoralf, fortsätt så.
Du kunde också ha nämnt att Tyskland och Danmark hade negativa elpriser under julhelgen när stormen drog förbi. Vind- och solkraftägarna blev tvungna att betala för att bli av med strömmen.

Men se till att partiledningen blir mer tydliga om koldioxidens nytta för mänskligheten och endast försumbar skada. Annars kan SD bli efterseglat nu när klimatrealisten Trump blir president och det svänger på riktigt.

 
Ingen bild

Gå med här-Intressant men uppge inte SD

5 januari 2017 05:25

https://panel.schibsted.se/Portal/default.aspx?ReturnUrl=%2fPortal%2fmembers%2fprofile.aspx

Intressant läsning
http://www.inizio.se/wp-content/uploads/Rapport-sakpolitiskt-a--gande-december-2016.pdf

 
Ingen bild

Gubben o Gumman

5 januari 2017 07:08

När journalisterna skriver om hög elproduktion vid storm visar det bara hur blåsta och ärliga dom är i sin vänstersjukdom,skrattretande

 
Ingen bild

Fredde

5 januari 2017 07:48

Dags att skrota TT? När det gäller miljöhysterin är nämligen TT en av de drivande, och håller sig knappast till att vara neutrala.

Förre ordföranden i TT säger: "TT:s främsta uppgift är att skriva så opartiskt och klargörande att nattredaktörer från Norrbotten till Skåne kan lita på texterna och med gott journalistiskt samvete skicka dem vidare till läsarna”.

Så är inte alls fallet, men risken är att folk tror att TT är något man kan lita på.

Nu sprids ju TT:s artiklar till i stort sett alla tidningar i hela Sverige och blir därmed någon slags officiell sanning, och ett perfekt propagandainstrument.

Idag kan vi läsa en alarmrapport (vad annars..?) om Goilfströmmen, som ska försvagas.
"Farhågorna bekräftas - effekterna av kollaps dramatiska"

Fast längst bak i artikeln står det att studien har "låg konfidensnivå" och att den har "många brasklappar".

Varför sprider då TT detta?

Jo, det är bara att titta på vilka som äger TT! Aftonbladet är största ägare med 20%, sen kommer resten av PK-media.

Föga förvånande gäller ju detta inte enbart klimathysterin, utan så mycket annat. T.ex när det gällde Clinton vs Trump publicerade TT en stor artikel där man enbart listade positiva saker om Clinton och enbart negativa om Trump. Det sved nog att Trump vann...

Det är dags att skrota TT!

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

5 januari 2017 08:28

Det är ingen större skillnad på naiviteten när det gäller elproduktionen och invandringen.

I båda fallen bryr man sig inte om svenska folket. Istället går vurmarna runt och dunkar varann på ryggen i sin "godhetsberusning".

Jag har insett för länge sen att vattenkraften är ett mycket bättre "batteri" som ska effektiviseras hela tiden.

 
Ingen bild

SM811

5 januari 2017 08:43

Utan subventioner blir det inga vidkraftverk?
Jag föredrar fler undersköterskor, lärare och poliser.
Såg ett naturprogram på tv där det hela tiden skulle trumfas in för tittarna hur mycket koldioxiden hade ökat och att jorden hade blivit 2 grader varmare. (från när nämndes inte) Jag var tvungen att stänga av.
Sju(k)klövern och godhetsapostlarna tror att de är duktiga och skall få godhetspoäng och ge fler röster till 7klövern.
Satsa på kärnkraftverk och avveckla vidkraftverk och återställ naturen.

 
Ingen bild

SM811

5 januari 2017 08:48

Ännu en huvudlös dom och daltande med invandrare.
"Dom: Poliser i Tensta ska tåla bli utsatta för stenkastning"
http://www.friatider.se/dom-poliser-i-tensta-f-r-t-la-stenkastning
Nästa blir väl att de skall tåla fyrverkeripjäser skickade mot dom.

 
Ingen bild

SM811

5 januari 2017 09:13

"Liten sparv fäller vindkraftparken"
http://www.nyteknik.se/energi/liten-sparv-faller-vindkraftparken-6815985

 
Ingen bild

räven

5 januari 2017 09:50

Jag är s.k "klimatskeptiker" med. Instämmer med att vindkraftverk är både ofattbart fula, samt ganska dåliga energimässigt.

Kärnkraftverk samt forskning på torium är att föredra. Men ifall man tycker det är läskigt så skulle jag vilja att Sverige tar ett initiativ och lägger forskningspengar på vågkraftverk. Det är aldrig stiltje några mil utanför kusten och krafterna som skapas av vågorna där är många gånger högre än lite vind.

Kolla gärna länken:
https://www.youtube.com/watch?v=GA_UgVm9bvU

 
Ingen bild

Tony

5 januari 2017 10:17

Det föll väl inte i god jord att SD vinner i fråga efter
fråga, för idag måste SVT balansera upp med att Annie Lööf
är den mest populära partiledaren, och även att Löfven ökar
i stöd(undrar av vilken Anledning). Skulle man tro på
den undersökningen så önskar folket ännu mer av den vara
som visat sig vara förödande för landet, tror snarare
att det tyder på en viss desperation.

 
Ingen bild

pg

5 januari 2017 10:17

Finns fler som insett dumheterna med vind, sol och våg!

http://www.hn.se/%C3%A5sikter/ordet-%C3%A4r-fritt/okunnigt-om-f%C3%B6rnybart-och-k%C3%A4rnkraft-i-rapport-1.3500081

 
Ingen bild

LEON

5 januari 2017 11:31

Den största skattesubventionen (fastighetsskatten) vad avser vindkraften är idag mer eller mindre utraderad, i vart fall vad gäller de stora "parkerna" ägda/drivna av större energibolag. Genom ett ställningstagande av SKV beskattas numer vindkraftsanläggningar till 0,5 %, alltså samma skattesats som kärnkraft/kraftvärme, mot tidigare 0,2 %. En "skattehöjning" med 150 % alltså. När dessutom priset på elcertifikaten "rasat" till en historiskt låg nivå, ca 14 öre/kWh (under "guldåldern" var priset > 35 öre/kWh), har nog "botten gått ur" den mer storskalig satsningen på vindkraften....kan man hoppas i alla fall. Även om de stora "parkerna" på 60 - 150 "snurror" i det norrländska inlandet förmodligen kommer att byggas färdiga.

Den förnybara energikälla som möjligen har framtiden för sig är idag vattenkraften (jodå den räknas faktiskt till de "förnybara"). Genom energiöverenskommelsen ska ju den i sammanhanget osannolika fastighetsskatten på 2,8 % (1 400 % högre än vindkraftens) "trappas ner" till 0,5 % under de kommande fyra åren. Om det är för lite eller försent för den småskaliga vattenkraften återstår att se. Det finns ju trots allt ca 2 000 "små" kraftverk (< 10 MVh) i drift i landet och lika många som lagts ner eller "lagts i malpåse" av ekonomiska orsaker (bl a beskattningen).

Leon d´O.....

Thoralf Alfsson

5 januari 2017 11:58

Korrekt det du skriver förutom att det skall vara "< 10MW"

 
Ingen bild

Riffi

5 januari 2017 11:37

Varje vindkraftverk som tas i drift i Sverige innebär högre kostnader för privata konsumenter.
Någon miljönytta finns naturligtvis inte.

Jag funderade på att bifoga referenser vilket det finns tusentals av. Om någon önskar skall jag göra det, men jag vet att det svåraste som finns är att bevisa självklarheter.

 
Ingen bild

Riffi

5 januari 2017 11:45

Jag tror att det är fel att avkräva referenser från dem som argumenterar för självklarheter såsom t.ex att vindkraften är dyr och onödig. Det ger en viss trovärdighet åt vindkraftarna som de inte förtjänar

 
Ingen bild

Niklas R

5 januari 2017 12:29

Vindkraft och solenergi är totalt meningslösa i vår del av världen. Vindkraft för den inte fungerar när man behöver den (vid högtryck då det är som varmast på sommaren och kallast på vintern, men det aldrig blåser) eller solenergi då solens timmar varierar för mycket under året.

Det som vi ska satsa på, som vi hade tidigare och som är pålitlig är vattenkraft. Förr hade vi vattenkraftverk över hela landet (innan kärnkraften) och detta lade grunden för vårt välstånd. Idag är turbiner med mera ännu effektivare vilket gör att vattenkraftverken kan göras mindre och dessutom göra mindre åverkan på den närliggande miljön.
Vi får också tillbaka fördelen med att vi åter igen kan reglera vattenflödena och undvika översvämningar varje höst och vår i samhällena.

 
Ingen bild

pg

5 januari 2017 12:56

En intressant sida som visar vad som levererar el!


http://www.statnett.no/Kraftsystemet/Data-fra-kraftsystemet/Nordisk-produksjon-og-forbruk/

 
Ingen bild

Leon

5 januari 2017 14:27

@ räven
Vågkraft är i sig ett intressant energialternativ men som, i Sverige i alla fall, har betydande begränsningar. Det är inte vågenergin i vädergenererade vågor som omvandlas till elektrisk energi. I stället är det den betydligt beskedligare vågamplituden på några decimeter i tidvattengenererade vågor (= dyningar) som "tas till vara". Det är alltså bara utefter en mycket begränsad sträcka av den svenska kusten, d v s norra Bohuslän, som kan komma ifråga för lokalisering av sådana anläggningar. Det finns ju onekligen en stor utvecklingspotential men då måste andra typer av anläggningar än dagens "guppande flöten" utvecklas.

Leon d´O.....

 
Ingen bild

Per W

5 januari 2017 16:21

SD borde vara mycket tuffare i klimatfrågan och vilja ta bort subventionerna för vind- och solkraft samt vara för kärnkraft. Jimmie Åkesson är för mjuk och otydlig i klimatfrågan (lär av Trump). Tyskland måste nu bygga nya kolkraftverk då deras kärnkraft läggs ner.

Dessutom borde SD vara mycket mer bestämda och tuffare om lag och ordning. Du är tydlig men partiledningen för SD är för tysta. Utvisning av ALLA kriminella icke-svenskar. En valvinnare. En annan valvinnare är bensin- och dieselskatten. Den ska sänkas för att folk ska få ett drägligt liv på landet.

 
Ingen bild

Eric H

6 januari 2017 00:45

Idag var Du i god form, Toralf..
Få områden är förstås så lätta att använda sig av som just elproduktionen för att slå de naiva inom vänstern på käften med. (bildlikt talat alltså!)
Jag bor i sö Sverige, utanför fönstret är det just nu nästan -19 grader, och vindstilla. Ändå fryser jag inte och det beror INTE på "vindkraft" iaf..

 
Ingen bild

Leon

6 januari 2017 10:48

@ Erik H

Men värmen och elen kan mycket väl vara producerad med förnybara energikällor i alla fall. Så här års brukar kraftvärmeverken gå på full effekt för att producera just värme och el. Mer än 60 % av kraftvärmeverken producerad el under de kallaste månaderna (62,25 % nov 15 - mars 16, enl statistik från Svensk Energi) är baserad på förnybara och återvunna bränslen (biobränsle och avfall). Sen kan ju en del av elen och värmen vara producerad direkt (=el) eller indirekt (=elvärme) med den likaså förnybara vattenkraften. Men du har alldeles rätt i att vindkraften knappast är ens marginellt är att tacka för att du har det "varmt och gott" i kylan.

Leon d´O.....

 
Ingen bild

Leon

7 januari 2017 10:37

@ Thoralf

Ja helt riktig ska det vara MWh. Får skylla på skumpiga italienska tåg med rassligt WIFI. Finns det ens någon enhet som MVh alltså utläst som MegaVolttimmar ?

Leon d´O.....

Thoralf Alfsson

7 januari 2017 10:50

Nej, nu har du fel igen det skall vara MW vilket är ett mått på effekt. Inte MWh som är ett mått på energi!

 
Ingen bild

Leon

7 januari 2017 11:25

@ Thoralf

Vid bestämmande av vad som juridiskt sett är att betrakta som småskalig vattenkraft i skattemässigt hänseende, bl a vid bestämmande av taxeringsvärde är gränsen satt vid produktion, alltså i multiplar av kWh (31 & 32 d §§ SFS 1993:1199 i nuvarande lydelse). I var fall är det styrande för Skatteverkets indelning i små- respektive storskalig vattenkraft.

Effektbegränsning av vad som ska betraktas som småskalig vattenkraft finns vid tilldelning av elcertifikat (2 kap 5 § lag om elcertifikat, SFS 2011:1200). Där sätts gränsen för tilldelningsberättigad småskalig vattenkraft till en installerad effekt om 1 500 kW (alltså 1,5 MW).

Det bör påpekas att i mitt arbete som konsult vad gäller just energiproduktion och system ansluter vi oss till gällande lagstiftning. Alltså i Sverige till fastighetstaxeringslagen/förordningen och i övriga världen till den i aktuellt land till där gällande lagstiftning.

MVH
Leon d´O.....

 
Ingen bild

Leon

7 januari 2017 21:22

@ Thoralf

Litet p s så här på kvällskvisten.

Att SVAF (Svensk Vattenkraftförening) använder effekt, 10 MW, som gräns för "småskalig vattenkraft" är jag fullt medveten om och där ger jag dig helt rätt. Jag har nämligen ganska ofta yrkesmässiga kontakter med denna intresseorganisation för dem som bedriver sådan verksamhet.

Den juridiska gränsen för vad som värderingsmässigt är att betrakta som småskalig vattenkraft är dock viktigare i sammanhanget. Skattemässigt värde av en vattenkraftsanläggning beräknas enligt gällande lagar som ett avkastningsvärde i kr/kWh multiplicerat med anläggningens genomsnittliga produktion under 20 år. För produktion < 10 MWh sker denna beräkning med ett antal förenklande schabloniseringar. Dessa är avsedda att ta hänsyn till att småskaliga anläggningar har andra förutsättningar för lönsamhet i produktionen än de mångdubbelt större "bjässarna" i de norrländska älvarna. Det behöver knappast sägas att Skatteverket inte nådde ända fram 2013 men ändå en bit på väg. Intressant är vad verket kan åstadkomma till 2019 då hänsyn till nya faktorer som elprisområden och nedtrappning av fastighetsskatten ska tas vid beräkning av avkastningsvärdet.

MVH
Leon d´O ..... (som har en tråkig lördag här några mil norr om Milano)

Thoralf Alfsson

7 januari 2017 22:19

Under min tid i riksdagens skatteutskott 2012-2014 och de lagtexter som behandlades när det småskalig vattenkraft eller andra energislag så var det alltid effekt som var avgörande för klassificeringen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards