thoralf

Direktlänk till inlägg 25 juni 2017

ÅRETS ÖLANDSFOTOGRAF

Av Thoralf Alfsson - 25 juni 2017 00:00

Ölands Naturskyddsförening anordnar varje år en tävling med titeln årets Ölandsfotograf. Eftersom jag fotograferar en hel del på just Öland brukar jag skicka in ett bidrag. Det är olika teman för varje år.

Jag har alltid funderat på om det är någon mening för mig att lägga energi på att fotografera och sedan välja ut de bilder som jag tror skulle passa som ett bidrag till tävlingen. Anledningen till denna fundering är givetvis att jag är en känd Sverigedemokrat både på Öland och i Kalmar.


Skulle Ölands Naturskyddsförening låta mig som Sverigedemokrat bli årets Ölandsfotograf i deras tävling? Jag vill i grund och botten tro väldigt gott om människor men under mina drygt tio år som politiker har jag fått lära mig att det inte är så hederligt när den politiska korrektheten råder även i diverse andra sammanhang.


Jag har dock uppmanats av läsare på bloggen och vänner att delta i tävlingen efter att de sett mina bilder.


Första året jag deltog i tävlingen använda jag dock ett ”alias” som namn då jag helt enkelt misstrodde de som ansvarade för tävlingen. Men året efter och efterföljande år har jag deltagit under mitt riktiga namn då jag ansett mig ha ett bidrag som jag tror kunnat hävda sig.


Jag har inga större förväntningar på att bli årets Ölandsfotograf. Att jag som Sverigedemokrat som dessutom ifrågasätter Naturskyddsföreningen och andra klimatalarmister för deras skrämselpropaganda finns nog inte på kartan. Det skulle vara som att svära i kyrkan för Ölands Naturskyddsförening. Det skulle säkert bli ett ramaskri bland föreningens medlemmar.


Men jag har ett stort intresse i fotografering och jag älskar naturen och allt det som Öland erbjuder under hela året. Jag tror att ni som följt min blogg under några år förstår vad jag försöker säga. Jag kommer fortsätta att skicka in mina bidrag till tävlingen, om jag anser att jag kan uppfylla det tema som gäller. Även om jag vet att jag sannolikt som Sverigedemokrat aldrig kommer få något pris.


Årets tema var "Ölands vatten" och man skall ha en bild för varje månad under året.


Jag har nu tagit del av årets vinnares bilder, Jan-Michael Breider, som är ganska bra men utan att vara något alldeles extra. Dessutom kan man faktiskt ifrågasätta om vinnaren följt tävlingsreglerna. En av reglerna säger följande.


”Bilderna ska vara i liggande format.”

 

Min tolkning är att det är tveksamt om en av bilderna uppfyller det kravet! Nämligen junibilden som upplevs som helt kvadratisk.

På nedanstående länk kan du se vinnarens 12 bilder, januari till december.

http://www.pbase.com/breider/rets_landsfotograf_2017


Juryn skall ju vara helt ovetande om vem fotografen är men om någon jurymedlem råkar läsa min blogg var jag sannolikt avslöjad då flera av mina bilder funnits på bloggen men även på mina infoblad som delats ut på Öland 😉 Vilka personer som ingår i juryn tycks också vara hemligt.


Givetvis publicerar jag här nedan också mitt bidrag till tävlingen årets Ölandsfotograf. Så kan mina läsare tycka till.


Rösta gärna i högermarginalen på bloggen på vilken bild som du tycker är bäst. Jag har ju min egen favorit men vad tycker läsarna på bloggen. Det blir min årets Ölandsbild ;-)


Januari

 

Februari

 

Mars

 

April

 

Maj

 

Juni

 

Juli

 

Augusti

 

September

 

Oktober

 

November

 

December

 


Rösta på vilken bild ni tycker är bäst! Se omröstning i högermarginalen på bloggen.

 
 
Ingen bild

Anders

25 juni 2017 10:11

Det kanske inte bara är för att du är Sverigedemokrat som du inte vinner... Det är skillnad på kort och bilder.

Thoralf Alfsson

25 juni 2017 10:14

Att bedöma foto är i allra högsta grad subjektivt!

 
Ingen bild

Göta

25 juni 2017 10:28


Hm..., det går väl inte att rösta på vilken bild som är bäst när alla 12 är bäst?

 
Ingen bild

Lasse P

25 juni 2017 10:41

Min far hade hand om kurser om fotografering framkallning ja allt som inngick om foto vid sidan av sitt yrke som ($£€¥).Som jag lärde mig om hur fotografering fungerar så måste man kunna få ljup i bilderna. Men det viktigaste är att komma ut i naturen och se det vackra.

 
Ingen bild

Ge ut och sälj som Almanacka valåret 2018

25 juni 2017 10:50

Bra fotografier med trevliga ursvenska motiv.
En bra extra inkomst till din valkassa Kalmar SD 2018 så att du blir kommunens starke man.

 
Ingen bild

Hacke

25 juni 2017 11:05

Oj, så svårt att välja bland dessa pärlor.
Själv fastnade jag slutligen för november.
Oavsett bildval kan du naturligtvis inte räkna med någon form av offentlig uppskattning och ännu mindre något pris. Man behöver knappast vara konspirationsteoretiker i Sverige av idag för att förstå att det är omöjligt för en Sverigedemokrat att normaliseras som människa i något sammanhang. Pariastämpeln gäller i allt, från Nobelfestligheter till korsordsvinster (om det nu också där skulle framgå att man tillhör enda oppositionen).
Det är väl bara en tidsfråga innan vi efter känt totalitärmönster tvingas bära tygmärke och få sd-symbolen intatuerad på väl synlig plats.

 
Ingen bild

Lena

25 juni 2017 11:41

Det går inte att ta ut en enda bild som är bäst, Thoralf. Det var endast juni och september som inte sa mig så mycket. Alla de andra är kanon och självklart är augusti, oktober o november så romantiska som bilder att man faller platt för den, men jag gillar även januari väldigt mycket och februari som är så "kall o stelfrusen". Du måste ha gått en kurs för fotografi eftersom du får in det "gyllen snittet" så fint på nästa alla bilder. Det gör ju att det blir en rörelse i bilden och även i naturen finns ett sådan förhållande (kallas för Fibunaccis talserie (1,1,2,3,5,8,13 etc man lägger ihop de två senaste talen och får då ett högre tal) Så är naren beskaffad, kolla in ex rosens blomblad, och en massa andra företeelser i naturen, det får en snigelform.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gyllene_snittet

 
Ingen bild

Tony

25 juni 2017 11:43

Dom är i vart fall lika bra som vinnarens, med ett extra plus för oktoberbilden:

 
Ingen bild

Göta

25 juni 2017 11:55

"Det kanske inte bara är för att du är Sverigedemokrat som du inte vinner...
Det är skillnad på kort och bilder" upplyser oss Anders i första kommentaren
ovan [10:11].

Det verkar som att Anders försöker vara lite spydig och vill ge Thoralf och hans bloggläsare en vink om att ett "kort" inte alls skulle vara lika fint och konstnärligt som ett "foto" är. Men det är inte alls däri skillnaden ligger. Ett kort är nämligen en bild som är framkallad och har blivit ett föremål som man kan hålla i. Men bilden är kvar, den finns och kan beundras på kortet.

 
Ingen bild

calle

25 juni 2017 12:11

känner igen mig i detta, att vara diskriminerad pga av att man är svensk. men det är mest etniska svenskar som sabbar för andra svenskar för då är hjärntvättat till att vara god! paradoxalt är utlänningar trevliga och tycker som jag! för de har inte hjärntvättats av pk-maffian.

 
Ingen bild

Tobbe S

25 juni 2017 12:23

Hur skulle det se ut? En Sverigedemokrat som kan fotografera.... då blir ju hela värdegrunden förstörd ju.

 
Ingen bild

Lena

25 juni 2017 12:45

Läste att Sd-anhängare ratar kultur och konst och natur!!! Så oerhört mycket "fake news" man får höra! Uppriktigt tror jag att den som säger något sådant gör en projektion, de har nog själva svårt för de sköna arterna.
Vill uppmana alla att bilda sig, läsa böcker, bli allmänbildade, ha hobbies som utvecklar ens seende och skönhetsupplevelser m m.

Vad har etablissemanget att erbjuda oss svenskar? Det går inte att se på tv längre, det mesta är ren dynga och amerikanska filmer o serier som uppmanar till våld, till förbannelse.
Sverigevänner, de vill inte ha allmänbildade medborgare längre, därför att de är rädda för oss. De vill ha obildade människor som inte ens kan språket ordentligt. Då känner sig eliten överlägsna!

 
Ingen bild

Cosmik Debris

25 juni 2017 14:36

Maj värmer själen. Oktober är vacker. Röstade på maj.

Lyssna gärna på Amerikanska nyhetsanalyser. Intervju med Jessica Stegrud. Jessica brukar skriva på ledarsidorna.se. Ord och inga visor utlovas.
Jessica säger allt det man önskar SD skulle våga säga.

Podd 406: Invandringspolitikens problematiska baksidor måste konfronterasPodd
https://goo.gl/9axwfv
http://usapol.blogspot.com/2017/06/podd-406-invandringspolitikens.html

 
Ingen bild

Observer

25 juni 2017 15:03

Problemet med sådanadär fototävlingar är att en suddig bild på en unge som sparkar en badboll kan vinna över en tekniskt överlägsen bild tafen av Lennart Nilsson.

 
Ingen bild

Observer

25 juni 2017 15:04

Gör en fotobok el kalender!

 
Ingen bild

Mattias R

25 juni 2017 15:09

@Thoralf
Tror nog du skulle kunna vinna den tävlingen bara bilder/komposition är bäst. Väldigt svårt att konkurrera med de som är riktigt duktiga. Men att du pga din politiska tillhörighet skulle straffas ut tror jag inte.
Majbilden är nog finast tror jag.
Bild på en av mina chiliblommor som jag tog igår.
https://ibb.co/cpzNXk

 
Janne B

Janne B

25 juni 2017 16:41

Njaa, ramaskri hade det väl inte blivit, snarare ett glädjetjut från dina läsare. :-)

http://vad ska det stå här

 
Ingen bild

Bert

25 juni 2017 16:55

Nej Thoralf, någon vinnarfotograf är du inte på lång väg. Du kan inte skicka in bilder där horisonten lutar betänkligt(Juli å Augusti). Du har inte heller lyckats få till skärpan i någon av bilderna, kanske att du fotar med mobil eller långzoomare, skaffa dig en DSLR med ett riktigt bra urval av objektiv, likaså behöver du bildbehandla dina bilder i exv PS. Motivvalen är bra, gillar September bildens komp.

Thoralf Alfsson

25 juni 2017 17:54

Bert

Du har inte funderat på om det bloggverktyg jag använder komprimerar bilderna när de laddas upp till bloggen och att det kan påverka skärpan i bilderna negativt!

Fotar med mobil? Vilken skämtare du är!

Långzoomare? Nej, jag använder bland annat ett 400mm fast tele från Canon. Jag föredrar fast objektiv före zoomobjektiv, just för bildkvalitetens skull.

Men när jag reser utomlands brukar jag nöja mig med min Canon PowerShot SX50HS för att jag inte vill ta med 10 kg kamerautrustning i bagaget.

Besserwisser

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

25 juni 2017 17:10

Eftersom jag gillar djur röstar jag på marsbilden. Den har också ett fint motljus.
Min favoritfågel är Skärfläckan.
Jag såg en fin bild av den bland tidigare vinnare.
Skärfläckan finns väl på Öland.
"Fånga den Thoralf" !

Thoralf Alfsson

25 juni 2017 17:56

Jo då, den finns på Öland och jag har den på bild.

 
Ingen bild

l larsson

25 juni 2017 18:13

Oktober tycker jag är bäst fotomässigt men man blir gladare av Maj :-)

 
Ingen bild

Maja Dacke

25 juni 2017 18:20

Det är för svårt att välja, Thoralf!

Vi har genom åren sett så många fantastiska bilder från dig och nu ...

Dock väljer jag maj ... eller december ... men jag avskyr vintern så ...

 
Ingen bild

Maja Dacke

25 juni 2017 18:25

PS. Tänk så många avundsjuka människor det finns ... och de kan inte hålla sig borta från din blogg. Människor förresten - ni som inte känner till det ska veta att många jävlar inplanterats på vår jord. Ibland kan man upptäcka dem direkt, ibland inte. Och de har påverkat vanligt folk också ... OK, ni som inte tror mig får låta bli.

 
Ingen bild

Laglydig

25 juni 2017 19:18

@Lena
Intressant att det finns fler som är intresserade av den italienske medeltidsmatematikern Leonardo Fibonacci (observera stavningen). Har under ett antal år haft min försörjning baserad på hans kunskaper. Hans teorier är också applicerbara på finansiella marknader där den främste Elliottisten (Elliott Wave Theory) Glenn Neely hävdar att börserna skall rakt upp. Jag är av samma uppfattning, efter att ha studerat ämnet i drygt 20 år.

@Thoralf
Det var något OT där. Vad jag egentligen ville säga var att du kanske inte skulle antagit ditt efternamn efter din fars förnamn (jag bär min fars förnamn med tillägget "son" som förnamn) utan använt hans vanliga efternamn och kanske använt ditt första förnamn i stället.
Jag har en hel del erfarenhet av fotografering, på en någorlunda professionell nivå, utan att ha någon som helst dokumenterad utbildning i ämnet. Jag har inte följt med utvecklingen de senast 7-8 åren, men jag vet en hel del om kamerateknik innan dess. T ex att Google Maps i original använde flygfotografering med 400 megapixels upplösning i början av seklet. Vem kunde leverera det? Hasselblad!
Fördelen med digitalkameran är att man kan ta ett antal bilder på kort tid (i synnerhet om man använder en systemkamera). Alltid någon bild som blir bra!
Det är naturligtvis så att juryn i det här fallet har tagit hänsyn till att du är Sverigedemokrat och därför totalt omöjlig att utse som vinnare, hur bra än dina bilder må vara.
Många av dina bilder var fina Thoralf! Utan att tjuvkika på omröstningen, så var det dock en bild som höll riktig toppklass! Oktober!

 
Ingen bild

calle

25 juni 2017 20:22

vilken kamera är bra om man vill superlång zoom och även macro i samma?

är det nån som fotograferar ödeplatser, ganska spännande och sorgligt att se hur Sverige läggs i ruiner.

bilden med fyren är lite så

snart läggs hela Sverige i ruiner om 7 klvern får fortsätta. nu skall hultfreds kommun staffas för de inte har skatteunderlag för massinvandring! http://www.friatider.se/hultsfreds-politiker-bidragsv-grar-till-invandrare-talas

 
Ingen bild

K

25 juni 2017 21:06

December!

 
Ingen bild

Ölandsbonde

25 juni 2017 21:23

Hej Thoralf
Det är säkert så att Naturskyddsföreningen vill ha bilder på naturen. Bilder där människors verk och dagar inte ska synas.

Själv blir jag mest beklämd av bilderna som utstrålar en total frånvaro av oss som har vår utkomst på ön. Jag trodde inte att du var en av dem som negligerade människan för att bara fokusera på en "vacker natur".

Ex Du kunde på majbilden visat hur gräset kommer åter och djuren kan gå på bete efter 7 månader på ensilage. En bild där nöt förnöjsamt gottar sig i det gröna. Istället visar du en konstig växt som exempel för maj månad.

För juni har du en bild med en massa stenar på en strand. Inga bilder på vallar som slås och kampen att skydda kidden.

Nej. Min röst får du absolut inte!

Den som vann hade i alla fall med en bild från sista vallskörden i september. Heder åt honom,

Thoralf Alfsson

25 juni 2017 22:09

Du tycks ha missat att det var ett tema! Ölands Vatten!

Tycker du skall vända dig till Ölands Naturskyddsförening och klaga på deras val av tema de senaste åren. Nästa års tema är "Öländska möten"

 
Ingen bild

Göta

26 juni 2017 00:07


Tydligen hade även vinnaren (och juryn) missat att temat var "Ölands Vatten", eftersom inte mindre än tre av vinnarbilderna saknade vatten (april, maj och juli).

 
Ingen bild

Ölandsbonde

26 juni 2017 05:29

.. och djur och människor behöver inte vatten?
Bara att erkänna. Du är en grön khmer! MP är ditt habitat.

Thoralf Alfsson

26 juni 2017 08:23

Att erkänna sina misstag är något stort!

 
Ingen bild

Ludvig

26 juni 2017 16:59

Dina bilder är ju mycket bättre än vinnarens, verkligen naturbilder.

 
Ingen bild

Lars Josefsson

26 juni 2017 17:40

Dina bilder borde namn. Ett bra namn har stor betydelse för en bild. Pablo Picassos Guernica skulle aldrig ha blivit så berömd om den saknat namn.

 
Ingen bild

C Andersson

26 juni 2017 23:04

@Laglydig@

Jag förstår inte riktigt vad du vill komma till när det gäller Thoralfs efternamn. Menar du att det skulle vara lättare att vinna fototävlingar om man heter Johansson eller Andersson? Men varför ska man inte kunna stå upp för den man är och ta ansvar för det man gör? Efter vad vad jag har luskat fram så har Thoralf inte antagit sitt namn efter sin fars förnamn. Här får du rätta mig om jag har fel. Alfsson är ett (äkta) patronymikon - ett fadersnamn. Thoralf har varit Alfs son hela livet. Och är så forfarande. Sitt fadersnamn kommer man aldrig från. Ett namnbruk som dessvärre kom ur modet för drygt hundra år sedan.

Alla som heter Andersson har en Anders i bakgrunden. Bland de egna förfäderna eller om man har gift sig Andersson. Jag är stolt över mitt efternamn och jag är rent ut sagt förbannad över att det som kommer hit ska få välja fritt mellan de tjugo vanligaste namn. De kan heta Alisson och Omarsson men inte Alfsson och Oskarsson.

Att lägga till 'fadersnamn' till förnamnen är inte samma sak. Det blir märkligt när man skriver Petter Nicklas R:son Svensson. I dag är det lätt att att gifta sig till ett nobelt namn. Oavsett om man är kvinna eller man. Om man tröttnar är det bara att byta tillbaka.

Det borde väl gå att deltaga i fototävlingen under psedonym? En jury ska väl se bilderna först och namnen sen? Och det innan man lägger ut dem på bloggen.

Gör en egen tävling. Låt dina läsare skicka in bidrag. Rösta fram de bästa till en kalender och sälj den och låt överskottet gå till något behjärtansvärt ändamål. Du behöver ju inte skriva SD på den. Eget förlag är ett förslag.

 
Ingen bild

Laglydig

27 juni 2017 09:23

@C Andersson

Det jag menade var att Thoralfs namn (både för- och efternamn) är så ovanligt att det "står ut". Oavsett vad vi tycker så kommer han tyvärr att bli diskriminerad i sådana här sammanhang eftersom har är Sverigevän. Det borde inte vara så, men tyvärr så tänker majoriteten av s k svenskar så.
Då det gäller patronymikon så tycker jag att det är en fin tradition. Der är därför som jag lagt till detta till mina förnamn (som för övrigt är det samma som en viss partiledares efternamn, som vi sannolikt båda gillar). Eftersom mitt efternamn är ett typisk 1700-tals namn (alltså bildat av ett naturnamn och en ortsförkortning) så tycker jag det passar bra. Att det betraktas som ett förnamn beror på lagstiftningen, jag hade gärda sett det som ett mellannamn. Samtliga mina barn bär mitt tilltalsnamn följt av -son eller -dotter som förnamn. Jag hade aldrig lagt till ett patronymikon om mitt efternamn varit t ex Svensson. Att som gift anta sin makes efternamn samtidigt som man behåller sitt egna eftersnamn kan ibland bara se löjligt ut som t ex Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén.
Eftersom min mammas fliicknamn var Andersson så har även jag en lång rad av Anders tillbaka i släktleden den förste var min morfars farfar. Det förekommer faktiskt fortfarande att folk lyckas få igenom att bilda sitt efternamn efter sin fars förnamn med tillägget son (patronymikon).

 
Ingen bild

C Andersson

27 juni 2017 13:44

@Laglydig@

Thoralf skulle kunna byta till Johansson. Johansson såväl som Andersson är dessutom ett namn som vem som helst kan ta som sitt när de kommer till Sverige.

Jag tycker som du att Sofia Olsson Olsén är töntigt. Min epost till henne kommer alltid i retur. De ska ju vara i formatet förnamn.efternamn@aftonbladet.se. Jag tycker de kunde ha vidarebefordran. Lena Mellin är den enda som svarar på Aftonbladet. Automatsvar men det är inte sämre än uteblivit svar. Kanske lite men inte mycket.

Men allra töntigast är Petter Nicklas R:son Svensson.

 
Ingen bild

D.

27 juni 2017 17:16

Den ena bilden är vackrare än den andra.
Jag kan inte utse en favorit.
Alla är favoriter.

 
Ingen bild

Laglydig

28 juni 2017 02:17

@C Andersson
Nä, egentligen tycker jag inte Thoralf skall byta namn alls. Hans namn är sannolikt unikt. Det är samhället som borde ändra sig istället och bedöma människor utefter vad de presterar inte vilken politisk uppfattning de har. Det finns bara tre personer i världen med mitt förnamn och efternamn. Det är jag, min andre son och en ungdom i Norrland. Ganska bra eftersom man har en gmail adress efter principen förnamn.efternamn utan att krångla till det. Nackdelen är ju då att om man uppträder under sitt riktiga namn så vet alla direkt vem man är.
Har aldrig testat att maila Sofia Olsson Olsén, men däremot Lena Melin. Fick faktiskt svar (och t o m medhåll för något år sen från henne), numera svarar hon INTE på mail sannolikt p g a att hon insett vilken politisk färg man har. Inte lätt att vara blå-gul idag, det är INTE populärt i Sverige!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7 8 9
10
11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< Juni 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards