thoralf

Direktlänk till inlägg 20 mars 2013

VINDKRAFTDEBATT

Av Thoralf Alfsson - 20 mars 2013 20:27

Innan jag skriver ett nytt blogginlägg där jag dels tar upp den stora subventionerade vindkraftsutbyggnaden och ännu en text om vad jag kallar klimatlogik så lägger jag upp en repris på min kommentar i ett tidigare blogginlägg.


”Precis som några noterat är det väldigt "farligt" att ifrågasätta "klimathysterin men det gör mig inte automatiskt till klimatförnekare och klimatskeptiker.

Jag inser givetvis att jordens befolkning och det sätt som man använder jordens resurser mycket väl kan påverka klimatet på jorden. Däremot kan det finns andra faktorer som är minst lika angelägna som koldioxidutsläppen. Jag tror att fokus blivit lite för stor på koldioxid vilket medföra att andra problem "förminskas".

Att klimatet förändrats på vårt jordklot tidigare är alla överens om. Det finns en rad faktorer som har inverkan på vårt klimat. Dagens debatt tycks dock utesluta allt annat än koldioxidhalten i atmosfären. Så enkelt tror jag dock inte det är och därför är jag öppen för att lyssna och värdera "alternativ" forskning. Även att lyfta fram det på bloggen.”


Idag var jag först på ett frukostmöte där Ingrid Bonde, finanschef och stf koncernchef Vattenfall, samt Mats Nilsson, expert kraftsystem medverkade. Temat vara följande.


”Kunderna får en allt starkare roll och andelen förnybar energi ökar. Vilka risker finns kopplat till detta, när det gäller exempelvis elförsörjningen? Och hur påverkas elpriset?”


Det blev en intressant information och diskussion. Utan att dessa företrädare säger det rent ut framgår det med all tydlighet vilka enorma problem som håller på att byggas upp genom utbyggnaden av vindkraft och solenergi. Vilket kan leda till oanade konsekvenser. I Spanien har man t.ex tagit bort alla subventioner på förnyelsebar energi. En helt sanslös detalj jag fick höra var att den spanska regeringen inte betalt ut subventionerna till vindkraftsägarna i pengar utan istället gett dem ett värdecheck eller någon form av skuldebrev. Idag uppgår den spanska statens skuld till vindkraftsägarna till hela 250 miljarder kronor. Helt sanslöst! I Sverige får elkonsumenterna och skattebetalarna stå för notan omgående.


Idag har även Barometern publicerat min slutreplik i den debatt jag haft med Olof Karlsson, VD på Ölandsvind AB. Läs mitt genmäle i Barometern.


Ikväll har jag även haft debatt i kammaren angående beskattning av företag, kapital och fastighet och punktskatter. I mitt anförande tog jag upp Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott totalsågning av den svenska vindkraftsutbyggnaden och de subventioner som håller vindkraften ”under armarna”. Jag ifrågasatte också den ojämlika fastighetsskatten på olika elproduktionsanläggningar i mitt anförande. Det som också var intressant var att kristdemokraternas ledamot Lars Gustavsson instämde i min kritik av fastighetsskatten för vindkraft respektive vattenkraft. Det hör inte till vanligheterna att någon ställer sig på samma sida som sd i debatten. Jag hade också förväntat mig att Miljöpartiets ledamot skulle tagit replik på mitt anförande men Mars Pertoft avstod.




 
 
Ingen bild

OH

20 mars 2013 21:12

Först vill jag säga att jag icke vid något tillfälle skrivit att jag är emot kärnkraft. Däremot är det helt klart att vi har ålderdomliga reaktorer i landet som knappast är tillförlitliga varken gällande driftssäkerhet eller haveri.Detta är min åsikt ,den står jag för oavsett om jag kallas för MPK eller M.
Kan Du förklara vad dom menar med oanade konsekvenser. Menar dom att Spanska elkonsumenter ej behöver betala elräkningen om staten inte betalar ut beviljade bidrag till producenterna.

 
Ingen bild

Pär Green

20 mars 2013 21:20

#OH Onsdag 20 mars 21:12
Och trots din lite märkliga beskrivning av det Du kallar för ålderdomliga reaktorer, kommer samtliga idag byggda vindfjollor vara skrotade långt innan det stängs av en reaktor av ålderskäl!

 
Ingen bild

OH

20 mars 2013 21:38

Per Green
Om man beaktar investeringskostnaden mellan reaktorerna och vindfjollorna har du säkert rätt .
Däremot tror jag rivningskostnaderna och hanteringen av rivningsmaterialet är försumbart för vindfjollor i förhållande till kärnkraftverk.

 
Ingen bild

Nissolf

20 mars 2013 21:55

Besvärligt avfall från vindkraften är redan på gång:

http://www.sydsvenskan.se/sverige/besvarligt-avfall/

 
Ingen bild

Stefan A.

20 mars 2013 22:24

Den mycket beresta junselevargen är på väg uppåt igen, gillar tydligen friskt renkött ist. för segt fårkött söderöver.

 
Ingen bild

Gubben o Gumman

20 mars 2013 23:01

Gubben o Gumman har sett ett , vadå undrar AW Svensson
Ett vindkraftverk vid Guldfågeln arena ute på en åker
Fast det stod stil, när kör man egentligen igång motorn så det snurrar och ordnar el ?

 
Ingen bild

Kalleman

20 mars 2013 23:12

Vindkraften kommer aldrig vara en lösning på de sk energiproblemen, det handlar bara om de stora subventioner från våra höga elpriser (elcertifikaten) som gör att lycksökare försöker göra sig en hacka på skattebetalarnas bekostnad. Påhejade av markägare som får fina arrendekontrakt för upplåtelse av mark till snurrorna.

 
Svensson

Svensson

21 mars 2013 07:07

Vad gör man om det blåser snålt, tänker på vindkraften.

http://svenssonsfunderingar.wordpress.com

 
Ingen bild

OH

21 mars 2013 08:01

Kalleman, din första rad , där håller jag med dig. Vad skattebetalarna får bekosta vid skrotningen av våra befintliga reaktorer, varken kan eller vill någon i landet uppge.
Jag står helt och fast upp för Sverigedemokraternas politik angående kärnkraften.

 
Ingen bild

Leif

21 mars 2013 08:15

Bra slutreplik i Barometern, Thoralf.
också bra att du tar strid mot subventioner till den "alternativa" elproduktionen. Det verkar omöjligt att bemöta "hållbara" energisystem, med tekniska argument ( ingenting biter ).Intermittent el kan bara existera på marginalen OM man redan har ett elöverskott. Man kan inte använda produktionsel som reglerkraft. Den används redan för elproduktion, t.ex
Att påvisa att andra länder lidit och lider ekonomisk skada från dom grönas leksaker, är inte heller något som hörsammas, alls.

Man argumenterar att vi måste byta ut vårt beroende av olja från dom hemska arabstaterna. Det här är samma människor som i andra lägen hyllar allt och alla, från samma länder. Men hur ser det ut statistiskt. Sverige och Europa importerar 30 % av vår olja från mellan östern och vind och sol kan aldrig ersätta olja som energibärare.

Är vindkraft något som är "hållbart"?
Vindkraft är 100% beroende till Kina ( se länk nedan). Är det hållbart?
http://www.youtube.com/watch?v=E_ch_Q6ZQvM
Vindkraft är att industrialisera naturen, något som skulle vara oacceptabelt, för miljörörelsen, på den tiden miljörörelsen kämpade för en bättre miljö.
Vindkraft är precis som biobränsle från mat, GOD, för att klimatreligösa organisationer säger det.

 
Ingen bild

SDare

21 mars 2013 08:49

Det här måste ni höra.

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1841984/Har-kan-du-lyssna-pa-gubbslem-debatten.html

 
Ingen bild

Sven Dacke

21 mars 2013 08:57


Expo, ett nytt politiskt parti?

Posted on 20/03/2013 by rutersju
Den mänskliga dumheten är oändlig.

Vad tänkte Nya Moderaterna när de gav sig i lag med MP? Att samarbetet skulle löpa lugnt och sansat?

Kanske Nya Moderaterna är det sovande folket?

MP är tillsammans med Sveriges Förenade Kommunister ett extremistparti och har ingenting i en regering att göra. Ingenting alls. Långt över 80 % av Sveriges befolkning har valt att INTE stödja dem. Det hade varit på sin plats att Nya Moderaterna respekterade detta faktum.
För all del, socialisterna också. (Socialdemokrater! Valet 2014 närmar sig och ännu har ni inte presenterat vem eller vilka ni ska bilda gemenskap med. Vänta inte längre, berätta nu).

Läs hela inlägget
http://rutersju.wordpress.com/2013/03/20/expo-ett-nytt-politiskt-parti/

 
Ingen bild

Stefan A.

21 mars 2013 10:15

Enl. tidningen riksdag o depardement kan använt kärnbränsle bli en framtida resurs då bara 5 % av bränslet förbrukas i reaktorerna,där kunde Sverige legat i framkant i forskningen om upparbetning av använt kärnbränsle, ist. införde sossarna o miljöpartiet ett tioårigt moratorium av forskning kring kärnkraften, tio bortslösade år,det Svenska vankelmodet är vår största fiende, att ersätta 40-50 % av vår elproduktion kommer aldrig att gå med vind o sol eller vad det nu är.

 
Ingen bild

Kalle

21 mars 2013 11:13

Även vindkraftverk har avfallsproblem...glasfiber!!!

http://www.sydsvenskan.se/sverige/besvarligt-avfall/

 
Ingen bild

tutti-frutti

21 mars 2013 11:14

Själv är bästa bank - skaffa ett kassaskåp.
Spola Nordea, Swebank och de andra kleptomanerna.

Den ultimata räddningsaktionen! EU-krav på Cypern:
antingen tvinga era insättarna att rädda banken
eller så blir det konkurs.
Nigel Farage ger sin syn på 'penningläget'. http://youtu.be/JMf_KwQ2Xlk

PS Spola även amnestin, behåll puffran, den
kommer att behövas. Bistra tider skola komma.
http://www.polisen.se/Start-Lattlast/Vapenamnesti-2013/

 
Ingen bild

Hulda mk1

21 mars 2013 11:18

Utanför ämnet...
På SVT-Debatt har nu en polis, Martin Marmgren skrivit en debattartikel. "Förortens polishat följer samma vi och dom-logik som rasismen."
En svidande kritik av invandringen och dess följder för polisernas säkerhet och samhällets utveckling.

 
Ingen bild

OH

21 mars 2013 11:29

Ekonomisk skada är alldeles för svepande och på intet sätt förpliktigande uttryck. Tala i klartext om var och vilka skador som skett.Jag misstror dig inte , men något att ta på bör du prestera.
Angående kärnkraften har vi ex.vis Tjernobyl och de Japanska reaktorerna som är av samma gamla typ och sort som de Svenska.
Som du vet har O2:an fått tillstånd att hanka sig fram ytterliggare någon månad, därefter skall den ställas av för att lappas och lagas.Det lär gå åt mycket spik och ståltråd.

 
Ingen bild

Errbe

21 mars 2013 12:16

Här en regelrätt avrättning av AGW-hypotesen:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2294560/The-great-green-1-The-hard-proof-finally-shows-global-warming-forecasts-costing-billions-WRONG-along.html#ixzz2Nmk0yS1S

 
Ingen bild

Leif

21 mars 2013 12:44

OH! Nackdelen med att ha ett arbete är att man inte hinner med genmälen, men om du riktade dej till mej kan du läsa åtminstone lite här:
http://www.theclimatescam.se/2012/09/30/gron-energi-i-en-dodsspiral/

Du påstår vidare att svenska kärnkraftverk är av samma sort som Tjernobyl.
Kändes det bra att hitta på det?
Eller är det så att du bara inte vet, hur olika kärnkraftverk kan vara byggda, bl.a säkerhetsmässigt, trots att det här är ett ämne som du "brinner" för??
Kan någon som har tid, svara OH vad skillnaden mellan Tjernobyl och svenska kärnkraftverk är, suck.

 
Ingen bild

intemeranu

21 mars 2013 12:58

Leif (och OH).

Tjernobyl var en grafitreaktor, de svenska är lättvattenreaktorer. Det är svårt att förklara skillnaden för nån som int' begrip' nåt (OH) som Stenmark sa.

 
Ingen bild

OH

21 mars 2013 13:23

Leif
Läs vad jag skriver-- Och de Japanska som är av samma typ och sort som de svenska.
Även till inte mera nu.
Vad tog de ekonomiska skadorna vägen. Svammel?

.

 
Ingen bild

Pär Green

21 mars 2013 14:49

#OH Onsdag 20 mars 21:38
"Om man beaktar investeringskostnaden mellan reaktorerna och vindfjollorna har du säkert rätt .
Däremot tror jag rivningskostnaderna och hanteringen av rivningsmaterialet är försumbart för vindfjollor i förhållande till kärnkraftverk."
Nu var det inte kostnaden utan driftstiden som var ämnet!
Återigen hur skall vindfjollor kunna ersätta reaktorer!

"Däremot är det helt klart att vi har ålderdomliga reaktorer i landet som knappast är tillförlitliga varken gällande driftssäkerhet eller haveri."
Så alltså nybyggda intermittenta vindfjollor skrotas långt innan en reaktor måste stängas! Är det driftsäkerhet?

 
Lennart Johansson

Lennart Johansson

21 mars 2013 16:01

OBS! Vad händer om man trimmar en gammal motor för mycket? Jo den kan bara gå sönder och det drabbar ägaren.

OBS! Trimmar man ett kärnkraftverk exempelvis Oskarshamn för mycket och det går sönder, då drabbar det förutom ägaren även hela Småland så at vi inte kan bo kvar på grund av livsfarligt nedfall.
Vi måste lämna våra hem och kanske inte mer komma tillbaka.
Något sådant kan man inte önska någon.

Men det kommer att hända i framtiden för allt blir utslitet med tiden och kärnkraftverken är en tickande bomb här i Sverige.
De ekonomiska kostnaderna kommer att sätta Sverige i fattigdom och lidande om vi inte säkrar vårat energibehov på ett balanserat sätt.
Vi måste fortsätta vindkraftutbyggnaden!

http://Lennart J

 
Ingen bild

Pär Green

21 mars 2013 17:25

#Lennart Johansson Torsdag 21 mars 16:01

Att tro att ett kärnkraft är likvärdigt med trimmad gammal motor, är ett flum-argument som enbart MP kan förespråka!
Självklart måste gamla reaktorer underhållas och bytas ut!
Är ett krav att ny teknik inom kärnkraft byggs för att återanvända det som idag kallas för avfall!
Märkligt att återvinning enbart gäller för hushållssopor?

 
Ingen bild

OH

21 mars 2013 18:28

Kostnaderna var inte ämnet. Alla inlägg om vindfjollor som skriver om bidrag och andra kostnader är alltså svammel,Pär Green.
Menar du att en miljoninvestering i en vindmölla ska ha lika lång drftstid som en miljardinvestering i kärnkraftverk.Finns det verkligen någon som påstår att vindkraften kan ersätta kärnkraften.Återigen , det vore intressant att veta vilka dom ekonomiska skadorna vindkraftverken orsakat är och i vilka länder.
Jag tror det är lika illa om ett totalhaveri sker i ett gammalt utslitet svenskt kärnkraftverk som i något verk utomlands.
I SD:s program står följande: Inom en snar framtid MÅSTE de befintliga reaktorerna bytas ut.

 
Ingen bild

Tony

21 mars 2013 18:59

Märkligt att vissa är så förbannat rädda för fredlig
kärnkraft, men man hör alldrig ett jota om att det i
närheten ( läs Ryssland) förvaras otroliga mängder
kärnvapen? Hur förvaras dessa ? Hur säkra är dessa, det
finns även kärnkraftverk i Ryssland, mindre säkra än dom
i Sverige, men inte gnälls det över dom, och inte ser vi
Greenpeace klättra över staketen där för att visa hur osäkert
det är och hur lätt det är att ta sig in. Vad hjälper det oss
om vi skrotar våra verk, medan Ryssar och Finnar
låter sina vara kvar? Vi blir lika utsatta ändå, om olyckan
är framme där.

 
Ingen bild

tutti-frutti

21 mars 2013 19:04

Jag mötte någon på stan som hävdade följande; - kan det verkligen stämma...?

"Självklart handlar uteslutningsärendet i grdaqdeund och botten om att rensa ut tänkbara konkurrenter till Åkesson-gänget. Åkessonfalangen vet om att de är intellektuellt bottenskrap, och saknar också heder, och drar sig inte för att rensa ut, något de för övrigt redan gjorde i stor skala direkt efter att de fick makten inom SD. Samtidigt vill de inte heller att sådana som Ehn ska få en chans att verka för att SD åter ska bli ett äkta 'radikalkonservativt' parti. Åkessonfalangen vill att SD ska vara ett ideologiskt urvattnat, tandlöst, och materialistiskt låtsasoppositionellt parti, där allting kretsar kring Mammon och 'öppen svenskhet'…"

 
Ingen bild

Kungens av Danmark Bröstkarameller

21 mars 2013 19:43

*** Svärjedemokraternas officiella nätbutik expanderar ***
Vi söker därför en driftig kvinnlig medarbetare, gärna muslima
utan hijab. God lön med bonus samt karriärstöd kan påräknas.
Ansökan görs hos Margareta Larsson, Riksdagskansliet, Sthlm.
Ur vårt omtyckta sortiment de två bästsäljarna:
http://shop.textalk.se/se/article.php?id=16713&art=8336203
http://shop.textalk.se/se/article.php?id=16713&art=5271135

 
Ingen bild

Waterbug

21 mars 2013 19:49

@Tony
Håller helt med, skräcken för kärnkraft är otroligt irrationell, ungefär som spindelskräck eller flygrädsla skulle jag nästan påstå ;)

Jämför med hur många som dött och hur mycket natur som gått åt helvete i oljans namn genom åren så ter det sig rätt märkligt.
Folk gillar att visa på Fukushima när man pratar om risker kring kärnkraft, men där har vi alltså ett kärnkrafverk som fick på nöten av en jordbävning och en tsunami vilket ledde till en härdsmälta och ändå blev det radioaktiva utsläppet väldigt begränsat och inga stora geografiska områden lär bli obeboeliga på grund av just radioaktivitet.

Det enda jag kan uppleva som problematiskt runt kärnkraft är inte driften i sig utan kärnkraftverk som rätt tunga mål för terrorister, men man kan såklart fråga sig om ett gäng terrorister förmår åsamka samma skada som en jordbävning + tsumani. (Haltande jämförelse, ja!)

Ryssland tror jag inte heller är något att oroa sig över, de är minst lika långt fram (förmodligen längre) som sverige i teknisk utveckling numera så några nya Tjernobyl känns inte som ett reellt hot, ty även ryssar lär sig av sina misstag ;)

Vindkraft fungerar säkert som komplement i någon utsträckning men det är inte realistiskt att tro att mänskligheten inom rimlig framtid kommer kunna överge/minska på kärnkraften om vi skall bibehålla/öka vår industriella utveckling och levnadsstandard.

 
Ingen bild

ûu

21 mars 2013 20:18

Mest sparad koldioxid för pengarna torde treglasfönster, eller t.om fyrglasfönster ge. Subventionen för byte från tvåglasfönster skulle kunna hängas på befintligt rotavdrag.

Flera miljonprogramsbostäder skulle då också få minskad bullerpåverkan utifrån.

Inga krångliga grejor som vindsnurror och solfångare.

 
Ingen bild

Pär Green

21 mars 2013 20:37

Jämställdhetsminister Maria Arnholm gick till hård attack mot Sverigedemokraterna i kvällens Bar & Politik.

– Sverigedemokraterna är patriarkatet upphöjt i politik. Det är män som hatar kvinnor, säger hon.

http://www.expressen.se/nyheter/ministern-om-sd-ar-man-som-hatar-kvinnor/

 
Ingen bild

Gubben o Gumman

21 mars 2013 21:09

Bra insatts i talarstolen av riksdagsman Alfsson, lagom tempo.
Underbart att se lite hammrande på lerfötterna som Miljöpartiet vilar på i sin totala falskhet.

 
Ingen bild

Magentan

21 mars 2013 21:33

Off Topic

Senaste mätningen från Sentio:
S 29,0%
V 7,4%
MP 10,3%

M 26,5%
FP 6,1%
KD 3,4%
C 4,4%

SD 12,3%

Övriga 0,5%
1046 personer intervjuade på web.

 
Ingen bild

Pär Green

21 mars 2013 23:20

Intressanta fakta vad det innebär att bygga vindsnurror finns att läsa här:

http://www.theclimatescam.se/2012/06/06/fundamentala-fakta/#comments

 
Ingen bild

OH

22 mars 2013 07:29

Pär Green
Hur såg arbetsplatserna ut vid byggandet av kärnkraftsverken.?
Ut och undersök vilka skador du kan finna vid vindkraftsverk som varit i drift några år.
Någon skriver att skräcken för kärnkratsverk är irrationell.
Den tycks ej vara mindre irrationell för Vindkraftsverk.
Ha en bra dag.

 
Ingen bild

Pär Green

22 mars 2013 10:36

#OH Fredag 22 mars 07:29

Du hat tydligen inte läst denna länk?

http://www.theclimatescam.se/2012/06/06/fundamentala-fakta/#comments

vägar i skogsmark till tusentals vindfjollor visar tydliga spår, liksom vindsnurrorna!
Vad är ditt problem?

 
Ingen bild

OH

22 mars 2013 10:45

Per Green
Har du hört talas om att man återställer området när bygget är slutfört.Fotona synes vara tagna under byggtiden.Som jag tidigare skrev , åk ut i verkligheten och titta där verken varit i drift under några år .

 
Ingen bild

Pär Green

22 mars 2013 11:53

#OH Fredag 22 mars 10:45

Vad är det som inte förstår?
Måste du ha läshjälp, någon som läser för dig?



Vindindustrin och miljörörelsen brukar ofta hävda att ”vindkraften smälter in i naturen och att ingreppen i miljön är ringa”. Sanningen är att vindkraftsetableringar inte utgör mindre ingrepp i naturen utan är att jämföra med vilka andra storskaliga industriområden som helst. I dag tycks etableringar dessutom kunna ske precis var som helst. I Natura 2000-områden, i skyddad skog och i naturskyddsområden. Låt oss studera om vi tycker att vindkraftens ingrepp i naturen är av den ringa sorten.

För att få fram delar till vindkraftverk med 150 -220 meters totalhöjd så räcker det inte med vanlig skogsbilväg precis. Det måste vara bärig väg för tunga långtradarekipage och där svängar mm är uträtade så att ekipagen kommer runt. För att tex bygga ett vindindustriområdet i skog med 7 verk utmed en befintlig skogsbilväg behöver omfattande arbeten göras.

Stickvägar ut till varje vindkraftverk måste att byggas, totalt cirka 3 km. Vägbanorna kommer att ha en bredd av cirka 4-5 m och vägbotten cirka 7–9 m. Beräkningen är att det kommer att behöva påföras ca 7500 m3 fyllnadsmassor och 1500 m3 ytlager. Vägdragning genom mossmarker bör undvikas. Om det blir nödvändigt med vägdragning genom sanka marker, skall vägen konstrueras så att det inte sker någon uppdämning eller avvattning. Tillfälliga lager och uppställningsplatser kommer att behövas på en yta av ca 10000 -20000 m2. Avverkning av skog sker i korridorer om minst 10 –20 m bredd.

Platserna för vindkraftverken har behov av ca 17 500 m3 fyllnadsmassor, vilket ger ett stort antal tunga transporter. För montering och leverans av de 7 vindkraftverken behövs ca 35-40 lastbilsekipage. Totala transportbehovet av tunga transporter beräknas mellan 1 500 – 2 000 lastbilslass med släp.

Förankring av vindkraftverken kan ske via två olika metoder. De två metoderna är bergsadepter och gravitationsfundament. De olika leverantörerna av vindkraftverk förordar olika metoder beroende på storlek av verk för att uppfylla garantivillkoren. Gravitationsfundament är framtagna för att användas där berggrund saknas. För ett vindkraftverk på 2,5 MW är fundamentet cirka 20 m diameter och med cirka tre meter i höjd i centrum. Ytterkant är ca 0,5 m högt. Detta val av fundament kräver sprängning av gropar som är ca 21 m i diameter och cirka 3 m djupa. Fundamentens armering monteras i botten av gropen och därefter sker gjutning av groparna med cirka 350 m3 betong, vilket transporteras till platsen från närmaste betongstation, alternativt tillverkas på plats. Betong och stål är alltså två av de råvaror som används mest när man bygger vindkraft. Fundamentet kan väga 2000 ton varav 36 ton är armering.

Bergsadepter kan ske genom att planspränga en yta för fundamentet, vilket dock inte alltid är nödvändigt. Sprängning kommer dock att behövas för att jämna ut berggrunden. Metoden är under utveckling och bygger på en princip där man med armerad betong fäster långa förankringsstag ner i berget. Bergsadepter ställer stora krav på bergets hållfasthet.

Fundamenten beräknas stå för 5 till 10 procent av den totala investeringskostnaden och då står själva turbinen för nästan 76 procent. Detta innebär att alla övriga kostnader, inklusive fundament, delar på resterande 24 procent.

 
Ingen bild

Pär Green

22 mars 2013 12:38

Lite info hur ett bygge av vindvispar går till!

Tryck på knappen "nästa" för att se följande bilder!
http://u89805921.pwww.webhosting.telia.com/Vindkraft%20i%20Bredhult/index.htm

 
Ingen bild

OH

22 mars 2013 14:24

Per Green
Tyvärr köper jag inte dessa dina uppgifter som givetvis kommer från vindkraftsmotståndare. ingenting är helt omöjligt så det kan ha funnits något enstaka fall,kompetensen finns ju inte alltid på rätt plats.
Om man köper dina massmängdberäkningar blir det ca 700 bil + släp, ca 80 lass betong och dina 35 lass vindkraftverk.Arbetsplatsområdet kan du med dålig planering halvera. Längden på vägbyggen beror givetvis på om det redan finns befintliga vägar .

 
Ingen bild

PFEP

22 mars 2013 18:06

Varför har inte ett enda kärnkraftverk på jorden, försäkring där täcker omkostningar vid haveri?
Subventionssnacket är rent löjligt utan att ta med detta fenomen.

 
Ingen bild

PFEP

22 mars 2013 18:12

http://energinet.dk/Flash/Forside/index.html

 
Ingen bild

Stig-Arne

23 mars 2013 15:58

Uteslutningen av Patrik Ehn:

Utmärkt! Finns det en enda sån idiot med kända extrema åsikter i partiet så skadar det SD oerhört. Fortsätt utresningarna till alla idioter är borta.

 
Ingen bild

Leon

23 mars 2013 23:44

Inom kärnkraftsbranschen är det inte verkens tekniska och ekonomiska livslängd som är det stora problemet. Även om några av de äldsta reaktorerna, exv Oskar 1 (driftstart 1972), börjar närma sig gränsen på 50 år. Därefter kommer det att krävas så stora nyinvesteringar och teknisk upprusning (i princip byte av stora delar av reaktorn) att det knappast skulle vara ekonomiskt försvarbart. Bättre då att lägga de ekonomiska resurserna på en nyproduktion vilket möjliggjorts nu då den vansinniga "stopplagen" rivits upp. Det mer "akuta" problemet är istället den tämligen snara kompetensbrist som uppkommer när svenska kärnkraftstekniker m fl går i pension. Och det genom den s k "tankeförbudslagen" (även den numer upphävd...tack och lov) som medfört att det knappast finns några med rätt kompetens i landet som kan ta över. Någon "snabbfix" av detta problem finns inte, utan kompetens måste i ett övergångsskede ske genom "import". Kanske inte fullt så drastiskt som en kollega uttryckte sig - "övertala några hundra iranier eller nordkoreaner att hoppa av", även om detta säkerligen skulle medföra ett inflöde av "spetskompetens". Istället får man nog som Öthammars kommun/Forsmarks kraftgrupp gå ut och söka på närmare håll...inom kort arbetslösa tyska tekniker.

 
Ingen bild

Pär Green

24 mars 2013 00:17

#OH Fredag 22 mars 14:24

"Per Green
Tyvärr köper jag inte dessa dina uppgifter som givetvis kommer från vindkraftsmotståndare. ingenting är helt omöjligt så det kan ha funnits något enstaka fall,kompetensen finns ju inte alltid på rätt plats."
Hur menar att "vindkraftsmotståndare" inte kan läsa och förstå fakta?
Du köper inte fakta? Var nu vänlig och presentera vad som är fakta enligt din uppfattning!

 
Ingen bild

Pär Green

24 mars 2013 00:42

OH
Det är kanske lättare för dig med en bild!

http://www.frojdh.se/wp-content/uploads/2011/06/old_new_energy_scr.jpg

 
Ingen bild

OH

24 mars 2013 08:14

Per Green
Jag hoppas och tror du kan räkna. Artikeln du insänt från en sommarstugägare begriper förhoppningsvis de flesta, även vindmöllemotståndare är från byggtiden. Visa eller åk ut och se hur det ser ut där verken varit i drift några år. Varför blandar du in alla andra vindkraftsmotståndare. Är du talesman för dom. Jag tror alla andra vindkraftsmotståndare är kloka personer som både kan tolka bilder och räkna.Leon skriver klokt.

 
Ingen bild

Leon

24 mars 2013 09:03

När man nu ändå talar om framtida och hållbar energiförsörjning...varför nyttjas inte den potentiella energiresursen i Norrström. Detta vattendrag ligger ju ändå i "top ten" vad gäller årlig vattenföring. Däm upp mälarens utlopp och installera några moderna turbiner i "den där kåken" på Helgeandsholmen. Förmodligen skulle "byggets" samhällsnytta vara oändligt mycket större då än i dess nuvarande funktion.

 
Ingen bild

Pär Green

24 mars 2013 10:42

#OH Söndag 24 mars 08:14

"Jag hoppas och tror du kan räkna. Artikeln du insänt från en sommarstugägare "

Är sommarstugägare dummare än andra fastighetsägare eller övriga medborgare?
Är det några andra kategorier som inte får presentera fakta!

Vilka får enligt dig visa på vad det innebär att bygga vindvispar?

 
Ingen bild

OH

24 mars 2013 11:45

Per Green
Menar DU och sommarstugeägaren att det är resultatet efter normal återställning av marken Du visar.För sommarstugeägaren är det nog så att han vill helt enkelt inte ha någon vindvisp inom synhåll, vilken åsikt jag respekterar.Tror Du herr Green han vill ha ett kärnkraftsverk bredvid sin sommarstuga. Den ende som skriver om okunniga, idioter m.m är Du.Min åsikt är att den av mig ifrågasätta artikeln innehåller grova fel. Min åsikt om kärnkraften i landet är den att man inom en snar framtid måste byta ut de befintliga reaktorerna.
Du som vet och kan allt- Vad är Din åsikt om uranbrytningen och det elände som drabbar befolkningen i dom områdena.

 
Ingen bild

Pär Green

24 mars 2013 12:08

#OH Söndag 24 mars 11:45
Jag har inte skickat information om kärnkraft!
Men Du kan se här
http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Aktuell-situation/Kraftsystemet/

Hur var det nu med fakta?

Lite info hur ett bygge av vindvispar går till!

Tryck på knappen "nästa" för att se följande bilder!
http://u89805921.pwww.webhosting.telia.c...20Bredhult/index.htm

 
Ingen bild

OH

24 mars 2013 12:46

Jag tror jag vet ungefär lika mycket som du om byggen.
Jag tror jag kan betydligt mer än du om återställning av mark efter byggen.Har du överhuvudtaget varit i närheten av ett vindkraftverk, eller har du endast sett utvalda bilder på internet.
Tar du enbart till dig reklam från vindkraftsmotståndarna?
Resonemanget från dig påminner mig om vad en sedan länge bortgången klok man sa efter att ha diskuterat med en socialist : Det var som att pissa i motvind.

 
Ingen bild

Pär Green

24 mars 2013 13:06

#OH Söndag 24 mars 12:46

Nu börjar du slingra dig, redovisa med dina byggkunskaper vilka mängder och ton det är fråga när det gäller uppförande av vindvispar!
Och du, ta en titt här:
http://www.vindstat.nu/stat/Gotland24h.htm

Mängder med material åtgår att bygga något som inte levererar!

 
Ingen bild

OH

24 mars 2013 18:58

Per Green
Hur står det till? Har du inte begripit vad jag skrev. Jag har utgått från dina uppgifter ang. volymer.
Skriv nu vilka typer av fordon som använts i ditt vindkraftsbygge.
Att göra som du , leta upp en massa tidningsreportage, kopiera dom och sända dom vidare utan att kolla sanningshalten i dom , kanske begriper du inte bättre, det är oseriöst.
Du har ännu inte svarat på frågan om du varit i närheten av något vindkraftverk. Du bör väl ha sett något vägbygge under byggtiden.
Klippa och kopiera andras material, har du inget eget att komma med.


 
Ingen bild

Pär Green

25 mars 2013 10:50

#OH Söndag 24 mars 18:58

Du börjar bli patetisk, hur skall en privatperson kunna ha uppgifter om vad och hur samtliga transporter och åtgång av material till ett bygge?

Du har fått via länkar uppgifter som beskriver en verklighet som du inte vill kännas vid, men är faktum!
Vad jag har sett är ointressant, men självklart har jag och förmodligen flertalet boende i detta land sett vindvispar!
Du har fått information om vilken intermittent "produktion" som vindvispar helt i onödan tillför el-produktion!

 
Ingen bild

OH

25 mars 2013 13:15

Per Green
Visst är det ointressant för dig att behöva stå upp för det du skriver.
Du svarar varken på frågor rörande dina egna påståenden eller andra uppgifter som du faktiskt för fram som sanningar enbart för att det passar dig och din agenda.Det var inte dåligt att du har sett ett vindkraftsverk. På hur långt avstånd? Kanske även i tv?

 
Ingen bild

Pär Green

25 mars 2013 13:56

#OH Måndag 25 mars 13:15

Lite mer info hur "enkelt" det är bygga vindvispar!
Krävs tydligen enligt inga resurser alls?

http://stenarenewable.se/vindkraft/sa-gar-det-till-nar-man-bygger-ett-vindkraftverk/

Och återigen vad jag har sett eller inte sett påverkar inte de resurser som behövs för att bygga vindfjollor!

 
Ingen bild

Pär Green

25 mars 2013 14:08

#OH

Jag står för den information som jag delgivit dig, tills du bevisar motsatsen!

 
Ingen bild

Pär Green

25 mars 2013 14:23

Information till OH och övriga som vill ha information om byggande av vindvispar!
http://www.theclimatescam.se/2012/06/06/fundamentala-fakta/#comments
Men, varför byggs intermittenta vindvispar som inte levererar energi on demand?

 
Ingen bild

Pär Green

25 mars 2013 14:53

Svensk el har haft exportöverskott i ett års tid. De senaste 52 veckorna, med slutpunkt vecka 10 i år, har elproducenterna i Sverige varit nettoexportörer av el varje vecka.

Det har aldrig inträffat tidigare, enligt branschorganisationen Svensk Energi.
Exportöverskottet är sammanlagt på över 20 terawattimmar (Twh). Som jämförelse kan nämnas att Danmarks årliga elanvändning är cirka 35 Twh.

Vattenkraftsproduktionen har varit hög och tillgängligheten i kärnkraften har förbättrats.

Samtidigt har det envist kyliga vädret gjort att elpriserna stigit något. Till det har också bidragit att nivåerna i vattenmagasinen nu är under de normala. På terminsmarknaden, som styr elpriserna på litet längre sikt, är uppgången bred, enligt Swecos veckorapport. De närmaste 10 dagarna väntas temperaturen bli 5,6 grader under den normala för året och nederbörden 59 procent under det normala.
http://www.di.se/artiklar/2013/3/25/rekordlang-period-av-eloverskott/
Hm, inget om vindvispar!

 
Ingen bild

Pär Green

25 mars 2013 15:41

Och vad bra med vindvispar!

http://www.vindstat.nu/stat/Gotland24h.htm

http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Aktuell-situation/Kraftsystemet/

Helt otroligt hur vindvispar INTE tillför on demand!

 
Ingen bild

0H

25 mars 2013 19:03

Det är väl bra att vi har detta elöverskott. Nu ska ju den gamla utslitna reaktorn O2an stoppas för att lappas och lagas. Det vore lika bra att skrota den direkt innan den havererar , samtidigt kan kanske några liv sparas vid uranbrytningen.

 
Ingen bild

Pär Green

25 mars 2013 19:18

Metaller till vindvispar tycks inte behöva någon gruvindustri?
Men när de ändå håller på och bryter, kan uranet sparas till något som levererar on demand!
Puss OH

 
Ingen bild

OH

25 mars 2013 19:32

Per Green
Jag håller med dig spara på uranet och låt det ligga där det ligger.
Leveranser av uran till skrotningsfärdiga kärnreaktorer är som du skriver dumt . Spara på uranet.

 
Ingen bild

Pär Green

25 mars 2013 19:38

#OH Måndag 25 mars 19:32

Hur förklarar du att gruvbrytning kan göras utan att uran ingår i hanteringen?
"Jag håller med dig spara på uranet och låt det ligga där det ligger."

Metaller till vindvispar tycks inte behöva någon gruvindustri?
Men när de ändå håller på och bryter, kan uranet sparas till något som levererar on demand!

Hur förklarar du att gruvbrytning kan göras utan att uran ingår i hanteringen?
Hur förklarar du att gruvbrytning kan göras utan att uran ingår i hanteringen?
Hur förklarar du att gruvbrytning kan göras utan att uran ingår i hanteringen?
Hur förklarar du att gruvbrytning kan göras utan att uran ingår i hanteringen?

 
Ingen bild

Pär Green

25 mars 2013 20:14

Intressant att gruvnäring är ok så länge det gäller metaller till
vindvispar, är annars av ondo! Enligt en OH!

 
Ingen bild

OH

26 mars 2013 07:57

Per Green
Jag tackar dig för meningsutbytet. Jag önskar dig lycka till i din kamp för dessa skrotningsfärdiga reaktorer.

 
Ingen bild

Pär Green

26 mars 2013 13:08

"skrotningsfärdiga reaktorer" byts ut mot nya!
Tack alla vindkramare :-)

”Elbolagen vill höja avgifterna med tiotals miljarder. 33 miljarder kronor står just nu på spel … ännu större prishöjningar nödvändiga för att klara framtida investeringar, bland annat för att stormsäkra näten och för att ansluta fler vindkraftverk.” (SvD Näringsliv 26.3)
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/elbolagen-vill-hoja-avgifterna-med-tiotals-miljarder_8030120.svd

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards