thoralf

Alla inlägg den 4 augusti 2013

Av Thoralf Alfsson - 4 augusti 2013 23:46

Den ena efter den andra parten sågar nu Ölandshamnen som alternativ plats för Linneuniveristet. Det kommunala hamnbolaget har sagt nej till Ölandshamnen. Intresseföreningen som bildades med anledningen av Linneuniversitetet har samlat in över 5000 namnunderskrifter för att stoppa förslaget vid Ölandshamnen men namninsamlingen underkändes av Kalmar kommun. Nu gör man en ny namninsamling som skall följa alla regler. Vi inom SD kommer stödja namninsamlingen.


Detaljplanen för Ölandshamnen är ute på samråd mellan den 3 juni till den 5 augusti. Nu har yttranden från de olika intressenterna börjat komma in. Tyvärr är detta samråd bara ett spel för gallerierna. Kalmar kommun har visat tidigare när det gäller t.ex Gota Medias mediehus att man överhuvudtaget inte bryr sig det minsta om dessa yttranden. Samrådet fungerar bara som ett demokratiskt alibi för politikerna. Det är prestige i en detaljplan! Ingen av dessa maktfullkomliga kommunpolitiker kan ju ha fel i någon minsta detalj och definitivt inte i de stora detaljerna.


Det låter väldigt bra med samråd men i praktiken betyder det ingenting!


 

Ölandshamnen med Kalmar Lantmäns stora byggnader i bakgrunden.   Foto Thoralf Alfsson


Kalmar Lantmän har uppenbarligen skrivit ett mycket kritiskt samrådsyttrande att döma av Östrans artiklar. Jag har begärt ut yttrandet från Kalmar kommun.


Rubrikerna på artiklarna i Östran talar sitt eget språk.


”Förödande om det blir universitet i hamnen”


”Varnar för stora risker med bygget”


Kalmar Lantmän har nyligen investerat närmare en halv miljard i sin produktionsanläggning i hamnen. Deras synpunkter och oro borde kommunen ta på största allvar.


Kalmar Lantmän menar att underlagen och utredningarna är bristfälliga. Företaget är också mycket kritiska till att inga andra alternativ har utretts. Man menar också att ”miljökonsekvensutredningen inte uppfyller de formella krav som måste ställas på sådana handlingar”.  Riskanalysen är bristfällig o.s.v

Läs den korta artikeln på nätet.


Kalmar Lantmäns vd Claes-Göran Nilsson menar att ett universitet i hamnen inte bara skulle hota Lantmännen utan alla gröna näringar i sydöstra Sverige. Det hämmar utvecklingen av regionens näringsliv och därmed utvecklingen i hela området. Bakom företaget står 2000 bönder i regionen.

På andra sidan står det centerpartistiska kommunalrådet Anders Andersson och förespråkar ett universitet i Ölandshamnen. Snacka om att lyssna på sina väljare. Om nu Centerpartiet har kvar några väljare, troligen inga bönder i varje fall.


”Bönderna känner igen riskerna från sin egen vardag, sägar han. De vet hur en sommargäst kan ställa krav, även om man sagt att flugor och kor är det bästa som finns. Det blir samma sak för oss. Det är vår verksamhet som riskeras när universitetet kräver att det inte skall bullra, lukta eller vara farligt.”


”Men vi är en industri, med alla de risker som finns. Man kan inte placera 7000 studenter i närheten av en Sevesoklassad anläggning. Här finns problem som man inte löser med en 30-skylt och ett rödljus.”


Hur många minns Sevesokatastrofen?


Detta finns alltså inte med i kommunens riskanalys, något som enligt min mening tyder på att tjänstefel begåtts av kommunen.


Nu är dock den politiska trojkan i Kalmar med Johan Persson (S), Bertil Dahl (V) och Anders Andersson (C) som bestämmer och nu har det gått prestige i det hela. Ingen av dessa kommunalråd kommer ändra uppfattning! Utan man kommer göra allt för att driva igenom detta vansinniga beslut.


2011 var det följande politiker i Kalmar kommunfullmäktige som röstade för att Brofästet skulle vara kvar som ett alternativ för Linneuniversitetet. De enda partier vars ledamöter var eniga var Sverigedemokraterna och Folkpartiet.


 

Den enda centerpartisten, Lennart Svenzén som röstade för Brofästet har lämnat sina förtroendeuppdrag sedan Centerpartiet gick i ”säng” med S och V i Kalmar.

Av Thoralf Alfsson - 4 augusti 2013 09:01

Sverigedemokraterna har ända sedan ärendet om en ny placering av Linnéuniversitetet sagt nej till en placeringen i Ölandshamnen eller Elevatorkajen. Vi har varit konsekventa i detta ställningstagande sedan 2009. Vi förespråkar att Linneuniversitetet får utvecklas vid Malmen och Brofästet (Kalmar nyckel). Vilket är det mest logiska och mest ekonomiska ur alla aspekter. Vi kommer inte ändra oss på den punkten.


I ett blogginlägg från december 2009 skrev jag bland annat följande.


"När man bygger nytt skall man inte använda ”skohorn” från början utan man måste säkerställa möjligheter för expansion, allt annat kallar jag för inkompetens."

Det blogginlägget är lika aktuellt idag och gäller fortfarande. Läs det gärna igen.


Återigen har Östran visat vilken tidning som är journalistiskt ledande i Kalmar. Med sina stora artiklar de senaste dagarna om Linneuniversitetet har man visat på den mycket starka och negativa kritiken som finns mot Ölandshamnen, som majoriteten tillsammans med några Allianspartier driver i Kalmar. Östran gör ett väldigt bra arbete. Frågan är hur man tänker på Barometern? Varför skyddar en borgerlig tidning ett socialdemokratiskt kommunalråd? Givetvis är der mer kompicerat än så.


Efter Lantmännens mycket hårda kritik av Ölandshamnen som universitetets plats infinner sig en intressanta fråga. Hur ställer sig Centerpartiet till denna kritik. Nyligen gick Anders Andersson (C) ihop med de rödgröna i Kalmar och ställde sig bakom planerna på att bygga nya lokaler för Linnéuniversitetet i Ölandshamnen. Lantmännen borde ju står nära Centerpartiet men nu är man uppenbarligen på kollisionskurs med varandra. Jag hoppas att media ställer Anders Andersson och Centerpartiet mot väggen i denna fråga. Den kommer utan tvekan splittra centerns väljare i Kalmar.


Jag kommer återkomma till detta ämne under veckan.

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6 7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards