thoralf

Direktlänk till inlägg 17 maj 2013

SMÅSKALIG VATTENKRAFT ÄR MILJÖVÄNLIG

Av Thoralf Alfsson - 17 maj 2013 23:19

 

Magnus Edvinsson vid Högeström                                      Foto Thoralf Alfsson


Idag har jag gjort ett studiebesök i de djupa småländska skogarna. För någon vecka sedan blev jag inbjuden att besöka några privatägda vattenkraftstationer som ligger vid Alsterån. Det handlar alltså om mindre vattenkraftsanläggningar men samtidigt anläggningar som smälter in i naturen på ett minst sat naturligt sätt i dessa skogar. De små dammarna skapar fina naturmiljöer med rikt fågelliv.


Jag besökte först Högeström tillsammans med ägaren Magnus Edvinsson. En anläggning som kunde leverera en effekt på 225kw. Stationen var renoverad/moderniserad 2012 med ny turbin, generator och automatisering. Vilket gett en rejäl effekthöjning!


 

Ny utrustnig vid Högeström                                         
         Foto Thoralf Alfsson


Sedan besökte vi även en äldre anläggning, Knivingaryds kraftverk.


I Alsterån ligger inte mindre än 21 kraftstationer som mer eller mindre alla är omoderna och borde vara föremål för uppgraderingar. Vilket skulle ge mycket ny förnyelsebar elenergi


Personligen anser jag att dessa investeringar skulle subventioneras av staten till skillnad mot vindkraften. Idag är vattenkraften istället motarbetad av staten genom en väldigt hög fastighetsavgift som gör lönsamheten för reinvesteringar mycket tveksam.


När det gäller vattenkraften pratar vi om väldigt långsiktiga investeringar till skillnad mot vindkraften där 20 år nämns som livslängd. Jag är övertygad om att vi pratar det dubbla eller kanske tredubbla livslängden när det gäller reinvesteringar i vattenkraft. Många av dessa äldre vattenkraftverk har turbiner från 30-, 40- och 50-talet.


Om man jämför kostnaden för ett enda vindkratverk till havs vid Kårehamn skulle man kunna uppgradera ca 16st vattenkraftstationer istället för samma kostnad. Dessutom skulle man få en mer tillförlitlig energikälla än ett vindkraftverk som stannar vid för lite vind. Extrema torrsommrar är inte lika vanliga som vindstilla.


Enligt en uppgift på nätet skulle man kunna skapa lika mycket elkraft genom att uppgradera dessa småskaliga vattenkraftverk i Sverige och starta upp de nedlagda som all vindkraft producerar idag. Eller med siffror 7TWh. En investering som knappast påverkar vår miljö eller vårt landskap, till skillnad mot vindkraften som verkligen innebär ingrepp i vår natur.


Tack Magnus för inbjudan och besöket. Glömde säga att elskåpet du byggt såg riktigt snyggt ut!

 
 
Ingen bild

Kalle

18 maj 2013 00:08

Lysande!!!

 
Ingen bild

Gubben o Gumman

18 maj 2013 00:08

Alsterån är lite som Missisippi ,kraftverk och indianer boendes runt om
När Sverigers ekonomi brakar ihop så får man dra igång dessa alla krafttationer.

Vi noterar att socialbidragskostnaderna skenar i Kalmar minus 14 miljoner, Östran berättar att 548 hushåll uppbär socialbidrag exklusive flyktingar.
Här första dimridån 5% är flyktingar resten är välfärdssnattare
Vilseledande information leder till en defekt slutprodukt läs tidningen Östra Småland.
Varför Östran inte redovisar pensionsräddare/flyktingar som går på socialbidrag är oklart.
Noterar även att kommentarsfälten inte är öppna alltid på Östran
Fast den är väl Barometern kulturen som börjar infinna sej innan Östran läggs ned för gott
Lika bra det ,den typen av journalistik som ovan leder ovillkorligen till a-kassan, svensk press slåss emot både Internet och den Sverigevänliga rörelsens bojkott

Gubben och Gumman skriver som fristående Sverigevänliga journalister utan koppling till Alfsson el SD ej heller inte rasist men... SD fick faktiskt 13,7% i förra mätningen, gud hjälpe oss oikofober,ugga bugga


 
Ingen bild

Smaklöst

18 maj 2013 01:14

SDU-medlem hånades för sitt handikapp – av handikapporganisation

Sonny Persson, som lever med en CP-skada sedan födseln, gick med i Sverigedemokratisk ungdom - SDU. För det hånades han igår kväll på Twitter.

Bakom det hånfulla twittrandet står Tobias Holmberg, som är förbundsordförande för Förbundet Unga Rörelsehindrade. Holmberg kallade bland annat Sonnys politiska engagemang för ”helt stört”.

En kvinnlig vänsterdebattör gör sig i Twitterdebatten lustig över Sonnys funktionshinder och frågar sig om Sonny blivit nedslagen med ett järnrör.

Gustav Kasselstrand, förbundsordförande för SDU, gav sig snabbt in i debatten och försvarade sin medlem.

”Sen när får funktionshindrade inte engagera sig i SDU? Verkligen respektlöst att inte respektera personens eget val av förbund”, skrev han.

Tobias Holmberg skrev senare att han ”backade” från sitt uttalande och att han ”har full respekt” för Sonnys val av politiskt engagemang.

Fria Tider har sökt Tobias Holmberg för en kommentar.
http://www.friatider.se/sdu-medlem-hanades-for-sitt-handikapp-av-handikapporganisation

 
Ingen bild

Calle

18 maj 2013 01:42

Kraftverket i Fritsla, ett gammalt ASEA-kraftverk som fortfarande producerar el med stor del av originalutrustningen med teknik från sent 1800-tal. Det är långsiktigt. Kraftverket i drift drygt 100 år.

 
Ingen bild

Antisemitiska Malmö ingen turistmagnet

18 maj 2013 03:28


Malmöhotell satsade fel

Hotellen i Malmö satsade fel och reserverade tusentals rum inför Eurovision Song Contest (ESC). När finalen hålls står många hotellrum tomma, skriver Sydsvenskan.



Redan i november förra året var det näst intill omöjligt att hitta lediga hotellrum i Malmö under ESC-veckan. Tusentals rum hade redan reserverats för att ta emot alla väntade gäster.

Men förväntningarna har inte infriats och på lördagen finns gott om lediga hotellrum i Malmö.

 
Svensson

Svensson

18 maj 2013 07:11

På vindkraften blir vi "blåsta" medans vattnet alltid rinner ner.

http://svenssonsfunderingar.wordpress.com

 
Ingen bild

S.Småland

18 maj 2013 07:19

Lilla Högsby kommun har 213 st som varken har inkomst av tjänst eller kapital , en salig blandning av invandrare och svenskar !

 
H M

H M

18 maj 2013 07:56

En ot fråga.

En liten fråga från en fåkunnig när det gäller vattenkraft? Alla de älvar och åar som är reglerade med dammar och vattenkraft spelar de någon roll för vattenomsättningen i Östersjön? Man skulle ju kunna tänka sig att vårfloden blir mindre och ett eventuellt utflöde/inflöde av vatten från östersjön blir mer jämt fördelat över året jämfört med hur det var förr i tiden innan vattenkraften?

http://mulleriklinte.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

TT

18 maj 2013 08:09

Om vi vill värna om den svenska naturen och dess naturtillgångar så får vi vara väldigt försiktiga med hur vi utnyttjar dessa resurser. Dessa vattenkraftverk har många gånger en negativ inverkan på föryngringen av de fiskar och andra vattenlevande djur som behöver rinnande vatten för att kunna föröka sig. Anta att vi skulle bygga ut alla små, mellan och stora vattendrag. Det som då kommer att ske är att, utarmningen av musslor, bäcköring, malar ålar m.fl arter. i dessa vattendrag att blir bestående. Vi kommer att minska den naturliga mångfalden i dessa områden. Räknar vi på förlorade ekosystemtjänster i dessa områden så vinner vi inget på att bygga ut vattenkraften.

 
Ingen bild

Hulda mk1

18 maj 2013 08:38

I mitt närområde finns ett mindre rinnande vatten som skulle lämpa sig för småskalig vattenkraft. Där finns inte ens någon större mängd fisk.
Dock är det inte så stort som Alsterån, men mycket lämpligt.

 
Ingen bild

Sven Dacke

18 maj 2013 08:41

Tack för bra inlägg Thoralf. Tycker du skall låta ansvarig för energifrågor inom SD jobba vidare på detta.

Tänk då på att vekligen "trycka på " att det här handlar om en uppdatering av befintliga anläggningar och ingen nyetablering som stör miljön. Något som är lätt att missuppfatta tydligen.

Har arbetat under många år med vattenkraft i bland annat Emån och andra vattensystem, och många anläggningar är redan moderniserade.

Där jag bor nu i Växjö trakten har jag i närområdet en liten privatägd station som togs i drift efter total renovering, och som nu snurrar för fullt, med nybyggda laxtrappor för miljön.

Renovering och ombyggnad innebär även uppgradering miljömässigt.

Men jag är osäker på hur många anläggningar som står stilla eller med urgammal teknik som finns i Sverige och som går att uppdatera.

Men det går väl att få fram.

Dags för en riktig debatt om att stoppa den vansinniga vindkraften, men förmodligen sitter Regeringen i knät på storbolagen som ligger bakom utbyggnad av vindkraft

Läs följande vansinniga uträkning om arbetstillfällen i vindkraft
http://www.smp.se/nyheter/uppvidinge/(3777589).gm

 
Ingen bild

SM811

18 maj 2013 09:14

Som vanligt satsar sju(k)klövern på fel saker.
Självklart skall alla de små kraftverken moderniseras.

 
Ingen bild

Magentan

18 maj 2013 09:17


Håller med "Kalle" 00:08:

Det här var ett lysande inlägg och förslag!

 
Ingen bild

Sven Dacke

18 maj 2013 09:40

Vattenkraft som gått i generationer.
(Storkapitalet lurade på konfekten)

Tommy Andersson och hans familj har tagit över huset som gått i släkten i generationer. Hans farfar drev både sågverk och kvarn på gården. Och drivmedlet var vattnet.
- 1929 byggdes bron och då fick mina förfäder betala 1?050 kronor för uttag och luckor för att de skulle kunna utvinna kraften, berättar Tommy och pekar på öppningarna i bron som är byggd av enorma granitblock.

http://www.smp.se/nyheter/alvesta/vattenkraft-som-gatt-i-generationer(1445968).gm

 
Ingen bild

Sven Dacke

18 maj 2013 09:42

KRAFTVERK. I 50 års tid rann Rottneåns vatten förbi kvarnen och det nedlagda sågverket i Stocke till ingen nytta. Sedan återknöt Leif Jarl banden både med kvarnen och sin egen familjehistoria. Idag driver han ett eget vattenkraftverk på platsen.
Stocke kvarn dyker upp i historien som den först kända vattensågen som byggdes i länet. Redan 1548 nämns den i räkenskaper för Kronobergs slott, då det sågverk som också drevs av vattnet från dammen levererade brädor till slottet. Men exakt när kvarnen och sågen byggdes vet ingen.
– Det är en lättskött anläggning och det är en fördel att jag bor så nära och kan titta till det varje dag. Jag är ju ansvarig för att vattnet rinner igenom här, säger Leif Jarl om det vattenkraftverk som idag alstrar ström av vattnet från det gamla sågintaget.

Läs hela

http://vaxjo.lokaltidningen.se/stocke-kvarn-snurrar-paa-/20130507/artikler/705089805/

 
Ingen bild

Skånepåg

18 maj 2013 10:22

@ Magentan Lördag 18 maj 09:17

Inte enbart lysande, utan rent av kraftfullt och något som Sd med energi måste driva. Sprida kunskap om och fasa in i sitt energiprogram!

 
Ingen bild

Sven Dacke

18 maj 2013 10:43

Vill DU fördjhpa dina kunskaper om vad småskalig vattenkraft innebär och vad den kan göra för "Ursverige" l's mera på någon av länkarna

Malm, Vatten,Jorden, Skogen och energiska Svenskar byggde landet som dom som utvandrade till Amerika rymde från.

Paralleller finns även i dag runt om i Världen

https://www.google.se/search?q=smp+sm%C3%A5skalig+vattenkraft&aq=f&oq=smp+sm%C3%A5skalig+vattenkraft&aqs=chrome.0.57j62l2.14636j0&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 
Ingen bild

Sven Dacke

18 maj 2013 10:45

Välkomna till Svensk Vattenkraftförening & en naturnära framtidsenergi med tradition


Rapport från Godakrafter i Halmstad finner du här och Roberts "Notiser" här!

I Sverige finns ca 2 000 småskaliga vattenkraftverk i drift (max 10 MW), dessa producerar ca 4,3 TWh/år, vilket motsvarar 860 000 hushålls elförbrukning/år
(ca 5 000 kWh/år). Lika många kraftverk är tagna ur drift men skulle kunna återstartas. Merparten av de småskaliga vattenkraftverken är så kallade strömkraftverk.

http://www.svenskvattenkraft.se/

Och Regeringen satsar på Vindkraft!

 
Ingen bild

Knut

18 maj 2013 12:57

Att göra strömmande vatten till dammar kan aldrig vara miljövänligt. Även om fåglar kan landa i dammen och se gulliga ut så finns det ett liv under vattenytan som påverkas.

 
Ingen bild

Gubben o Gumman

18 maj 2013 13:10

Calle : Anläggningen är ju knappt inkörd,egentligen borde MP ha den som sitt Mekka

 
Ingen bild

Sven Dacke

18 maj 2013 13:18

Det verkar som om läskunnigheten är dålig, och många vill missförstå.

När det gäller dammar och småskalig kraft fanns följande länk.

http://www.svenskvattenkraft.se/doc.asp?M=100000622&D=600002219&L=SE

 
Ingen bild

Who

18 maj 2013 13:19

Finns ingen anledning att försämra för livet i mindre vattendrag.
De redan förstörda och utbyggda älvarna + kärnkraften ger tillräckligt med el-energi!

 
Ingen bild

Hacke

18 maj 2013 13:39

O T. Skandalöst av statsradion! Under Ekots Lördagsintervju ägnades tjugo minuter år några veckors gränsdragning i abortfrågan. Så kan man också sköta sin uppgift för att obstruera och sabotera för ett parti när detta väl får den stora ynnesten att komma fram till mikrofonerna i "fria och oberoende" DDR-radion.
Monica Saarinen borde skämmas men hyllas naturligtvis av övriga v-/mp-journalisterna för ett exemplariskt dagsverke i propagandans tjänst.

 
Ingen bild

mrvildsvin

18 maj 2013 13:54

Finns tydligen flera här som inte vill först att det huvudsakliga som diskuteras är en modernisering av befintliga kraftanläggningar, här där jag bor finns en anläggning med generatorer som är ca 100 år funkar fortfarande mycket bra men bättre borde finnas idag.

 
Ingen bild

Sven Dacke

18 maj 2013 14:09

mrvildsvin

Kanske dom inte vill förstå!

 
Ingen bild

Leon

19 maj 2013 11:41

Jag vill ge Sven Dacke m fl fullständigt rätt i deras påståenden om att småskalig vattenkraft hamnat i något av en ekonomisk "strykklass" i dagens energipolitik.

Inom "branschen" brukar vi säga att ca 2/3-delar av landets vattenkraftverk ligger i den geografiskt södra delen, d v s söder om Dalälven. Men att produktionen är i stort sett den omvända då de "norrländska" verken står för ca 2/3-delar av genererad kraft. Vilket i sig inte är förvånande då dessa verk innefattar "bjässar" som Porjus, Harsprånget, Vietas, Stornorrfors m fl vart och ett med en årsproduktion motsvarande vad som genereras i någon av våra kärnkraftsreaktorer.

I södra delen av landet utgörs kraftverken huvudsakligen, undantaget några "bjässar" i Klarälven/Göta älv, Lagan, Motala Ström och Dalälven (och kanske något ytterligare verk på annat håll), av småskaliga verk med en årsproduktion på upp till 10 MWh. Påfallande många är dessutom i den minsta "storleksklassen" d v s med en produktion < 2 MWh. Enligt SVAF finns det i landet ca 2 000 kraftverk som kan räknas som småskaliga och dessutom ungefär lika många som idag är nedlagda/avställda vanligen på grund av dålig lönsamhet.

Tyvärr är det nog snarare så att fler småskaliga verk inom en överskådlig framtid kommer att läggas ner/ställas av än att driften kommer att återupptas i avställda verk. Detta främst på grund av att lönsamheten för småskalig vattenkraft knappast tillåter de investeringar som skulle vara nödvändiga. Och framför allt beror detta på att ansvariga politiker i sin nästan ensidiga "satsning" på vindkraftsutbyggnad har en högst njugg inställning till andra kraftslag.

Ett par exempel:

Enligt lagen om elcertifikat (SFS 2003:113) tilldelades kraftproducenter med produktion baserad på förnybar energi elcertifikat i förhållande till uppmätt produktion i anläggningen. Detta innebar att vindkraft, solkraft, vågkraft, biobränslebaserad kraftvärme och (småskalig) vattenkraft var berättigad tilldelning. För de småskaliga vattenkraftverken som tagits i drift före 1 maj 2003 upphörde dock i de flesta fall enligt lagen rätten till tilldelning vid utgången av 2012. Under de "goda" åren, fram t o m 2010 stod elcertifikaten, eller snarare deras försäljningsvärde på CESAR, för nära nog 40 % av intäkterna för små vattenkraftsanläggningar. Ett intäktsbortfall av denna dignitet torde innebära att många ägare, vanligen privatpersoner eller småföretag, till småskaliga vattenkraftverk på grund av bristande lönsamhet ställer av eller lägger ner driften. Särskilt om alternativet är en omfattande och kostbar renovering eller förnyelse av den befintliga anläggningen.

Beskattning av småskalig vattenkraft sker enligt de generella reglerna vad gäller småföretag inkomst av näringsverksamhet. Och denna beskattning kan ju knappast sägas vara en som direkt gynnar företagsverksamhet i liten skala. Dessutom bestäms en beskattningsvärde/taxeringsvärde för en vattenkraftsanläggning enligt generella regler gällande samtliga anläggningar av denna typ. En liten anläggning i Småland får alltså ett värde som beräknats på samma sätt som värdet av exv Harsprånget. Skattesatsen för fastighetsskatten är dessutom generellt densamma, 2,8 % av värdet, oberoende på anläggningens storlek. Som jämförelse kan nämnas att den "gynnade" vindkraften har en skattesats för fastighetsskatt på 0,2 %

 
Ingen bild

peter t

20 maj 2013 07:47

Gillar normalt vad du skriver om här på din blogg, Thoralf. Ingen vattenkraft är dock miljövänlig tyvärr...tar livet av de mesta i ån och ändrar hela biotopen.

 
Ingen bild

Leon

21 maj 2013 06:56

@ peter t Förvisso har du rätt att vattenkraft, liksom förövrigt nästan all mänsklig aktivitet, har miljökonsekvenser och då ofta av det negativa slaget. Men det finns en väsentlig skillnad mellan den storskaliga vattenkraftens ganska omfattande påverkan på miljön och den småskaliga kraftens mer begränsade. Småskalig vattenkraft, i den form den vanligen bedrivs, sker ofta i miljöer där verksamhet redan under flera sekel bedrivits. Ofta har dessa kraftverk placerats på platser som redan tidigare nyttjats d v s tidigare kvarnplatser, sågar, bruk/hyttor m m. Påverkan på de biotoper som uppstått på dessa platser är därför ganska liten vid en fortsatt eller återupptagen verksamhet. Givetvis skulle en nyetablering på en plats där verksamhet inte tidigare bedrivits kunna ha förödande konsekvenser. Men med idag nära 2000 avställda/nedlagda små kraftverk som skulle kunna iståndsättas för att återuppta den tidigare verksamheten torde det vara ett mycket litet om ens något behov av nyetableringar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7
8
9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards