thoralf

Alla inlägg den 27 januari 2014

Av Thoralf Alfsson - 27 januari 2014 19:53

Hela dagen har varit vikt för kommunfullmäktige i Kalmar. Allt fokus har varit på frågan om en ny detaljplan för delar av hamnområdet där det är tänkt att Linnéuniversitetet skall kunna bygga nya lokaler.

Frågan har varit aktuell i kommunpolitiken ända sedan 2009 och redan då tog vi inom SD ställning för det alternativ som kallats Kalmar nyckel eller Brofästet. Vi anser fortfarande att det hade varit den mest kostnadseffektiva lösning. Tyvärr föll alternativet bort då ledningen för Linneuniversitetet ville sitta i Kalmars småbåtshamn och det kan man ju förstås ha en viss förståelse för men är det så lämpligt?


Ölandshamnen är utan tvekan det absolut kostsammaste förslaget och risken är stor att förslaget faller när Linnéuniversitetet får klart för sig vad månadshyran kommer hamna på.


En majoritet bestående av S + V + C och delar av M röstade ja till detaljplan. Medan nej-sidan bestod av SD + FP + KD + MP och några moderater.


Ja 43st

Nej 15st

Frånvarande 3st


Alla förväntar sig nu att det skall inkomma ett flertal överklaganden från framförallt Intressegruppen och några av företagen i hamnen. En process som kan pågå i kanske två år.


Jag är minst sagt bekymrad över vilka signaler detta beslut skickar till näringslivet som är beroende av Kalmar hamn. Kommer kommunen fortsätta att expandera annan verksamhet i hamnen. Kommer företagen se sig om efter andra alternativ och andra hamnar för sina transporter.


Här kommer några korta citat från några av de yttranden som kommit in till kommunen. Yttranden som kommunen enligt min mening inte fäst något avseende vid.  


Kalmar Lantmän

"Som framgått ovan har i kommunen i granskningshandlingen, inte annat än i marginell omfattning tillgodosett Kalmar Lantmäns invändningar mot planförslaget. Mot denna bakgrund kvarstår därför den kritik som låg i Kalmar Lantmäns yttrande i samrådet, väsentligen oförändrad."  


Kalmar Hamn

”Hamnbolaget noterar vidare att det reviderade planförslaget alltjämt bygger på en generell föreställning om att hamnen och de verksamheter som bedrivs inom hamnområdet ska kunna utvecklas parallellt med universitetsetableringen i omedelbar anslutning till hamnens verksamhet. Som framgått i ärendet, delar inte hamnbolaget den uppfattningen.”


Nybro Grus

”Generellt anser undertecknat Bolag det vara felaktigt att låsa upp hamnnära ytor till företräde för en icke hamnrelaterat verksamhet. För att bibehålla manöverutrymme för hamn- och hamnanknuten verksamhet måste grundregeln vara att icke hamnrelaterad verksamhet skall bedrivas på annan plats.”


Intressegruppen för Linnéuniversitet i Kalmar

Har en lång rad negativa synpunkter på placeringen. ”Visionslöst, planområdets areal, Ekonomisk riskbedömning, hamnens utvecklingspotential, infrastruktur och vem som skall vara sakägare.”

 

Nynäs AB

"Nynäs AB är för en etablering av Linnéuniversitetet emot en placering av densamma i Ölandshamnen. Nynäs AB anser att det finns bättre alt. som borde utredas mer ingående såsom Brofästet och Fredriksskans."


Stena

”Stena Recycling AB hemställer att kommunfullmäktige i Kalmar kommun inte antar den utställda detaljplanen för Eldaren1, 6 och del av Kvarnholmen 2:6 m.fl i Kalmar.”

 

Trafikverket

”Trafikverket utesluter dock inte att de långsiktiga konsekvenserna om planen genomförs, kan vara negativa för hamnens framtida verksamhet.”


Polismyndigheten i Kalmar Län

”Även om det i huvudsak inte ankommer på polismyndigheten vill vi likväl ge uttryck för att platsen ur ett säkerhetsmässigt perspektiv kanske inte är den mest optimala.”


Fastighets AB Halvstöten

”Våra frågor kvarstår fortfarande eftersom vi och våra hyresgäster anser att den kommentar lämnats som ”svar” på vår frågor inte är tydliga nog.”


Kalmar Marina (kommer förlora sin lagerlokal)

”För att kunna bedriva vår typ av verksamhet är vi beroende av att ha en placering i direkt anslutning till vatten. Det finns många bra anledningar till varför vi måste ha en sådan sjönära placering för att kunna bedriva en fungerande och utvecklande verksamhet.”


Kalmar Brandkår

”Kalmar brandkår vidhåller vid de synpunkter som vi lämnat i vårt tidigare yttrande.”


Lantbrukarnas riksförbund LRF

”LRF vidhåller synpunkter i angivet yttrande. De kommentarer som angivits till LRF:s synpunkter förstärker endast vår syn att Kalmar kommun inte har en framtidsplanering där alla möjligheter att optimera miljövänliga transporter via sjöfart och järnväg ses som ett huvudalternativ.”


För mig är det obegripligt att Kalmar kommun med Johan Persson i spetsen inte lyssnat till dessa företag. Utan väljer att köra över alla!


Starke Johan kanske går ett nytt Fanerdun eller Gota Medias mediehus till mötes. Om beslutet överklagas kan man också se det som att det även blir

Av Thoralf Alfsson - 27 januari 2014 00:12

Imorgon kommer Kalmar kommunfullmäktige ta beslut om detaljplanen som möjliggör en byggnation för Linnéuniversitetet vid Ölandshamnen. Jag har under den senaste veckan läst igenom alla handlingar till detta ärende. För varje sida och yttrande har jag blivit mer och mer bekymrad. Vad sysslar kommunalrådet Johan Persson (S) med för något. Har han ingen läsförståelse? Ser han inte vad som står i alla dessa yttranden från både myndigheter och företag?


Jag är minst sagt bekymrad över hur Johan Persson kan var så nonchalant! Maktfullkomlighet!


Sverigedemokraterna säger definitivt nej till denna detaljplan som kan äventyra hamnens framtida verksamhet och framförallt expansion.


Jag kommer återkomma med ett längre blogginlägg efter måndagens kommunfullmäktigemöte.

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards