thoralf

Direktlänk till inlägg 10 oktober 2012

SVAR FRÅN STATSMINISTERN OM STASI

Av Thoralf Alfsson - 10 oktober 2012 21:30

Jag får ganska ofta mejl från mina läsare eller dagligen är nog mer sant. Häromdagen fick jag ett mejl från en läsare som är speciellt intresserad av frågan angående de svenskar som samarbetat med Stasi. Jag har själv lämnat in en motion om stasisvenskarna även i år. Jag kommer lägga upp den på bloggen så snart den publiceras på riksdagens hemsida, men riksdagskansliet har synpunkter på några av mina yrkanden som jag måste formulera om.


Han hade skickat ett mail med en rad frågor till statsminister Fredrik Reinfeldt angående Stasi och hur den svenska regeringen behandlat frågan.


Här återger jag hela hans mail.


“Hej Fredrik,

Jag tänkte fråga dig om du kan kommer på vad som skiljer dig som regeringschef från f.d Bundeskanzler Gehard Schröder?

Rätt, han är socialdemokrat och hade Audi som tjänstebil?

Det var dock inte den skillnaden jag tänkte på utan vad han och hans medarbetare i den röd gröna koalitionen har åstadkommit på 90 talet i en för många människor viktig fråga. Han och sina medarbetare visade faktiskt handlingskraft när man lyckades att få hem alla Rosenholz dokument rörande Tyska medborgare från USA och överförde dom till BStU arkivet i Berlin.

Du med dina medarbetare har däremot som jag kan se, rätta mig gärna om jag har fel, inte lyft ett finger för att bidra i att kunna kartlägger svenskarnas samarbete med stasi och hjälper BStU i Berlin med detta. Tack vare Prof. Birgitta Almgren och media lyftes frågan i dagen ljus.

Ansvaret att få ut Rosenholz dokument från USA gällande Svenska medborgare har Sverige genom fullmakt redan år 2000 överlämnad till Tyskland enligt vitboken. Det har nu blivit Tyskarnas angelägenhet att agera i en för Sveriges medborgare viktig fråga.

Vad händer efter det beslutet? Inget som jag kan konstatera.

Ingen uppföljning om Tyskland har vidtagit några åtgärder och med vilka resultat under alla år. Mycket anmärkningsvärd att en borglig regering med dig som regeringschef efter12 år håller fast vid den inställningen. Att ta initiativet som Schröders regering på 90 talet gjorde, själv förhandla med USA, finns tydligen inte på regeringens karta. Detta visa bara att Regeringen har inget intresse i frågan , på annat sätt kan jag inte tolka det.

Det som är en ytterligare styrka min bedömning är att Roland Jahn, den nya chefen för BStU, har mig veterligen inte fått ett svar från regeringen på sitt erbjudande som han framförde i sitt tal under Stasutställningen i Stockholm.

Han föreslog att Sverige skulle lämna dokument rörande stasiverksamhet till hans myndighet som skulle förvaltas under samma stränga sekretesslagstiftning som gäller i Tyskland för stasidokument.. Ett mycket bra och konstruktivt förslag tyckte jag när jag lyssnade på hans tal.

Oavsett din icke insats Fredrick i denna fråga kommer sanningen om vårt förflutna fram, det tar bara lite längre tid med rekonstruktion av ett par tusen säckar dokument i Berlin.

Enligt BStU var det betydlig flera svenskar som var aktiva för Stasi än siffrorna hitintills har redovisats i Sverige, detta känner du förmodligen till.

Tragiskt är dock att våra barn och barnbarn har vid den tidpunkten förmodligen ingen anhörig kvar i livet för att kunna ställa fråga om bevekelsegrunder för olika händelse. Generationen det gäller lämnad ju denna jord i raskt takt.

Det dom givetvis kommer att fråga sig är, varför du med din regering och alla andra efter år 2000 , i motsats till Gehard Schröder med sin regering, inte har gjort allt för att få sanningen fram i tid för att kunna fråga.

Att du blir ihågkommen av kommande generationer som en i raden av regeringschefer som inte har försökt att hjälpa till med att kartlägga den mörka delen av Europas historia få du fundera över..

Kanske du har tagit intryck av senast utvecklingen kring A. Radler, en mycket tragiskt historia, som få dig att tänker till och börja agera.

Med vänliga hälsningar

Gunter Wetzel”


Det svar han fått från Filip Solsjö är minst sagt bedrövligt. Filip Solsjö kallar sig för sakkunnig hos statsministern men det är det minsta som han är. Han sitter uppenbarligen hos statsministern och borde därmed ha alla förutsättningar att svara vettigt på frågan men istället svarar han med god dag yxskaft.


Är det på detta sätt som allmänheten bemötts är det rent ut sagt för bedrövligt.


Läs svaret.


"Tack för ditt meddelande till statsministern.

Efter samråd mellan regeringspartierna, oppositionen och Säpo beslutade regeringen att inte genomföra några regelförändringar vad gäller tillgången till Stasiarkiven. Detta beror dels på vikten av att skydda enskildas integritet och dels på grund av hänsyn till Säpos arbetsmetoder och sätt att få information.

Jag föreslår att du besöker regeringens hemsida angående den vitbok om Stasiarkiven som släpptes i samband med beslutet att inte förändra regelverket: http://regeringen.se/sb/d/15898/a/185920

Med vänliga hälsningar,

Filip Solsjö

Politiskt sakkunnig

Statsrådsberedningen"


Jag har kontaktat Filip Solsjö för att få en kommentar till hans svar men han har vägrat att svara på mina mejl. Vilken arrogans och ovärdigt beteende!


Här hittar du Filip Solsjö.


http://www.makthavare.se/2012/07/03/framtida-makthavare-filip-soljso-m/


http://www.facebook.com/filip.solsjo

 
ANNONS
 
Ingen bild

matspp

10 oktober 2012 22:35

Eftersom etablissemanget(de goda)styr Sverige genom und/säk -tjänsterna så ligger locket fortfarande på. Inte så förvånade då man ser dagligen hur vi styrs och manipuleras av etablissemanget!

 
Ingen bild

kalle

11 oktober 2012 02:41

varför har folk i generationer arbetar och gjort rätt för sig när politiker har sabbat och jugit och bluffat. reinfeldt innerbar slutet för nationen Sverige.

när till och med bert blir sverigefientlig och plundrar skattebetalarna, tabbar man sista hoppet. nu kommer inte jag göra något bra mer i detta 7 klöver vanstyrda land.
väntar på att Sd fär ensam majoritet sedan kan vi bygga upp landet igen

http://www.swedenconfidential.info/2012/10/10/bert-karlsson-oppnar-flyktingforlaggning-igen-i-stora-ekeberg/

 
Ingen bild

PMS

11 oktober 2012 03:12

En 19-årig man från Oxelösund åtalades idag för olaga hot mot Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Han åtalas för att i maj ha hotat Söder genom att på hans Facebooksida uttala hotelser i form av att han skulle vilka skjuta honom.
http://www.friatider.se/man-atalas-for-dodshot-mot-bjorn-soder

 
Ingen bild

Ludvig

11 oktober 2012 07:05

Med en så trött statsminister som vi har så var det väl ett väntat svar, ungefär god dag yxskaft.

 
Ingen bild

Stefan A.

11 oktober 2012 08:15

Nu när vi ska ha en yrkesarme, nåja ett yrkeskompani iaf. så borde det vara en självklarhet att dessa skall kunna bevaka kärnkraftsverken, särskilt i dessa tider, detta Ådalen -31 har kostat oss skattebetalare åtskilliga miljoner då man i stället för billiga militärer som delvis kunnat ersätta dyra poliser, vid upplopp och kravaller och bevakningsuppdrag, har tvingats dammsuga hela landet på poliser.Borde vara självklart att anläggningar som kärnkraftverk bevakas av beväpnade vakter...men kom ihåg..Ådalen -31......

 
Ingen bild

Tony

11 oktober 2012 08:16

Ett typiskt svar från en byråkrat som anser sig inte
behöva bry sig om undersåtarna. När Palme avvecklade
tjänstemannaansvaret växte kammen på småpåvarna, och
i takt med antalet departement växt enormt har det
tillkommit tiotusentals nya småpåvar som vet att dom
inte behöver bry sig om sina uppdragsgivare! Dom
riskerar ju ändå aldrig att ställas till ansvar.
Om SD någon gång skulle komma till makten, så borde
en av deras största uppgifter bli att återinföra
tjänstemannaansvaret!

 
Ingen bild

biran

11 oktober 2012 08:25

Filip Solsjö en högfärdig 26 åring som tror att universum kretsar kring honom. Fjanten bör lära sig hur man svarar på frågor från allmänheten (dvs arbetsgivaren) och från riksdagsmän (dvs folkvalda).

 
Ingen bild

AWSvensson

11 oktober 2012 09:03

Den uppmärksamme kunde på morgonens Smålandsnytt höra en representant för Arbetsförmedlingen i Gnosjötrakten apropå varsel om uppsägningar. Nej någon hjälp från oss kan de inte räkna med,de är förbehållna de som har svårast att komma in på arbetsmarknaden,läs invandrare.Människor som kanske inte sökt ett jobb på 30 år ska ensamma sätta sig in i hur man söker jobb 2012,här har de levt i tron att Arbetsförmedlingen var i den arbetslöses tjänst.

 
Ingen bild

Hulda

11 oktober 2012 09:58

Lyssnar nu på SR,s Ring P1 och hörde just nu Ulla från Botkyrka. Ett mycket lyssningsvärt samtal. Så bör vi alla ryta ifrån...

 
HM

HM

11 oktober 2012 10:09

Sådana här frågor från allmänheten till regeringen och svaren på desamma är väl offentliga handlingar. Inte för att jag känner någon större nyfikenhet men jag tror nog det ges oädliga rader på goddag yxskaft svar så fort det kommer till brännande frågor.

Jag kan säga såhär: Jag skulle för min del känna det som ett grymmt straff att vara gift med en person som dagarna i ända sitter och författar dylika svarsskrivelser.

Det är väl lite av önskedrömmar men nog hoppas man på att det nu finns några energiska svenskar som sitter och gräver i jättearkiven nere i Tyskland.

Kollade just Unibet-odds vilket jag skriver om på min blogg. Goda nyheter. :-)

http://ondiklinte.blogspot.com

 
Ingen bild

Nalli

11 oktober 2012 10:24

@ Gunter Wetzel
Bra skrivit och bra arbetat av dig Gunter.
Hoppas att Du fortsätter med dit arbeta om Stastis arkiv.

 
Ingen bild

AWSvensson

11 oktober 2012 10:34

Urvalet av tillfrågade kan man ha synpunkter på,våra bekanta Rydström ,Marko Ahonen tillsammans med Ohly .
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/sportitv/article15584802.ab

 
Ingen bild

AWSvensson

11 oktober 2012 11:04

En moderatpolitiker i Sölvesborg,som i likhet med många andra ,tycker Jimmie är trevlig. Men som moderatpolitiker så säger man inte något sådant ostraffat.
http://emiliepilthammar.blogspot.se/

 
Ingen bild

SM811

11 oktober 2012 11:08

Detta strutsbeteendet är typiskt för sju(k)klöverpolitikerna.
Kan man inte svara på en fråga så håller man tyst eller så svarar man på något helt annat.

 
Ingen bild

AWSvensson

11 oktober 2012 11:26

Så mycket bullshit i ett och samma stycke,regissör ja vad tror ni, ingen mindre än Annie Lööf. Bättre hon ser som utmaning att se till att Centern mot alla odds fortfarande existerar vid denna tidpunkt.
http://www.regeringen.se/sb/d/14440

 
Ingen bild

Ugglan

11 oktober 2012 12:16

Jag har svårt att tänka mig någon som står så långt från begreppet "landsfader" som den slemmige Fredrik Reinfeldt. Han verkar helt besatt av makt, och att till varje pris klamra sig fast vid köttgrytorna. Kan göra upp med den lede FI om det skulle behövas. Hela han framtoning, slemmigt lågmält och med ett uttryck som en leden hund, men ändå med svenskhatet och lurandet i blicken.

 
Ingen bild

HoHo

11 oktober 2012 12:32

Allt detta därför att Palme förekommer på Stasi-listan. Läs mer här om Holmér och lite längre ner om Palme och hans kontakter med KGB och Stasi. http://www.jallai.se/

 
Ingen bild

OT

11 oktober 2012 13:08

OT:
@Skånepåg
FT drivs av Widar Nord och kallar sig paleokonservativa,dom har ingen politisk koppling som så,men är relativt sett inte överkritiska/negativa till SD.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Paleokonservatism

SC är en mer extrem sajt som inte tvekar att publicera direkt kränkande och rasistiska artiklar,så jag förmodar att dom räknas till yttersta högerkanten.

 
Ingen bild

AWSvensson

11 oktober 2012 14:10

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/partiska-jurister-skadar-rattsstaten_7571856.svd

 
Ingen bild

s-e karlsson

11 oktober 2012 14:56

Läste att SSAB varslar 450 anställda i Sverige , det borde vara en signal att minska invandringen med minst lika många !

 
Ingen bild

Solidus

11 oktober 2012 16:49

Hallå! Missade Ni vad denna snorvalp svarade, "Oppositionen" är det hela oppositionen Filip "regnväder" eller valda delar i sann DDR anda på Röda stjärnans café där alla är välkomna om de är ickevita han anspelar på?

 
Ingen bild

Henrik

11 oktober 2012 17:00

Ett väntat svar från Freddes hantlangare.
Ryggradslösa varelser som ALDRIG ser till folkets bästa.
De är bara intresserade av att ha sina höga löner och flyga runt världen och spela duktiga.
Stasi-arkivet har samma status som Tsunami-utredningen, gräv den djupt ner och säkerhetsklassa den för 70 år framåt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se