thoralf

Alla inlägg den 14 juli 2013

Av Thoralf Alfsson - 14 juli 2013 00:38

För ca en månad sedan skrev jag om det dokument som landshövdingen Stefan Carlsson och Länsstyrelsen fått bland annat alla ks-ordförande i Kalmar län att skriva på. Dessutom ett antal chefer för myndigheter och organisationer där det övergripande målet är att öka andelen utrikesfödda i Kalmar län. Läs mitt blogginlägg.  


Jag skickade efter midsommar ett mejl till dessa chefer, ej ks-ordförande för att de skulle förklara varför deras myndighet eller organisation ansåg sig tvungna att skriva på detta dokument med detta mål.

Målet kan ju uppnås på två sätt! Antingen genom en ökad invandring eller genom att förmå etniska svenskar att flytta bort från Kalmar län.


I mitt mejl ställde jag följande 3 frågor.


Som chef för en myndighet undrar jag på vilka grunder du skrev på detta dokument?

Hur anser din myndighet att målet skall uppnås?

Var finns detta mål i det regleringsbrev som styr din myndighet eller var finns detta mål formulerat i din myndighets uppdrag?


Följande har fått mitt mejl


Lena Sjögren, Försäkringskassan

Alf Jönsson, Landstinget Kalmar län

Stephen Hwang, Linneuniversitetet

Inger Schroeder, Arbetsförmedlingen

Arben Doroci, Arbetsförmedlingen

Lars Borgemo, Migrationsverket

Lena Bengtsson, Skatteverket

Henrik Malmquist, Polismyndigheten

Lars Limseth, ALMI

Per-Olov Larsson, Företagarna

Kicki Svensson, LRF Sydost

Mats Halling, Hushållningssällskapet

Christina Fosnes, Svenskt näringsliv


Nu har några svarat men vissa har uppenbarligen avstått från att svara. Svaren på mina frågor är dock av det lite märkligare slaget. Jag tänkte återge några av svaren på bloggen.


Detta svar kommer från Försäkringskassan.


Hej Thoralf!

 

Försäkringskassan har ett övergripande uppdrag att främja att boende i landet deltar i arbetslivet. Detta uppdrag finns både i sjukförsäkringen och i arbetet med funktionshindrade. Vi har även i samband med ny politik för nyanländas etablering i Sverige ett uppdrag att tillsammans med andra myndigheter arbeta för positiv integration. Jag bifogar faktablad utgivet av integrations- och jämställdhetsdepartementet.

 

Med vänlig hälsning

Åsa Andersson

Verksamhetsområdeschef Syd, Försäkringskassan

 

Jag var inte nöjd med detta svar från Åsa Andersson och begärde faktiskt ett bättre svar. Vilket kom ganska raskt.


Hej Thoralf!

Jag ska försöka att förtydliga vårt ställningstagande. Försäkringskassan är en av landets största myndigheter som ansvarar för en stor del av vårt lands sociala trygghetssystem genom socialförsäkringen. Vår utgångspunkt är alla människors lika värde precis som det beskrivs i Sveriges grundlag (RF 2 §): ”Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet”.

Sverige har skrivit under samtliga konventioner om mänskliga rättigheter och har ett ansvar att ta emot nyanlända och ensamkommande barn.  Den 1 december 2010 trädde en ny reform kring nyanländas etablering i Sverige i kraft. I den har Arbetsförmedlingen samordningsansvaret, men även länsstyrelserna, Försäkringskassan och Migrationsverket har fått förändrade eller nya ansvarsområden.

Försäkringskassan är viktig del av de nyanländas första möte med det svenska samhället.  Vi erbjuder information på olika språk om de rättigheter och skyldigheter som finns inom socialförsäkringen och betalar bland annat ut etableringsersättning till nyanlända.

Som en viktig samhällsaktör i Kalmar län ställer vi oss också bakom de visioner som uttrycks i integrationsstrategin. Denna har vår myndighet varit med att utveckla tillsammans med 25 andra myndigheter, kommuner och organisationer.

Visionen är att gemensamt skapa förutsättningar för ett län med ett inkluderande mottagande där individens resurser tillvaratas och ger en mångfald som bidrar till individens, lokalsamhällets och regionens utveckling.

Länet har idag en sviktande befolkningsmängd samtidigt som vi och många myndigheter med oss i står inför en stor generationsväxling. Kalmar läns befolkningsmängd är idag lika stor som i slutet på 1800-talet. Länet har plats för och behöver fler invånare som kan bidra till länets utveckling! Detta är inte minst viktigt om vi ska kunna behålla den goda samhällsservice som idag finns i länets olika orter.

Kalmar län ska vara ett län där utrikes födda ges samma möjligheter som inrikes födda och därmed väljer att bosätta sig och stanna kvar i länet. 

För att uppnå visionen krävs att attityder förändras och att mångfald synliggörs som en viktig del av regionens utveckling.

 

Med vänlig hälsning

Åsa Andersson

Verksamhetsområdeschef Syd, Försäkringskassan


Ja, nu vet vi var Försäkringskassan står i denna fråga. Till detta finns det uppenbarligen hur mycket pengar och resurser som helst. Tänk om alla dessa resurser istället användes för att skapa riktiga arbetstillfällen istället.


Igår stängde Orrefors glasbruk, ännu en genuin gammal arbetsplats som går i graven och många arbetstillfällen som försvinner.

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10
11
12 13 14
15 16 17
18
19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards