thoralf

Direktlänk till inlägg 13 januari 2018

VEM FAN HAR ANSVARET?

Av Thoralf Alfsson - 13 januari 2018 20:02

 

En rubrik från DN och hör och häpna den har slagit ut Trump som toppnyhet! I varje fall under några minuter. Det dröjer säkert inte så länge innan Trump är tillbaka på tronen :-)


"En orsak till dagens problem är politiska beslut som gått från den ena extremen till den andra. Dagens armé på 15 000 personer kan jämföras med de 530 000 man armén kunde mobilisera för 25 år sedan, 1993. Arméns anfallsförband utgjordes då av 19 brigader, en brigad är 4 000 soldater och officerare. 


Riksdagens försvarsbeslut från 1996 och framöver ledde till att alla brigader lades ned. Då upphörde försvarsplaneringen, mobiliseringsförråden tömdes och materielen såldes eller förstördes."


Vem fan har ansvaret för detta?

 

Det undviker skribenten väldigt noga i sin långa artkel. 


Inte ens Wikipedia redogör för vilka partier som stod bakom försvarsbeslutet 1996.

https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsvarsbeslutet_1996


En ledtråd. Göran Persson var statsminister!


Jag vet var de ekonomiska resurserna lagts sedan 1996 och det är i varje fall inte på pensionärerna. Dem stal Göran Persson flera hundra miljarder ifrån. Inte heller på sjukvården, rättsväsendet, äldreomsorgen eller skolan.


Någon mer som vet?

 

UPPDATERING

 

Hittade detta i ett protokoll från debatten den 13 december 1996 i riksdagen.

 

Anf. 192 ANDERS YGEMAN (s):

 Fru talman!

”Efter denna luciadags långa debatt, där ett antal debattö- rer har slagit vakt om hemortens eller hemlänets regemente, vill jag som ung socialdemokrat framföra min beundran för det arbete som försvarsministern och försvarsutskottet utfört för att anpassa försvarsmakten till nuvarande och framtida hotbilder. Jag hade naturligtvis gärna sett att försvaret i högre grad hade anpassats till den nuvarande hotbilden, vilket hade lett till en större neddragning av försvarsutgifterna och fler nedlagda regementen. Därmed hade mer pengar frigjorts till andra angelägna framtidsprojekt. Men de avvägningar som har gjorts är bra och riktiga, och neddragningen av försvarsutgifterna gör att Sverige står väl rustat att möta framtidens utmaningar. Fru talman! Det är ingen hemlighet att de unga socialdemokraterna sedan länge har motsatt sig JAS-projektet, den utan konkurrens största gökungen i det svenska försvaret.”

 

Här har ni en riktig "landsförädare", Anders Ygeman!

 


Däremot sa Kalmars dåvarande riksdagledamot Nils-Fredrik Aurelius nedanstående. Jag brukar prata då och då med Nils-Fredrik Aurelius ;-)



Anf. 131 NILS FREDRIK AURELIUS (m):

Herr talman!

Socialdemokraterna och Centern verkar för en nedrustning som helt saknar proportioner. I försvarsbeslutet 1992 genomfördes den neddragning av försvaret som var säkerhetspolitiskt motiverad. De omvärldsförändringar som av åtskilliga talare nu än en gång anförs som motiv för en omfattande nedrustning var kända redan då, 1992. Genom denna ytterligare neddragning kommer staten inte att på ett tillfredsställande sätt kunna sköta en av sina mest grundläggande uppgifter, nämligen att svara för den yttre tryggheten.


 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Mia N

13 januari 2018 21:25

Hej Thoralf! Varför har civilas skyddsbehov blivit så aktuella? Är Putin så krigisk nu, eller finns månne andra, interna faror?

 
Ingen bild

Staffan Sundqvist

13 januari 2018 21:55

Svinen till politiker har inte lärt läxan från 1939. Så enkelt är det.

 
Ingen bild

Fortifikator

13 januari 2018 21:57

http://www.krigsforum.se/forum/viewtopic.php?f=101&t=9666&sid=6895abc56349c8dd5a359455dfe38055

 
Ingen bild

Egon

13 januari 2018 22:04

Hej Thoralf!
Vi hade haft ett hyggligt försvar om inte de pengarna lagts på "flykting"mottagandet istället.
Alla partier i Sverige utom SD är skyldiga till detta.
Värnplikten avskaffades.
Vad vann vi på det?
Fan vet vilken flagg jag skall hissa på båten i år....
Man vill ju inte bli idiotförklarad utomlands.
Det får nog bli mormors gamla mamelucker.........
Fy fan.
Man skäms.

 
Ingen bild

Kurtan

13 januari 2018 22:11

Det enda korrekta, om än icke PK svar(vilket jag högaktningsfullt skiter i), är våra egna landsförrädare till "Skitpolitiker" som har kört Sverige mycket nära botten och är snart ett riktigt "Shit country" för att använda en riktig ledares ordval...

För inte så länge sedan kom i sådana lägen uppfinningar som 'stupstock' 'skampåle' samt även 'guillotine' väl till pass...
Skulle inte förvåna om dessa 'verktyg' återintroduceras då allt annat verkar vara förgäves...



 
Ingen bild

Pretty Boy Floyd

13 januari 2018 22:17

Försvaret lades ner för att inget störande moment skulle kunna hindra politikerna att lägga pengarna på att genom egna beslut förstöra landet.

Våra ledande politiker kan liknas vid en fårskock och saknar moralisk intelligens.

 
Ingen bild

Hacke

13 januari 2018 22:36

Och detta allmängods för varje tänkande människa konstaterar Sveriges största och malligaste tidning och likriktare för all gammelmedia nu - 2018!!
Man frågar sig vad f-n har "journalisterna" hos msm gjort de senaste tjugo åren? Man har ju trots allt bara kunnat gömma sig bakom Trump på senare tid.
Nu väntar vi med spänning på nästa stora ”avslöjande” hos regimmedia som; "Flyktingpolitiken har varit negativ för landet".
Men på de scoopet får nog den stackars kvarvarande läsekretsen vänta på ytterligare några år. Om de fortsatt är i livet vill säga. Och framförallt om skamfläcken DN finns kvar så länge.

 
Ingen bild

Fredrik

13 januari 2018 23:46

Fel, vi kunde mobilisera 800.000 man!

 
Ingen bild

Bertil

13 januari 2018 23:58

@Mia N:
Min personliga gissning är att det helt enkelt inte längre finns samma planering och resurser för stöd av civilsamhället i orostider. Om man inte tror sig behöva ett försvar så kanske de styrande också har sparat in pengar på civilförsvar samt lagerhållning av förnödenheter och drivmedel.

Uppehåller man ej systemen så uppstår säkert också kompetensbrist, vem ska sköta kunskapsöverföring av befintlig planering och system om det är nedlagt?

Som sagt, är därför jag tror att man ombeds klara sig själv, det finns inte längre samma resurser att hjälpa befolkningen.

Thoralf Alfsson

14 januari 2018 00:00

Bertil

Du har helt rätt. Kompetensen är idag borta till stor del. Att höra Peter Hultqvist idag så förstår man att det mesta måste byggas upp från grunden igen.

 
Ingen bild

Ind

14 januari 2018 00:46

Nato är åtminstone en dellösning på detta problem, som används av de flesta länder i Europa. T.ex Island och Baltikum skulle inte ha några chanser utan hjälp från Nato, och även Norges försvar bygger mångt och mycket på hjälp från Nato (framför allt vad gäller landtrupper).

 
Ingen bild

Ölandsbonde

14 januari 2018 00:48

Från SVT-text
"
"Svarta har jämförts med apor inom den
koloniala historien och de tycker då
att H&M borde ha förstått detta". "

Därför protesterar de genom att bete sig som ....

 
Ingen bild

C Andersson

14 januari 2018 01:20

DN har låsta artiklar. Så mycket bryr de sig om svenska folket.

1961 fick alla hushåll ett häfte som hette ’Om kriget kommer. Många av er som läser kommer förmodligen inte ihåg den. Särskilt om ni inte var födda eller ens påtänkta:

https://www.scribd.com/document/4069508/Om-kriget-kommer-vagledning-for-Sveriges-medborgare-1961#

I dagarna är det femtio år sedan vi hade katastrofläge i sydöstra Sverige. Det föll så mycket snö att vi blev isolerade i fem dagar. Jag fick klättra ut genom köksfönstret och försöka leta reda på snöskoffan och skotta rent framför ytterdörren. I broschen står det att man ska bunkra mat för två dygn. Det verkar lite. Vi hade så det räckte ett par dagar sedan blev det kris. Potatis fanns det gott om och morötter, rödbetor och så lökar både gula och röda. Ingen frys och ingen kyl. Ingen telefon. Jag spände på skidorna och skidade iväg till min faster. Hon hade frys och i den fanns det gott om fläsk. Gissa om det blev fest i dagarna tre. Men jag fick lov att skida till min faster med kroppkakor. Jag är inte bättre rustad i dag än att jag kan göra högst tre kroppkakor. Inte lär de komma från Arontorp och torga heller.

När jag läser häftet slås jag av hur naivt det är. Och ända var bättre rustade då än nu. Det står att man ska ha en batteriradio. Hur många har en batteriradio. Hur många kommer att skaffa ny radio när det systemet ska uppdateras. Vi har en avancerad infrastruktur men ack så sårbar. ’internet’ är en baggis att slå ut. Både mjukvara och hårdvara. Dagens it-säkerhet är en katastrof. Myndigheterna har lagt ut sin it-service i främmande land. Det ena efter det andra uppdagas. Bara häromdagen låg polisen.se När den väl kom igång kom ingen förklaring. För ett tag sedan var det Riksarkivet. Samma sak där – ingen information. Det hände inget anmärkningsvärt. Men bara att det händer. Inte ens SVT har någon beredskap. Och det ska vara public service.

Det som står i häftet visar på hur förhållande var då. Jag gjorde lumpen i flottan i slutet på sextiotalet och då stod det klart att det var ryssen vi skulle akta oss för. Men inte var vi rädda. Napalmen var det värsta. Och så ölänningen som var rent livsfarlig. Han viftade med den skarpladdade pistolen och tappade handgranaten i värnet. Då gick jag hem till örlogsbasen.

Jag var i närheten när U 137 gick på grund. Inte ens då var jag rädd. Vad som gör mig rädd är att vi knappt har ett skyddsrum kvar. De militära anläggningarna har blivit turistobjekt i den mån de finns kvar. Övningsfälten är borta och förläggningarna avyttrade.

24 man på luckan. Rinnande kallvatten i duschen. Skithus nere på gården. Men så blev det karlar av oss också. Sedan till Stockholm. Där var vi fyrtioåtta man på luckan. På den tiden var det bara karlar i det militära.

 
Ingen bild

Björn

14 januari 2018 01:38

Jag minns 60-talet, då man som grabb kunde se anslag från civilförsvaret i trappuppgångarna där man bodde, som informerade om åtgärder som skulle göras och utrymningsvägar i händelse av kristid.
Landet var fullt av hemliga militära och även civila förråd för den händelse ett krig skulle utbryta.
Min pappa som passerade 47 års åldern på 70-talet överfördes från krigsmakten till civilförsvaret och där kallades han ett par gånger till olika kurser, bla brandkurser och sjukvårdskurser.
Känns som att vi förr hade en hyffsad beredskap.
Är det någon som idag vet vad han ska göra om landet skulle råka bli angripet?

 
Ingen bild

Cosmik Debris

14 januari 2018 01:42

Jag har funderat i flera timmar på Thoralfs fråga. "Var var de ekonomiska resurserna lagts sedan 1996" Jag ger upp. Jag har funderat och funderat men hittar inte något rimligt och bra svar. ;-)

"Sverige står väl rustat att möta framtidens utmaningar"

"utmaningar"? Var det satans ordet uppfunnet 1996?

Ni har alla sett filmen från Syd-Afrika där en "afrikan" går bärsärkagång på H&M. I apburen på London Zoo har det varit betydligt lugnare och mer civiliserat de gånger jag varit där.

Vad vill jag säga med det då?

https://samnytt.se/hm-butiker-i-sydafrika-vandaliserade-efter-rasismanklagad-annons/

 
Ingen bild

Gubben o Gumman

14 januari 2018 02:40

Vem fan vill invadera Sverige ?
Vem vill försvara Sverige , hand upp ?

 
Ingen bild

wer45

14 januari 2018 05:28

Fy f*n vilken s*t*ns skojare. Detta landsförräderi bara för att vinna lite röster bland flummig tokar som tror det blir fred
om Sverige står utan försvar.Här ser man hur (s) styr landet enbart för att vinna röster åt PARTIET - riket struntar man i.
Pengarna som man sparade in gick till invandringen. Och har vi överhuvud taget råd att bygga upp det som förötts?

 
Ingen bild

Lena1

14 januari 2018 07:40

Landet är så förbålt och skamlöst misskött att jag på allvar börjar leta efter en fristad i något annat land. Men var? Nej våra politiker har inte tjänat oss det minsta.

Ygeman är mannen med den flackande blicken som när han blir intervjuad i tv tittar ner mot golvet. Vad signalerar ett sådant kroppsspråk? Han är helt säkert en man som endast gör detta för sin egen karriär och de goda pensionsutsikterna, för att inte tala om en mycket god lön o andra förmåner. Kan inte tåla mannen.

 
Ingen bild

Peter

14 januari 2018 08:44

Peter Hultqvist... LOL! Han tar stor plats på ljugarbänken han :)

 
Ingen bild

Lotta_1

14 januari 2018 08:56

För fösta gången sedan 1980 kommer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB skicka ut foldern Om kriget kommer. Jag skulle vilja påstå att kriget redan är här.

”– Innan var fokus bara på krig, i dag ser samhället totalt annorlunda ut. Det finns en betydligt mer komplex hotbild med klimatförändringar, terrorattacker, pandemier och informationspåverkan, säger Christina Andersson, som leder arbetet med broschyren, till Aftonbladet och påpekar att folket måste bli bättre att hantera såna här frågor.”

Så pga dåraktiga politiker med hängivet bistånd från slaskmedia att totalförstöra vårt en gång så lugna land förväntas vi, det svenska folket ”bli bättre på att hantera” terrorattacker? Det är de som ställt till detta helvetes förbannade skyldighet att försvara oss.

http://www.friatider.se/svenskarna-ska-f-rberedas-p-krig-och-terror-och-fake-news

 
Ingen bild

SM811

14 januari 2018 09:57

Självklart sparar sju(k)klövern på försvaret när pengarna används till annat.
Utländsk kvinna med sju barn fick 400.000 i bidrag – trots att hon inte bodde i Sverige
http://www.friatider.se/utl-ndsk-kvinna-med-sju-barn-fick-400000-i-bidrag-trots-att-hon-inte-bodde-i-sverige

 
Ingen bild

Tony

14 januari 2018 10:01

Från att ha haft ett av Europas bästa försvar,uppbyggt av
politiker som använt hjärnan, så har allt förfallit , material
har reats ut så att vi idag står nakna vid ett anfall, här ser
vi åter ett jobb av 68 vänstern och deras avkommor.
Klassikern var väl Reinfeldts påstående att försvaret är
ett särintresse?

 
Ingen bild

Friholt

14 januari 2018 10:12

I boken "Det avgörande ögonblicket" inleder författaren Rasmus Dahlberg med att återge följande rader av George Herbert från 1651:

I brist på en spik gick hästskon förlorad
I brist på en hästsko gick hästen förlorad
I brist på en häst gick ryttaren förlorad
I brist på en ryttare gick slaget förlorat
I brist på ett slag gick kungariket förlorat

 
Ingen bild

dajevlar

14 januari 2018 10:43

Nedläggningen av försvaret är ett konkret bevis av politikernas brist på förnuft (redan då!). Miljöpartiet hade självklart också en del i ansvaret (redan då!). Göran Persson har efteråt höjts till skyarna vilket är helt fel. Han är/var lika falsk som de andra och också ansvarig för nedmonteringen av Sverige. Jag kom ihåg hur han ”överlämnade” makten till borgarna en gång i tiden, på samma sätt som Reinfeldt gjorde förra gången. Allt för att de ska kunna skylla på varandra !

Klart man börjar konspirations-undra…

 
Ingen bild

Benny

14 januari 2018 11:00

Det var s.k "konsulter" från USA som övertygade svenska politiker om att hemlandsförsvaret avskaffas och Nato-anpassas dvs för att hjälpa USA med sina anfallskrig runt om i världen. Läs mer på Mikael Nybergs blogg om denna skandal...

 
Ingen bild

emcon

14 januari 2018 11:33

Någon som kommer ihåg detta?

Sveriges befolkning saknar numera skyddsmasker i händelse av CBRN-krigföring. Alliansregeringen beslutade om att MSB skulle förstöra samtliga 7.3 miljoner skyddsmasker som så sent som 2012 fanns kvar i mobbförråd runt om i landet.

 
Ingen bild

Tony

14 januari 2018 14:30

Och varför tror ni att samtliga Sju klöver politiker rest och
träffar Bilderberg gruppen, senast Annie Lööf. Information om
hur Sverige ska förstöras?

 
Ingen bild

Björn

14 januari 2018 16:52

Behöver vi egentligen ett försvar idag. Under många är har försvarsmaktens (och politikernas) inriktning legat på insatser i utlandet, medan resurserna här hemma har monterats ned. Som gubben och gumman skriver vem vill invadera Sverige. Ska det vara vår genom tiderna store ärkefiende Dansken . Tror inte danskarna vill ha Sverige längre. Och vad ska Ryssarna med Sverige till.
Och vem vill sen försvara Sverige. Försvarsmakten har ju idag stora problem med rekryteringen.
Är inte våra största hot idag Islam, brottslighet och naturkatastrofer. Och vad kan ett försvar göra åt dessa hot. Kanske ide att slå ihop försvarsmakten med polisen och låta en OB bli chef för det hela.

 
Ingen bild

J B Doe

14 januari 2018 18:56

Våra falska politiker tyckte nog att de var smarta när de försnillade pengar som behövdes till försvaret. Det är ju så att detta inte märks förrän den dagen vi blir anfallna och då har vi annat att tänka på än att utkräva ansvar.
Men det är höjden av cynism att beordra våra fåtaliga soldater att offra livet, när man redan från början vet att inom en vecka är de nedkämpade och landet invaderat.

 
Ingen bild

Uv

14 januari 2018 20:47

Angående det varför Ryssland skulle vilja invadera Sverige: Här finns det mycket stora ekonomiska resurser och avancerat tekniskt kunnande som de kunde dra nytta av. Lika väl kunde de få betydligt bättre militärstrategiska positioner om de hade tillgång till Sveriges territorium.

T.ex från området kring Donetsk och Luhansk förflyttades det en betydande mängd resurser (bl.a. hela produktionslinjer från fabriker) till Ryssland efter att de fick kontroll över området. Man kan vara tänka sig vad allt möjligt det skulle rövas bort från Sverige om det blev en rysk ockupation här.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 1 jan 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17
18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se