thoralf

Direktlänk till inlägg 23 augusti 2017

JÄVIGT STADSBYGGNADSPRIS

Av Thoralf Alfsson - 23 augusti 2017 14:32

     


Är precis hemkommen från möte i Samhällsbyggnadsnämnden och utdelning av Kalmar kommuns stadsbyggnadspris i Stadsparken. Läs artikel i 24Kalmar.


Jag är mycket tveksam till att Kalmar kommun delar ut pris till sig själva. I år gick priset till Kalmar kommuns bolag Kifab, Kalmar Industrifastigheter AB och den nya tågdepån. Jag anser att Kalmar kommun inte skall delta med egna byggprojekt i denna ”tävling” som kommunen arrangerar. Det är en princip.


Juryn består av Samhällsbyggnadsnämnden ordförande, Samhällsbyggnadsförvaltningens chef och stadsarkitekten. Med andra ord en socialdemokratisk politiker och två anställda tjänstemän vid Kalmar kommun. Juryn tar fram tre finalister och föreslår sedan en vinnare i varje klass.

Vinnarförslagen beslutas sedan av samhällsbyggnadsnämnden, med andra ord av politiker. Jag yrkade därför istället på Riksbyggen nya bostäder längs med Erik Dahlbergs väg som vinnare på grund av att de två övriga nominerade var dels Kifabs tågdepå och Kalmarhems höghus Kajalen. Två av tre nominerade var alltså kommunala bolag.


Jag fick givetvis inget stöd från vare sig Alliansen eller de rödgröna i samhällsbyggnadsnämnden men jag reserverade mig emot att Kifab fick priset på rent principiella grunder!

 

Om juryn varit fristående personer från både kommunen och politiken hade jag accepterat att kommunala bolag nominerats och vunnit men nu känns det som väldigt mycket jäv.

 

Hur bra tågdepån än blev så får jag en fadd smak i munnen när man delar ut pris till sig själva.

 

Pris för bästa byggnadsvård fick ombyggnaden av Handelsbankens fastighet på Kvarnholmen. En värdig vinnare!


http://www.ostrasmaland.se/kalmar/prisad-arkitektur/


 

PS

 

Alliansen hade dessutom möjligheten att fälla majoriteten i ett bygglovsärende men tog inte chansen. Detta på grund av att två centerpartister som ingår i majoriteten hade en annan syn på ett bygglovsärende. Jag hade samma åsikt som de båda centerpartister och ville lämna ett positivt förhandsbesked till de sökande.

 
 
Ingen bild

Uppströms

23 augusti 2017 14:52

Arkitektur idag är oftast rena skiten. Likaså sjukförsäkringen.
http://www.arkitektupproret.se
http://solrosuppropet.se

 
Ingen bild

Hacke

23 augusti 2017 17:20

Starkt och ärligt jobbat som alltid Thoralf. Du är en klippa i stort som i smått och visar den ryggrad som 7-partisterna och etablissemanget är i total avsaknad av. Man kan inte vara annat än stolt sd-are med en sådan som du i leden.
Självklart har du rätt också på detta område. Idag är det ett sådant missbruk och inflation i de mer eller mindre interna prisutdelningarna att de helt saknar relevans och existensberättigande.
Sådant här missbruk på alla nivåer visar bara att Sverige behöver en nystart och total make over från grunden.

 
Ingen bild

Pepparholm

23 augusti 2017 17:25

Det synes finna ett stort behov av utbildning om vad jäv är för något inom kommuner. Många av dagens yngre beslutsfattare kanske inte ens vet vad ordet betyder.

Jag håller helt med Thorvald om att det är oetiskt att tävla med sig själv och bli vinnare. Nu gällde det väl bara äran.

Värre är det när pengar kommer in i bilden. T ex vid upphandlingar som numera regelmässigt tycks överklagas och verkställigheten därmed försenas. Vad är det för klantar i stat och kommun som inte kan eller struntar i reglerna (Transportstyrelsen det värsta exemplet?). Tjänstemannaansvaret!!! Man törs inte stå emot tysta krav från politiker.

Men än värre är nog jävet när man tillsätter kommunala och statliga tjänster. Reinfeldt gick första gången till val på att förbjuda och allt skulle utannonseras efter förtjänst och skicklighet. Den regeringen blev om möjligt ännu värre än de socialdemokratiska att gynna egna kompisar. Man glömmer fort när man sitter med maktens spira i sin hand.

 
Ingen bild

Molle

23 augusti 2017 21:33

Men handen på hjärtat…hur fasen kunde Kajalen vara med över huvud taget.
En likkista på högkant, vad är det för vackert med det???
Tänk er en hel stadsdel med bara svarta hus. Skulle se ut som en spökstad.
Inget jag skulle vilja bo i. Folk skulle ju deppa ihop fullständigt och psyk har fullt upp som det är redan.

 
Ingen bild

Benny

24 augusti 2017 18:50

Som Växjöbo så har jag via media följt debatten i Kalmar om arkitektur och kan bara hålla med dem som anser att stora höga hus som Kajalen förstör det historiska Kalmar. Växjö har som bekant ingen sådan historia och här byggs även i betydligt större skala än Kalmar på gott och ont!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards