thoralf

Alla inlägg under september 2012

Av Thoralf Alfsson - 9 september 2012 14:39

 

Nordkalk o Storugns fabrik på Gotland                                Foto Thoralf Alfsson


På flyget läste jag en ledarartikel i torsdagens Expressen om Ojnareskogen på Gotland, en skog som alla politiskt korrekta helt plötsligt ”måste” bry sig om. Det första jag måste skriva är att jag på sätt och vis är part i målet då jag vid ett flertal tillfällen varit i mitt jobb som konsult hos Nordkalk och Storugns i Kappelshamn. Jag tror första gången redan var 2007 och då hade man redan börjat processen för att kunna öppna ett nytt dagbrott. Då sas det att det gamla dagbrottet skulle räcka till 2012-2013 med dåvarande produktionstakt.


Jag har framförallt jobbat med förändringar i styrningen av ugnarna och felsökning för att optimera processen.


Vid ett tillfälle moderniserade vi den stora stenkrossen ute vid dagbrottet. Vi ersatta den gamla relästyrning med PLC-styrning och jag skrev programmet för krossen och gjorde sedan även drifttagningen. Det var med skräckblandad förtjusning som jag gjorde drifttagning. Att titta ner i stenkrossen och se valsarna med speciallstålständer tugga sönder 50-60 ton kalksten på någon minut är nästan skräckinjagande när man förstår vilka krafter som arbetar. Från krossen transporteras sedan kalkstenen ner till fabriksområdet på transportband som jag gissar var ca 3-4 km långa. Där vidtar sedan ytterligare krossning till olika fraktioner och en del av produktionen bränns också i de stora ugnarna.


Nordkalk har hållit på med denna tillståndsprocess under hela min tid som jag besökt företaget. Det har förekommit en del lokala protester på Gotland, ofta i samband med Almedalsveckan men i år märkte jag inget av detta, mycket märkligt.


 

Protesterande 2008               Foto Thoralf Alfsson


Nu när däremot Nordkalk fått tillstånd att öppna ett nytt dagbrott och fälla skogen kommer protesterna av ”miljövänner”, proffstyckare, ledarskribenter och riksdagsmän. Var har dessa varit under de senaste 5-7 åren? Åsa Romson debatterade detta med miljöministern i augusti och vänsterpartisten Jens Holm har ställt skriftliga frågor till ministern. Jag skulle vilja säga att de är lite sent ute och är nu bara ute efter att samla politiska poäng. Givetvis hänger journalistkåren på och utmålar Nordkalk som några ”skurkar”. När de istället skulle sätta sig ner och läsa alla domar noggrant.


Det många av dessa uppenbarligen missat är att Stefan Löfven var ute hos Nordkalk för ett par år sedan, eller närmare bestämt 2008 och lobbade för ett nytt dagbrott vid Bunge.


”IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven besökte Gotland i tisdags. Det är rätt uppenbart att han inte bara ville stödja sina lokala medlemmar, utan även de företag de arbetar för. Löfven besökte både Nordkalk och Cementa, och sade brytningen på Gotland är av riksintresse. Miljön blir en förlorare om vi tvingas till långväga import av kalk.”


Läs artikel.


Då var han metallordförande och ansåg att de ca 100 arbetstillfällena på Nordkalk och Storugns var väldigt viktiga för Gotland. Dessutom skall man också inkludera alla entreprenörer som företagen köper in varje år. Jag tror att Stefan Löfven är väldigt rädd för att media skall börja ställa frågor om hur han ser på det nya dagbrottet vid Ojnareskogen idag. Vi kanske i så fall får ännu en pudel!


Flera skribenter menar att det finns andra ställen på Gotland med samma kalkkvalitet och där skaderisken är mindre. Eftersom jag följt ärendet under en del under de år som gått vet jag att Nordkalk under resans gång anpassat sin ansökan efter de krav och risker som föreligger. Bland annat skall man inte bryta kalkstenen lika djupt som det var tänkt från början. Dessutom tror jag knappast att dessa skribenter har funderat över det logistikproblem som uppstår om man förlägger dagbrottet längre ifrån själva fabriken. Jag tror att det nya dagbrottet kommer att ligga ca 8 km från fabriken.


Storugns har dessutom under sommaren gjort ett stort underhållsarbete på sina ugnar som har murats om och fått nya styrsystem. Företaget har säkert lagt ner 10-tals miljoner kronor på detta arbete. En förutsättning för denna investering har givetvis varit att man fått tillstånd för ett nytt dagbrott. I annat fall måste verksamheten kraftigt förändras och många arbetstillfällen förloras.


Jag undrar samtidigt hur många av de som idag protesterar mot skogsavverkningen som är bofasta gotlänningar och hur många som är tillresta från fastlandet. Under de protester som varit tidigare har jag förstått att de mest energiska och högljudda varit sommargotlänningar. Något som retat många gotlänningar. Gotlänningarna är precis som ölänningarna vana vid att man bryter kalksten och att det blir ingrepp i naturen. Ingrepp som kan döljas som vid blå lagunen på Gotland. Jag gissar att många av de protesterande varit där och badat utan att kanske tänka på att det förmodligen är ett gammalt dagbrott som naturen fyllt med vatten. Kommer Nordkalks befintliga dagbrott bli en ny insjö när det nya dagbrottet tas i drift eller kan det till och med bli ett stort dagvattenmagasin.


Nordkalk och Storugns har all anledning att vara oroliga när nu massmedia och ledarskribenter börjat verkställa något som kan utveckla sig till ett mediedrev med tanke på den stora andelen miljöpartister inom journalistkåren. Vågar Stefan Löfven stå för sina åsikter från 2008?

ANNONS
Av Thoralf Alfsson - 8 september 2012 12:29

Känner mig ganska trött ikväll efter ett besök på Australien museum och en liten båttur i Sydney harbour. Så det blir en tidig kväll och försöka ta igen några timmars sömn då huvudvärken börjar göra sig påmind. För den som vill se deltagarlistan och program kan gå in under riksdagen.se och kolla Skatteutskottets studieresa.


Kollade dock Barometern och Östran och kunde då konstatera att Östran tagit upp mitt blogginlägg om Adil Rabih som fortsatt begå brott i Sverige trots att han skulle varit utvisad redan 2010. Bra av Östran att man följer upp detta så att hela läsekretsen får reda på sanningen om hur svenskt rättsväsende fungerar.


Hur tror ni svenska folket skulle reagera om en person som skulle vara utvisad begår ett våldtäktsmord?


Har det inte redan skett så är jag övertygad om att detta kommer att ske. Jag anser att de som döms till utvisning skall sättas i speciella förvar ända tills de kan utvisas eller väljer att lämna landet själva. I annat fall skall de sitta i förvaret tills tiden för utvisningen gått ut. De skall aldrig vistas i frihet i Sverige.


Östran har dock inte gjort sitt jobb grundligt!


Jag har även begärt ut domar mot Adil Rabih vid Migrationsdomstolen i Malmö. En minst sagt bedrövlig läsning!


Den 21 september 2009 beslutade Migrationsverket enligt nedan.


 


Jag vill påstå att man gjorde det på minst sagt goda grunder. Att läsa bakgrunden till Migrationsverkets beslut är väldigt intressant och visar på ett gott exempel på hur dessa asylsökande fullständigt skiter i de regler som finns för asylsökande. Adil Rabih har under period av ca 2 år sökt uppehållstillstånd i Sverige inte mindre än 7 gånger. Här kommer en liten del av texten i bakgrunden till beslutet.


 


Trots detta beslutar Migrationsdomstolen i december 2009 att släppa Adil Rabih ur förvar då han överklagat Migrationsverkets beslut. Den svenska godheten vet inga gränser.


 


Det dröjer sedan mindre än två månader innan han grips för grov stöld i Stockholm och döms till 8 månaders fängelse och utvisning ur landet.

Nu har alltså Adil Rabih återigen dömts till fängelse vid Kalmar Tingsrätt. Det märkliga är att åklagaren Johan Henningsson inte yrkade på att utvisningen förändrades från att gälla till 2015 till livstids utvisning.


Östran får gärna köra även denna del i historien om Adil Rabih och hur det svenska rättsväsendet fungerar. Domen vid Migrationsdomstolen i Malmö är följande Mål nr UM4151-09


Om Migrationsverket hade fått verkställa denna utvisning redan 2009 hade ingen av dessa brott skett i Sverige. Adil Rabih kommer med stor sannolikhet begå fler brott i Sverige och det enda rätta är att han snarast möjligt förpassas ut ur kungariket Sverige!

ANNONS
Av Thoralf Alfsson - 8 september 2012 02:34

Jag har precis vaknat "down under" och fått lite frukost. Efter ca 26 timmars resa var vi äntligen på hotellet i Sydney. Jag är på en studieresa i Australien med ca halva Skatteutskottet och några tjänstemän. Vi har ett välspäckat program under veckan med besök i Sydney och Canberra. Det skall bli en intressant vecka och givande samtal hoppas jag.


Det kanske blir lite si och så med bloggandet men jag skall försöka komma med en del inlägg.


Läste en ledare i Expressen om Ojnareskogen på Gotland på flyget och det skall kommentera lite i ett blogginlägg som jag skrev på flyget.

Av Thoralf Alfsson - 5 september 2012 21:35

Östran har idag tre artiklar som jag tänker kommentera. Den första angår i allra högsta grad mig själv.

Jag blir inte riktigt klok på avsikten med denna artikel.


 


Om det är så att Östran använder bloggen ”Inte rasist men…” som källa för sin nyhetsrapportering är det minst sagt pinsamt och tyder på bristande källkritik. Bloggen ”Inte rasist men …” är mycket närstående Expo vilket man fick tydliga exempel på under Almedalsveckan.  De har utsett sig själva till de politiskt korrekta domarna.


Jag har informerat alla mina läsare på bloggen om den nya tidningen Dispatch International, inte minst därför att man varit så vänliga att publicera min insändare angående Gota Media. Säkerligen retar detta Gota Medias ledning och därmed även Östrans ledningsgrupp.


Östran nämner dock inte ett ord om att det är det svenska och danska Tryckfrihetssällskapet som står bakom tidningen. En information som jag anser vara väldigt viktig.


En annan omständighet är också att Dansk Folkeparti enligt uppgift distribuerar den första upplagan av Dispatch International till alla sina medlemmar i Danmark. Kommer bloggen Inte rasist men nu döma ut att folketingsledamöter från Dansk folkeparti? Jag hoppas att Sverigedemokraternas ledning tar samma beslut och följer Dansk Folkepartis exempel.


Men det finns också en annan tolkning av Östrans artikel. Östran kanske helt enkelt vill göra reklam för den nya tidningen och enda sättet är att ”smeta” ner mig. Oavsett vilket så har nu alla Östrans läsare fått information om den nya tidningen Dispatch International.


Tack Östran och bloggen Inte rasist men..!I en annan artikel får vi veta att den nya landshövdingen Stefan Carlsson ”sparkar” Anne-Li Fiskesjö från Länsstyrelsetoppen. Stefan Carlsson säger följande till Östran.


”Jag vill att vi ska kunna möta de behov som finns för att utveckla länet. Länsstyrelsen ska vara en resurs för länets utveckling. Vi hade olika uppfattningar om hur detta skulle nås, och jag har meddelat henne att så som vi nu gör är bästa sättet att komma vidare.”


Det är inte utan att man börjar fundera vad landshövdingen syftar på. Är det t.ex att Gota Media skall få bygga sitt mediehus på den unika platsen. Är det så att Stefan Carlsson har helt andra arbetsmetoder än vad som tidigare varit de normala på länsstyrelsen.


För någon vecka sedan fick jag ett samtal från en person som berättade om den stora och negativa utvecklingen av arbetsmiljön som skett sedan Stefan Carlsson tillträde. Risken är antagligen stor att personalomsättningen kommer öka dramatiskt under Stefan Carlsson. Vi kanske har fått en ny Stephen Wang i Stefan Carlsson.


I den tredje artikeln i Östran handlar om att Sverigedemokraterna vill ha en folkomröstning om mottagande av såkallade ensamkommande barn. Bernard Ek och Maria Cimini har startat en namninsamling för att åstadkomma en folkomröstning. 7-klövern går nu samman för att ”stoppa” detta. Kommunens starke man, Roland Åkesson (C) uttalar sig i Östran på ett minst sagt obehagligt sätt.


”Jag känner mönsteråsarna och jag tror inte att de skriver på i första taget eller lämnar ut sina personnummer i en sådan här sak.”


Roland Åkessons uttalande kan faktiskt tolkas som ett dolt hot. Nåde den kommunmedborgare som skriver på denna namnlista. För det kommer Roland Åkesson och 7-klöverns politiker kolla upp! Undrar om de sedan tänker göra hembesök hos dessa ”förlorade människor”?

Av Thoralf Alfsson - 5 september 2012 14:54

När jag under sommaren anmäldes för hets mot folkgrupp slog Barometern upp denna anmälan som dagens största nyhet. Tidningen och dess ansvariga utgivare tvekade inte en sekund att både namnge mig och mitt parti och dessutom sätta in ett stort foto på bästa nyhetsplats i tidningen (sida 3).


Dessutom blev det tillsammans med kungen och drottningen den största rubriken på första sidan. Detta trots att det endast rörde sig om en anonym anmälan och att jag inte var dömd.


 


När sedan åklagaren beslutade att inte inleda någon förundersökning, med andra ord lägga ner anmälan dröjde däremot Barometern och den ansvariga utgivaren med att skriva om detta och det blev givetvis bara en mindre notis. Åklagarens beslut togs den 15 augusti men Barometern dröjde till den 23 augusti innan man förde in den lilla notisen.


Den 23 augusti skrev jag då ett mejl till Barometerns ansvariga utgivare, Gunilla Sax. Där jag tog upp några frågeställningar. Jag skrev bland annat följande.


”När jag blev anmäld för hets mot folkgrupp gick din tidning omedelbart ut med både namn och partitillhörighet, utan att jag var dömd.

 

Varför är ni inte konsekventa?

 

På Öland finns det en politiker och nämndeman som nu blivit avstängd som nämndeman. Varför har ni endast kallat honom "politiker" och aldrig namngivit eller uppgett hans partitillhörighet i era artiklar?”


Jag har väntat på svar men ännu inte fått något svar. Gunilla Sax påstår i ett mejl (31 augusti) att hon försökt ringa mig men jag kan dock inte kunnat hitta vare sig något obesvarat samtal eller meddelande på mina mobiltelefoner. Jag har upplyst henne om vilket mobiltelefonnummer hon skall ringa men jag har inte hört något ifrån Gunilla Sax.


Är förklaringen så enkel som att på Barometerns redaktion gäller inte alla människors lika värde och de pressetiska reglerna tolkas olika beroende på partitillhörighet?


Jag tror mina läsare redan har ett svar på min fråga.


Tänk så det kan gå när man får höra samma sak som många svenska ungdomar får höra från "tuffa invandrare" dagligen. Då är det minsann inte något att skämta bort. Läs artikel.


Av Thoralf Alfsson - 4 september 2012 23:55

I lördagens Östran framkommer en uppgift som jag tycker är väldigt intressant och anmärkningsvärd. I artikeln skriver Ulf Carlsson att Malin Petersson förmådde en moderat ledamot av KSRR:s förbundsfullmäktige att inte närvara vid mötet den 30 mars.


Det var på det mötet som socialdemokraten Steve Sjögren skulle beviljas ansvarsfrihet för hans egenmäktiga förfarande när Herold sparkades. Läs artikel från Östran och Barometern


Omröstningen slutade 5-4 men kunde mycket väl slutat på ett helt annat sätt med moderaten Per-Olof Jonsson på plats. Enligt uppgift tvingade Malin Petersson alltså Per-Olof att stanna hemma. Därmed kunde de 5 socialdemokraterna rädda kvar Steve Sjögren som ordförande i förbundsstyrelsen.


Varför detta agerande från Malin Petersson?


Detta verkar som Malin Petersson satt med alla kort på hand innan mötet.


Enligt egen utsago började hennes förhållande med det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson inte förrän i april. Jag tycker det verkar som det redan var långt gånget redan i slutet av mars. Annars hade hon aldrig tvingat bort Per-Olof Jonsson från mötet.


Frågan är om det finns någon journalist i Kalmar som vill ställa frågor till Malin Petersson angående detta? På Barometern finns det i varje fall inte. Frågan är om Ulf Carlsson på Östran vågar gå vidare?


Ser på Riksdagens hemsida att Stellan Bojerud redan finns intagen som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Nu är alltså vår riksdagsgrupp återigen 20 ledamöter.


Avpixlat har plockat bort sin artikel med kritik av Ingrid Carlqvist. En artikel som i eftermiddag hade ca 800 kommentarer, de flesta kritiska till artikeln. Jag uppskattar att redaktionen på Avpixlat tog intryck av alla kommentarer och insåg sitt misstag. Om jag nu tolkat det rätt, vilket jag hoppas.


UPPDATERING


"Tisdag morgon och dags att gå på KS- möte och lyssna. Tyvärr är vi SD-are inte med. Johan P vill inte ge oss en plats vid bordet. Att det låg något i luften gick inte att ta miste på. Moderaterna var spända. Malin tittade mest ner i bordet. Johan P dundrade på som vanligt och började briljera med att Kalmar kommun hade en ökad befolkningstillväxt. Inte ett ord från hela " profillösa " alliansen. Senare kröp det fram att socialnämndens underskott ökat från runt 18 miljoner till runt 21 miljoner. Behöver mer sägas eller skrivas. Även vid denna upplysning så satt hela " profillösa " alliansen tysta. Det är bara att hålla med - det finns ingen i alliansen som kan " matcha " Johan P. Ibland skulle jag vilja ställa frågan " varför driver ni inte en "oppos ionspolitik ". Den i stort ende som försöker är Inger H FP men bara efter en sekund så blir det bara smådetaljer. Skulle vara roligt att veta vad Bertil Dahl tänkte när Birgitta Edström-Axelsson kom och tog i hand och hälsade. Slutligen är bara att säga " det finns knappt ingen opposion i Kalmar värd namnet."


Lars Rosen (SD) från dagens KS i Kalmar

Av Thoralf Alfsson - 3 september 2012 23:10

Barometern skriver att Länsstyrelsen avslår alla överklaganden av Gota Medias AB mediehus på Kvarnholmen. Mats Andersson skriver att två personer överklagat men om jag inte minns fel var det minst 5 personer som överklagade. På Barometern och Gota Media AB är det uppenbarligen klackarna i taket. Läs artikel.


Jag har inte läst hur Länsstyrelsen motiverar sitt beslut ännu men jag kan gissa hur det motiveras. Beslutet var absolut ingen överraskning! Inte minst med tanke på nya landshövdingen, Stefan Carlssons uttalade för en tid sedan angående Linneuniversitetets nybyggnadsplaner.


 

Läs artikel i Barometern.


Landshövdingens uttalande visar på en enorm brist på insikt om vad hans uppgift är. Han tycks tro att han är till för att verkställa och fullfölja politikernas ibland tokiga idéer men hans uppgift är att se till att Sveriges rikes lagar efterlevs och då kan det ibland gå stick i stäv med vad politikerna önskar. Jag tolkar Stefan Carlsson uttalande som att han vill hålla sig väl med styrande politiker och näringslivets chefer och inte minst media när det gäller mediehuset.


Jag ser i kommentarerna på Barometerns artikel att det är många personer som gått på socialdemokraternas lögner att det bara är en parkeringsplats som försvinner. Så förvånande dessa personer kommer att bli när motorsågarna börjar skövla de ca 150 år gamla träden, som inte finns på parkeringsplatsen. Men det är ju vardagsmat i Kalmar under sossarnas styre. Idag började skövlingen av Vasallparken. Läs artikel i Östran. Vilket fanns först? Tallarna eller husen?


Den som synat detaljplanen för mediehuset kan med egna ögon se att bara ca 40 procent av den mark som kommer att tas i anspråk för byggnaden ligger på parkeringsplatsen. Ca 60 procent ligger alltså utanför.


Tänk att en sådan lögn från socialdemokraterna kan passera utan att lokaltidningarna uppmärksammar detta. Nej, visst ja!!! Lokaltidningarna ägs ju av Gota Media AB!


PS

Denna artikel från Sydsvenskan är läsvärd. Grisarna kan ge oanade effekter i Malmö! Kanske även ett "vapen" för Malmöpolisen. Under min FN-tjänstgörning i Sinai hade vi mycket hjälp av hundgruppen när det blev stökigt.

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8 9
10
11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26 27 28 29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se