thoralf

Direktlänk till inlägg 6 april 2013

DATORSTRUL

Av Thoralf Alfsson - 6 april 2013 23:51

Har haft lite datorstrul med båda mina datorer senaste tiden. Håller på och flyttar om till nya maskiner och därför blir det lite mindre bloggande.


Idag hade Smålandsposten en ledare om vindkraft som man knappast tror är sann. Nu behandlar den förhållandena i Uppvidinge men den gäller i allt större grad för Öland där alla stenmurar är kulturmärkta om det nu inte skall byggas ett vindkraftverk.


Läs ledare i SMP.

 
 
Ingen bild

Magnus S

7 april 2013 02:44

Ber om ursäkt men det här med miljö är inte min grej. Därför kommer här en off topicsfilm;

http://www.youtube.com/watch?v=enMVA2MM9Pc&NR=1&feature=endscreen

Gustav är min "gode man" för framtiden. Han är dessutom fortfarande nationalist.

 
Svensson

Svensson

7 april 2013 06:44

Jag följer din blogg dagligen,enligt mitt tycke en av dom bättre bloggarna. Mvh Svensson :)

http://svenssonsfunderingar.wordpress.com

 
Ingen bild

Sven Dacke

7 april 2013 08:00

Roligt att det dyker upp en del intressanta och annorlunda ledarartiklar i pressen, som den senaste i Smålandsposten angående kärnkraften. Har under senaste halvåret sett ett flertal ledare som "sticker ut" och jag försöker bevaka dessa och länka.

En tidigare ledarskribent på denna tidning är Marika Formgren som skriver för Gotlandstidning, och som även har åsikter.

http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=8462002

 
Ingen bild

Sven Dacke

7 april 2013 08:09

Och nu meddelas att det är dåligt med vatten i vattenmagasinen och att elen blir dyrare.

Kanske dags att kasta in "Hatten" som en liten vist med vår så kallade energiminister som tydligen företräder storbolagen som "vinstmaximerar" ännu en gång


Är det någon som kan granska hur vår elproduktion sköts?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=5496394

 
Ingen bild

Leon

7 april 2013 09:11

@ Sven Dacke
Elpriserna denna vinter har faktiskt varit på en historisk lägstanivå i Sverige. Bland annat beror detta på att vattenmagasinen efter den regniga sommaren/hösten var välfyllda och att kärnkraften kunnat köra fler reaktorer utan större problem. Att sedan även certifikatspriserna för den senaste 12-månadersperioden har legat på i genomsnitt 18,8 öre/kWh har gjort att elpriset mot konsument legat lågt denna kalla och långa vinter till trots.

Sen är det givetvis högst otillfredsställande att "de tre stora" (Vattenfall, Eon, och Fortum) genom en riktad export kan driva upp priserna på marknaden. När nu denna långa och kalla vinter tärt hårt på vattenmagasinen blir det mest fördelaktigt vinstmässigt att nu höja de svenska priserna och minska exportandelen. Allt i vinstens namn...

Men hav tröst...vintern har inte bara varit lång och kall den har också varit snörik. Så inom en inte alltför lång tid kommer magasinen att vara väl- eller t o m överfyllda igen.

 
Ingen bild

Hulda mk1

7 april 2013 10:01

Magnus S...
Intressant film med Kasselstrand. Den ledde mig till att återigen titta på en Agenda-debatt mellan Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman.

Men, jag får nästan ont i kroppen av att höra och se Schyman.
Så arrogant och pratsjuk, med en härskarteknik som innebär att bara prata och prata. På det blandar hon med flit bort korten om Muslimsk kvinnosyn och babblar på om sin "könsmaktsordning" och genustrams.
Nej, det blir att ladda med värktabletter eller stänga av dumburken nästa gång det förvarnas om Schymans medverkan...

 
Ingen bild

Pär Green

7 april 2013 10:48

#"Sven Dacke Söndag 7 april 08:09"

Hej

Svenska Kraftnäts företräder svenska staten och vårt uppdrag bestäms i regeringens instruktion till Svenska Kraftnät - Förordning (2007:1119) med instruktion för Affärsverket svenska kraftnät, samt i regleringsbrev. Staten är alltså vår uppdragsgivare och regeringen har fastställt en instruktion och skickar varje år ett regleringsbrev som vi följer. Riksdagen anger ramarna för Svenska Kraftnäts investerings- och finansieringsverksamhet.
Enligt Svenska Kraftnäts instruktion är det så att:
Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) har till uppgift att på ett affärsmässigt sätt förvalta, driva och utveckla ett kostnadseffektivt, driftsäkert och miljöanpassat kraftöverföringssystem, sälja överföringskapacitet samt i övrigt bedriva verksamheter som är anknutna till kraftöverföringssystemet.
Läs mer på http://www.svk.se/Om-oss/Var-verksamhet/Uppdrag/
El handlas och prissätts, precis som många andra varor, genom relationen mellan utbud och efterfrågan. Marknaden består ju av köpare och säljare av el och den mesta handeln sker på elbörsen Nord Pool Spot.
Där kan du läsa om hur priserna sätts och det är på elbörsen som producenterna av vattenkraftsel ställer sin produktion till förfogande för köp av de som är intresserade. Detta gäller även över elområdesgränser inom landet och mellan de länder som handlar på elbörsen, alltså även import och export från och till exempelvis Norge. Ett lägre pris i ett område drar till sig köpare så långt kapaciteten räcker och vice versa.
Du kan läsa mer om vattenkraftsproduktion på branschorganisationen Svensk Energis webbplats, t ex på sidan http://www.svenskenergi.se/sv/Om-el/Fakta-om-elmarknaden/Priset-varierar-med-vattentillgangen/
Hälsningar,
Maria Jäderberg

Men ta en titt på
http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Aktuell-situationKraftsystemet/

Så verkar vattenmagasinen vara på upphällningen!
Norge importerar när el-priset är "lågt" och exporter när el-priset är högre!

 
Ingen bild

Pär Green

7 april 2013 11:10

#"Sven Dacke Söndag 7 april 08:09"
Och övriga!
Är det någon mer än jag som blir fundersam till hur reglerkraft för vindkraft skall hanteras? Nu verkar det som vattennivån i dammarna sinar betänkligt! Återstår att "jorda bort intermittent vindkraft"?

Hej Pär,
Nu skall vi se om jag kan hjälpa dig med svar angående reglerkraft. För att spara tid och undvika missförstånd, vad är det exakt du vill veta?
Har jag uppfattat din fråga rätt, dvs du vill veta var reglerkraften som behövs pga. vindkraften skall komma ifrån, dvs. vilka produktionsanläggningar som skall bistå med denna?
Hälsningar
Oskar Sämfors

Ok,
Ja då blir svaret vattenkraften. Vi reglerar idag uteslutande med vattenkraft och det finns inget som talar för att vi i dagsläget skulle börja reglera med något annat produktionsslag. Vad vi reglerar med avgörs på reglerkraftmarknaden där vi (SvK) avropar up- och nedregleringsbud i prisordning och i dagsläget och över överskådlig framtid kommer vatten vara den dominerande produktionskällan på reglerkraftmarknaden. I vår rapport har vi räknat på hur mycket mer reglerresurser som kommer att behövas vid upp till 7000 MW svensk vindkraft, och det har visat sig att 7000 MW vind ökar behovet av reglerresurser med ca 700 MW.
Det som dock kan bli aktuellt vid vissa tillfällen med höga vindar att vindkraften själv får vara med och bidra med nedreglering, ex sommartid då vi har låg förbrukning och ont om kraft som enkelt kan styras ner.
Med vänlig hälsning
Oskar Sämfors
svk.se




 
Ingen bild

Pär Green

7 april 2013 11:17

Någon som kan uttyda vad dessa värden innebär?
Gäller tillgång på vattenkraft i el-nätet!

http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Power-system-data/Hydro-Reservoir/Hydro-Reservoir/ALL/Hourly/

 
Ingen bild

Thoralf A

7 april 2013 11:28

Pär Green

Jag tyder det som att Sverige har ca 7TWh lagrad elenergi i sina vattendammar.

Intressanta uppgifter och grafer på denna webbsida!

 
Ingen bild

Sven Dacke

7 april 2013 11:30

Vad jag kan förstå utna större kunskapåer i ämnet är detr väl som vanligt att Norge fyller sina magasin genom att köpa när el är billigt i Sverige, vattenfall tömmer sina magasin, och impoerterar sedan dyrare el från Norge när dom har kvar sitt vatten och våra är tomma.

En typisk "Vinn Vinn " situtation för bolagen men inte för oss konsumentert

 
Ingen bild

Inge

7 april 2013 11:46

@ Pär Green

Det här med reglerkraft är troligtvis enkelt, men jag vet inte om jag missuppfattat eller lägger in för mycket i det hela:
- Då vindkraftverken står stilla så behövs det likväl elkraft för att hålla igång utrustningen i vindkraftverkets automatik. Måste sluka en hel del energi till egentligen ingen nytta?
- Elkraften från vindkraften måste enligt vad jag förstår variera en hel del under dygnet beroende på hur mycket det blåser. För att kunna hålla en jämn balans mellan samhällets behov och hur produktionen av elkraft från vindkraftverken varierar, måste man kunna antingen lägga till energi eller minska någonstans. Hur detta styrs vet jag inte. Men det måste väl handla om ökat eller minskat uttag av energi från vattenkraftverken eller i sista hand genom de stora gasturbindrivna elverk som lär finnas runt om i landet.

Har jag uppfattat det hela rätt eller vill du vara vänlig och förklara mycket kortfattat om jag missförstått vad det handlar om.

Enligt http://www.vindstat.nu/stat/index.htm så förbrukar Gotland f.n 130 MW och trots kraftig vind och en stor utbyggnad av vindmöllor så måste man importera ungefär hälften av energibehovet från fastlandet.

Vad f-n håller man på med?

 
Ingen bild

Pär Green

7 april 2013 12:33

#"Inge Söndag 7 april 11:46"
Hur skall vi fot o löskefolk veta, när doktorn inte vet?

På vindarnas ö finns en redovisning för hur intermittent vindkraft inte fungerar!
http://www.vindstat.nu/stat/Gotland24h.htm
När får vi se motsvarande uppgift för hela landet?
Var det inte några vindvispar som frös fast under vintern?

En fråga till Anders Wijkman

På Gotland finns det vindkraftverk, vet ej exakt hur många.
Men om el-ledningen mellan fastlandet och Gotland fallerar, blir då Gotland utan el?

Svar:
Jag är inte insatt i detaljerna om hur vårt elnät fungerar. Skulle förmoda att det finns tillräckligt med reservkapacitet på Gotland - i form av vindkraft, dieselaggregat mm
Mvh
Anders
(avbrott på sjökabel mellan Gotland och fastlandet innebär strömavbrott på Gotland, en viss reservkraft finns, men kan inte kombineras med vindvispar!)
Och det kan låta så här från en som kallar sig för doktor!

Pär,
Nu kommer jag ihåg Dig från i mars. Maken till tjat och upprepning av samma argument får man lera efter. Att diskutera med Dig är som att tala med en vägg. Så jag avstår.
Låt mig dock avsluta med att konstatera att alla system för elförsörjning bygger på en kombination av flera olika energikällor - vissa för baslast, andra för topplast etc Vindkraften har nackdelen att det inte alltid blåser. Därför måste den kombineras med andra kraftslag. Ingenting märkligt med detta. Ju mera vindkraft i systemet, desto större krav på nätet och på kompletterande kraftslag.
De strategier för framtidens elsystem som nu diskuteras på EU-nivå bygger på en kombination av centraliserad och decentraliserad kraftförsörjning. Vind utmed kusterna, sol från Sahara och Sydeuropa, vattenkraft från Norge, Sverige, Österrike och Schweiz - med pumpkraftverk som ökar flexibiliteten - samt sol på många hustak, motorvägar mm i stort sett över hela Europa.
Vad slutligen gäller vindens nettoutbyte skiljer sig bedömningarna åt, främst därför att vi inte haft vindkraft i kommersiell regi särskilt länge. EROI-faktorn(Energy Return on Investment) brukar uppskattas ligga runt 15:1, dvs man får sammanlagt ut minst 15 ggr så mycket energi från ett vindkraftverk som det kostat att uppföra det, inkl elbehov under driften. Som jämförelse kan nämnas att oljeutvinning idag ligger mellan 15:1 och 20:1. Tjärsand från Kanada - som av fossilförespråkarna stakt förordas - ligger i intervallet 3:1 till 5:1. Så från varje rimlig utgångspunkt är vindkraften en vettig energiinvestering.
Mvh
Anders
Verkar som Anders inte har riktigt koll på läget!
Hej,
Jag har i år blivit hedersdoktor i Linköping. Det borde dock i
klarhetens intresse ha stått h c efter dr. För att markera att det är
ett hedersdoktorat. Kände inte till den distinktionen, men har
uppmärksammad på detta idag.
Mvh
Anders

Men Andres varför inte bara svara på frågan? Kan väl ändå inte vara så att "doktorn" inte vet?

 
Ingen bild

Pär Green

7 april 2013 12:37

Nu skall jag på grund av min godhet, ge doktorn Wijkman och övriga ett svar på vad som händer efter uppbyggnad av vindvispar!
Kanske till och med doktorn kan tolka en bild?

http://www.frojdh.se/wp-content/uploads/2011/06/old_new_energy_scr.jpg

 
Ingen bild

Pär Green

7 april 2013 15:09

Efter ha efterfrågat hur SVK har tänkt sig att lösa frågan med reglerkraft så har efter 3 år fått detta besked!

http://www.svk.se/PageFiles/54963/20130313-Integrering-av-vindkraft.pdf

På sida 40 finns en redovisning på vad SVK ännu inte vet eller kan svara på!
En mycket politisk rapport som inte säger något!

Till dig som gillar en narturfilm:

http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/193197/

 
Ingen bild

Pär Green

7 april 2013 15:17

Länken till NRK krånglar lite, prova denna!

http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/282395/

 
Ingen bild

Pär Green

7 april 2013 16:01

Får inte länk till NRK att fungera.

Men denna är lite kul!

http://www.svd.se/kultur/serier/berglins_5017.svd?date=20130407

 
Ingen bild

Manne

7 april 2013 16:51

Hej och grattis till ett mycket bra jobb!
Jag sitter vid annans dator och när jag sökte efter din blogg med "thoralfsson" på Google fick jag bara träff på din gamla adress. Din nya hittas inte. Fick gå vägen över Avpixlats länkar.
Tips:
Skriv in "thoralfsson" bland metataggarna.

P.S
Jag hoppas verkligen att ni rullar in bollen i det öppna må sjuklövern lämnat genom att låta svenska ålderspensionärer få betal mångfald mer än illegala invandrare.
Lev rövare om detta av bara fan. I värsta fall annonsera i pressen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards