CDU har fastnat i Energiwende! Hur skall man ta sig ur?
Jag är bekymrad för svensk elproduktion och därmed också för svensk basindustri. Den stora osäkerhet som just nu råder inom den svenska energipolitiken är oroande. Vad händer om de rödgröna vinner valet i september? Vilka ministerposter kommer Löfven ge till Miljöpartiet?
Idag har vi haft besök av ledande personer inom EON i riksdagen för att höra deras syn på framtiden. Ett intressant samtal.
Stefan Löfven har sannolikt hittills varit en stor besvikelse för industrin och elproducenterna. Med tanke på hans bakgrund som ordförande för Metall hade nog många förväntningar på att industrins förutsättningar och jobben skulle komma mer i fokus. Istället känns det som Stefan Löfven går i Åsa Romsons och Gustav Fridolins ledband när det gäller energipolitiken. De verkar styra socialdemokraterna helt och hållet och det är mycket oroväckande.
Miljöpartiet framhåller ju den så kallade ”energiwende” i Tyskland som en framgångssaga men så är givetvis inte fallet. Konsekvenserna håller på att bli fatala för tyskarna och det är väl bara en tidsfråga innan tysk industri även drabbas av kostnaderna som idag i stor utsträckning endast vältras över på privatpersoner.
Enligt EON finns det idag 3,5 miljoner energifattiga i Tyskland. Det vill säga människor som inte har råd att köpa sin elenergi.
I Sverige ligger subventionerna genom elcertifikat och reducerad fastighetsskatt och vissa undantag av energiskatt på ca 2,5 miljarder kronor/år. Något som elkonsumenter och skattebetalarna får betala notan för. I Tyskland handlar subventionerna om ca 200 miljarder kronor. Om man tar hänsyn till befolkningsmängden är ändå subventionerna ca 10 ggr större i Tyskland för deras ”energiwende” än i Sverige.
Bloggen Klimatupplysningen skrev även om detta i ett läsvärt blogginlägg nyligen med rubriken ”Kommer Stefan Löfven offra hundratusentals industrijobb i ett svenskt energiwende”
För några veckor sedan aviserade OKG/EON att man inleder en process för förberedda en eventuell avställning av sin reaktor O1. Något jag tog upp i ett blogginlägg där jag också räknade lite på hur många vindkraftverk det behövs för att ersätta O1.
Idag kan vi läsa i media att OKG/EON att man skjuter den planerade effekthöjningen på reaktor O2 på framtiden. Utan att ange något nytt datum. Läs artikel i Barometern.
Personligen tror jag dessa båda beslut hos EON delvis grundar sig i den stora osäkerhet som råder om framtida energipolitik och de effekter som den stora utbyggnaden av vindkraft ger. Tyvärr riskerar detta även smita av sig på investeringar inom vår industri och därmed också påverka förutsättningarna för att utveckla vår välfärd.
Om Miljöpartiet får för stort inflyttande över energipolitiken riskeras vår välfärd!
Lundabo58
20 mars 2014 10:22
Miljöpartiets ungdomförbund verkar mer vara intresserade av att skapa nya stadgar där exv "två kvinnor eller två transvestiter kan väljas som språkrör, men inte två män".
Om sådana stollar får inflytande över energipolitiken så kan man lika gärna ersätta den med ett bingolottohjul.
Pepparholm
20 mars 2014 10:25
Du borde även ha med Lars Berns blogg Anthropocene i den länklista. T ex gästinlägget från Professor Lennart Bengtsson om "Miljörelsen som spårat ur" borde vara obligatorisk läsning i riksdagen.
SDare
20 mars 2014 10:37
Utanför ämnet, men ack så viktigt. Vad var det nu det kostade? Jo, just det. 50 kronor! Men utan adress, papper eller annan identifikation så kostar det ingenting. Sverige är fantastiskt. Fast det är ju inte helt sant, det kostar ju dina och mina skattepengar. Sverige är fantastiskt, men bara om du inte är Svensk.
http://helahalsingland.se/hudiksvall/1.6969747-inget-bidrag-till-tander
SDare
20 mars 2014 10:41
http://helahalsingland.se/hudiksvall/1.6969747-inget-bidrag-till-tander
SDare
20 mars 2014 10:42
Hur får man länken att bli blå?
Maja Dacke
20 mars 2014 11:22
Testing ...
http://helahalsingland.se/hudiksvall/1.6969747-inget-bidrag-till-tander
Maja Dacke
20 mars 2014 11:26
SDare! Din fråga var bra .. jag försökte med Enter efteråt som brukar funka. Men icke.
Thoralf, Lars Berns blogg Anthropocene i länklistan vore bra som Pepparholm föreslog. Otroligt läsvärd blogg!
Och vet, Thoralf, att även jag, Maja, finns med som evig medlem i din fan club.
Gute
20 mars 2014 12:31
Thoralf, för att du ska klara dig ifrån ansvaret för dåraktiga kommentarer som en del skriver på din blogg, så bör du ha en färgmarkerad och väl tydlig text som lyder:
”Kommentarerna förhandsgranskas ej; kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen!”.
Vad jag förstår så förhandsgranskar du inte dina trogna vänner här på bloggen, men skulle olyckan vara framme så snappar spionerna upp det och då kan det bli problem, bättre att helgardera sig i dessa tider.
Lena
20 mars 2014 12:43
@Stefan K igår 19/3 ditt inlägg med länk till din blogg om vad andra partimedlemmar har haft för sig. Toppen! Aftonbladet o de andra kommer nog INTE att granska något annat parti än SD.
Lena
20 mars 2014 12:47
Energipolitiken är verkligen nästa område jag behöver sätta mig i. Känner mig nästan som en analfabet men blir fly f-nnad varje gång räkningen kommer. Tack för att du upplyser!
Hulda mk1
20 mars 2014 13:19
Annat ämne...
På Expressens hemsida kan man nu läsa följande:Sex Vänsterextrema åtalas. Mordbrandsförsök, Misshandel, Skadegörelse, Olaga hot.
Finns det kopplingar till den likaledes Vänsterextrema Researchgruppen? Knappast, då hade Tomas Mattsson säkert slagit näven i bordet och stoppat artikeln...
MetalHeadViking
20 mars 2014 15:11
Svaret är JA!
Den första artikeln som Löfven publicerade efter att ha kommit hem från Bilderbergmötet, handlade just om vilka mål Sverige skulle ha vad gäller "klimatpolitiken".
Därför är det inte så konstigt att S nu ser MP som en, mer eller mindre, garanterad samarbetspartner om de vinner valet.
Henrik Oscarsson hävdar att det finns 7 stridsfrågor som separerar S och MP.
Sanningen är dock att de nu är mycket närmare varandra i dessa frågor. Och jag kan bara säga att MP kommer att dra det längsta strået.
http://detopaverkadesinnet.blogspot.com

Lassekolja
20 mars 2014 16:21
När jag första gången hörde talas om att Tyskland(Merkel & CDU) skulle stänga sin kärnkraft trodde jag knappt mina öron, särskilt när dom angav haveriet till följd av jordbävingen och tsunamin i Fukushima som anledning till tängningen. Tysk kärnkraft har lika lite med Fukushima att göra som svensk kärnkraft. Att Sverige sedan decennier står helt handfallet i en så viktig fåga som energi-/kärnkraftsfrågan ger svensk politik ett kraftigt underbetyg. Det handlar om vår välfärd och adderar man invandringspolitiken till detta är det ju ett under om inte Moder Svea dör sotdöden inom en framtid.
Om olyckan är framme har vi kanske om ett drygt halvår en regering med, Gud förbjude, både MP- & V-ministrar. Då ligger svenskt näringsliv risigt till, framför allt industrin och alla, som åker bil till jobbet.
Ibland är det skönt att vara pensionär, om det inte vore för barn och barnbarns framtid. Konstigt att inte 7-klöver´n tänker som vi. Har dom inga barn och barnbarn? Om dom har det, varför agerar dom då tvärtemot allt logiskt tänkande och förnuft?
SD 2014!!!
http://www.status.st
Observer
20 mars 2014 18:28
Tyska kunder betalar idag ett oerhört högt elpris jämfört med det svenska.Att sedan de tyska kolkrafttverken går på max dag och natt för att kompensera det bortfall som orsakats av den tyska kärnkraftavstängningen ordas det inte om Sverige.Här är det fablernas värld som gäller.Labero har kommit in i den svenska energipolitiken.Simsalabim så var allt löst!
Wilhelm
20 mars 2014 23:17
Jag betalar för närvarande i Tyskland en basavgift pa 52 SEK i manaden plus 2,52 SEK per kWh (Vattenfall är leverantör).