thoralf

Alla inlägg den 29 september 2014

Av Thoralf Alfsson - 29 september 2014 11:00

Idag avgår jag som riksdagsledamot!


Jag skulle kunna skriva en hel del om hur dessa fyra år varit i riksdagen. Inte bara om relationerna och den arbetssituation som rått i riksdagen, utskotten och kammaren. Hur ledamöter från 7-klövern uppfört sig, både goda och bedrövliga exempel. Men även hur det varit innanför de låsta dörrarna till Sverigedemokraternas riksdagskansli. Bara en sådan enkel sak hur ledamöter och tjänstemän placerades ut i arbetsrum i de två våningsplanen är intressant och talande i sig. Eller om den så kallade Pol.Kom-gruppen och dess makt. Eller om alla utvecklingssamtal som hållits med riksdagsledamöterna ;-)

 Det finns väldigt mycket mer att skriva om men det skulle bli alldeles för omfattande för ett blogginlägg. Det skulle bli en hel bok! Men vem vet?


Som bloggare får jag dock en friare roll i fortsättningen när det gäller rikspolitiken ;-)


Den nya riksdagsgruppen får dock helt andra förutsättningar än den som varit under den gångna mandatperioden. De nya riksdagsledamöterna kommer till och med få det riktigt bekvämt i förhållande till hur vi haft det. Även om det uppstår en del nya utmaningar på riksdagskansliet då flera tjänstemän blir riksdagsledamöter och måste ersättas.


Utskotten har 17 ledamöter. Alliansen har haft 8 ledamöter, de rödgröna 8 ledamöter och Sverigedemokraterna en ledamot. Detta har givetvis varit en jobbig situation för våra ledamöter att behöva vara ensam med i många fall en tung arbetsbörda. Nu ser det dock betydligt ljusare ut. Nu blir det två sd-ledamöter i utskotten på bekostnad av en moderat i utskotten, vilket är min egen bedömning.  När SD dessutom har hela 49 ledamöter och det bara är 15 utskott + EU-nämnd kan i princip alla utskott även ha en arbetande ersättare och minst en tjänsteman knuten till varje utskott. Det skulle innebära 3 ledamöter + 1 tjänsteman i varje utskott vilket skulle bli rena himmelriket i jämförelse med tidigare mandatperiod. Men å andra sidan kan det också ställas nya krav på varje ”utskott” att de även levererar annat till partiet i form av debattartiklar, handlingsprogram, utskottsinitiativ och inte minst jobbar utåt i utskottens frågor mot näringslivet och fackliga organisationer o.s.v.


Ett förslag som jag drivit ett antal gånger i den gamla riksdagsgruppen är att utskottsledamöterna skall skriva debattartiklar i ämnen som rör utskotten som sedan distrubueras till t.ex ordförande i distrikt och kommunföreningar för att användas i de lokala tidningarna. Tyvärr har jag inte fått gehör för detta. Det har bara varit de stora tidningarna som prioriterats av presschef med medarbetare, ett typiskt storstadssyndrom enligt min mening.


Om varje utskott skrev 4 debattartiklar varje riksdagsår i detta syfte skulle de lokala organisationerna få 60 debattartiklar att kunna använda i lokaltidningar varje år och 240 under en mandatperiod.


Kvittningssytemet i riksdagen är en annan sak som vi under mandatperioden har varit utestängda ifrån. Det har inneburit att vi mer eller mindre krävts hundraprocentig närvaro vid voteringarna då alliansens övervikt endast varit tre röster. Nu blir dock situationen helt annorlunda då de rödgröna har 159 mandat och alliansen 141 mandat och Sverigedemokraterna 49 mandat. En betryggande numerär vågmästarroll. Det innebär en betydligt bättre arbetsituation och att man inte behöver tvinga t.ex sjuka personer att närvara vid voteringarna utan att riskera att det pralamentariska läget förändras.


Från och med idag är jag alltså ”arbetslös”. Men i praktiken kommer jag fortsätta jobba för partiet på mer eller mindre heltid, förutom att jag kommer göra några semesterresor under det närmaste halvåret. Resor som jag inte kunnat göra tidigare på grund av närvaroplikten i riksdagen och voteringarna. Det kanske även blir en långresa under vintermånaderna.


Idag har vi det sista kommunfullmäktigemötet i Kalmar för den gångna mandatperioden. Få ärenden på dagordningen och någon större debatt är inte att vänta. Däremot blir det intressant att se om det blir några samtal om framtida val till oppositionsråd, nämnder och styrelser.


Idag börjar jag på ett nytt liv. Jag skall tänka lite mer på mig själv i fortsättningen.

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24
25
26
27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards