thoralf

Direktlänk till inlägg 10 juli 2017

STRÖMAVBROTT KOMMER BLI VANLIGARE

Av Thoralf Alfsson - 10 juli 2017 00:02

Många företagare och privatpersoner är upprörda och arga på EON för att Öland har blivit utan elektricitet vid flera tillfällen i år. Det senaste inträffade i måndagsmorgon (3 juli) och drabbade hela ön och det varade i ca en timme.


”Det är bedrövligt, känns som stenåldern” var rubriken i tisdagens Ölandsbladet.


Tidigare i år drabbades hela ön av ett långt avbrott som orsakades av att det blåste för mycket samtidigt som elförbrukningen var låg på ön. Det fick till följd att elnätet eller överföringen till fastlandet överbelastades. Den övervakning som skulle bromsa produktionen vid vindkraftverken fungerade inte.


När det gäller måndagens strömavbrott vill inte EON riktigt berätta vad det hade för orsaker. I en kort notis i torsdagens Ölandsbladet sägs bara att en ledning blivit överhettad. Med andra ord överbelastad. En ledning blir inte överhettad om den inte utnyttjas över sin beräknade kapacitet.


Jag tror att alla företagare och privatpersoner som är arga på EON istället skall rikta sin ilska mot de som vill förstöra ett av Europas säkraste elnät och elproduktion. Nämligen klimatalarmisterna som nu får igenom sina krav på stora subventioner för vindkraftverk och solparker. Det är intermittent elproduktion som innebär stora nya problem för Sveriges elnät. Våra kärnkraftverk har levererat säker baskraft under mer än 30 år utan några problem. Att ersätta kärnkraftverken med vindkraftverk och solparker är en utopi och ett stort vansinne, som kommer drabba vår viktiga basindustri och exportindustri.


Vi kommer att få vänja oss vid dessa strömavbrott. I synnerhet de som bor på Öland eller på Gotland där inga alternativ finns till kablarna på Kalmarsunds eller Östersjöns botten.


Kom ihåg att de som jobbar inom denna bransch inte kallar det för problem utan utmaningar! Det lärde jag mig under Almedalsveckans alla seminarier om förnyelsebar elenergi.


 

Ölänningarna och alla företagare gillar säkert dessa utmaningar?

 

PS

 

Från den 1 juli höjde återigen EON elnätsavgiften. Denna gång med ca 5 procent. Nu får ölänningarna och många företagare som inte är storkonsumenter av el betala över 61 öre/kWh bara i elnätsavgift. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

B Johansson

10 juli 2017 02:28

EON erbjuder nu när man skall förnya elavtalet ett s.k Vindkraftpaket där man går på att betala 2,50 öre/kWh extra för vindkraft. Jag skulle hellre se ett erbjudande där alla subventioner till tas bort och därmed ett lägre elpris. Det bästa skulle vara att alla subventioner till vindkraft idag istället satsas på forskning och utveckling av fjärde generationens kärnkraft. Vindkraft är och förblir olönsam utan subventioner och den fungerar inte utan stabil baskraft när det inte blåser.

 
Ingen bild

Lars Cornell

10 juli 2017 02:51

Denna förfärande och dyra grönröda ideologi bärs fram av ofantlig okunnighet.

 
Ingen bild

Earl Watt

10 juli 2017 06:50

Ersättningen för varje kwatt borde även vara beroende av stabilitet av leverans, då skulle vattenkraft
få högsta ersättning. En modell med genomsnitt under ett helt år, med hänsyn till förbrukning. Dessutom skulle ett påslag under vintern när förbrukningen är stor ge extra ersättning.
Priset till konsument kan vara fast men leverantörerna får olika pris beroende på genomsnitt under ett år. En kilowatt under en timme på sommaren är inte lika värdefull som varje kilowatt under hela vintern.

 
Ingen bild

Laglydig

10 juli 2017 07:01

OT.
För att komma runt problemet med att sidan uppdateras och det inlägg man skrivit en hel del på (hände mig ideligen i början) så kan man göra så här:
Skriv inlägget först i ett ordbehandlingsprogram t ex Word. Använd sedan kopiera/klistra in (eller Ctrl C/Ctrl V). då är problemet löst.

 
Ingen bild

Eric H

10 juli 2017 08:04

Detta är inget nytt, man snålar på nätet, ändå höjs elnätsavgiften som sannolikt är en kassako för elbolagen.
För ett antal år sedan så blev ett av landets hitech områden utan ström, vissa delar i TRE dagar.
Detta hände alltså drygt 2 mil från Sthlm centrum!
Allt slocknade pga att en kabel blivit överbelastad.
Det lär bara ha funnits två kablar till området sen slutet 70-talet, inga nya på 25 år, man höll tummarna och hoppades att det skulle fungera.
Tills sanningens ögonblick kom.
Nu lär det finnas minst sex ingående kablar, från olika håll.
Jag har uppfattningen att svenska elnätet blivit skörare, trots höjda nättaxor.
En del av oss minns ju när elnätet mellan norra-södra Sverige var som ett stort X, en handgranat på rätt plats hade kunnat släcka södra delen av riket.
Något lede Fi sannolikt kände till. Nåja, det lär visst vara ändrat nu.
Det har trots allt fungerat med de milda vintrar vi haft, men om vi får en normal vinter?
Vad händer då?

 
Ingen bild

SM811

10 juli 2017 08:11

Svensk vänsterextremist deltog i G20-upploppen.
http://avpixlat.info/2017/07/10/svensk-vansterextremist-deltog-i-g20-upploppen/

 
Ingen bild

Sigge

10 juli 2017 08:13

Till och med en lekman borde inser att vi har kompletta nollor som har varit i farten här. Strömkonsumenterna behöver mest ström när de går upp på morgonen och sätter på kaffe, radio eller steker ägg. Därefter sätter de sig i bilen/cyklar/åker till jobbet och strömförbrukningen gå ner. Nästa topp blir när folk kommer hem och sätter på tv:n, etc kring 5 – 6 på eftermiddag. Vid 9 – 10 på kvällen återgår förbrukningen till en grundförbrukning över natten.

Har du vindkraft eller solpaneler, får du in ström med (oftast) stora toppar i princip alltid när du inte behöver det. Med solpaneler får du ström mellan 10 och 15 mitt på dan. Med vindkraft får du ström när det blåser. Du måste på något sätt lagra det. Hur lagrar man ström? Jo, man kan skicka strömmen ditt där man har vattenkraft och pumpa upp vattnet med befintliga anläggningar - utan större kostnad – och ta ut ström när man senare behöver det.

Behöver man bygga vindkraft och solpaneler där konsumenterna är? Nej, eftersom i princip allt ström som produceras här inte kan användas direkt. Man måste skicka det till de dammar som man har runt i landet och det finns inte många dammar på Öland. Om man måste ha dessa anläggningar, var ska dessa byggas? Om du uppfyller kravet på sol och vind, ska dessa byggas där du har dessa dammar eller andra lagringsmöjligheter.

Att bygga fula vindkraft och solpaneler på ställen som Öland, där du har otroligt vacker natur och ditt folk tillbringar sin semester, är ren idioti. Men idag ska alla rädda världen och till det behöver man tydligen goda politiker som känner riktigt efter om ”vi ska låna pengar för att rädda världen med dessa aggregat”. Och sådana som jag, som har studerat på högskola i 5 år i ämnet, har varit tvungna att titta på hur ett land, som har fungerat nästan perfekt för ett antal år sedan, har omvandlats till ett upp-och-ned-vänt Pippi Långstrump-land som det nu är.

 
Ingen bild

Lasse P

10 juli 2017 08:23

Tänk istället, elbolagen kan göra precis som dom vill. Spara man på elen så höjer dom fasta elnätsavgiten så enkelt är detta " EL ÄNDE "

 
Ingen bild

Ölandsbonde

10 juli 2017 08:44

Elnätsdistributionen borde vara i statlig ägo. Som det nu är tjänar man inte mycket på att spara på elen. Distributionsbolagen höjer bara sina taxor så att de får in det de vill ha. Produktionen kan fortsatt vara privat utan subventioner och straffskatter. Det statliga distributionsbolaget handlar in kraften där de får bäst pris.

Det har utlovats en lösning på att nätanpassa vindkraften sedan länge. Har den ännu inte infunnit sig? Kan den överhuvudtaget bli "klar" innan snurrorna börjar att stanna av åldersskäl?

 
Ingen bild

Christer

10 juli 2017 10:20

Du har helt rätt i din analys över elproduktionen Thoralf. Grundorsaken är att Sverige övergett en teknologisk/ingenjörsmässig syn på elproduktion, till förmån för alarmistisk grundsyn, med en flummig dröm som bas. Det är som att föräldrarna låter barnen ta över familjens fostran. Lyssnade lite på Fridolin nu i helgen. Herregud det är ju ett förklätt barn som talar.
Det är mycket som gått snett i dagens Sverige. Järnvägen som varit en kronjuvel i fråga om pålitlighet är i dag närmast att likna vid ett skämt. Det senaste skämtet är väl SOS-alarm som lät "hesa Fredrik" ljuda över stockholmarna i går kväll. Det skulle varit ett "tyst" alarm, men blev ett skarpt istället, ingen vet varför. Sedan blåstes inte "faran över" heller, vilket ökade förvirringen. Min känsla över att något väldigt grundläggande håller på att hända med vårt land. Jag är ganska säker på att om ett anfall mot Sverige verkligen ägde rum, då skulle inget larm ljuda. Tystnaden skulle råda, sen kunde historikerna i framtiden försöka reda ut vad som "gick snett" då.

 
Ingen bild

Hacke

10 juli 2017 10:44

Grön el och gröna jobb. Idag ger sig Naturvårdsverket in och vill ha sin beskärda del av ”utmaningarnas” outtömliga skattekaka öronmärkt för det nya frälset. Här i form av 3 000 plocke-pinjobb. Resterande hundratusentals får väl fortsätta på cykel- och simkurserna!
Tänk så fort resan gick från raketforskare, vinstmaskiner och pensionsräddare till universalbeteckningen ”utmaningar”.

OT. Jag måste ha missat något avgörande och stort under Almedalen trots att jag följde den ganska så grundligt. Vad var det Annie Lööf gjorde och sa eftersom hon nu vid de olika sammanfattningarna och omdömena i media höjs om möjligt ännu mer till skyarna, rentav som vore hon den nye Messias. Dubblade hon månne sitt tidigare bud och löfte om 30-40 miljoner nya invandrare vid någon hemlig tillställning med bästa vännerna och hejdukarna i msm? Eller tillbad hon kanske en bild av landsförrädare Reinfeldt i någon kuliss?
Vad som helst men inte är det något hon framförde offentligt som kan vara grund för dessa lika hysteriska som ospecificerade hyllningar i pk-leden.

 
Ingen bild

Lena

10 juli 2017 11:07

Det är inte bara Hamburg som är sönderslaget av upploppen, även Frankrike har samma problem, bara att media inte rapporterar.

https://www.youtube.co/watch?v=siJ2IAbRYM

 
Ingen bild

Såg eländet och håller fullständigt med

10 juli 2017 11:09

En studie i härskarteknik

Ja, det skulle bli mysigt, feelgood och somrigt småprat men istället blev det uppvisning i hur mycket av svensk politik ser ut.
Nämligen inkompetent maktelit som försöker få tyst på kritikerna, som struntar i det land de valts att sköta och som vräker sig på andras bekostnad.

Okej. Jag gillar verkligen Rickard Olsson och jag gillar faktiskt även SVT Göteborg, ”lite mindre pk” än storebrollan public service i kungliga huvudstaden (ja, man får ge och ta, det är lite av spelets regler detta med vad som händer när man hamnar i teverutan). Jag borde dock ha lyssnat på min magkänsla och kanske avstått medverkan i ett program ihop med just Björn Rosengren. För det blev varken mysigt, feelgood eller för den delen respektfullt för min del. Ja, jag vet att jag skrivit en hel del om skev kvinnosyn i kvinnofientliga kulturer men undrar nu faktiskt om jag själv inte drabbades av en av de värre infödda svensktalibanerna som går att uppbringa. Jag som 53-årig kvinna har nog sällan blivit så uselt behandlad som av Björn Rosengren den där kvällen i Göteborg. Fortfarande går det chockvågor genom kroppen när jag tänker på den dryga, arroganta och rent ut otrevliga stilen han körde mot mig.
http://katerinamagasin.se/en-studie-harskarteknik/
https://www.svt.se/sommarkvall/

 
Ingen bild

vmm

10 juli 2017 11:19

Man kan ju tänka sig att EON inte får berätta exakt vad som gick snett för det vore ju smaskig info för andra stater som eventuellt vill genomföra sabotage eller utföra en attack. Så alltför detaljerad info om vad och var som gått fel som orsakar enorma strömavbrott kanske inte EON får berätta och måste därmed vara medvetet luddiga offentligt. Tänker jag.

Thoralf Alfsson

10 juli 2017 11:47

En stat som t.ex skulle vilja inta Öland vet nog precis hur man skall slå ut infrastrukturen.

 
Ingen bild

Niklas R

10 juli 2017 11:27

Sverige borde istället göra som Finland, bygga två nya, moderna, kärnkraftverk samt ett som kan köras på uttjänta bränslestavar. Då får vi säker el samt säkrar elproduktionen de närmsta femtio åren. Vi får inte glömma att elförbrukningen kommer att öka i takt med att laddhybrider ersätter bränslefordon.
Dessutom ska säker elproduktion som vattenkraft utvecklas och uppgraderas istället för som nu, slås ihjäl till förmån för elproduktion som fungerar 25% av tiden. Detta kommer att underlätta inte bara elproduktionen utan även kusterosion, grundvatten påfyllning, med mera. Då vattnet bromsas upp och hinner sjunka in istället för att bara rinna iväg ut i havet.

 
Ingen bild

Ölandsbonde

10 juli 2017 15:11

Oj! 20,1% för SD hos Skop. Där kan man snacka om rycket uppåt. 5% mer än senast.
(Skop hade inte ens 8% på SD före valet)

Flest TV-tittare hade Jimmie.

Kanske, kanske köper inte folk att det är SD´s fel att vissa muslimer så gärna mördar folk av annan tro och läggning.

 
Ingen bild

Observer

10 juli 2017 15:41

SD bör instifta en ny lag som ger elbolagen fängelse om de tar ut dyra nätavgifter medan den betalande kunden får sämre o sämre nät.

 
Ingen bild

Observer

10 juli 2017 15:51

TIPS TILL SD:
Att skärpa straffen och höja ansvaret för utebliven leverans, Vara, Kvalitet eller utlovad åtgärd ÄR något som skulle gagna hela vårt moderna samhälle.
Det håller oss på avstånd från bananrepublikerna.

 
Ingen bild

Bertil

10 juli 2017 17:23

Thoralf, ett mardrömsexempel på elnätsavgift är Malung-Sälens kommun vars elbolag utöver ordinarie nätavgift också infört en förbrukningsdel.

De mäter dina fem förbrukningstoppar under månaden och får sedan fram ett medelvärde som multipliceras 100kr.
För en fjällstuga är det inte svårt att komma upp 4-5 kWh. Dessa toppar ger alltså ett påslag på nätavgiften med 400-500kr i månaden.

I princip räcker det med fem dygnstoppar under en månad för att få en skyhög räkning, trots att förbrukningen totalt sett är väldigt låg. Rent ocker.

Thoralf Alfsson

10 juli 2017 17:58

Det låter inte seriöst!

 
Ingen bild

Dumle

10 juli 2017 17:26

Det finns en spännande försöksanläggning i Göteborg där en villaägare installerat solceller som räcker för sommarens behov. Dessutom ger de ett överskott som genom elektrolys omvandlas till vätgas, som lagrad i tank och sedan via bränsleceller ger elektricitet hela vintern. Inga elnätsavgifter, Inga el avgifter alls. Dessutom kan den egna tanken ge bränsle till bilen om du kör en

 
Ingen bild

?Sanningen

10 juli 2017 18:30

@Dumle, tur att h*n inte bor i Pajala och tänker vara självförsörjande med sol-el.

 
Ingen bild

Fredde

10 juli 2017 19:03

Nätägare har monopol, tjänar miljarder och höjer sedan priserna för "förbättra leveranserna".
Det hade varit bättre att göra tvärtom...

 
Ingen bild

Antabus

10 juli 2017 19:04

Sanningen
Snart kommer väl Dumle med den genialiska
iden att vi som bor norr om cirkeln ska
införskaffa varsitt kattskinn för att
medels skakningar alstra vår egen el?

 
Ingen bild

Observer

10 juli 2017 20:36

NÄR INTE ENS KRIGSLARMSIGNALEN "HESA FREDRIK" LÄNGRE FUNGERAR I VÅRT LAND MÅSTE VI INSE ATT DENNA REGERING MÅSTE BYTAS UT DIREKT.
(Larmsignalen skulle fungerat om vi haft kvar tjänstemannaansvaret!)

Men nu när ingen behöver ta n å g o t som helst ansvar i vår "Bollibompa-Socialim" ...Ja, Då blir det inte bättre än så här.
Samma är det såklart med de ökande strömavbrotten.

 
Ingen bild

Lena

10 juli 2017 20:39

Putin uttalar sig efter G20 mötet om Trump m m . Body language analys.

https://www.youtube.com/watch?v=2PhCtSU7pUY

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

10 juli 2017 20:49

Nu höjs röster för att fotbollsallsvenskan ska spela inför tomma läktare p.g.a alla huliganbråk.

Inte för att jag vet vilka som saboterar på läktarna men en sak vet jag och det är att miljömupparna skulle engagera sig i att förbättra miljön för den seriösa publiken innan dom pratar om grader på Arktis

 
Ingen bild

Lena

10 juli 2017 21:06

Det här är historia som kommer sätta sitt märke, från G20-mötet. Först Macron som letar efter att få stå bredvid Trump. Sedan när alla lämnar byggnaden och åker iväg och kör genom Hamburg så ser man att Hamburg är en krigszon. Detta måste ses!

https://www.youtube.com/watch?v=rd163AkfJhs
videon ca 4 min lång

 
Ingen bild

Morningstar

10 juli 2017 21:11

I helgen var det två timmar långt strömavbrott mitt i natten. Nyligen har det varit avbrott ute i byarna också runt stan flera gånger. Jag tror det beror på brist av underhåll av nätet. Jag tror ni säkert kan räkna ut att politikerna heller lägger pengar på annat istället. Thoralf har säkert rätt att det kommer bli oftare ju mer nätet förfaller.

 
Ingen bild

Ölandsbonde

10 juli 2017 21:56

Dumle med flera.
Förvisso är den lösning du redovisade troligen teknisk möjlig, men skulle de komma igång i större skala så lär det bli stopp. Jag tror inte man kommer att se lätt på att folk lagrar vätgas i sina bostäder. Möjligen för egna hem i landsbygd men knappast för villor i städers villaområden. Och bostadshus? Glöm det.

Men visst är det en lockande tanke att frigöra sig från elmonopolet. Det svåra är som alltid att kunna lagra el. Att gå vägen via att spjälka vatten och sedan skapa el via bränsleceller fungerar men det är knappast praktiskt. Sedan vet jag inte om man får klippa inkommande el till en fastighet. Hur blir det med alla avgifter till subventionerade produktionsslag. Och alla skatter. Tror inte staten köper det. Vore jag 40 år yngre så skulle jag lägga all min möda på att befria mig från distributionsbolagens tyranni.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 1 jan 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15 16
17
18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se