thoralf

Direktlänk till inlägg 28 oktober 2018

BEFOLKNINGSUTVECKLING

Av Thoralf Alfsson - 28 oktober 2018 20:01

Som jag skrev i ett blogginlägg för några dagar sedan så har jag funderat lite över att ta fram statistik för andra kommuner än Kalmar kommun och andra kommuner i Kalmar län. Jag tror det finns ett stort intresse att få statistik över viktiga faktorer som påverkar kommunernas ekonomi och framförallt våra välfärdssystem. Jag har lite tankar om hur jag skulle kunna utveckla det.


För många år sedan sa någon att det finns tre sorters lögner. Lögn, förbannad lögn och så statistik. Fullt så illa är det inte men statistik kan användas på många olika sätt. Det gäller även svenska myndigheter och hur riksdag och regering väljer att framställa fakta.


Jag tycker att det absolut bästa sättet att framställa statistik är genom grafik. Då får man snabbt en översyn och samtidigt ser jag utvecklingen och vilka trender som finns och har funnits om grafiken sträcker sig en längre tid tillbaka.


Jag tänkte vissa det med några enkla och synnerhet verkliga exempel över befolkningsutvecklingen i Kalmar kommun. Vi som bor i Kalmar kommun och säkert också grannkommuner vet att det just nu är en väldig ökning av befolkningen varje år. Det rör sig om ca 800-1 000 personer/år. Något som kommunalrådet Johan Persson slår sig för bröstet ett antal gånger varje år i samband med att befolkningssiffrorna offentliggörs. Under 2019 når sannolikt Kalmar kommun 70 000 invånare.


Men hur ser det ut i verkligheten?

 

 

 

Det är de här siffrorna som Johan Persson med flera är så glada över. Befolkningsmängden. Ja, det blir också ökade statsbidrag.


Jag anser dock att man skall titta lite djupare på dessa siffror för att man skall förstå utvecklingen av befolkningen i Kalmar kommun. Det första man ganska lätt kan hitta är hur många i befolkningen som är inrikes födda eller utrikes födda. Då får man ett mått på hur invandringen påverkat befolkningsmängden under de senaste decennierna.


 


Nu kan man börja få lite mer förståelse för utvecklingen. Sedan år 2002 har antalet personer som är födda i Sverige ökat med ca 3 000 personer men personer som är födda utomlands har ökat med nästan hela 5 000 personer. Då kan man enkelt konstatera att ca 60 procent av befolkningsökningen sedan 2002 beror på invandring och då i huvudsak utomeuropeisk invandring.


Väljer man sedan att gå ännu djupare så kan man istället för födelseland ta fram statistik över det som kallas svensk respektive utländsk bakgrund. Som svensk bakgrund räknas den som är född i Sverige med två inrikes födda föräldrar. Men till denna grupp räknas också personer som är födda i Sverige där en av föräldrarna också är född i Sverige. Alla övriga räknas således som utländsk bakgrund.


 


Då framträder en liten annorlunda befolkningsutveckling sedan 2002.

Svensk bakgrund har ökat med ca 1 500 personer.

Utländsk bakgrund har däremot nu ökat med nästan 6 000 personer.


Många menar att det är fel att redovisa i statistiken att de som är födda i Sverige men av en förälder som är född i Sverige och en förälder som är född utrikes som personer med svensk bakgrund.

Om man då istället redovisar 50 procent av denna kategori som personer med svensk bakgrund och 50 procent som personer med utländsk bakgrund borde det bli mer rättvisande enligt väldigt många. Om jag då visar detta grafiskt enligt denna beräkningsmetod så blir det enligt nedan.


 


Då minskar befolkningsökning inom gruppen med svensk bakgrund till ca 1 200 personer.

Utländsk bakgrund ökar nu istället till hela 6 300 personer.

Eller om man vill räkna om det till procent, 84 procent.


Hela 84 procent av befolkningsökning i Kalmar kommun är kopplad till invandringen.


Riksdag och regering ändrat dock riktlinjerna för hur statistiken skulle beräknas 2001-2002. Före 2002 räknades personer som var födda i Sverige med en inrikes född förälder och en utrikes född förälder som en person med utländsk bakgrund. Läs dokument från SCB.


När regeringen och riksdag införde den nya statistiken 2002 minskade antalet personer med utländsk bakgrund dramatiskt i statistiken. Här finns med andra ord ett exempel på lögn, förbannad lögn och statistik, för den som inte känner till detta.


Men om man då redovisar Kalmars befolkningsutveckling enligt det gamla sättet, som användes fram till 2002. Då får vi följande grafik.


 


Personer med svensk bakgrund har bara ökat med ca 700 personer sedan 2002.

Men personer med utländsk bakgrund har ökat med hela 6 800 personer.


Räknar vi om denna befolkningsutveckling till procent får vi drygt 90 procent.


Om jag vore det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson skulle jag absolut inte vara stolt över den befolkningsutvecklingen. Hur kommer Kalmar se ut om 10 år?

 
ANNONS
 
Ingen bild

Björn Larsson

28 oktober 2018 20:24

Kommuner får väl sina pengar baserat på sin skattesats gånger genomsnittsinkomsten i riket, oavsett de egna invånarnas verkliga arbetsinkomster, är det inte så? Så därför ser kommunpolitiker varje människa, även anonyma kriminella islamister, som en inkomstkälla till budgeten. Sånt som rättsväsende, sjukvård och a-kassa belastar ju inte kommunens budget, så allt sånt bortser kommunpolitikern helt enkelt ifrån. Kommunpolitik handlar ju om att ta pengar från staten för att ge bort till sina kompisar!

Man vet att man anlitat en skicklig statistiker när denna som svar på en fråga stänger persiennerna, drar ned rullgardinen, låser dörren, släcker lyser och viskar i örat:
"- Vilket svar vill du ha?"

Men problemet är att folk inte tar sig tid att kritiskt granska statistiska metoder. Det är trots allt bara en gren av matematiken och därför entydigt definierat och allt helt logiskt. Det gäller bara att hålla reda på antagandena som görs.

 
Ingen bild

Molle

28 oktober 2018 22:10

Johan "den förskräcklige" Persson svar med all säkerhet dig med att: De blir ett nollsummespel.
Det rapar han så ofta att han borde få halsbränna snart.

 
Ingen bild

Idioten

28 oktober 2018 22:26

Idag pratade jag med en sosse,han så att det var bra att SVERIGEDEMOKRATERNA har blivit lite mjukare med invandringen, det här räddat att många har stannat i partiet.

Fa än vet?

 
Ingen bild

M.

29 oktober 2018 00:18

Det allt växande
Antalet muslimer i Sverige
En välbevarad statshemlighet

 
Ingen bild

Cosmik Debris

29 oktober 2018 01:24

Jag lider definitivt inte av klimatångest. Däremot har jag fullt utvecklat stapelångest.

Det hugger till i hjärtat varje gång Thoralf presenterar sin staplar.

 
Ingen bild

dick

29 oktober 2018 03:29

Igen ett nyfascistiskt terrordåd i USA med många döda. Trump har blod på händerna.

Thoralf Alfsson

29 oktober 2018 07:00

Du menar att terrordådet beror på att Trump flyttade USA:s ambassad från Tel aviv till Jerusalem. Eller?

 
Ingen bild

Lars Cornell

29 oktober 2018 04:04

Här är jag inte säker på att jag håller med dig Alf.
Blir vi lyckligare om vi är många? Jag tror inte det.

Varför finns det så många kaniner?
Det är för att de har så roligt.
Varför har de så roligt?
Det för för att de är så många.

Men vi är inte kaniner.
.

Thoralf Alfsson

29 oktober 2018 07:02

Var eller när har jag påstått att vi blir lyckliga av att bli fler?

 
Stefan K

Stefan K

29 oktober 2018 05:45

Johan Persson tillhör alla de som inte bryr sig.
Om 20 år kommer skillnaden i befolkningsutvecklingen att vara än mer markant och det är i detta Sverige våra barnbarn kommer att växa upp.

Om 20 år kommer vi ha ett renodlat muslimskt parti i Riksdagen och med tanke på sossarnas stöd från den muslimska gruppen idag, vet vi vad det kommer innebära. Islam är inte i Sverige för att respektera, utan för att förändra.

Olika invandrargrupper, särskilt utomeuropeiska, känner sig förfördelade idag. Om 20 år kommer de att ge igen och då kommer våra barnbarn att ta smällen.

Sånt bryr sig Johan Persson inte om idag. Om 20 år är det försent.

http://petterssonsblogg.se

Thoralf Alfsson

29 oktober 2018 07:03

Instämmer helt och hållet.

 
Ingen bild

Ludvig

29 oktober 2018 07:26

Det är verkligen inget att vara stolt över. Att muslimerna ökar i antal.

 
Ingen bild

Iceman

29 oktober 2018 07:30

Bara att konstatera att folkmord pågår. Svenskar trängs undan i sitt eget land och kommer att bli en minoritet för att på sikt försvinna helt.

 
Ingen bild

Friholt

29 oktober 2018 07:54

@Dick 03:29 Hörru Dick! Har du talat med Trumps svärson?

 
Ingen bild

SM811

29 oktober 2018 08:28

Mycket bra redovisat. Jag tror att även Johan Persson kan utläsa diagrammen men som en sann PK sosse så rinner det av honom som vatten på en gås.

 
Ingen bild

Friholt

29 oktober 2018 08:37

Befolkningstillväxten? Det är bara att räkna med Leonardo Fibonaccis talserie. Våra anställda på Helgeandsholmen har inte fördjupat sig i det gyllene snittet och insett att vi inte kan ändra på naturens gång eller Fibonaccis talserie genom politiska beslut.

 
Ingen bild

Lotta_1

29 oktober 2018 09:35

Skrämmande läsning om ett våldtäktsförsök i Deje som politiker, polis och massmedia gör allt för att dölja.

https://www.nyatider.nu/mikaela-efter-det-grova-valdtaktsforsoket-polis-och-media-vagrade-ga-ut-med-signalement/

 
Ingen bild

Stefan K

29 oktober 2018 10:07

Hur mycket granskning tål Johan Perssons parti?

https://www.expressen.se/kvallsposten/larmet-s-beroende-av-extrem-falang-islam-ar-botemedlet/

 
Ingen bild

Robban

29 oktober 2018 10:18

Enklast att beskriva framtiden är nog att använda sig av en fotbollsterm!"Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk!"

 
Ingen bild

World Traveller

29 oktober 2018 10:32

Aftonbladet bygger vidare pa DN's logner: Senaste veckans SD-skandaler talar tydligare. SD-riksdagsman skriver på hatsajt att asylsökande är ”parasister” och att islam betyder ”hjärntvätt/låg IQ”.

 
Ingen bild

Kristersson

29 oktober 2018 13:08

Johan Persson har tjatat i evigheter om att bli 70 000 invånare, men sanningen bakom siffrorna eller hur det ska gå till, vill man helst prata tyst om. Det finns av naturliga skäl inga karriärmänniskor som flyttar till Kalmar. De som flyttar till Kalmar är främst studenter, som lämnar efter 3 år, hemvändande Svenssons som jobbar i äldrevården eller går på bidrag, samt invandrare.

Ingen av dessa grupper kommer få Kalmar att växa eller bidra till ekonomisk utveckling. Kalmar ligger dessutom illa till, jämfört med t.ex Växjö. Kalmar är allmänt känt som "pensionärsstaden".

 
Ingen bild

Lena1

29 oktober 2018 14:13

Lotta_1 alla borde läsa artikeln du länkar till. Så fruktansvärt att bli utsatt för ett sådant överfall mitt på dagen. Kvinnan var ute och rastade sin hund. En solklart ex på hur illa polis, media och brottsofferjouren beter sig mot kvinnan. Ett 80-tal personer träffades spontant på torget efter ett par dagar, då minsann kommer polisen och skingra dem. De ska inte få protestera mot detta.
En facebookkommentar: "Härligt att se att polisen är på plats och beivrar brott mot ordningslagen: det vore ju dumt om de slösade bort tid på att gripa en våldtäcksman. Kanske kan man helt avskriva våldtäcksfallet med en kod 291..."

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

29 oktober 2018 14:42

Åkesson sa att det inte blivit någon förändring.
Jag tycker att det tydligt har framkommit att Alliansens spricka har blivit större.

 
Ingen bild

Laglydig

29 oktober 2018 15:19

@Lotta_1 Måndag 29 okt 09:35 och @Lena1 Måndag 29 okt 14:13

Detta brutala övergrepp först av gärningsmannen (ja det var en man och det var en asylsökare från Afghanistan) och därefter från samhället (politiker, polis, media) visar på ett högst påtagligt sätt hur långt den eskalerande massinvationen från muslimska länder har gått och vilka konsekvenser det får.
Skönt att läsa att Deje borna dock gick man ur huse för att visa Mikaela sitt stöd!

 
Ingen bild

Tony

29 oktober 2018 17:30

Dick: Blod på händerna?? Ja det har i så fall vår statsminister
också som lät terroristen Akilov gå omkring här trots att han
inte hade lov att vistas här, så varför orera om USA s President, han är ju vald av USA s befolkning,Bättre att sopa rent framför vår egen dörr!

 
Ingen bild

Svetsaren

29 oktober 2018 18:15

Det enda som växer i Kalmar är kulturberikningen! Detta kan såklart inte räknas till normal eller naturlig folkökning.

 
Ingen bild

Morningstar

29 oktober 2018 19:55

Mark Twain, Thoralf. Visste du inte det? Han är väl inte bara nån. :)

 
Ingen bild

Pål

30 oktober 2018 12:39

Vem med lite ambitioner i livet vill bosätta sig i Kalmar?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 1 jan 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11
12
13 14
15 16
17
18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29 30
31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se