thoralf

Direktlänk till inlägg 5 januari 2014

HENRIK YNGVESSON NYTT KOMMUNALRÅD MÖRBYLÅNGA

Av Thoralf Alfsson - 5 januari 2014 20:56

En av de mest infekterade frågorna just nu i Mörbylånga kommun gäller 6st vindkraftverk som skall uppföras vid Stora allvaret på Öland. Jag har skrivit om detta i tidigare blogginlägg.


Bygglovsärendet skulle avgöras i kommunfullmäktige i december men under sittande möte ströks beslutspunkten med motiveringen att kommunfullmäktige inte fick besluta i bygglovsärenden. Nu skall ärendet tillbaka till kommunstyrelsen i januari.


I en intervju i Östran säger dock det nya kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) följande.


”Hotet om att ta bort världsarvsstatusen om det byggs stora vindkraftverk viftar han bort.”  

 

Ett minst sagt anmärkningsvärt och nonchalant uttalande från Henrik Yngvesson!


För några månader sedan varnades Mörbylånga kommun för att världsarvsstatusen för södra Öland med Stora allvaret var hotat och Unesco kunde dra tillbaka statusen om vindkraftverken byggs.


Landshövdingen Stefan Carlsson och dåvarande kommunalrådet Kent Ingvarsson svarade riksantikvarie Lars Amréus i ett brev där man bara informerade om att man minsann visste bäst själva. Minst sagt förvånande enligt min uppfattning men med tanke på hur landshövding Stefan Carlsson agerat i andra ärenden är jag dock inte förvånad.


 


Riksantikvarie Lars Amréus reagerar kraftfullt på landshövding Stefan Carlssons nonchalanta brev och svarar i hårda ord. Svaret skickas även till Kulturdepartementet för att understyrka allvaret i Länsstyrelsen och Mörbylånga kommuns agerande i ärendet.


Lars Amréus avslutar sitt brev med att uppmana Länsstyrelsen och Mörbylånga kommun ”att ompröva sina ställningstaganden”.


Frågan är om brevet var den verkliga orsaken till att ärendet ströks från kommunfullmäktiges dagordning den 17 december.


Sverigedemokraterna har hela tiden varit negativa till denna vindkraftspark. Om Länsstyrelsen och Mörbylånga kommun inte omprövar sina ställningstaganden kommer jag ställa en fråga till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth om hur Sverige följer den konvention från 1985 som Sverige undertecknat om att skydda våra världsarv.


Jag lägger upp hela brevet från Riksantikvarie Lars Amréus då jag anser att fler bör ta del av brevet.


 

 
 
Ingen bild

Dumle

5 januari 2014 22:42

Betänk också att dessa 6 stora snurror kommer att ta livet av uppskattningsvis ca 200 stora rovfåglar varje år, förutom ett stort antal mindre fåglar (Thoralf hade en bra länk angående vindkraftverk och fågeldöd ganska nyligen). Men sådana hänsyn stoppar väl inte män med ambititioner inom vindkraftssektorn?

 
Ingen bild

Jonas Nordh

5 januari 2014 23:42

Vad betyder det att området har världsarvsstatus? Är det växt- och djurliv man vill skydda och bevara?

 
Ingen bild

Thoralf A

5 januari 2014 23:55

http://www.raa.se/upplev-kulturarvet/varldsarv/

 
Ingen bild

Bertil

5 januari 2014 23:59

Klart att en moderat inte kan säga nej till vindsnurror när en av kommunens största arbetsgivare vill bygga. Dock oerhört tragiskt med tanke på just Världsarvet som är tänkt att vara något speciellt, i detta fall en naturupplevelse som taggas i kanten för varje nytt vindkraftverkt.

 
Ingen bild

Undrande

6 januari 2014 00:36

Tyvärr verkar den "nye" landshövdingen fullständigt ointresserad av lagar o regler. Ingen som vill behålla jobbet på Länsstyrelsen törs gå emot hans vilja, då ryker jobbet på ett el annat sätt. Härska genom att söndra!

 
Ingen bild

Lotta

6 januari 2014 00:40

Kalmars landshövding torde vara den absolut sämste någonsin. Vederbörande tycks strunta i allt bara han får sin vilja igenom. Går det inte byta ut honom?

 
Ingen bild

blåsippan

6 januari 2014 01:03

Jag undrar en sak. Hur blev han till? Vilka valde denna politiska pk-stolle? (Pk-idiot) till landshövding som har som enda högbetalt/välfärldspengarslön och arbete att jobba för mer invandring av muslimer till Sverige? Vilka valde in honom i beslutandet av vår demokrati??? Jag har inte röstat på faanskapet.

 
Ingen bild

Jan-Erik

6 januari 2014 01:27


STÄLL ER BARA FRÅGAN: -VEM VINNER PÅ DET HÄR?

Så får ni alla nödvändiga svar.

 
Ingen bild

Farbror Sven

6 januari 2014 06:59

Byta ut landshövdingen ? Jo det går nog om alla under honom blir sjuka på samma gång några veckor !

 
Ingen bild

Hulda mk1

6 januari 2014 08:01

Efter vad jag vet, är Ölans väldigt "solsäkert". Då vore det mera lämpligt med solceller på taken på lämpliga byggnader. Mycket mer diskret och lämpligare.

Vindkraft har dock fördelen att den ger el även på natten vid lämplig vindstyrka. Mn placeringen av vindkraftverk måste väljas med omsorg om både människor och miljö.

 
Ingen bild

Lars Rosén SD KALMAR

6 januari 2014 09:24

En sak är säker: Vi har alldeles för höga " overheadkostnader " i Kalmar län. Småpåvar till höger och vänster. Den ena fina titeln efter den andra på Länsstyrelsen. Man undrar om dom har " rätt " utbildning för sina respektive uppdrag?. Tror inte det. Snarare vänskapskorruption eller andra genvägar. Ge dom provisionslön eller är det på det viset att man lika väl kunde ha tillsatt apan ola, som kastade pil och var lika duktig som aktieanalytikerna. Vem vet??????

 
Ingen bild

Lars Rosén SD KALMAR

6 januari 2014 09:29

Läser att Tunisien nobbar islam - men inte Sverige. VARFÖR.

 
Ingen bild

Nyhetspojken

6 januari 2014 09:49

@Lotta
Landshövdingen är ju utsedd av regeringen och kan väl vad jag förstår endast sparkas/avsättas av den. Tror att han har mandat till att göra och driva igenom allt på det sättet som sker nu, från högsta ort. Det är ju ganska många beslut som Landshövdingen drivit igenom utan att ha stöd från sina medarbetare och experter på myndigheten. Och fler kommer det helt säkert att bli, tyvärr. Stackars satar som jobbar där och inte längre har något annat än ett låssas jobb.

 
Ingen bild

Lotta

6 januari 2014 10:08

@Nyhetspojken
Om jag inte minns fel var det väldigt svårt att hitta någon landshövding så den som blev utsedd var nog inget drömval direkt.

 
Ingen bild

World Traveller

6 januari 2014 10:09

Lars Rosen, jag har varit i Tunisien ganska många gånger de senaste fem åren och jag var där när 'the Jasmine revolution' började och när Muslimska Brödraskapets (Ehnnada) Rached Gannouchi anlände till Tunis och hans supportrar blev som galna och skrek ärkebiskop Jackelens motto 'Allahu Ahbar'. De flesta människor i Tunisien är dock mycket negativt inställda till MB och dess radikala form av islam. Tunisïen är troligen det mest civiliserade av Nordafrikas och Mellanösterns länder. När du korsar en gata så stannar bilar och låter dig gå över. Tonåringar, grabbar och tjejer går hand i hand på gatorna. Det finns mysiga cafeer med starkt Fransk påbrå. Året innan Arabiska våren började så sa en Tunisisk bartender att han trodde att islamiska fanatiker skulle starta nåt jävelskap där och olika underrättelsetjänster i Väst förutspådde den Arabiska våren ledd av Muslimska Brödraskapet. Ett brödraskap som stöds av Reinfeldt och får åtskilliga miljoner kronor av Sverige varje år. Mycket glädjande att Tunisierna likson Egyptierna inte vill ha extrem-islam i sitt land. Ofattbart att hela etablissemanget i Sverige vill det.

 
Ingen bild

HM Gotland

6 januari 2014 10:15

Dumle - Det var en Zooekolog på Gotland som anlitats av vindkraftparken i Näs för att under 4 år inventera antalet döda fåglar där. Han kom fram till att c:a 10 örnar (både havsörn och kungsörn) dödades vid vinkraftparken på Näsudden. Med ledning av det beräknade han att c:a 20 örnar dödades årligen av vindkraftverk på Gotland. Totalt beräknas det finnas c:a 160 örnar på Gotland.

Jag ser ofta örnar över hela ön och detta oftare än för 20 år sedan så jag tror inte stammen är hotad. Med de otroligt stora planer för vindkraftsutbyggnad på Gotland som planeras genomföras om en kabel till läggs så kanske det kommer ske. En ytterligare kabel kommer även kosta ett antal miljarder och dess enda betydande funktion vad jag vet är att den kommer möjliggöra vindkraftubyggnad.

Det som jag vänder mig mot när det gäller vindkraftutbyggnad är förutom att dessa är störande för befolkning och turister är att de inte är samhällsekonomiskt försvarbara.

När vindkraftverk planerades vid kusten alldeles söder om samhället jag bor i, Klintehamn, så väckte detta stort motstånd i befolkningen och protestmöten hölls. Denna kritik tystnade när befolkningen i samhället erbjöds köpa andelar. Det var innan jag flyttade hit.

 
Ingen bild

pg

6 januari 2014 10:52

En bra bild som visar på "nyttan" med vindfjollor!

http://www.frojdh.se/wp-content/uploads/2011/06/old_new_energy_scr.jpg

 
Ingen bild

Nyhetspojken

6 januari 2014 10:57

@Lotta
Tja, vem vet?!
Hoppas att någon lyckas att stoppa detta innan det är försent. Man bör nog inte kasta bort världsarvsstatusen. Men blir det så kommer i alla fall Landshövdingen gå till historien som den som gjorde just det. Lite otäckt med maktfullkomlighet i maktens korridorer.

 
Ingen bild

Leon

6 januari 2014 12:21

@ Thoralf

Att södra Öland/Stora Alvaret med rätta har status som "världsarv" är obestridligt. Både natur- och kulturlandskapet som detta utgör är ju tämligen unikt, i och för sig finns samma landskapstyp även på annat håll på Öland, på Gotland, på Ösel/Dagö och på partier av "västgötabergen", och i högsta grad värt att bevaras. Egentligen är det mycket märkligt att området inte sedan länge fått ett starkare legalt skydd genom att förklaras vara nationalpark. (Nu är ju i och för sig statusen som nationalpark inte mycket värd om starka intressen vill exploatera naturtillgångar, vattenkraftverken i Vietas och Ritsem inom Stora Sjöfallets nationalpark är ju skrämmande exempel på detta). Kanske detta, d v s göra södra Öland/Stora Alvaret till nationalpark, kunde vara något du och andra lokala politiker/naturvårdande krafter skulle kunna kämpa för. Nu har ju området i och för sig redan "naggats i kanten" av vindkraften vid Degerhamn och Grönhögen men redan detta är för mycket.

Egentligen är det märkligt att den översubventionerade och föga lönsamma vindkraften har ett så starkt politiskt stöd som den har. Vindkraft i mindre skala, d v s < 15 - 20 "snurror", utgör varken ekonomiskt eller vad avser producerad energi, ett mer uthålligt alternativ för svensk energiproduktion. Inom "branschen", d v s energiproducenterna, räknade man för några år sen att ett ekonomiskt "break even" uppnåddes först för "vindkraftsparker" med > 25 - 30 eller fler "snurror", och då räknade man med ett elcertifikatspris på 25-35 öre/kWh. (Inom parantes kan sägas att priset det senaste året har legat på 14 - 20 öre/kWh). De enda som idag "skrattar hela vägen till banken" är exlpoatörerna/byggarna av "vindsnurror" i mindre skala. Ägarna till "snurrorna", ofta privatpersoner eller små bolag är de som får ta förlusterna

 
Ingen bild

OH

6 januari 2014 12:44

Det skulle vara intressant att få veta hur många av kommunens innevånare som fått någon verklig nytta av detta s.k världsarv. Jag tror att resten av världen är precis lika stora världsarv. Det verkar vara folk som ej bor eller bott i kommunen som luftar sina åsikter. Kanske borde Ni först söka sopa rent i Era egna kommuner och låta Mörbylångas innevånare sköta sitt.
Själv tror jag att de skrotningsfärdiga kärnkraftsverken i Oskarshamn är ett betydligt större hot mot hela Öland än vad 6 st vindmöllor någonsin kan bli.

 
Ingen bild

pg

6 januari 2014 13:22

OH Måndag 6 jan 12:44

"skrotningsfärdiga kärnkraftsverken"
Du tycks behöva läsa på lite!

I ett kärnkraftverk produceras elen genom att atomkärnor av uran klyvs. När kärnorna klyvs bildas värme, som i sin tur hettar upp vatten till ånga. Ångan driver en turbin, som i sin tur driver en generator där el alstras.

Under 2012 levererade kärnkraften 38 procent av Sveriges totala elproduktion på 161,6 TWh.

E.ON Sveriges kärnkraftsbaserade elproduktion uppgick 2012 till 16,4 TWh. Det motsvarar mer än hälften av E.ON Sveriges totala elproduktion, och tio procent av Sveriges elproduktion. När den pågående moderniseringen och effektökningen av de svenska kärnkraftverken är genomförd kommer E.ON Sverige kunna producera mer än 20 TWh el per år med kärnkraft.

Turbinen utbytt på O1

Pressmeddelande den 5 januari 2014

Efter en längre tid med turbinproblem på Oskarshamn 1 (O1) togs beslutet i höstas att byta tillbaka till ordinarie högtrycksturbin. Arbetet är nu klart och O1 kunde återigen börja producera el den 4 januari.

O1 har sedan våren 2012 haft en reservturbin installerad. Detta efter att ordinarie högtrycksturbin skadats på grund av vibrationer. Den ordinarie turbinen har sedan dess renoverats och återställts i ursprungligt skick. Ursprunglig plan var att byta tillbaka i samband med ordinarie underhållsavställning senare i vår, men den reservturbin som var installerad visade sig vibrera så pass mycket att den riskerade att skada andra delar i turbinen och leverantören rekommenderade därför ett byte med en gång.

– Detta var en försiktighetsåtgärd då vi inte ville riskera att få skador på andra delar i turbinen, säger VD Johan Svenningsson. Självklart var det inte en optimal tidpunkt med tanke på årstiden, men om vi inte hade gjort det nu kunde vi ha fått värre skador som inneburit ett längre stillestånd senare.

Arbetet med att bekräfta att anläggningen var klar att tas i drift tog längre tid än planerat och återstarten fick senareläggas ett par veckor. O1 kunde därmed fasa in på kraftnätet den 4 januari, och därefter följer ordinarie testperiod med balanseringar som alltid utförs när stora arbeten eller byten utförs på turbinen. Detta medför att produktionen kommer att variera mellan 0-460 MW under denna tid.

http://www.eon.se/om-eon/Om-energi/Energikallor/Karnkraft/?gclid=CJTr4fjD6bsCFQ1L3godZXkAzQ

 
Ingen bild

Adam

6 januari 2014 14:06

Pratade för ett tag sedan med en som arbetar på Oskarshamns kärnkraftverk. Det ingen har talat om för allmänheten är att merparten av innehållet i kärnkraftverket är utbytt. Det är bassängerna som behållits. Så det är inte skrotningsfärdigt. Utan snarare tvärtom. Det är gjort för att hålla ytterligare 30-40år.
Det är därför det har varit så många driftstopp. Det är intrimning mm.

 
Ingen bild

Mota Olle i grind

6 januari 2014 14:47

Som motpol till dagens intensiva propagerande i SR-P1 för ANTIRASISM, MÅNGKULTUR och FRÄMLINGSVÄNLIGHET - betänk att godhetsmaximen nummer ett lyder:: en främling är en vän du ännu inte lärt känna - följande enkla konstateranden:

Nöden i världen kommer att vara oförändrad den dag som Sverige går under - försvinner. Jodå, till och med värre, eftersom ännu ett någorlunda fungerande land har dukat under och anslutit sig till tredje världens eländesländer.

FN beräknar att Sverige år 2025 – om bara 11 år – har nederstigit från 15:e plats bland världens rika länder till plats 36-38 och därigenom blivit föregånget av Cuba, Lettland och Lithauen. År 2030 kommer Sverige att befinna sig på ca 45:e plats, förgånget av Costa Rica, Bulgarien och libyen. Huga Sverige - och alla sverigefientliga 7-klöveranhängare - allt dett för att ni driver en sinnessjuk, såväl multikulti- som invandringspolitik. http://goo.gl/Ta5IBj

Och vem är det som skall ta över Sverige - och Danmark, och kanske också Norge? Om detta råder det tills vidare delade meningar, Det är svårt att föreställa sig araber, afrikaner, kurder, pakistaner, turkar, shia och sunnimuslimer dela bytet i vänlighet och undet gemytliga former.

Vi vet ju - eller borde veta, vilka uttryck den muslimska "broderligheten" vanligtvis tar. Vi vet detta från SR-P1:s objektiva och beundrande rappoerteringar från Irak, Iran, Syrien, Libanon, Libyen, Egypten, Afghanistan. Alla dessa underbara länder vars forna befolkning numera förgyller livet för oss i högan Nord och inte minst våra gamlingar på hemmet. Kör våra taxibilar, opererar våra hjärnor, driver våra kärnkraftverk, skapar framtiden åt oss på KTH och också skapar arbeten åt oss vanliga tafatta svenskar i sina grönsalladsbarer och pizzahuts.
De är de sanna entreprenörerna.

(tack prudentius)

 
Ingen bild

Mota Olle i grind

6 januari 2014 16:09

Apropå de tidigare omnämnda sanna entreprenörerna. Vi skattebatalare stod för deras startkapital, eller betalar 85% av deras löner, vi ser till så att de har fri bostad och fritt vivre, allting fritt, också iPad, har fri tillgång till premieutbetalningar från DO osv i nästan all oändlighet, precis son Karl-Oskar och Kristina hade det i ganla USA, ty vi är de dummaste och mentalt slappaste, stackars människorna i världen. Att det så förhåller sig syns också på den maktelit som vi har valt att administrera våra liv och vårt leverne, vi dumma svenskar. Titta på dessa Veronicor och Cecilier och deras mansfeministiska moatjeer, vilken utsökt samling moroner.

Svensk myndighetsidioti illustrerades senast av KRONOFOGDEN, som ville exekutiv försälja ett hus, i vilket bodde en skuldsatt karl med fru och två barn. Huset var kraftigt belånat, famjilen i praktiken hyrde det av banken. Karlen hade 600 000 i skatteskulder
och en tvångsförsäljnin skulle ge KRONOFODEN netto 32 000, göra 4 personer hemlösa och skapa svårlösbara svårigheter för de sociala myndighterna att skaffa ny bostad - det var ju bevars barn inblandade. Sanmtidigt som detta omrapporterads i media kan vi läsa om hur sk papperslösa som illegalt uppehåller sig i RIKET, skall få också socialhjälp och att invandringsverket nu söker asylbostäder i utlandet. Är dagens Sverige något annat än ett nedsölat anus med riklig flora av Escherichia coli - helt enkelt ett RÖVHÅL?

 
Ingen bild

Tony

6 januari 2014 17:49

Jag kan själv inte avgöra ifall det finns för många
vindsnurror på Öland, men det skulle inte förvåna, för
så är det på många håll i Skåne. Men jag konstaterar
att ni fått en verklig Pösmunk till Landshövding som
skiter fullständigt i vad befolkningen anser om saker
och ting, sådana uppblåsta typer borde ha en fot i baken
från sin välbetalda Tron. Inför tjänstemans ansvar och
sparka odugliga personer, vissa tror att befolkningen är
till för tjänstemännen istället för tvärtom.
En av flera stora dumheter som Olof Palme genomförde var
just när dom tog bort tjänstemanna ansvaret, vilket fick
till följd att olämpliga personer kände sig som kungar
på sina ämbeten!

 
Ingen bild

OH

6 januari 2014 19:38

Nej jag bor inte i Mörbylånga utan på Gotland. Här i samhället var det ett ganska starkt motstånd när det skulle byggas vindkraftverk vid kusten strax söder om vårt samhälle. Vindkraftföretaget erbjöd de boende att köpa andelar och så var problemet med opinionen ur vägen.

På andra håll på ön har man erbjudit typ sockenutveckling promillen och även då kommer man undan problem med opinioner.

För att inte tala om vad markägare där vindkraftverk erbjuds i hyror.

Lite som att folk säljer ut sin livsmiljö för pengar och visst kan man vända opinioner med pengar.

 
Ingen bild

Lotta

6 januari 2014 21:02

Svt är för dråpliga. I ett inslag på Raport gällande vård av anhöriga handlade inslaget om invandrare. I inslaget direkt efter handlade det om fångar i svenska fängelser som mår dåligt då intervjuar man en svensk person. Visserligen visar de inte hans ansikte men kallar honom för Johan. Varför inte göra tvärt om eller finns det inga pursvenskar som vårdar sina anhöriga och invandrade fångar som mår dåligt?

 
Ingen bild

Mats (ateist)

6 januari 2014 21:26

Tjena Lotta din präktige språkpolis. Rapport och tvärtom. Hur var det med bildningen gällande särskrivningar.

Den som slänger första stenen....

 
Ingen bild

Lotta

6 januari 2014 21:34

@Mats (ateist) Du är rätt trög va? Du hakar upp dig på saker som är uppenbart för de flesta att det är misstag. Särskrivningar är inga misstag det är obildat. Fattar du skillnaden? Nej, trodde väl inte det ty det är du för dum för din stackare.

 
Ingen bild

Mats (ateist)

6 januari 2014 21:41

Men deåå hallå Lotta, Jorden anropar, Hur stavar man Tvärt (om) Läs din text och förklara. Var jag inte fattar skillnaden.

Jag antar att du inte kommer att svara på det.

 
Ingen bild

Lotta

6 januari 2014 22:24

@Mats(ateist) Varför skulle jag inte svara på ditt inlägg? Det gör jag gärna. Återigen visar du upp din totala okunskap för alla som vill att läsa. Du skulle sökt på ordet innan du skrev ditt skadeglada inlägg.

Hur stavar man nu tvärt om:

tvärtom
el. tvärt om tvärsom, helt om; rakt motsatt, omvänt, på motsatt sätt; däremot, snarare


Länk till detta :

http://www.synonymer.se/?query=tv%E4rtom

Jag tar tillbaka att du är dum, du har bara otur när du tänker.

 
Ingen bild

Erko

6 januari 2014 22:30

@mota Olle i grind. Jag tycker du är lite snabb i din analys - och var drar FN slutsatsen att det beror på immigration? Australien toppar ju listan och har hög invandring. Läs i rapporten, reflektera och kom gärna med en replik: http://hdr.undp.org/sites/default/files/reports/14/hdr2013_en_complete.pdf

 
Ingen bild

OH

6 januari 2014 22:56

Den som skrev under beteckningen OH kl.19:38 var ej jag som skrev tidigare inlägg under OH.

 
Ingen bild

S-E Karlsson

7 januari 2014 06:36

"Lotta" Exakt mina funderingar som kom upp under sändningen ! Svenskan ska inte finnas !

 
Ingen bild

S-E Karlsson

7 januari 2014 06:38

Svensken ska det va !

 
Ingen bild

HM Gotland

7 januari 2014 07:37

Ursäkta mig OH.

Inlägger var riktat som ett svar till dig men jag klantade mig så det i ställer blev signatur. Ett rent misstag och jag ber om ursäkt.

Det jag ville säga var bara att vindkraftföretagen köper de närmast kringboendes tystnad.

En annan sak jag tycker är lite lustig med vindkraften som ju påstås vara så miljövänlig är att när gamla verk ersätts så verkar det vara ett problem med att ta hand om de gamla utrangerade. Åker man runt på ön så ser man på ett antal platser vingar och pelare (eller vad de nu heter) ligga upplagda i väntan på? Olönsamma och dyra att skrota?

 
Ingen bild

Farbror Sven

7 januari 2014 07:48

Varför ska vi hänga upp oss på hur vissa ord stavas eller om ett komma eller utropstecken kommer fel ? Huvudsaken måste väl vara att budskapet går fram ?

 
Ingen bild

matspp

7 januari 2014 12:51

@Erko
Det är troligen vilken slags invandring man har som skapar förfallet och vilka slags människor som rör sig över gränserna. Canada och Australien ligger långt från Mellanöstern och Afrika.
De importerar liten del analfabeter från tredje världen.
Australien och Canada föredrar utbildade människor med kapital.

 
Ingen bild

OH

7 januari 2014 12:58

HM Gotland
Ingen skada skedd. Jag gör ofta misstag.
Vingar och pelare från på Öland skrotade vindmöllor är nog sällsynta.
Priset på järnskrot har varit högt.
Några tjänar pengar på vindkraftverk menar du, det är väl bra.Däremot tror jag det är en spottstyver mot vad vissa skott sig på Stora Alvarets marker. Där handlar det om miljoner för i stort sett ingenting.

 
Ingen bild

HM

7 januari 2014 16:37

OH

Nja - jag tror faktiskt befolkningen kan såga av en av grenarna de sitter på när de låter vindkraftföretag exploatera natursköna ömråden i dessas närhet. De här pengarna ortsbefolkningen får ta del av här i alla fall är ju kopplade till eventuella överskott. Nu pratar jag inte om markägarna som väl får en fast hyra för marken. Någon här som känner någon som har andel här i samhället sa att utdelningen de senaste åren varit liten.

Härikring är turismen en viktig näringsgren.

Dessutom är jag själv ganska störd av de här vindkraftverken de byggt för de ligger vid en av de platser vi tidigare ofta gjorde utflykt till och det har varit ganska svårt att vänja sig vid oljudet de alstrar. Dessutom känns det ganska otryggt att gå under vingarna när de snurrar fort.

Nej jag tror pelarna och vingarna är olönsamma att skrota och det är därför de ligger runt lite varstans. Inte för jag vet men man börjar ju undra eftersom jag har sett ett antal sådana liggandes lite varstans.

Hur har en del skott sig på Stora Alvarets marker? Är det bönder som fått betesbidrag eller? En nyfiken fråga för jag har knappt varit på Öland.

 
Ingen bild

OH

7 januari 2014 17:04

HM
Kolla bidrag hos Jordbruksverket.Börja längst i söder.

 
Ingen bild

Erko

7 januari 2014 17:53

Må så vara. Hur mycket pengar och hur smarta de som invandrar är låter jag vara osagt. Däremot så är det många andra faktorer som påverkar. Ibland är ni lite snabba att dra slutsatser.

 
Ingen bild

HM Gotland

7 januari 2014 21:49

Jo jag vet att gård kan bli lönsam genom stora betesmarker som den då kan få bidrag för. Jag har själv en bekant här på ön som tagit över en gård med ganska usel åkermark men jättelika betesmarker vid kusten och som de en gång köpte till en dylik gård till behöver han inte direkt oroa sig för pengar som bidragen nu är. Just i hans fall unnar jag honom just det men visst kan det bli fel med jordbruk när det inte längre gäller bara att vara en duktig bonde utan en massa annat tjafs med bidrag mm..

 
Ingen bild

matspp

8 januari 2014 00:15

@Erko
Kan det verkligen vara så att det är många andra faktorer som påverkar? Vad kostar invandringen Sverige per år?

 
Ingen bild

Erko

8 januari 2014 08:30

Matspp, du kan väl inte tro att det enda som påverkar är invandringen? Utbildningsnivå, skattetryck, jämställdhet, innovationsförmåga, transparens i förvaltningar, etc. spelar nog också roll. (Och jag vet ungefär vad du kommer svara...)

 
Ingen bild

matspp

8 januari 2014 10:42

@Erko
Visst påverkar Utbildningsnivå, skattetryck, jämställdhet, innovationsförmåga, transparens.
Ja du gissar rätt och här kommer frågan igen.
Vad kostar invandringen Sverige per år?

 
Ingen bild

Erko

8 januari 2014 22:26

Matspp: Det är klart invandringen kostar och det finns mycket att göra för att förbättra integrationen. Men den ger ju även mycket tillbaks, t.ex i form av ett tillskott i befolkningen och därmed skatteintäkter. Jag kan och vågar mig inte på några siffror, men i det stora hela så är det garanterat inte den största utgiftsposten för offentlig sektor - och det är ju även svårt att räkna på intäkterna. Som socialliberal, humanist och internationalist så tror jag på öppenhet och att vi ska hjälpa andra människor - både här hemma och där kriserna finns. (Har även nu på känn vad svaret kommer bli).

 
Ingen bild

matspp

9 januari 2014 00:00

@Erko
Enligt OECD gör Sverige en av största nettoförlusterna på invandringen i OECD-området. Då är ytterligare sociala kostnader för ökad kriminalitet, sämre skolor mm inte inräknade. Invandrarnas fiskala bidrag till staten är generellt sett mindre än inföddas. Ekonomidocent Jan Tullberg vid Handelshögskolan i Stockholm beräknar kostnaderna för invandringen per år till ungefär tre procent av Sveriges BNP, eller 121 miljarder kronor. Det motsvarar halva den totala kostnaden för hälso och sjukvården!
Lars Jansson universitetslektor i företagsekonomi beräknade att utgifterna för invandringen var 267 miljarder 1999!
Det Betyder att det var en fjärdedel av statens totala utgifter!
De senaste året har cirka 380 miljarder skattekronor pumpats ut till olika biståndsländer. Den utredningen som är mest seriös är den som Lars gjort. Han är den ende som utgår från att invandrare skall betala som andra medborgare för våra gemensamma kostnader.
Behöver vi ett tillskott i befolkningen?
Behöver vi importera brottslingar också?
Behöver svenskar utsättas för den importerade brottsligheten?
Och så vidare, osv.
Som realist vill jag också hjälpa folk men det gör vi INTE genom den invandringspolitik som förs idag (sic).
Du gissade nog rätt igen ))

 
Ingen bild

matspp

9 januari 2014 00:02

Rättelse:
De senaste året har cirka 38 miljarder skattekronor pumpats ut till olika biståndsländer. Och inget annat.

 
Ingen bild

Erko

9 januari 2014 21:55

Matspp, jag håller inte med om att OECD drar den slutsatsen. Har dock inte läst alla 400 sidor så noggrant men i tabellen som summerar deras analys framstår inte Sverige som extremt. Det beror också på hur man räknar. Blanda annat säger de att det är viktigt att få folk i arbete - jag tycker det är en utmaning som ska ta tag i, istället för att bara gnälla hela tiden. För övrigt så finns det nog inget rätt och fel om hur mycket invandringen kostar. Alla säger att det är mycket svårt att få fram korrekt information om invandringens kostnader. Du hänvisar till två forskare och det finns givetvis fler som får fram andra siffror.

Förutom kostnaderna finns det andra saker som invandringen för med sig. Och att tro att jag vill "importera brottslighet" är ju bara så dumt och typisk SD-retorik.

 
Ingen bild

matspp

10 januari 2014 00:09

@Erko
Ok man kan ju tolka olika rapporter som man vill.
Ja det är mer än en utmaning att få folk i arbete.
Speciellt när det inte finns jobb till alla och man ändå fyller på med mer folk utifrån. Ja det är svårt att få fram korrekt information om invandringens kostnader eftersom det tydligen av någon anledning betraktas som suspekt. Men jämför man med andra länder tex Norge så får man en uppfattning över kostnaderna.
Varför är det så konstigt att ta upp kostnader för invandringen?
Vi beräknar ju alla andra kostnader. För några år sedan var det fult att påpeka att invandringen kostade pengar(sic). Det fanns bara vinster att räkna hem. "Förutom kostnaderna finns det andra saker som invandringen för med sig." Det stämmer och de så kallade positiva saker räknas upp ofta som Zlatan och Pizzan mm.
Alla de negativa sidorna då? Vem tar ansvar för dem? Jag har inte hört något person (förutom Biskop Krook som tyckte att var smällar man fick ta) eller parti som tar det ansvaret än. "Och att tro att jag vill "importera brottslighet" är ju bara så dumt och typisk SD-retorik." Jag tror ingenting utan ställde bara frågan till dej.
Vet inte heller hur du röstar men de som tror att den invandringen som nu sker bara är av godo är fel ute. De facto betyder det att vi importerar brottslingar också. Det betyder också att svenskar utsätts för den importerade brottsligheten. Det betyder vidare att vi utarmar våra egna resurser Och så vidare, osv.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards