thoralf

Direktlänk till inlägg 11 juli 2017

DUBBELMORAL

Av Thoralf Alfsson - 11 juli 2017 22:58

 


Jag har en längre tid funderat på ett exempel som skulle kunna kallas för dubbelmoral. Jag har förberett detta blogginlägg med fotografering på plats vid minnesmonumentet men inte skrivit texten ännu. Ikväll kom ett inslag i SVT Småland om samma sak och händelse i historien. Vilket gör att jag skriver om detta redan ikväll.


Ada Gorthon torpederades utanför Ölands östra kust 22 juni 1942. Det var den sovjetiska ubåten SC317 som sänkte Ada Gorthon. 14 besättningsmän följde med Ada Gorthon ned på Östersjöns botten men 8 besättningsmän klarade sig mirakulöst. En av dem sittande i masttoppen på Ada Gorthon som stack upp strax över vattenytan när fartyget nådde botten på ca 30 meters djup. Där klamrade han sig fast ända tills fiskare från Bläsinge undsatte honom efter ca 30 minuter.


Det som det dock talas mindre om var att fartyget Ada Gorthon var på väg till nazityskland med 3 700 ton järnmalm för krigsindustrin. Transporterna av järnmalm var sanktionerade av den svenska samlingsregeringen.

 

Jag tror att Herman Lindqvist skrev i sin bokserie om Sveriges historia att Sverige försåg nazitysklands krigsindustri med ca 60-70 procent av dess behov av järnmalm.


För mig blir det lite av dubbelmoral när media som t.ex Ölandsbladet uppmärksammar denna torpedering utan att nämna att Ada Gorthon transporterade järnmalm till nazityskland med regeringens goda minne. Samtidigt som Stefan Löfven och andra partiledare och ministrar och inte minst vänsterpolitiker vräker ur sig beskyllningar mot oss Sverigedemokrater.


Det blir än mer bisarrt när man läser texten på den minnessten som rests vid Bläsinge hamn.


”Nedanstående offrade sina liv i fosterlandets tjänst.”

 

 

 

I fosterlandets tjänst? Här blir det dubbelmoral enligt min mening. Sverige stödde nazityskland och förintelsen! Var det i fosterlandets tjänst? Jag måste säga att jag är förvånad över hur media och journalister ser på detta. Eller är det någon slags förhoppning om att bara framhålla att ett svenskt fartyg sänktes av en sovjetisk ubåt och att det skall ses som något slags deltagande i kriget. Men på vilken sida?


Att anhöriga till de omkomna har en minnesstund på årsdagen av torpederingen förstår jag men all annan publicitet känns som unken dubbelmoral.


Jag är förvånad över att inte svenska nazister åker till Bläsinge och hedrar offren från Ada Gorthon. Men de kanske är förda bakom ljuset som så många andra av svensk media, som mer än gärna försvarar den svenska nazivänliga samlingsregeringen (1939-1945) under andra världskriget. Samlingsregeringen bestod av Socialdemokraterna, Bondeförbundet (Centerpartiet), Folkpartiet och Högern (Moderaterna).


Hur ofta pratas det om detta idag? Vilka partier har nazistiska rötter? Ovanstående partier har väl naziströtter om några partier har det. Jag kallar det för dubbelmoral när företrädare för dessa partier beskyller andra partier och i synnerhet Sverigedemokrater för att ha nazistiska rötter och partiets företrädare för både det ena och det andra!


http://www.olandsbladet.se/till-sist/erikssons-hedrar-ada-gorthon/


Se inslaget i SVT Nyheter Småland

https://www.svtplay.se/video/14437176/svt-nyheter-smaland/svt-nyheter-smaland-11-jul-19-55-1?info=visa&start=auto&tab=senaste


 


 
ANNONS
 
Ingen bild

Ölandsbonde

11 juli 2017 23:22

Min far sa ofta: "när vi kastade granater på nazisterna kastade ni blommor."

 
Ingen bild

Rune

11 juli 2017 23:28

Jag vill bara påminna om att en neutral stat driver handel med båda sidor som är i konflikt. Under Andra Världskriget, malm till Tyskland och kullager till Storbritannien. Man kan inte ta ställning mot den ene eller andre för då är man ju inte längre neutral.

Thoralf Alfsson

11 juli 2017 23:31

Vem bestämde att vi skulle vara neutrala?

 
Ingen bild

@Rune

11 juli 2017 23:56

Dom tyska "permittentågen"genom Sverige då?
----------------------------------------------------------
Permittenttrafiken gav upphov till skarp kritik mot den svenska regeringen, och eftergifterna till tyskarna, vilka stred mot den av Sverige proklamerade neutralitetspolitiken, försämrade också förhållandet till de allierade.
När det svenska försvaret hunnit tillväxa i styrka och den tyska krigslyckan 1943 började svänga, sade därför Sverige upp avtalet.[7]
https://sv.wikipedia.org/wiki/Permittenttrafiken
Är inte detta höjden av dubbelmoral av "neutrala"Sverige?

 
Ingen bild

Malmbanan? Nej, Blodspåret

12 juli 2017 00:02

I historieböckerna fick vi läsa om Hitlers permittenttåg och att Engelbrecht-divisionen fick ta tåget genom neutrala Sverige. Men det var så mycket mera som under krigsåren rullade på järnvägarna i Norrbotten. Så mycket annat att Malmbanan får namnet Blodspåret i en ny norsk bok.
http://www.nsd.se/kultur/malmbanan-nej-blodsparet-6695817.aspx

 
Ingen bild

Lena

12 juli 2017 00:25

Kan man verkligen kalla besättningen för nazister? De utförde väl bara order? Däremot är det rätt att regeringen helt klart var hycklare. Varför kunde de inte bara efter kriget säga att Sveriges försvar var så svagt att man var tvungen till att göra dessa eftergifter för den starka tyska krigsindustrin.

Men V Gurra var not helt klart nazist, dessutom hade han nog information också om vad som skedde i Tyskland under Hitler.

Se nu hur svagt försvar Sverige har efter det att Reinfeldt o Borg reducerade försvaret till den milda grad att förvarsministern inte ansåg att han kunde sitta kvar. Och sosseregeringen har fortsatt i samma spår. Däremot skyller de allt på Putin, vilket är en undanmanöver. För Sveriges försvarsmakt är åter så svag - dessa politiker som endast ställer till det för oss. När ska vi få några som man kan lita på?

 
Ingen bild

Björn

12 juli 2017 01:29

När det gäller dubbelmoralen, så får vi inte glömma att Sverige var mycket välvilligt inställt till Tyskland och då främst bla under 30-talet och I början av kriget då den Tyska krigsmakten rönte framgångar. Detta var en bidragande anledning till att man inte behövda invadera Sverige för att kunna säkra upp sin malmimport ,vilken var viktig för krigsproduktionen. Planer på en Svensk invasion fanns dock. Då liksom nu hade kapitalet också ett finger med i spelet. Sverige exporterade en mängd varor, inte bara malm, till Tyskland och industrin tjänade pengar.

Jag tycker det är fel att kritisera våra förfäder för den inställning de då hade. Det är lätt att idag med facit I hand kritisera dessa, men då tänkte och tyckte man utifrån den tidsanda som då rådde och den information man då hade.

Det statsministern gör och även alla godhetsivrare, är ju inte annat än att man kastar sten I glashus. En Svensk ikon, Ingvar kamprad, ska ju ha haft en beundran mot den nazistiska ideologin som ungdom. Men det är ingen statsminister som har klankat ner på honom för det.
Sverige var ju dessutom världsledande när det gällde rasforskning. Tom Tyskland skickade delegationer hit för att studera detta. Detta under socialdemokratiska regeringar.
Som det står I bibeln " den som är fri från synd kan kasta första stenen".

 
Ingen bild

OT

12 juli 2017 02:06

”Janne Josefsson: En hæderlig journalist”: http://snaphanen.dk/2017/07/10/klart-for-aartier-med-problemer-i-sverige/

Värt varje minut av lyssnande! Nu finns det åtminstone två personer med ryggrad; Thoralf och Janne J.

Apropå Ängeln merkel - Welcome flüchtig! Für Deutschland im Zzeit! ”Leonard Cohen - The Future”: https://www.youtube.com/watch?v=D97OxHZzBeQ

Democracy has come to U.S.A - And maybe also here? https://www.youtube.com/watch?v=-JwmIBSMzSM

P.S /klövern hoppas väl på att - ”Fån't ja en körv…”: https://www.youtube.com/watch?v=BVA8lLwIhJ4

 
Ingen bild

lena

12 juli 2017 04:33

För att hålla Sverige utanför kriget gjorde man eftergifter först åt Tyskland och därefter åt de allierade. Och det lyckades, Sverige slapp kriget. Det är mera nazirötter när man 1988 bildar ett parti med gamla och nya fascister.

 
Ingen bild

Tobbe S

12 juli 2017 05:53

Historielektion
Andra världskriget startades genom att Tyskland sept 1939, i samråd med Sovjet, överföll diktaturen Polen. Genom ingångna avtal (garantier gentemot Polen) förklarade Frankrike och Storbritanien då Tyskland krig. Alla övriga länder i Europa (observera ALLA!) förklarade sig neutrala i konflikten. Under krigets gång kom fyra länder att gå in i kriget frivilligt. Dessa länder var Finland, Italien, Rumänien och Bulgarien. De gick in i kriget på Tysklands sida. Alla övriga länder, i Europa, som deltog i kriget mot Tyskland, blev indragna i kriget genom tyska överfall eller krigsförklaringar. Inom parantes gäller detta även för USA. Sverige blev aldrig attackerat av Tyskland.

Efter nionde april 1940 var Sverige totalt inneslutet av Tyskland. Vi var självförsörjande till 80% men hade noll möjlighet att ta oss ut på haven för handel och import av livsnödvändigheter. Det fanns bara från ett håll som vi kunde importera livsnödvändiga legeringsmetaller, kemikalier, mediciner, sjukvårdsutrustning, maskiner, verktyg, livsmedel.... (listan är mycket lång). Det hållet hette Tyskland och tyskkontrollerat område. Som vid all handel gälld byte. D v s Tyskland sålde ingenting om de inte också fick köpa det de behövde.

Nazism i Sverige: Vid riksdagsvalet 1936 fick de nazistiska partierna knappa 20.000 röster. Vid valet 1940 fick nazisterna i princip noll röster och vid valet 1944 fanns inga nazistpartier kvar.

 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

12 juli 2017 06:55

Angående dagiset EU.
Har sett att Margot Wallström är dagisfröken.
Nu har dom i alla fall visat att det inte är helt intelligensfritt bland dagisbarnen.
Dom har äntligen kommit fram till att heltäckande slöja inte tillför något utan bara är destruktivt.
Det är bara för "svetsarn" att förbjuda.
Han brukar ju hänvisa till EU när han fegar ur.

 
Ingen bild

Ludvig

12 juli 2017 07:01

Tack för upplysningen! Mycket intressant.

 
Ingen bild

Peter

12 juli 2017 07:03

@Rune 23.28
Även om Sverige var "neutralt" så var fartyget Ada Gorthon ett legitimt mål för den sovjetiske ubåten då fartyget fraktade järnmalm till Tyskland som de låg i krig med. Det var nog ingen större hemlighet att Sverige fraktade järnmalm till Tyskland på den tiden så underrättelseinfon var korrekt för den sovjetiske ubåtskaptenen. Sen är det tragiskt att svenskar fick sätta livet till för den svenska regeringens spel bakom gallerierna.

 
Ingen bild

Sven Dacke

12 juli 2017 07:44

Vill man läsa mera om den tiden i Sverige och Europa upptäcker man att att det finns kopplingar mellan politik i dag och Hitlertiden.

Lägger bara en länk till en sökning så har ni att läsa.

https://goo.gl/SGNqkT

 
Ingen bild

Me

12 juli 2017 07:56

Den socialdemokratiska rörelsen har varit bra förgrenad mellan olika länder i Europa, med den tyska rörelsen i spetsen. Sossarna var den styrande makten i Weimarrepubliken som tyskarna bildade efter första världskriget. Eftersom denna republik började falla sönder (kulmen var kruegerkraschen 1928),
splittrade två grupperingar från socialdemokraterna 1919 och 1920. Den första var kommunisterna KPD (detta skedde i SE också) och den andra var NSDAP, dvs nasisterna. NSDAP införde namnet nationalism för att skilja sig från moderpartiet - socialdemokraterna. Dessa socialdemokrater tog över makten 1933 med Hitler i spetsen.

Tyvärr är det mesta i ämnet skrivet på tyska, men en tysk bok har jag hittat som är skrivet på eng också:
http://library.fes.de/pdf-files/iez/10390.pdf

 
Ingen bild

Bo

12 juli 2017 07:57

Således har Sverige nazistiska rötter. Det var på den tiden inte SD fanns.

 
Ingen bild

Tony

12 juli 2017 08:00

Just dom partier som i tid och otid gapar om att SD
har Nazistiska rötter var dom som stödde Nassarna och
då tydligen även utrotningen av massvis med människor.
>Svenska politiker och media anser tydligen att dubbelmoral
är dubbelt så bra?

 
Ingen bild

SM811

12 juli 2017 08:37

"Dom nya landsmännens gratislivsstil kostar oss allt vårt blod, svett och våra tårar."
http://soldatmamma.blogspot.se/2017/07/dom-nya-landsmannens-gratislivsstil.html#comment-form

 
Ingen bild

Mutter

12 juli 2017 08:55

Finns en minnestavla på Brännkyka kyrka.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Br%C3%A4nnkyrka_kyrka_minnestavla.JPG

 
Ingen bild

Undrande

12 juli 2017 09:03

Thoralf
Var den svenska regeringen fullt insatt och medveten om den förintelse av judar som försiggick i Tyskland när man skickade sin järnmalm? Om inte så anser jag det felaktigt att påstå att man stödde den utan bara något du kastar ur dig för att smutskasta dina meningsmotståndare.

Thoralf Alfsson

12 juli 2017 09:16

22 juni 1942 fanns det nog tillräckligt med information hos den svenska samlingsregeringen om förföljelsen av judar i nazityskland!

Men du har uppenbarligen inget problem med den smutskastning som jag och mina partikamrater utsätts för!

 
Ingen bild

Niklas R

12 juli 2017 09:39

@Thoralf
Det var Tyskland som så till Sverige att vi skulle vara neutrala när de gick in i Danmark och Norge den 9 april 1940. Detta för att Sverige inte skulle förklara sig icke-krigförande på samma sätt som vi gjorde mot Sovjets invasion av Finland 1939.

@Peter
Att attackera ett neutralt fartyg är en krigsförklaring och räknas inte som ett legitimt mål. De åtgärder som finns till hands för krigande makter är blockad. Vilket Sovjet aldrig upprättade på Östersjön. Då kan man stoppa neutrala fartyg och även beslagta dem. Något både Tyskland och Storbritannien gjorde under kriget.

 
Ingen bild

Göta

12 juli 2017 09:55

KOMMUNISTER I ÖVERFLÖD HOS SVT enligt Janne Josefsson
I sitt Sommarprogram i P1 den 9 juli säger Janne Josefsson följande:
"Kolleger som har varit kommunister eller näst intill, har jag träffat i ÖVERFLÖD inom Public Service, men jag har nog ALDRIG träffat någon högerextrem, vad jag vet."

KOMMUNISTERNA VILL VÄL – Liksom ovanstående är även följande exakta
citat från Janne Josefssons Sommarprat. Detta berättar han precis innan.
Citat:
"Jag har alltid röstat blankt. Men en av mina gamla TV-chefer sa en gång, i tron
att jag var kommunist att: 'Hördu, vi i Public Service, vi ska ALDRIG granska kommunister. Dom vill ju väl. Det där får Svenska Dagbladet ägna sig åt.'
Och han sa det på allvar!
När vi på uppdrag Granskning gjorde ett program om vänsterpartiets mörka historia och om Lars Ohlys lögner om sin bakgrund, då sa en på redaktionen:
'Men varför ska du granska VÅRT parti?'
När jag har skildrat våldet inom extremhögern eller nazisterna, så tycker folk i
TV- och radiohuset att det är jättebra, 'men VÄNSTERN behöver väl inte granskas. Dom använder väl inte våld, utom i så fall i självförsvar.'
Många kolleger är blinda på ena ögat.
Ska vi inte sträva efter ett Sverige där debatten är öppen och fri, och vara stolta över det? Där fighten skall tas både mot rasism och antidemokratiska krafter från ALLA håll. Vilka åsikter är det härnäst som ska brännmärkas, förkastas förbjudas om vi inte får diskutera fritt?
Tyvärr är vi idag inne på ett sluttande plan, anförda av mörkerkrafter, förklädda till stridbara godhetsapostlar."
(Slut på citat.)

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/916906?programid=2071

 
Ingen bild

Christer

12 juli 2017 10:11

2:a Världskriget var nog för regeringen en svår situation att hantera på basis av varje dags agerande. Uppgiften var varje morgon att hålla Sverige utanför kriget, åtminstone till nästa kväll var huvuduppgiften. Att ensidigt bryta handelsavtal hade av Nazityskland betraktats som en krigsförklaring, ingen lätt sits således. Att när vi idag kan titta i facit så är det mycket lättare att vara tvärsäker om vad som borde gjorts. Nazismen hade en stark ställning i Sverige inom etablissemanget, särskilt inom officerskåren. Speciellt anstrukna var Högern och Bondeförbundet, (Sven-Olle i Sjöbo särskilt att minnas). Bland vanligt folk hade aldrig nazismen fått fäste. Men visst har Sverige en orsak till ett dåligt samvete för vårt agerande under kriget. Vi har inte riktigt rett ut vår skuld, och detta syns tydligt idag. Den största skulden känner dock Tyskland att de har. Deras flyktingpolitik har en så tydlig koppling till Hitler - Fast tvärtom!
På 30-talet ville ett ideologiskt Tyskland sätta dagordningen för resten av Europa. Precis detsamma vill man det idag, med den skillnaden att man idag handlar precis tvärtom. Detta avspeglas i flyktingpolitiken mot t.ex Polen, vars flyktingpolitik idag är en tydlig markering mot det förgångna. Det ryggradslösa Sverige fjantar efter och tror att vårt Rasbiologiska Institut etc skall glömmas av eftervärlden.

 
Ingen bild

Lena

12 juli 2017 10:32

@Göta
Tack för upplysningen, mycket bra inlägg! Ska lyssna!

@Christer
"Men visst har Sverige en orsak till ett dåligt samvete för vårt agerande under kriget. Vi har inte riktigt rett ut vår skuld". Det är också vad andra europeiska länder tycker, bl a England är arga på att vi inte ställde upp.

 
Ingen bild

Waterbug

12 juli 2017 10:50

Inte helt oproblematiskt att hävda dubbelmoral över det här. Lite olyckligt formulerat med att hävda att Sverige stödde förintelsen, Operation Reinhardt var inte i drift förrän vår/sommar 1942 och det var nog väldigt få om ens någon i Sverige som hade en aning om vad som pågick vid tidpunkten när ångaren torpederades.

Det är viss skillnad mellan att försöka hålla landet utanför krig/'neutralt' till varje pris för 70 år sedan och att starta ett parti dryga 40 år senare med inslag av personer som sympatiserar med nationalsocialism när alla var medvetna om vad den ideologin gick ut på.

Problemet för SD är att dess historia är en del av nutidshistoran, de flesta partier har inslag av mörker och ondska i deras förflutna men ligger så långt tillbaka i tiden att den preskiberats, man kan inte riktigt lasta nuvarande generationer för tidigare generationers skuld.

Tycker SD generellt är duktiga på att ta avstånd från sin historia (till skillnad från övriga partier i allmänhet och VPK i synnerhet) det kommer nog leda till att man blir helt 'rumsrena' i MSM's och gemene mans ögon snabbare än vad det t.e.x tog för kommunisterna (ca ~80 år)

Men visst finns det ett slags mått av dubbelmoral i det hela, men det kommer en dag när man upphör med att försöka smeta nazistkopplingar på SD för jämnan, det dröjer nog inte till 2050 ens :)

 
Ingen bild

calle

12 juli 2017 11:28

Sverige SÅLDE järnmalm!
från vem lånade Tyskland pengar till att bygga upp världens största krigsmaskineri ??????????????

att Sverige lät tyska soldater åka till Finland, berodde på att FRA visste allt vad som skulle ske under kriget, när de avkodade g.krivarna på så sätt räddde de finsland från att krossas av röda armens 2 miljoner soldater!

när Arne Beurling blev känd, blev usa rädda för Svenskars höga iq och gav honom tjänst i usa i ett litet rum på universitet. planen blev sedan att sakta men säkert krossa skolväsendet så det bara blev naiva vilsna lättpåverkade mähän, det som vi nu ser styr Sverige...7 klövern! , Södertörns universitet!

 
Ingen bild

calle

12 juli 2017 11:51

ovanstående kommentar blev lite sådär. men man har ju bara några minuter på sig , att författa ihop en text,innan bloggen uppdateras och allt raderas. går denna raderande "sabotage-funktion" att rätta till ? det är väl bara denna blogg i hela världen som har fått denna raderingsfuntion ?

Thoralf Alfsson

12 juli 2017 11:53

Frågan är om det är bloggoperatören som djävlas med mig?

 
Ingen bild

Peter

12 juli 2017 12:08

@Niklas R. Neutralitetsrätten regleras i 5 och 13 Haagkonventionen.Haagkonventionen föreskriver att den neutrala staten inte får stödja någon krigförande militärt eller upplåta sitt territorium för krigförande lands militär. Här bröt Sverige mot nautralitetsrätten på två punkter eller mer. Vi tillät den tyska permittenttrafiken samt hjälpte tysk krigsindustri med järnmalm i stor omfattning. Alltså åter till att järnmalmsbåtarna till Tyskland var legitima mål.

 
Ingen bild

Christer

12 juli 2017 12:25

@Lena
Visst var Europas ledare besvikna på Sverige. Minns när Stina Dabrowski intervjuade Margret Thatcher, och kritiserade vår undfallenhet gentemot nazismen. Stina försökte ursäkta sig med att: Jag var inte född då, och Sverige var neutrala! Thatcher spände ögonen i henne och sa "Hitler startade ensam kriget, och man kan inte vara neutral mot ondska" Hon visade tydligt att England inte glömt Sveriges vårt agerande under kriget.

Thoralf Alfsson

12 juli 2017 12:47

Våra nordiska grannländer är inte heller så glada!

 
Ingen bild

Cosmik Debris

12 juli 2017 12:45

Enligt SvD ”skällde” EU-parlamentarikern och fascisten Guy Verhofstadt ut Ungerns premiärminister Viktor Orbán efter noter.

”– Hur långt kommer du att gå? Vad är nästa grej? Bränna böcker?”

Varför skäller inte den extremt obehaglige fascisten Guy Verhofstadt ut bokbrännarna i Botkyrka?

 
Ingen bild

calle

12 juli 2017 13:02

peter Christer mfl: SLUTA föra vidare förjugen propaganda från segermakterna. contentan är alltid detsamma, Svenskar och tyskar är onda och skall förintas. om 2-3 generationer är svenskar och tyska borta, kommer allt elände att sluta då ? nej då blir det de som styr över kapitalet som står för all "utveckling" globala planen är så

världen såg helt annorlunda ut då. nu 72 år senare borde man gå vidare och låta världens befolkning bli en enda familj. men mäktiga krafter vill tjäna pengar på hat och krig och folkförflyttning, och massinvandring,.

 
Ingen bild

Friholt

12 juli 2017 13:13

Under perioden 1940-44 användes lagerlokaler i Karlsvik (Luleå) av tyska krigsmakten. I förråden förvarades livsmedel för de tyska soldaterna i Norge. Lagret benämndes "Wermacht Umschlagstelle Luelå". Tyskarna gick med sin fartyg in i Luleå hamn för att lasta och lossa förnödenheter till styrkorna i Norge.
Sverige har aldrig gjort avbön!

 
Ingen bild

Mutter

12 juli 2017 13:53

"Peter

Onsdag 12 juli 12:08

Neutralitetsrätten regleras i 5 och 13 Haagkonventionen"

Vilken av Haagkonventionerna? Finns från 1907 och framåt.

Torde vara den från 1907 som gällde vid den tiden. Där står inget om neutralitet.

http://www.humanrights.se/wp-content/uploads/2012/01/Konvention-i-Haag-den-18-oktober-1907.pdf

 
Ingen bild

Niklas R

12 juli 2017 14:13

@Peter
Haagkonventionen reglerar att neutrala stater inte får sälja krigsmaterial till krigförande länder. Järnmalm är inte krigsmaterial.

Dessutom, neutrala stater får göra affärer med krigförande länder för att importera, för riket, nödvändigt material. I Sveriges fall så behövde vi koks, kol samt annat för att befolkningen inte skulle frysa eller svälta ihjäl. För detta så sålde vi järnmalm till Tyskland. Vi sålde även kullager till Storbritannien så att deras flygplan kunde lyfta och landa ordentligt – men jag antar att du inte ser några problem med den handeln.

Bortsett från det så tillåter även Haagkonventionen en stat att antingen tillåta eller förbjuda sina medborgare från att handla med krigsmaterial. Vilket Schweiz tog till vara på när de var tvungna att uppgradera sina vapensystem, flygvapnet, mitt under kriget. Antar att de i dina ögon också var deltagare i kriget på Tysklands sida.

Att en neutral stat inte tillåter någon sida i en konflikt utnyttja dess territorium var exakt varför Tyskland krävde att Sverige skulle förklara sig neutrala den 9 april 1940. Annars hade Tyskland aldrig kunnat betvinga Norge eftersom Norge, när Sverige förklarat sig som icke-krigförande, kunnat utnyttja vårt territorium för förflyttning, bas, upprustning, med mera. Precis som Finland kunnat utnyttja svensk territorium, svenska hamnar och svenskt kunnande för att bekämpa Sovjetunionen under Vinterkriget.

När Tyskland, under kriget mot Norge begärde att tyska trupper skulle få förflyttas genom Sverige sa Sverige nej med hänvisning till neutraliteten och att det pågår en konflikt, där Tyskland var en deltagare, i vårt direkta närområde.

Efter att Norge kapitulerat så togs frågan upp igen. Men då var det för att tillåta obeväpnade tyska soldater att åka genom landet, vilket i sig inte är ett brott mot neutraliteten. Sverige kunde inte gärna säga nej med tanke på vad vi sagt tidigare. Men Sverige förbehöll sig rätten att avbryta transporterna om situationen skulle ändra på sig.

Nu kommer vi då till Engelbrechtdivisionen. Den fick respass genom Sverige efter en officiell begäran från Finland och en personlig begäran från Riksmarskalk Mannerheim. När tyskarna hade frågat fick de nej. Vi hjälpte inte Tyskland, vi hjälpte Finland.

Så din ursprungliga slutsats att Ada Gorthon var ett legitimt mål stämmer fortfarande inte och Sverige, vilket flera olika avhandlingar redan bevisat, bröt aldrig mot neutraliteten under kriget. Även om vi vid flera tillfällen gled på linjen.

 
Ingen bild

Peter

12 juli 2017 14:34

@calle, tyvärr dina inlägg är svårtydda så jag kan inte bemöta dem.

 
Ingen bild

Cosmik Debris

12 juli 2017 14:37

Tips:

"The Strange Death of Europe | Douglas Murray and Stefan Molyneux"

https://www.youtube.com/watch?v=wsFBjKuRy4M

 
Ingen bild

calle

12 juli 2017 14:45bedrövligt att oskyldiga sjömän fick offra sina liv.
---------------------------------------------------
friholt 13:13
svenska myndigheter hade signalspaning både på ryska och tyska krigsplaner. ryssarna ville ta Finland och senare Sverige med massivt miltärt angrepp. ryssarna släppte en bomb i sthlm. och allierade hotade med bombmattor om inte saktioner mot tyskland infördes
därför ville Sverige att tyska trupper skulle vara i norra Finland, som motvärn mot röda armen som var enormt starkt.

om inte Försvarets radioanstalt spanat på tyska planer och ryska och agerat därefter hade vi varit utplånade under ww2. vad skulle Sveriges politiker gjort? förklara grig med tyskland och offra några 1000 unga grabbar innan slaget vart över?
ni som är så modiga nu, åk till skottzonerna i våra storstäder och stoppa skottlossningar som sker nu! polisen vädjar ju om hjälp

 
Ingen bild

Sent ska hycklarna på högerkanten vakna!

12 juli 2017 16:04

Detta har Sverigedemokraterna drabbats av i minst femton år!

"Vänsterns extremism hotar vår demokrati
Debattören: Det är dags att sluta bortförklara den autonoma rörelsens våldsromantik

Brända bilar och bensinbomber. Skadegörelse för hundratals miljoner. Under helgens G20-möte hamnade tyska Hamburg under belägring när ett par tusen våldsbejakande vänsterextremister intog staden.

I Tyskland har nya samtal startat om hur man ska mota extremismen. Nu behöver det även tas på allvar i Sverige.

Situationen i Tyskland var mycket allvarlig. 476 polismän skadades när de försökte hålla Hamburg säkert. De använde vattenkanoner mot hämningslösa extremister beväpnade med bensinbomber och gatstenar. Affärer plundrades och brandrök låg tungt över staden.

Totalt kallades 20 000 poliser till Hamburg, vilket är fler än det totala antalet svenska poliser.

Nu har politiker från både socialdemokratiska SDP och konservativa CDU gått samman och börjat tala om behovet av en databas över vänsterextrema.

Samtidigt har den svenska rapporteringen givit en direkt felaktig och vilseledande bild av våldets orsak och verkan.

I Dagens Nyheter stod det att det var ”kriminella och inte ska placeras på någon höger-vänster- skala” och i Ekot beskrevs en situation där båda sidor hade skadade och hur ”polisens och demonstranternas version om vem som gick till attack skiljer sig förstås åt”. Samtidigt har socialdemokrater skrivit på Twitter att det inte är vänsteraktivister utan ”kriminella”.

Det är en sorglig eftergift till vänsterns våldsromantik och ett felaktigt sätt att beskriva attacken i Hamburg på det demokratiska samhället av över tusen radikala vänsteraktivister.
http://www.aftonbladet.se/debatt/a/QV3nR/vansterns-extremism-hotar-var-demokrati
-------------------------------------------------------------
Tyvärr så begrep inte medlemmarna och övriga som stödde nya Moderaterna att landsförstöraren Fredrik Reinfeldt var en vänsterextremist(ulv i fårakläder),vars enda mål var att slå sönder det som fanns kvar av folkhemmet vilket även vänstern gjorde innan denna despot splittrade Scerige totalt!

 
Ingen bild

Björn

12 juli 2017 16:23

Verkar som att Sverige ännu inte har gjort upp med sin andra världskrigs historia.
Gissar att det finns en del som fortfarande är hemligstämplat och det skulle vara intressant att få ta del av det som finns I dessa arkiv. Om man nu släpper hemligstämpeln.

 
Ingen bild

Tobbe S

12 juli 2017 16:44

Så mycket usel historiekunskap har jag inte sett på länge. Läs på och gör om!

 
Ingen bild

Rune

12 juli 2017 17:53

Sverige agerade inte annorlunda under andra världskriget än Belgien, Holland, Danmark, Norge. Alla skulle vara neutrala! Churchill ville t.ex minera de norska fjordarna men fick inte för Norge hänvisade till sin neutralitet.

 
Ingen bild

Tobbe S

12 juli 2017 18:30

Danmarks samarbete och livsmedelsförsörjning av tyska armén och nazisterna var avgörande för kriget på Östfronten. Den svenska järnmalmen gick att ersätta från franska och belgiska gruvor.

 
Ingen bild

Antabus

12 juli 2017 19:03

Hur var det egentligen när SD grundades? 1988?
Hur länge ska det tjatas om detta. Det är helt
otroligt särskilt om man på samma sätt skulle
granska S och V och deras mörka förflutna.

Med deras förflutna säger boxarnosen Löfven.
Att han inte skäms!
Men han är troligen för dum
att inse hans eget partis del av historien

 
Ingen bild

Ölandsbonde

12 juli 2017 20:03

Mycket text i dessa inlägg. Farsan sammanfattade det bra, tycker jag.
"När vi slängde granater på tyskarna slängde ni blommor."

 
Ingen bild

dajevlar

12 juli 2017 20:13

Angående problemen med att kommentera (ibland):
Jag testade 5 st slumpvis utvalda bloggar från bloggplatsen.se där jag skrev in några bokstäver i kommentatorsfältet. Efetråt gick jag iväg och satt på kaffe. Märkte sedan att varje sida uppdaterades/"reloadades" efter runt 10-15 minuter, och då försvann det man skrivit. Detta förklarar "våra" problem med att kommentera ibland. Börjar man skriva när det bara är nån minut innan reloaden ska ske så ligger man ju illa till, har man tur så har den nyss skett och man har "gott" om tid att skriva vad man vill.
Detta gällde alla bloggarna. Inget bra betyg åt bloggplatsen.se således.
Tror personligen att det har med statistiken att göra. Bloggplatsen.se kanske laddar om sidan för att se hur många som är inne just då eller nåt…. (lite halvdåligt ändå, tycker jag).
När jag ändå höll på så kollade jag olika sidors statistik från bloggplatsen.se och där fanns inte din sida med Thoralf…. är det självvalt?
Angående problemen med att kommentera (ibland):
Jag testade 5 st slumpvis utvalda bloggar från bloggplatsen.se där jag skrev in några bokstäver i kommentatorsfältet. Efetråt gick jag iväg och satt på kaffe. Märkte sedan att varje sida uppdaterades/"reloadades" efter runt 10-15 minuter, och då försvann det man skrivit. Detta förklarar "våra" problem med att kommentera ibland. Börjar man skriva när det bara är nån minut innan reloaden ska ske så ligger man ju illa till, har man tur så har den nyss skett och man har "gott" om tid att skriva vad man vill.
Detta gällde alla bloggarna. Inget bra betyg åt bloggplatsen.se således.
Tror personligen att det har med statistiken att göra. Bloggplatsen.se kanske laddar om sidan för att se hur många som är inne just då eller nåt…. (lite halvdåligt ändå, tycker jag).
När jag ändå höll på så kollade jag olika sidors statistik från bloggplatsen.se och där fanns inte din sida med Thoralf…. är det självvalt?

http://www.bloggplatsen.se/topplistor/bloggar/flest-besokare/

Thoralf Alfsson

12 juli 2017 21:52

Nej, av någon anledning får jag inte vara med i statistiken!

 
Ingen bild

Bosse S

12 juli 2017 20:17

Många av er som kommenterade här tänkte nog inte på att om Sverige ställt upp på Englands sida i kriget mot Hitler så hade nog inte en hel del av er existerat idag. Inte heller hade 99% av alla danska judarna klarat sig från gaskamrarna. Alla städer hade bombats till oinkännlighet och vårt land hade varit ockuperat. Det hade kostat i tusentals svenskars liv att ställa upp i WW2.
Trams och historelöshet att tycka så.

 
Ingen bild

karl

12 juli 2017 21:31

Vi sålde även bensin till Tyskland, min far och farfar seglade på
en bensinbåt fram till september 43.

 
Ingen bild

Cosmik Debris

12 juli 2017 22:00

@Thoralf AlfssonOnsdag 12 juli 21:52

Jag tror att din blogg bedöms som partipolitisk. Finns ingen annan rimliga anledning till att du inte hamnar på topplistan.

 
Ingen bild

Pensionären

12 juli 2017 22:14

Min far var med på båtarna som lastade kol till Tyskland. Det var många som blev sänkta.Men han gjorde det för lönen var skyhög.Det var en hel del från kalmar som jobbade på dessa båtar.

 
Ingen bild

Lena

12 juli 2017 22:30

Thoralf 11.53 "Frågan är om det är bloggoperatören som djävlas med mig?" Det är nog inte helt orimligt att tro det. Det var ju inte så här tidigare, så frågan är varför det är så här nu?
Mycket i Sverige som är som "Faulty towers" (Pang i bygget) saker är så på dekis och galet numera. Men behåll värdigheten, det kommer nya tider.

Thoralf Alfsson

12 juli 2017 23:19

Bloggoperatören har aldrig svarat på någon av mina frågor.

Jag håller på och testar en ny sida på Wordpress ;-)

 
Ingen bild

Veritas

12 juli 2017 23:12

@ Thoralf Alfsson:
Mmmm, härlig bild. Är det du som tagit den, då måste jag erkänna du är en grymt skicklig fotograf Thorald! Ärligt talat alltså! Det vilar ett inneboende lugn och naturlig skönhet över dina bilder. Härligt att se och att en del av vårat forna fosterland fortfarande tillåts att vara Sverige!

@ Thoralf Alfsson 12 juli 11:53:
"Frågan är om det är bloggoperatören som djävlas med mig?"
Kan man ju inte garantera, men låter inte troligt, det är nog frågan om en standardinställning. Går det att ändra i inställningarna på bloggkontot eller nåt? Om inte så kan det finnas lite andra lösningar.
Jag använder mest Google Chrome, för GC finns en auto refresh blocker som hindrar sådana här kanske irriterade auto-uppdateringar, men tänk på att den kanske då hindrar auto uppdatering av typ Facebook, Twitter etc etc. Det borde finnas dylika tillägg till andra Webb Brower med. Här är en länk till GC auto refresh blocker:
https://chrome.google.com/webstore/detail/auto-refresh-blocker/nmhmgghfmjjoejobimppckbalonobkck?utm_source=chrome-app-launcher-info-dialog

OT:
Såg att Ulf Brunnberg tycker feminism är bullshit. Ulf går från klarhet till klarhet. Sverigevän?

SD 2018 >>>>>>>>>>

Thoralf Alfsson

12 juli 2017 23:21

Det är klart att det är mina foton ;-)

Tack för de uppskattande orden.

 
Ingen bild

Peter

13 juli 2017 06:31

@Niklas R 12/7 14:32

Från Svensk Juristtidning, skriven av kanslirådet Rolf H. Lindholm.

http://svjt.se/svjt/1984/45

Artikel 7 i 5:e Haagkonventionen:

En neutral makt är icke pliktig att förhindra utförsel eller genomförsel för den ena eller andra krigförande partens räkning av vapen, ammunition och överhuvud taget allt som kan vara till gagn för en armé eller en flotta.

Artikel 7 i den 13:e Haagkonventionen:

Neutral stat är icke förpliktad att hindra utförsel eller genomförsel för någon av de krigförandes räkning av vapen, ammunition eller i allmänhet av något, som kan komma till användning för armén eller flottan.

Termen "krigsmateriel", som har använts i denna genomgång av de neutralitetsrättsliga restriktionerna, är inte entydig. I artikel 7 iden V:e Haagkonventionen talas om "vapen, ammunition och överhuvud taget allt som kan vara till gagn för en armé eller en flotta". Artikel 6 i den XIII:e konventionen talar i stället om "krigsfartyg,ammunition och något som helst slag av krigsmateriel". Man anser vanligen att begränsningen för den neutrala staten själv gäller materiel som uteslutande eller åtminstone huvudsakligen har militärt ändamål. Livsmedel och konsumtionsvaror skulle falla utanför. Olja samt vissa metaller som används av krigsindustrin torde däremot vara täckta av förbudet.

Alltså torde jag bevisat att frakt av järnmalm var ett legitimt mål! Tack för diskussionen! Peter

 
Ingen bild

Peter

13 juli 2017 06:34

@Niklas R 12/7

Detta föll bort när jag kopierade utdraget ur Haagkonventionen, det ska vara med i sammandraget.

Artikel 6

Varje överlämnande under vilken som helst form, direkt eller indirekt, av krigsfartyg, ammunition och något som helst slag av krigsmateriel från neutral makt till krigförande är förbjudet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 1 jan 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15 16
17
18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se