thoralf

Direktlänk till inlägg 7 december 2017

BLIR DET EN BOSTADSKRASCH I KALMAR?

Av Thoralf Alfsson - 7 december 2017 22:30

 

Varvsholmen Kalmar                                                                            Foto Thoralf Alfsson


Under de senaste månaderna har jag noterat att fastighetsbolagen börjat annonsera om sina bostadsprojekt i allt större omfattning. Nu är det inte bara fastighetsmäklarna som annonserar i sina utskick nu har det även börjat dyka upp på Facebook, i tidningarna, på tidningarnas webbsidor och mobilsidor. Det tyder på att en förändring är på gång när det gäller utbud och efterfrågan.


HSB har tydligen svårt att till och med hyra ut de nya hyreslägenheterna i kvarteret Gesällen på Kvarnholmen. Idag skriver Östra Småland att fastighetsbolaget SSH att intresset är svalt för de nya radhusen i Djurängen.


Den som bor i Kalmar eller bara besöker Kalmar ser att det byggs enormt mycket just nu i Kalmar. Det är dessutom ännu mer på gång enligt de detaljplaner som vunnit laga kraft och som ligger i röret.


Så här många bygglov har beviljats i Kalmar när det gäller flerbostadshus under de senaste åren.


2015   328 bostäder

2016   441 bostäder

2017  1073 bostäder

2018   ???? bostäder


I ovanstående siffror ingår inte enbostadshus/villor.


Då har inte några bygglov ännu getts för Fredriksskans, Gröndalsvägen, Rifa-tomten, Kungsgårdsvägen, Karlssons äng, Södra staden etapp 1, Gamla brandstationen och ett antal mindre projekt. Det här projekten innebär säkert ytterligare 2 000 – 3 000 nya bostäder.


Kommer utbudet bli för stort i Kalmar?

 

Samtidigt vet vi att regeringen och Finansinspektionen ligger på med skärpta amorteringskrav på bostadslån. Jag är dessutom övertygad om att det kommer ske förändringar när det gäller ränteavdragen som kommer öka boendekostnaderna.


Läste idag en artikel i Dagens Industri att George Soros börjat med blankning av svenska bostadsaktier. Han är inte dum och gör inget utan att kunna tjäna mycket pengar. Jag är övertygad om att han har mycket information om hur situationen ser ut i Sverige. Sverige befinner sig i en fastighetsbubbla.


Jag vill inte vara för negativa men jag har ju varit med i några decennier och sett krisen på tidigt 90-tal med 500 procent i ränta. Eller IT-bubblan som sprack 2000. Nu har vi byggt upp en fastighetsbubbla.


Med tanke på den stora bostadsbyggnationen i Kalmar är jag rädd att Kalmar kan drabbas extra hårt om bubblan spricker. Det är som sagt efterfrågan och utbud som styr allt. Efterfrågan kan förändras väldigt fort! 

 
ANNONS
 
Ingen bild

T

7 december 2017 22:47

Bo i hyresrätt och köp US$ till madrassen så kan man sova gott 😄

 
Ingen bild

Fredrik

7 december 2017 23:04

Japps, den kommer var så säker.
Annars har inte euron vart på sån hög nivå nu som senaste kraschen 08, ligger på 10kr, om man växlat till euro, så får man betala nästan 11kr.

Och det var bostadsbolag han blankade i, skall bli intressant att följa närmaste halvåret.

 
Ingen bild

Pecka

7 december 2017 23:04

Nu drar du allt lite för stora växlar thoralf, hyresrätter som det byggs mycket utav nu är inte svåra att hyra ut, däremot kommer det nog svalna så sakteliga på villor/bostadsrätter, men bubbla o 500%ränta näpp det kommer inte hända igen.

Thoralf Alfsson

7 december 2017 23:24

Gesällen är hyresrätter!

Hur tror du bostadsmarknaden kommer se ut med räntor på 5-7 procent för bostadslån?

 
Ingen bild

Fredrik

7 december 2017 23:09

Jo en sak till, 4 AP fonden med pensioner har ett innahav i Bonavas aktiepost. Kan det bli lite mindre i pension om Bonava går omkull?

 
Ingen bild

Lena1

7 december 2017 23:17

Samma här i trakterna - det byggs i överkant och planeras ännu mer, men vem ska har råd att bo där? Endast de som får bo gratis?

Soros och hans gelikar planerar att skapa så mycket kaos som möjligt. De är som rovdjur. Varför kan inte folk se detta? Det är korruptionen som gör detta. Ingen tänker längre än näsan räcker.

 
Ingen bild

calle

7 december 2017 23:32

när fastighetsbolagen går i konkurs som på 90-talet kommer dom köpas upp av kapitalstarka. men denna gången kanske det blir olje-araber som köper och ger boende åt sina landsmänn. Svenskar får sedan flytta in i miljonprogramsområdena eller bli hemlösa.

då fullbordas 7 klöverns dröm mångkultur, men som blev ett kalifatet

 
Ingen bild

Observer

7 december 2017 23:54

Svar: Det blir ingen bostadskrasch!

1. Vi har full sysselsättning.
2. Nationalekonomiskt och makroekonomiskt är fastigheterna snarare undervärderade.
3. Det är de Svenska lönerna som är på tok för låga.
(Detta såg Palme å Kjell-Olof Feldt till när de från 1979 skulle "hjälpa" industrin med att hålla nere Svenska löneökningar tyvärr har denna "hjälp" fått fortgå in i våra dagar vilket gjort att de Svenska lönerna är ca 50% av motsvarande länders!
4. Punkt 3 har hjälpt av genom låga räntor istället.

Thoralf Alfsson

8 december 2017 00:00

Det kommer att ändra på sig. Om det sker 2018 eller 2020 eller 2022 vet ingen.

 
Ingen bild

Observer

7 december 2017 23:57

Hade det rått massarbetslöshet samt stark krona med höga reallöner så hade man kunnat ta tidningarnas rubriker på allvar.
Denna dipp är rent psykologisk!!!

 
Ingen bild

En småländska

7 december 2017 23:57

Tror det också, pratats mycket inom branschen om detta, i våras skickade en av Kalmars mäklare ut en broschyr som uppmanade folk att sälja pga all planerad nybyggnation, naturligtvis också lite skrämsel för att få in objekt.

 
Ingen bild

Observer

7 december 2017 23:59

Den verkliga faran är från dumma och okunniga politiker som inte lyssnar på de tunga ekonomerna i frågan utan kör massmedias race, Då kan det gå riktigt åt helsike.

 
Ingen bild

Observer

8 december 2017 00:01

Får vi av politiska felbeslut framtvingade räntor om 5-7% lär folk börja demonstrera för högre löner i detta läget. -Det vill I N T E näringslivet.

 
Ingen bild

Observer

8 december 2017 00:06

Bankerna kommer att lyssna till ekonomerna och kommer att runda det nya amorteringskravet medelst att sänka räntan o avgifter i motsvarande grad.

Thoralf Alfsson

8 december 2017 00:23

Då blir kraschen oundviklig!

 
Ingen bild

Björn

8 december 2017 01:17

Olyckskorpar har I alla tider varnat för krascher, börskrasch, bankkrasch och nu bostadskrasch.

Ofta har de fel, men krascherna kommer likväl iallafall. Och de kommer I cykler.
Liksom en skogsbrand så följs även en krasch av att något nytt sedan kommer, växer upp.
Det gäller bara att vara medveten om att det kommer och att man är förberedd. Vid varje krasch finns det folk som tjänar på den.

 
Ingen bild

Observer

8 december 2017 03:43

Lille Jårds (Soros) kommer att gå på pumpen den här gången ;)
Lille Jårds äger en stor del av main stream media.
Dessa har nu i 2 månader (i förväg) trumpeterat ut i falsett om en förestående fastighetskris, mot bättre vetande och fundamenta.
Och nu när detta fått psykologiska effekter dyker -som av en händelse ....Trumvirvel... -Lille Jårds upp!! o Blankar.
Lille Jårds kommer att bli besviken efter ytterligare 3 mån.
Lille Jårds kommer att få annat att tänka på när det blir ett mindre atomkrig borta i Nordkorea. Då raderas nästan dollarn och många av Lille Jårds tillgångar.

 
Ingen bild

Observer

8 december 2017 03:46

Att Deep state Sverige INTE skulle ha tagit höjd för Soros den här gången har jag svårt att tro faktiskt.

 
Ingen bild

Re

8 december 2017 07:47

Det är för sent att förhindra att det kommer en krasch I Sverige. Det skulle man ha gjort för flera år sedan. Mitt problem är vilket politiskt parti jag ska rösta på. Hjälp mig här.

Vi har vi en drös med olika politiska partier som man kan rösta på till nästa val. Om jag t.ex inte vill ha de nya tv-skatten, vilket parti ska jag rösta på? Här har vi (m) och (s), liberaler och miljöpartister, (v) och centerpartister, ja, t o m sverigedemokrater vill ha den nya skatten så att man blir riktigt indoktrinerad av statsmakten m h a statsmakten om vad man ska tycka.

Om man nu tycker att våra politiker har visat de senaste 80 år att de inte kan hantera våra skattepengar, de slösar dem på helt fel saker, vilket parti ska man rösta på för att minska skatten? Riktigt, det finns inget. Detta måste vara resultatet av syre- och kunskapsfattig uppväxt med en skola som uppfostrar liksidig uppfostran med minimal kunskapsutbildning för att få fram en sådan befolkning som inte ser skogen för alla träd. Ungdomar kan varken läsa eller skriva riktigt, men alla vet vilka sexuella orienteringar det finns och att alla dessa behöver egna toaletter på Lidl.

Om jag nu tycker att alla människor har rätt att leva, flyktingar, homosexuella, det ofödda barnet som är helt utvecklat när det dödas. Vilket parti gäller. Nej, just det, detta finns inte på våra politikers världskarta, här har vi lärt oss att det är vår rätt att döda våra barn. Indoktrineringen är total och ska fortleva med skatten till publik service.

Jag kommer först att rösta till valet när jag kan rösta på ett vettigt parti. Just nu finns inget.

Thoralf Alfsson

8 december 2017 08:16

Vill du ha minskad invandring? Vilket parti skall du då rösta på?

Om du enbart tänker rösta om det finns ett parti som till 100 procent stämmer med dina värderingar så kommer du sannolikt inte behöva rösta någon gång. Såvida du inte startar ett eget parti.

Vi andra brukar rösta på det parti som bäst stämmer överens med våra värderingar och uppfattningar om hur vårt land skall utvecklas.

 
Ingen bild

Niklas R

8 december 2017 09:45

@Re
Ganska naiv inställning till något så viktigt som den maktutövning som en rösträtt ger dig.
Du gör nog rätt i att inte rösta eftersom du med din naiva inställning till verkligheten antagligen hade hamnat hos något extremist parti typ Jasin eller något liknande.

 
Ingen bild

Tony

8 december 2017 09:55

Ja men ni har ju en så förutseende högsta ledare
för Kalmar så det ska säkert ordna sig, han kommer
säkert att göra en uppgörelse med invandrarverket, och då
kommer det att gå fort att fylla upp husen med nya
PENSIONSRÄDDARE, Sveriges framtid?

 
Ingen bild

E A

8 december 2017 09:56

Du bara skriver och gnäller på allt och alla,måste vara jättetrist att vara en så gnällig människa som du!! Du tycker väl själv att du är klok och skapande individ här på jorden;)

Thoralf Alfsson

8 december 2017 12:11

Du menar att utvecklingen i vårt land är väldigt positiv? Kris inom rättsväsendet, dåliga skolresultat, besvärlig situation inom vården o.s.v

 
Ingen bild

Tony

8 december 2017 10:02

Och det partiet heter Sverigedemokraterna, allt annat är
rösta på den politik som alla anser vara fel.

 
Ingen bild

God människa

8 december 2017 10:19

Det är väl bra att man bygger bostäder. Tänk på alla anhöriginvandrare som kommer hit och behöver tak över sina huvuden.
Här kan Kalmar gå i bräschen för ett värdigt massmottagande. Kalmarborna har säkert råd att öppna sina hjärtan (och plånböcker) och visa hela Sverige att smålänningar inte snåla och hjärtlösa!

Grattis Kalmar!

 
Ingen bild

Ölandsbonde

8 december 2017 11:25

Utanför ämnet:
Är Åkesson och Söder portade även från årets nobelmiddag?
Är de det så tycker jag de ska gå ut och läsa lusen av den s. k. akademin. Inte minst för de nyss publicerade uppgifterna om hur de skor sig själva och sina bekanta med fina lägenheter. Sicken genomrutten församling. Med en sådan ska man inte ha att göra.

 
Ingen bild

Tony

8 december 2017 12:50

Själv tycker jag Att Jimmie och Björn ska tacka nej
ifall dom mot förmodan skulle bli inbjudna någon gång!

 
Ingen bild

SM811

8 december 2017 13:24

@Observer
Deutsche Bank varnar för att bostadsbubblan i Sverige kan spricka
http://www.friatider.se/deutsche-bank-varnar-f-r-att-bostadsbubblan-i-sverige-kan-spricka

 
Ingen bild

Lena1

8 december 2017 13:43

@ME Sluta vara snarstucken om att SD-ledningen inte kommer vill att tv licensen ska vara kvar, sådant kan ju ändras längre fram.

Det här valet handlar om de STORA DRAGEN i immigrationspolitiken eller som media kallar den "flyktingpolitiken", man kan ju numera få asyl trots att man inte har asylskäl. Vad för slags medvetenhet har du? Komma med småsaker när så stora saker står på spel för Sverige.

Många svenskar är, i likhet med dig (verkar det som) inte klar över vad som sker i Sverige som kommer att ha betydelse för all tid framåt.

 
Ingen bild

Antabus

8 december 2017 16:35

@ God människa
Nu är det väl inte bara Kalmar som behöver bygga bostäder.
Men du arbetar säkert på, att det även på din ort byggs för fullt
så att du kan riktigt ta del av och njuta av massinvasionen och dess yttringar i form av skjutningar, våldtäkter som massinvandringen fört med sej.

Och god som du är och föreslår andra att öppna sin plånbok
har du säkert tagit hand om ett antal ”nyanlända skäggbarn” hemma
hos dej som du försörjer eller är du snål och hjärtlös.

 
Ingen bild

Re

8 december 2017 16:37

Niklas R 09:45

Just det som du gör tar död på den politiska diskussionen, att kalla varandra för olika saker: om man hatar SD kallar man dem för ”nasister”. Om man är på andra sidan säger man ”naiv” om M eller S och sedan är man färdig, slutdiskuterat.

Det som jag funderar på är om jag ska åka hela långa vägen till SE när valen dyker upp nästa år, när nu SD är för att införa en skatt för att hålla ”public service” under armarna och låta dem sprida sitt flyktingvänliga kommunistpropaganda. Man undrar ju om SD verkligen vill få någon politisk inflytande någonsin när man bekämpar sig själv med att stödja denna skatt.

Det jag vill säga är: hjälp mej att förstå vad ni på SD håller på med.

Thoralf Alfsson

8 december 2017 20:20

Menar du på fullt allvar att epitet som "nazist" och "naiv" är jämförbara.

Jag är helt förstummad!

Du tror inte det går att förändra public service? Jag tror att det är betydligt lättare att få till en majoritet för att förändra public service än det är att få till en majoritet att lägga ner public service.

Vad tror du?

 
Ingen bild

Hasse Pannband

8 december 2017 16:45

Godhet på andras bekostnad som vanligt.
Hyckleri, äckligt.

 
Ingen bild

arnew

8 december 2017 17:36

Jimmie skall naturligtvis aldrig gå på Nobelmiddagen.

 
Ingen bild

Ölandsbonde

8 december 2017 19:20

->Tony
Jovisst, ska de tacka nej. Men det ska vara med en riktig satans avbasning på köpet.

Jag tycker de redan nu kan gå ut och förklara varför de inte vill delta i en sådan samling, även om de inte är inbjudna.

SD måste agera på ett sådant sätt att folk fattar att de fortfarande finns. MSM kommer aldrig att ge utrymme för något som helst positivt om partiet. Därför måste de säga saker som tränger igenom. Att vara bäst i riksdagens talarstol hjälper föga. Det tränger inte ut och protokollen kommer bara att tjäna som urkund när forskare i en framtid tar tag i frågan hur kom det sig att Sverige valde sin egen undergång?
Om det ens kommer att finnas några forskare kvar, förstås.

-Kräv att de som använder SVT/SR själva får betalla.
-Kräv att inga utlänningar får sitta i riksdagen.
-Kräv ett stopp för det organiserade tiggeriet.
-Kräv att alla barn som inte har några papper ska behandlas som 18 år+
-Kräv att asylsökanden som passerat ett säkert land ska returneras dit.
-Kräv en riksdagsspärr på 7%
-Kräv att tjänstemannaansvaret åter införs.

Gör något, eller tyna bort!

Thoralf Alfsson

8 december 2017 20:27

Jag kan hålla med om i stort sätt 5 krav utav dina 7 krav. Flera av dessa har jag själv skrivit blogginlägg om.

Jag vill däremot reformera public service (SVT/SR) och att de skall följa sändningstillståndet.

Jag vill inte ändra riksdagsspärren till 7 procent. Jag tror att en riksdagsspärr på 7 procent är lite som att inte respektera demokratin.

 
Ingen bild

SM811

8 december 2017 19:57

OT:
Grattis Tino Sanandaji.
Tino Sanandaji utses till en av Europas viktigaste röster i Politicos prestigelistahttps://nyheteridag.se/tino-sanandaji-utses-till-en-av-europas-viktigaste-roster-i-politicos-prestigelista/
På den listan Morgan skulle aldrig du platsa.

 
Ingen bild

Klas

8 december 2017 20:31

3,6- för SD i SCB senaste oppionsionsundersökning
En trend som jag hoppas fortsätter.
Trevlig Helg!

Thoralf Alfsson

8 december 2017 21:41

Klas det skrivs -3,6 procentenheter.

Du kommer bli grymt besviken. Det är bara en tidsfråga innan det är + 3,6 procentenheter.

Förändringarna i samhället fortsätter och det är det som styr hur människor röstar. SD kommer fortsätta att växa!

 
Ingen bild

Martin

8 december 2017 22:34

Förändringarna i samhället fortsätter, det är sant. Men förändringarna i SD fortsätter också. Jag skulle inte kunna plocka ut SD i en vittneskonfrontation med 7 stycken atrapper. Jag kan inte längre se någon skillnad.

Thoralf Alfsson

8 december 2017 22:55

Martin

Varför läser du min blogg? Kan du inte släppa taget?

Varför inte 8 attrapper? Precis lika många som riksdagspartierna.


 
Ingen bild

Pär

9 december 2017 13:55

Pampen Persson bygger ju som fan o har storhetsvansinne!

 
Ingen bild

Thor

9 december 2017 19:45

Någon 500% ränta kommer vi inte att se igen. Den gången var det ett omöjligt försvar av en fast växelkurs för kronan som resulterade i i 500% ränta i några dagar. Nu är kronkursen flytande sedan tidigt 90-tal. Tveksamt om vi ens får se 5% ränta. Det beror ju på hur ränteläget kommer att se ut i omvärlden och om andra länder bedöms ha mindre problem än Sverige.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 1 jan 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9 10
11 12 13
14
15 16 17
18 19 20
21
22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se