thoralf

Direktlänk till inlägg 9 januari 2018

ÄR INTE DETTA HYCKLERI?

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 9 jan 13:30

 


Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är alltid väldigt kritiska till privata företag som ägnar sig åt skatteplanering för att förbättra sin ekonomi. Sedan har vi också deras hatiska inställning till vinster i välfärden, i varje fall så länge det handlar om skola och äldreomsorg. Men inte när det gäller migration,  asylboenden och ensamkommande ”barn”.


Vid dagens kommunstyrelsemöte beslutade dessa partier tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet att kommunens bostadsbolag, Kalmarhem, får ägna sig åt just skatteplanering. Kalmarhem får göra en investering som endast har syftet att lura staten på moms.

 

Genom att köpa 4/32 (12,5 procent) av ett vindkraftverk, vilket innebär en effekt på 187 kW till en kostnad av 1,8 miljoner kronor. Det innebär att Kalmarhem överskrider gränsen på 125 kW för att räknas som elproducent. I praktiken och med dagens lagstiftning innebär det att som ett bostadsföretag har man oftast begränsad avdragsrätt för moms. Det innebär också att Kalmarhem inte behöver betala moms på energiskatten.


Men hör och häpna det gäller inte bara den egenproducerade elproduktionen vid vindkraftverket, utan all elenergi som Kalmarhem hanterar i sin verksamhet.


Den lilla andelen i vindkraftverket skall enligt Kalmarhems kalkyl generera intäkter på ca 230 tkr men samtidigt kostnader på ca 200 tkr. Alltså i stort ett nollresultat eller ett väldigt litet plus.


Men det stora hokus pokus är att Kalmarhem slipper betala ca 850 000 kronor i moms till staten enligt Kalmarhems kalkyl. Företaget är alltså inte ett dugg intresserad av vindkraftverket och förnyelsebar elproduktion i sig utan bara att skaffa sig elenergi som man kan undanhålla momsen på energiskatten.

 

Är inte detta skatteplanering så vet jag inte vad det annars är. Skatteplanering beslutad av Socialdemokrater och Vänsterpartiet i Kalmar! Visst är det ideologiskt hyckleri!

 

Nu kan ju givetvis lagstiftningen förändras. Så här skriver pwc i en utredning som en kommun beställt.


”Det finns ingen särskild avsikt från lagstiftaren att moms skall utebli i dylika situationer, dock blir det konsekvensen pga. utformningen av lagstiftningen. Då syftet inte är att vissa sektorer ska slippa momskostnaden på energiskatten kan man tänka sig att lagstiftaren kommer att vilja förändra denna möjlighet.”

 

Skall bli intressant att se hur lång tid denna möjlighet kommer finnas kvar innan lagstiftningen förändras. Ju fler bostadsbolag som kommer ägna sig åt denna verksamhet desto snabbare kommer förändringen i lagstiftningen.

 

Det skalll bli intressant att se vad media skriver om detta momsupplägg?


Jag yrkade avslag på denna investering och begärde votering i kommunstyrelsen. Fick med mig M, L och KD. Men Allianspartierna ville att Kalmarhem skulle investera i solenergi istället för vindkraft och därmed uppnå samma momsupplägg.


UPPDATERING


Bra artikel i Östra Småland.


 

 

PS

 

Hultsfred, Högsby och Mönsterås kommun äger ett vindkraftverk tillsammans som går med stora förluster årligen. Ett tips kan ju vara att de säljer en lämpligt stor andel till sina kommunala bostadsbolag i respektive kommun för att utnyttja detta kryphål i lagstiftningen ;-)


 
 
Ingen bild

Mia K

Tisdag 9 jan 14:02

Hej Thoralf! Jättebra att upplägget uppmärksammas av SD! Kanske skulle beslutet laglighetsprövas i domstol?

 
Ingen bild

Hasse Pannband

Tisdag 9 jan 16:22

Hycklare var ordet. Cayman Islands nästa?

 
Ingen bild

Cosmik Debris

Tisdag 9 jan 16:26

Thomas Gür på Facebook om Lars Ohly:

"Förresten, vad är det som skiljer den behandling du råkat ut för, från vad många andra som kommit i kant med ett kommunistiskt parti som det som du blev medlem i och som du ledde, som har sina rötter i stalinismen och som är det enda parti i Sveriges riksdag som har hyllat både Stalin och Hitler ... samtidigt?"

I alla kommunister bor det en liten Hitler. Om man väljer kommunism, socialism eller nationalsocialism är en endast en namnfråga och en liten obetydlig detalj.


https://www.facebook.com/thomas.gur.5/posts/1778087758909409?pnref=story

 
Ingen bild

Fredde

Tisdag 9 jan 17:10

Bra Thoralf att du gräver fram denna smutsiga byk!
Pampen Johan (S) kör efter eget intresse, med (V) i ledband som stöd. Patetiskt.


Bra även av en annan anleding: sjuklövern vill ju gärna hävda att SD är ett enfrågasparti (invandringen), men bevisligen handlar det ju om så mycket mer.
Fast, det vill inte sjuklövern låtsas om....

 
Ingen bild

Pepparholm

Tisdag 9 jan 17:13

Johan Persson och Magdalena Andersson ingår i socialdemokraternas partistyrelse. Jag undrar om de diskuterar skatteplanering på kafferasten. I så fall är det nog att oja sig över Leif Östling. Inte om Kalmars förfarande.

 
Ingen bild

Knasterr

Tisdag 9 jan 17:16

Ladda hem appen Spreaker. Prenumerera sedan på Verkligherschecken. Mycket bra podd som utkommer varje helg!

 
Ingen bild

Gusgustafalling@.se

Tisdag 9 jan 19:08

I september röstar vi bort Johan Persson och hans bihang ! 👍🏼

 
Ingen bild

Laglydig

Tisdag 9 jan 19:33

Visst är det hyckleri!
Staten skjuter över kostnaderna för den muslimska massinvationen på kommunerna. Kommunerna försöker fuska till sig lite moms från staten.
Att det är så kostar bara extra pengar i administration. Men det är ju skattebetalarna som får betala för det så båda parter skiter i den underliggande problematiken.
Det som behövs är en statsminister och en regering som tar ett helhetsgrepp om alla dessa konstiga kortsiktiga företelser som varje dag kostar skattebetalarna extra pengar. Det som behövs är att någon verkligen TAR ansvar och inte bara bjäbbar om det!

OT. Och vad fan är det för dumt jag hörde på Fake News TV4 nu? Morgan Johansson har föreslagit en granatamnesti! Varför inte göra tillslag mot de personer och adresser som kan misstänkas inneha handgranater istället och lagföra dessa personer. Polisen har en god bild om vilka dom är. Man skulle få in mycket fler handgranater den vägen än genom någon löjlig granatamnesti.

 
Ingen bild

Björn

Onsdag 10 jan 01:05

Kan man inte se på det här från 2 sidor. Dels kan ju kalmarhem, kanske, hålla nere sina kostnader vilket kan gagna hyresgästerna. Men från den andra sidan är det ju inget som en kommunal verksamhet ska hålla på med. Men socialdemokraterna de verkar ju överträffa sig själva nu för tiden med att genomföra åtgärder i strid mot både regler och lagar.

Och sen lite OT. EU domstolen som nu fällt Sverige för att ha velat utvisa en marockan. Han som SÄPO klassade som ett nationellt hot. Migrationsverket tog beslut om utvisning, vilket även migrationsöverdomstolen fastslog. Men mannen nöjde sig icke utan vände sig till EU domstolen, vilken nu fällt Sverige med motiveringen att det inte kan uteslutas att det finns en risk att mannen kan utsättas för tortyr i hemlandet. SUCK! Sen kan man ju undra varför han riskerar tortyr och kan man utesluta att denna man inte kommer att begå några brott i Sverige?

https://www.svt.se/svttext/tv/pages/113.html

Nu räcker det ju inte med att byta ut en större del av riksdagen, vi måste också ut ur EU. Hur ska våra myndigheter kunna skydda oss medborgare om EU kommer med kontraorder, som våra företrädare sen lydigt anpassar sig till.

 
Ingen bild

Cosmik Debris

Onsdag 10 jan 01:58

Tips.

Till alla som inte vill ha en väggkalender från ICA, COOP m.m med muslimska helgdagar. Beställ synskadades förbunds kalender. Där hittar ni endast Svenska och kristna högtider. Jag har länge stört mig på ICA:s förbannade mångkulturella kalender.

Den är gratis, men gör gärna som jag och betala en hundring.

https://tinyurl.com/ycz5y25s
http://www.srf.nu/engagera-dig/stod-oss/hundkalendern/

 
Ingen bild

SM811

Onsdag 10 jan 08:56

T: Svenska biståndspengar används för att försörja muslimska terrorister och mördare
https://petterssonsblogg.se/2018/01/10/svenska-bistandspengar-anvands-for-att-forsorja-muslimska-terrorister-och-mordare/

 
Ingen bild

Magnus

Onsdag 10 jan 14:40

Allt som har med Kalmar kommun är äckligt hyckleri. Fattar inte att någon pallar att bo där.

Thoralf Alfsson

Onsdag 10 jan 14:52

Det blir i synnerhet mycket hyckleri när Vänsterpartiet skall vara med i makten.

 
Ingen bild

Rocco

Onsdag 10 jan 22:15

Så länge Pampen tillåts styra och ställa så kommer inget ändras. Ska han ställa upp i valet i år?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Fredag 19 okt 13:43

Jag har tidigare visat en sammanställning av personkryss i kommunvalet i Kalmar. Den kommer som repris längre ned i blogginlägget.   Valmyndigheten gör dock ingen sammanställning av antalet kryss för de 6 olika landstingsvalkretsarna för Kalmar l...

Av Thoralf Alfsson - Torsdag 18 okt 20:45


    Max Troendlé     Foto Thoralf Alfsson   Maktkåta moderater i Stockholm har tydligen gjort upp med Miljöpartiet om att stänga Bromma flygplats senast 2038. Ett litet slag för Stockholm men det kan bli katastrofalt för många landsortsstäde...

Av Thoralf Alfsson - Torsdag 18 okt 01:00

Det tar uppenbarligen någon dag innan det når alla men idag har telefonen gått varm. Det har ringts från stora delar av Sverige, från personer som följt min blogg under både lång och kort tid, som är både förvånade och upprörda över det som pågår. ...

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 16 okt 23:30


Först vill jag tacka alla som hört av sig på telefon, mejl, bloggen, Facebook, sms eller på annat sätt hört av sig och gett mig sitt stöd. Jag är otroligt tacksam. Det känns som att lokalmedia verkligen frossat i detta och att jag är anmäld till part...

Av Thoralf Alfsson - Måndag 15 okt 20:57

Jag har under många år haft ett motto på min blogg som säger ”Det är lätt att vara Sverigedemokrat, det är bara att hålla sig till sanningen”. Idag blir jag dock tvungen att revidera mitt motto till följande.   ”Det är inte lätt...

Presentation


Thoralf Alfsson
Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 132 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17
18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kommungranskningar

Infoblad

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se