thoralf

Alla inlägg den 6 mars 2014

Av Thoralf Alfsson - 6 mars 2014 23:30

Under onsdagens votering i riksdagen reagerade jag starkt på två omröstningar. Den ena var ett förslag från Vänsterpartiet om att ”Avkriminalisera eget bruk av narkotika”. Det andra var ett nej från Vänsterpartiet och Miljöpartiet till att ”Förstärka tillträdesförbud vid idrottsarrangemang”. (2013/14:JuU21)


Förslagen är minst sagt häpnadsväckande enligt min mening. Vid en första anblick tänkte jag att det ”bara” handlade om cannabis men så var inte fallet. Vänsterpartiet vill att eget bruk av alla typer av narkotika skall avkriminaliseras. Helt sanslöst enligt min mening. Förstår inte Vänsterpartiet konsekvenserna av att avkriminalisera alla typer av narkotika. (2013/14:JuU15)


När det gäller det andra förslaget är jag inte det minsta förvånad. Vänsterpartiet och Miljöpartiet tycks delvis ha sina väljargrupper bland fotbollshuliganer och liknande grupperingar i samhället. Jag gissar att det i mångt och mycket är samma klientel som försöker förstöra Sverigedemokraternas torgmöten eller andra offentliga aktiviteter.



”15. Avkriminalisera eget bruk av narkotika, punkt 23 (V)

av Lena Olsson (V).

 

Om eget bruk inte var kriminaliserat skulle man kunna nå många med riskbruk mycket tidigare än i dag, dvs. innan de har utvecklat ett missbruk. Det skulle vara en vinst för både individen och samhället.

Kriminaliseringen leder också till ett arbetssätt inom polisen som inte är särskilt lyckat för att förebygga missbruk. Polisen har under senare år fokuserat alltmer på den enskilda missbrukaren och allt mindre på langningen.

Konsumtionsförbudet kan också ha bidragit till det ökade antalet narkotikarelaterade dödsfall, eftersom människor tvekar att söka hjälp vid överdoser och andra akuta situationer. Detta för att undvika att polisen blir inblandad. Om eget bruk inte var kriminaliserat skulle man kunna nå många med riskbruk mycket tidigare än i dag, dvs. innan de har utvecklat ett missbruk. Det skulle vara en vinst för både individen och samhället. Kriminaliseringen leder också till ett arbetssätt inom polisen som inte är särskilt lyckat för att förebygga missbruk. Polisen har under senare år fokuserat

alltmer på den enskilda missbrukaren och allt mindre på langningen. Konsumtionsförbudet kan också ha bidragit till det ökade antalet narkotikarelaterade dödsfall, eftersom människor tvekar att söka hjälp vid överdoser och andra akuta situationer. Detta för att undvika att polisen blir inblandad.”


Utskottet och Sverigedemokraternas ståndpunkt.

 

”Utskottet är fortfarande av uppfattningen att starka narkotikapolitiska skäl talar för att all befattning med narkotika bör vara kriminaliserad. Utskottet är därför inte berett att ställa sig bakom kraven i motionerna 2012/13:So20 (V) yrkande 23 och 2013/14:So616 (V) yrkande 30 om att eget bruk av narkotika ska avkriminaliseras. Motionsyrkandena bör avslås.”

 


När det gäller förstärkt tillträdesförbud vid idrottsarrangemang låter Justitieutskottets ställningstagande enligt nedan.


”Liksom regeringen anser utskottet att det behövs ytterligare åtgärder för att motverka ordningsstörningar och våld i samband med idrottsarrangemang. Utskottet delar regeringens bedömning att en lämplig sådan kan vara att förlänga den längsta tiden för ett tillträdesförbud från ett till tre år. I motsats till motionärerna anser utskottet att det finns ett behov av en sådan förlängning som föreslås i propositionen. Utskottet noterar därvid att den föreslagna möjligheten att förlänga tiden inte är avsedd att innebära någon generell förlängning av tiderna för tillträdesförbud. Syftet med ändringen är i stället att ge utrymme att bestämma en längre förbudstid än ett år när omständigheterna är sådana att riskerna för att den som förbudet riktar sig mot ska begå brott sträcker sig över en längre tidsperiod än ett år (prop. s.9) Motionerna bör därför avslås.”

 

Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkar i sina motioner avslag på förslaget.


Jag måste säga att det är väldigt svårt att förstå hur Vänsterpartiet och Miljöpartiet tänker i denna fråga. Jag anser att det är väldigt viktigt att samhället har kraftfulla åtgärder att ta till mot huliganer. Det skall vara kännbart att ställa till elände för idrottare och en äkta idrottspublik.

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8 9
10 11
12
13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards