thoralf

Direktlänk till inlägg 2 oktober 2018

FÖRETAGSKLIMATET

Av Thoralf Alfsson - 2 oktober 2018 11:48

Svenskt näringsliv kom idag med sin rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Egentligen är det en bedrövlig läsning för kommunerna i Kalmar län. Samtidigt borde det finnas en rejäl potential till förbättring och därmed också goda förutsättningar för att skapa nya jobb.


Mönsterås kommun toppar listan bland länets kommuner och har så gjort under många år. Kalmar kommun har sakta men säkert segat sig upp plats för plats i rankningen och når nu plats 76 även om det är en plats ner mot förra året men då skall man komma ihåg att man tagit sig upp från en plats runt 140-150 de senaste fem åren.


 


Det är dock anmärkningsvärt att Oskarshamn och Västervik hamnar så långt ner på listan. Västervik har på de senaste 10 åren ramlat från plats 75 under 2008 till årets plats 263.


 


Även vid en jämförelse med residensstäderna så står sig Kalmar kommun riktigt väl. Moderatledda Växjö kommun toppar listan för residensstäder.


 


Svenskt näringsliv kommenterar Kalmar läns kommuner enligt nedan.


VÄSTERVIK

Faller 92 placeringar i år, vilket är det tredje största tappet i riket. Tyvärr har Västervik tappat 188 placeringar på 10 år. När det gäller infrastrukturen har företagen mycket högre ställda förväntningar och behov. Att kommunen konkurrerar med företagen skapar inte ett bra företagsklimat.


VIMMERBY

Sjunker 29 placeringar. Det är nog symtomatiskt att kommunen tappar 72 placeringar när det gäller service till företagen. Nu är det dags för Vimmerby att ta sig tillbaka till positionerna som fanns i fornstora dagar.


TORSÅS

Tappar 29 platser och når positionen 155. Att man sjunker 53 platser i sammanfattande omdöme är något som politiker och tjänstemän borde ta sig en funderare på. Det som kännetecknade ”Torsåsandan” är inget man kan ta för givet, utan behöver leva och utvecklas. Nu behövs nya tag och ny fokus på företagsklimatet. 


OSKARSHAMN

Den korta trenden av positiva resultat håller i sig. I år stiger man 15 platser. I viktiga frågor som service till företagen, politikers- och tjänstemäns attityder stiger man. Positivt, men en placering på 212 av 290 är fortfarande lågt.


NYBRO

Grattis Nybro till årets bästa klättrare i länet! En förbättring på 51 platser är bra jobbat och att man stiger för 5:e året i rad är starkt och målmedvetet arbetat. Att medias attityder stiger (+198 placeringar) är något som kan bidra till att skapa positiv utveckling.


MÖRBYLÅNGA

Tappar 57 placeringar. 2015 låg kommunen på plats 121, vilket är ett hyggligt resultat, att jäämföra med dagens plats 264. Här behövs målmedvetenhet, fokus och långsiktighet för att påbörja resan uppåt igen.


MÖNSTERÅS

Länets 1:a åter igen, även om man tappar 3 placeringar. Det är starkt att finnas inom topp 50 i riket i 9 av 12 parametrar.  2:a i landet på service till företagen, 2:a i landet gällande politikers attityder, 5:a i landet i tjänstemäns attityder. Stark och långsiktigt!


KALMAR

Sjunker en placering. Kalmars långsiktiga och målmedvetna förbättringsarbete fortsätter visa på positiv utveckling. Här ser vi tydligt hur viktigt det är med rätt attityd från politikerna. Det är intressant att företagen ger så höga omdömen om möjligheterna att hitta relevant kompetens. Vad är det Kalmar gör rätt så här i brinnande högkonjunktur?


HÖGSBY

Stiger 4 placeringar. 258 av 290 är fortfarande en mycket låg nivå. Man kan ju undra vad det är som ligger bakom de sjunkande rankingarna av IT- & telenät och skolans attityder?


HULTSFRED

Efter 4 år med sjunkande resultat går det nu uppåt. En stigning med 31 platser. Många av parametrarna pekar år rätt håll och man blir nyfiken på vad Hultsfred gjort för att skolans attityder ska stiga 102 placeringar?


EMMABODA

Tappar 20 placeringar. Nu är det endast två kommuner i landet som får sämre ranking.  Emmaboda sjunker för tredje året i rad och med så många parametrar med placeringar på 200 eller sämre är det inte så konstigt. Nu behöver politiken, tjänstemännen och företagen gemensamt ta krafttag för att åstadkomma förbättring.


BORGHOLM

Plus 37 placeringar. En process för att förbättra företagsklimatet är inledd och nu håller vi tummarna för att alla inblandade är med på banan. Det är imponerande att Borgholms kommun är sjua i landet på företagande och har en nyföretagsamhet som förbättras kraftigt.Mer information för den som vill grotta i resultaten finns på www.foretagsklimat.se och i artikel på vår regionala hemsida https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/kalmar/langt-mellan-topp-och-botten_720477.html


 
ANNONS
 
Ingen bild

Björn Larsson

2 oktober 2018 12:08

Järnvägars! (En nygammal svordom, som alla SJ-kunder vet.)
2/3 av kommunerna hör till den sämsta fjärdedelen, och alla tre i toppen tappar. Och det i ett nationellt nollsummespel som en ranking är.

 
Ingen bild

O.T

2 oktober 2018 12:56

https://www.youtube.com/watch?v=FTo91QAYDSw
Mörkat terrordåd i Blekinge? Två barn skadade 100 i fara!

 
Ingen bild

Petter

2 oktober 2018 13:34

Det finns ju knappt en enda industri i Kalmar kvar. Allt går numera ut på att sälja, men var finns produktionen? Det är skrämmande.

 
Ingen bild

Magnus

2 oktober 2018 14:00

Thoralf, varför har SD så lågt stöd på Gotland 8%? Jag vill veta dina teorier kring detta

Thoralf Alfsson

2 oktober 2018 15:02

Jag har ingen teori. Har du?

 
Ingen bild

Pepparholm

2 oktober 2018 17:37

Jag ser att det tidigare har diskuterats permafrost eller inte om ett inslag från SVT. Då bör alla tveksamma läsa Klimatupplysningen – hjälper det att ha rätt?
http://www.klimatupplysningen.se/2018/09/30/klimatupplysningen-har-ratt-igen-men-hjalper-det-att-ha-ratt/

 
Ingen bild

O´ Hyra

2 oktober 2018 18:28

Ulf K.
Slipsförsäljare nästa?

 
Ingen bild

.

2 oktober 2018 18:45

Jaha, då ska vi stå ut med mantrat "ända in i kaklet" i 14 dagar till, innan Uffe går ut och offentligt dödförklarar Alliansen.

 
Ingen bild

Lotta_1

2 oktober 2018 19:53

Är det någon som tror att denna person kan ha tillgodogjort sig tillräckligt med information för att kunna rösta i riksdagsvalet? Borde inte kravet åtminstone vara att man förstår och talar flytande svenska innan man får rätt att rösta i riksdagsvalet? Exemplet tycker jag på ett tydligt sätt belyser vikten av att ändra kraven för att kunna bli svensk medborgare.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/svenska-medborgare-fick-inte-rosta-i-riksdagsvalet

 
Ingen bild

Jimmy

2 oktober 2018 20:46

Att Kalmar ligger så högt förstår inte jag, att som företagare behöva vänta över ett år för ett bygglov och vid kontakter med kommunen om möjlig expansion av verksamheten men utan någon som helst respons efter otaliga kontakter är ett stort minus i mina ögon

 
Ingen bild

Ölandsbonde

2 oktober 2018 21:01

Magnus
SD fick, som du skriver, 8,4% i kommun-landsting men 12,7% till rksdagen.
För C var det tvärtom; 25% i kommun-landsting och 17,2% till riksdagen.

Gotland har alltid legat lågt för SD, men ökade i alla fall från från 5,3 till 8,4
Och från 8,2 till 17,2 i år.

Trolig förklaring är att C har politiker som är populära lokalt och drar till sig röster från övriga partier.

Se här: https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/R/rike/index.html
och här: https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/K/lan/09/index.html

 
Ingen bild

?

2 oktober 2018 21:11

Vem är Anne Oskarsson SD?

 
Ingen bild

Observer

2 oktober 2018 21:47

Snart presenteras Annie Lööf som Sveriges statsminister i den välregisserade och oblodiga statskupp vars charad nu är inne på sluttampen i en total ignorans gentemot landets väljare.

Bilder är ändå väldigt talande, Eller hur?

https://pbs.twimg.com/media/DogKKBfWwAEWiPR.jpg:large

 
Ingen bild

Magnus

2 oktober 2018 21:56

Thoralf, jag har aldrig varit på Gotland eller Öland. Men hur är det med invandringen där om man jämför med Kalmar? Att SD har lågt där kanske har att göra med att de inte fått se problemet invandringen skapar?

 
Ingen bild

Stefan A

3 oktober 2018 07:06

Undrar när Åsa-Nisse socialisten Lööf faller till föga och gör upp med sossarna, är nog sugen på makten...

 
Ingen bild

SDare

3 oktober 2018 08:15

Flyttade till Kalmar 2004 och lämnade elva år senare.
Möttes 2004 av en mycket fin, lugn och nära nog homogen miljö.
Under åren utvecklades Kalmar och när IKEA kom till staden, sa det puff.
Fler affärer, fler människor och det man fick veta om Norrliden flyttade plötsligt allt närmre stadens centrum. Berga, Funkabo, Oxhagen, Getingen/Norrgårdsgärdet bakom choklaan och vägen mot centrum blev plötsligt öppen.
Idag läser man om ungdomsgängen som samlas i och runt Baronen samt Centralstationen.
Märkligt att människor som valt detta via valsedeln, plötsligt tycker sitt val har blivit ett problem.
Vi får aldrig tillbaka vår lugna miljö någonstans, men fortsätter politikerna att stoppa huvudet i sanden så blir det inte bara ett eskalerande problem framöver, det blir helt kört.

 
Ingen bild

Bilbur

4 oktober 2018 13:23

Intressant att Växjö ligger före Kalmar, trots att Johan Persson envisas med att Kalmar ligger i topp i det mesta.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 1 jan 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11
12
13 14
15 16
17
18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29 30
31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se