Energiöverenskommelsen första mening lyder enligt följande.
”Sverige ska ha ett robust elsystem med en hög leveranssäkerhet, en låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser.”
Om regeringen verkligen menar detta är vindkraft och solenergi helt uteslutet, då de inte lever upp till kravet på leveranssäkerhet! Vattenkraft, kärnkraft och bioenergi uppfyller dock kraven i den första meningen. Det är dessa energikällor som räknas som baskraft och som utgör tryggheten i elförsörjningen. Vårt samhälle är idag fruktansvärt sårbart om vi får ett elavbrott. Jag tror ingen egentligen är medveten om hur en dag utan el skulle fungera, eller rättare sagt inte fungera.
Att elcertifikatsystemet förlängs och utökas efter 2020 fram till 2030 kommer utan tvivel snedvrida konkurrensen när det gäller investeringar i sektorn. Subventioner och mer subventioner.
Sänkt fastighetsskatt på vattenkraft var något som jag tog upp under min tid i Skatteutskottet under förra mandatperioden. Men även effektskatten på kärnkraft ifrågasatta jag vid flera tillfällen. Kommunernas skattebefrielse från energiskatten om man investerade i egna vindkraftverk var en annan punkt som jag lyfte upp i flera debatter i kammaren. Det är glädjande att dessa tre punkter nu alla landad enligt den uppfattning som SD drivit under flera år i riksdagen.
Så här kommenterar Mattias Bäckström Johansson (SD) energiöverenskommelsen.
”Under dagen presenterades den utlovade energiöverenskommelsen mellan regeringen och tre av allianspartierna, en förhandling som Sverigedemokraterna tyvärr har fått ta del av från åskådarbänk då vi inte bjudits in. Överenskommelsen bjuder på både hopp och besvikelse.
Mattias Bäckström Johansson, Energipolitisk Talesperson kommenterar:
- Det är mycket välkommet att såväl kärnkraften som vattenkraften får ett erkännande genom att man fasar ut effektskatten och sänker fastighetsskatten på vattenkraft.
- Det som dock är mindre glädjande är att överenskommelsens parter inte lyckats greppa den större bilden gällande elcertifikatsystemet. Det är just elcertifikaten som primärt har försatt energimarknaden i rådande krissituation. Trots detta faktum väljer man att förlänga elcertifikatsystemet med långtgående mål om instabil, väderberoende elproduktion.
- Framtiden för energimarknaden är således inte på något sätt säkrad. Nya energimarknadskriser är att vänta.”

Leon
12 juni 2016 00:40
Energiöverenskommelsen är som så mycket av det som kommer från "högre ort" en blandning av "högt och lågt". Positivt är att de skattepålagor som legat på "baskraften" (d v s vattenkraft och kärnkraft) fasas ut. Med den prisutveckling som varit det senaste året har elproduktion generellt, alltså även kraftvärme och den notoriska "förlustmaskinen" vindkraft, närmast varit en förlustaffär. Till och med prisutvecklingen på elcertifikatsmarknaden har varit vikande och kan knappast längre "räknas hem" som vinst ens för vindkraften.
Man kan bara stilla undra om det som läggs fram i överenskommelsen är för lite och för sent för många av "aktörerna". Småskalig vattenkraft som sedan 2012 (slopande av elcertifikaten !)dränerats på intäkter på grund av en närmast konfiskatorisk fastighetsskatt (mer än 10 gånger högre än vindkraften). Hur många av dessa enskilda personer och småföretag som driver småskalig verksamhet (ca 2000) som har uthållighet nog att invänta en mer rättvis beskattning är högst tveksamt.
Likaså kan man (en smula konspiratoriskt) undra om inte staten räknar med att "tjäna på gungorna vad man förlorar på karusellen". Enligt den nyligen framlagda utredningen SOU 2016:31 har man tänkt sig att beskatta (fastighetsskatt) även fjärrvärmeproduktionen som hittills varit "skattefri". Då skulle ca 1000 anläggningar bli "skattepliktiga"....sköna intäkter som kompenserar "skattebortfallet" i energiöverenskommelsen minsann .
Leon d´O.....
Bo
12 juni 2016 07:34
Politikerna planerar för 24 år framåt i tiden (2040). Är de medvetna om att det vindkraftverk eller den solpanel som placeras ut i dag är skrotfärdig om 24 år? Förnybar betyder bara att man återkommande måste byta ut hela produktionsanläggningar. Jag skulle inte döma ut kärnkraften innan/ifall den ”förnybar energin” kan lagras billigt och effektivt.
Lars Cornell
12 juni 2016 10:06
Avfallet har ett värde
http://www.vt.se/asikter/insandare/avfallet-har-ett-varde-om4162549.aspx
Så finns det då två eller tre partier som vi har att välja på
SD, L och KD.
Stefan A
12 juni 2016 10:29
Räcker med ett nederbördsfattigt år följt av en kall vinter för att kullkasta alla planer och få skenande elpriser, där är kärnkraften bra inte beroende av någondera.
Niklas R
12 juni 2016 12:17
Avskaffa elcertifikatsystemet och låt marknaden bestämma de effektivaste elproduceringssystemen.
Kurtan
12 juni 2016 19:45
Apropå Sveriges energiförsörjning:
Skall försöka sätta saker lite i perspektiv.
Denna och andra frågor i vårt samhälle t.ex bostadskrisen, skolkrisen, vårdkrisen, rättsystemskrisen, arbetslöshetskrisen etc kommer att vara icke-frågor om vi inte inser att den största frågan är demografiutvecklingen i Sverige...
Om vi svenskar blir i minoritet, som vi nu är på väg att bli tack vare idioter till politiker, så kommer Sverige att upphöra att vara just Sverige...
Detta måste först tacklas, allt annat är/blir oväsentligt om detta inte löses...
Fredde
12 juni 2016 21:51
Jag blev påhoppad av en miljömupp som ville jag skulle skriva på en lista för att stoppa kolbrytning i Tyskland.
Jag vägrade, vilket han inte uppskattade.
Jag sa till honom:
- Det ju ni grönnissar som stoppat kärnkraften i Tyskland, och nu är landet beroende av kol.
- Nejdå, det finns ju massor av vind- och solkraft, svarade han.
- Eller hur? I gynsammaste fall står de för 3% av Tysklands elproduktion, så utan kol stannar Tyskland. Tvingar ni nu ett stopp för kolbrytningen i Tyskland, blir det kol från Kina istället, och hur miljövänligt är det för världen?
Han gick...
Detta sagt med tanke på hur ofta somliga påstår hur bra det gått för Tyskland att avveckla kärnkraften, och ersatt det med vind och sol.
Elcerten är rena vansinnet, de enda som är glada åt dem, är de som spekulerar och tjänar feta pengar på dem...
Leon
12 juni 2016 23:19
@ Fredde
Elcertifikatsmarknaden som är högst begränsad och sluten vad gäller aktörerna som utgörs av "säljarna" (tilldelningsberättigade kraftverk) och ett begränsat antal "köpare" (kvotpliktiga elleverantörer och "energiintensiva" industrier) ger inga feta förtjänster till någondera parten. Den "spekulation" som kan förekomma är egentligen bara den terminshandel som sker. Och den har det senaste året snarast varit en förlustaffär av stora mått då certifikatspriset snarast imploderat och idag ligger på historiskt låg nivå. Ironiskt nog på grund av att den expanderande vindkraftsutbyggnaden som tillfört marknaden närmast ett överskott av certifikat.
Leon d´O.....
Bo
14 juni 2016 14:08
Så här ser såg energiproduktionen i Världen ut fram till 2016:
https://www.dropbox.com/s/op21u3vr33y353p/e.jpg?dl=0
Alla som tror att att vi blir "fossilfria" under vår livstid, räck upp en hand!