thoralf

Direktlänk till inlägg 31 maj 2017

GULDFÅGELN ARENA

Av Thoralf Alfsson - 31 maj 2017 22:36

 

 

I måndags informerades gruppledarna för de politiska partierna i Kalmar kommunfullmäktige om den akuta situationen för Kalmar FF sedan Swedbank inte längre vill förlänga sina krediter till Kalmar FF:s fastighetsbolag som äger Guldfågeln Arena. Ett ytterst märkligt och bedrövligt agerande av Swedbank!


Den politiska majoriteten i Kalmar som består av S, V och C vill att Kalmar kommun tar över ägandet och skulderna för Guldfågeln Arena och hoppas att även oppositionen skall ställa sig bakom en avsiktsförklaring som innebär att avtal om övertagande och att avtal om nedtrappning av föreningsbidrag skall upprättas och avtal om hyresavtal med Kalmar FF skall upprättas i samband med övertagandet någon gång under hösten 2017. Det finns med andra ord i dagsläget inga framförhandlade avtal, därför vill majoriteten att en avsiktsförklaring skall tas innan sommaren och semesterperioden för att ge ett pressat Kalmar FF lite andrum.


Möjligheten att det skulle dyka upp någon annan intressent som skulle vilja ta över Guldfågeln Arena och erbjuda Kalmar FF godtagbara kreditvillkor och hyreskostnader är nog mer eller mindre obefintligt.


Kalmar kommun har beviljat borgen för Kalmar FF vid två tillfällen. Dels i augusti 2008 med 100 miljoner kronor och sedan en utökad borgen i september 2015 med 26 miljoner kronor. Sverigedemokraterna har vid båda dessa tillfällen röstat nej till dessa borgensåtaganden.


Kalmar FF:s budget för 2017 innebär ett resultat på minus 9 miljoner kronor om Kalmar FF säljer spelare för 8 miljoner kronor. Men med den dåliga starten på allsvenskan som Kalmar FF haft har publiken svikit och därmed också publikintäkterna. Prognosen lyder nu på minus 20 miljoner kronor om inga spelare försäljs under året.


Alternativ 1 är alltså att Kalmar kommun tar över ägandet av Guldfågeln Arena men inte driften.


Alternativ 2 är att Kalmar FF med stor sannolikhet går i konkurs inom en relativ snar framtid, förlorar sin elitlicens och flyttas ner i seriesystemet och står dessutom utan en fotbollsarena. I varje fall utan ekonomiska möjligheter att vara kvar på arenan. Kalmar kommun förlorar sina 120 miljoner kronor i borgen.


Den årliga kapitalkostnaden för att äga Guldfågeln Arena skulle sannolikt bli mellan 7-8 miljoner kronor om man binder räntan under 5 år (idag möjligt binda räntan till under en procent). Hur stora hyresintäkterna från Kalmar FF skulle bli är dock osäkert då inga avtal finns.


Det handlar alltså om ett val mellan pest eller kolera för Kalmar kommun och de politiska partierna. Vilka kostnader som Kalmar kommun i slutändan får styrs helt av hur föreningsbidraget till Kalmar FF trappas ned och vilket hyresavtal som förhandlas fram. Idag ligger föreningsbidraget på ca 6 miljoner kronor per år.


Sannolikt blir kostnaden det första året mellan 13-14 miljoner kronor men sedan kommer kostnaden sannolikt minska. Alternativet är uppenbarligen konkurs för Kalmar FF. Vilka kostnader och hur kommer det att drabba Kalmar kommun? Det finns ett avtal idag om föreningsbidrag som gäller till 2031 och som årligen skrivs upp med KPI. Så den extra kostnad som Kalmar kommun drabbas av är framförallt kapitalkostnader. Enligt uppgift skall underhåll och investeringsbehov vara lågt under den närmaste femårsperioden och driftkostnaden för arenan kommer Kalmar FF ansvara för. Men inget är definitivt förrän det finns avtalsförslag att ta ställning till.


Jag förutsätter att den information gruppledarna fått av både ledande tjänstemän, Johan Persson (S) och Christina Fosnes (M) är korrekt då de medverkat vid möten med Swedbank och att det är Swedbanks agerande som är den utlösande faktorn för den ekonomiska krisen för Kalmar FF!


Pest eller kolera?

 

För oss inom Sverigedemokraterna är det inget alternativ att riskera att Kalmar FF sätts i konkurs och att Kalmar kommun får betala 120 miljoner kronor i borgen utan att få något tillbaka. Vilka övriga kostnader och konsekvenserna en konkurs för Kalmar FF skulle innebära för Kalmar kommun vet vi inte idag.


Vi har som jag skrev tidigare sagt nej till detta borgensåtagande vid två omröstningar i kommunfullmäktige. Det är den rödgröna majoriteten (S, V och C) och Moderaterna som har försatt Kalmar kommun i denna ”utpressningssituation” genom att godkänna borgensåtaganden på 120 miljoner kronor.


Vi kan heller inte säga ett ovillkorligt ja till att Kalmar kommun tar över ägandet av arenan. Vi vill att avtalen om nedtrappning av föreningsbidragen, hyreskostnaden för Kalmar FF men även avtal för drift, underhåll och investeringar skall förhandlas fram innan vi tar slutgiltig ställning.


Ni som har läst hela blogginlägget vad anser ni? Skall Sverigedemokraterna säga nej till att ta över arenan och därmed samtidigt med stor sannolikhet göra att Kalmar FF tvingas i konkurs. Eller ja till att köpa/ta över arenan? Rösta i högermarginalen på bloggen.

 
 
Ingen bild

HANS

31 maj 2017 23:05

Jag röstade NEJ. Jag har väldigt svårt att se varför kommunen skulle överta ägandet av arenan.

Är det så att KFF har levt över sina tillgångar är det deras problem. Om det sedan innebär konkurs, förnedring och nedflyttning från allsvenskan är det en smäll de får ta.

Kanske är det bättre att ta den fysiska arenan som finns men samtidigt vad skall vi göra med den? Den går knappast att göra så mycket med än att hyra ut till KFF. Allt det stora pratet om de eviga konserterna och evenemangen har mer eller mindre uteblivit som jag förstår det. Skall vi ta och göra det till landets lyxigaste skolidrottsplats eller vad?

Om kommunen inte tar över, och KFF går i konkurs, vem tar då över arenan? Swedbank? De kan ha så kul med den då. Lycka till att sälja den eller göra något vettigt med den. De kanske kan konvertera den till ännu ett shoppingcentrum.

Det är knappast kul att förlora 126 miljoner. Men så blir det när man leker med andras pengar. Inte så att kommunen inte slängt iväg miljoner på skit tidigare, så som Faderun.

Istället för att fortsätta plöja ner miljon efter miljon i KFF kan vi säkert som kommun göra något roligare som glädjer fler än att ge försörjningsstöd till ett lag i Allsvenskan. Det må vara pest eller kolera. I någon mening är det kanske ibland ändå bäst att bara avliva patienten istället för att se pesten sprida sig vidare.

 
Ingen bild

C Andersson

31 maj 2017 23:12

Jag är för trött i kväll för att sätta mig in i saken. Det håller väl på att segla upp något liknande här i Karlskrona:

http://www.blt.se/ledare/dorren-till-kommunens-skattkammare-skall-hallas-stangd/

Frågan är väl om kommunen ska sponsra idrotten och i så fall med hur mycket. Ska en kommun sponsra elitidrott som omsätter mångmiljonbelopp och med välavlönade aktörer.

 
Ingen bild

Lasse P

31 maj 2017 23:50

Det är väldigt pinsamt för PAMPEN JOHAN PERSSON som stod i spetsen och hans annhang som bara följer med och tänker ingenting.Men för dom gamla som byggt upp detta samhälle vad får dom?????????
Vi skär ner i välfärden,men vad skall vi göra med KFF?
SD, jag tycker att vi kan vänta och svara till hösten om KFF är kvar i allsvenskan.

 
Ingen bild

Gunnark

1 juni 2017 00:22

Med tanke på hur vi slänger ut pengar på massa annat skit som man inte har någon nytta av,och nu menar jag inte invandringen,utan att vi mer eller mindre slänger ut pengar på saker som innehåller ordet genus

Då kan man istället gå in och rädda FF

 
Ingen bild

Linkan

1 juni 2017 00:31

Alternativ 2, Bättre att veta vad man förlorar än att ge konstgjord andning framöver och sannorlikt blir det dyrare i längden.

Hade KFF varit smarta ifrån början skulle de rustat upp fredrikskans och aldrig hamnat i denna situationen. Det personliga fotbollsintresset gick nog före en ordentlig kalkyl när beslut fattades om arenabygget

 
Ingen bild

Peter

1 juni 2017 02:13

Varför ska kommuninvånarna betala för att Kalmar FF inte kan sköta sin usla ekonomi? Nej tack!!!

Pampen Johan Persson har fjäskat tillräckligt för denna klubb med stringtrosa som klubbmärke.

 
Ingen bild

Grape Tonic

1 juni 2017 02:46

Varför tog inte kommunen ansvaret för arenan redan från början? Bara Peking, Malmö FF och Elfsborg äger sina arenor. Tre klubbar med välskött ekonomi.

Ingen sörjer om Kalmar FF åker ur allsvenskan! Det vore nog det bästa!

 
Ingen bild

Laglydig

1 juni 2017 04:27

Trots att jag inte bor i Kalmar och aldrig har bott i Kalmar, inte heller håller på Kalmar FF, så röstade jag ja.
Dom långsiktiga ekonomiska konsekvenserna för Kalmars skattebetalare kan nog inte förutsägas vid en eventuell KK för Kalmar FF. Det är nog inte bara borgensåtagandet som infrias. Sportsligt lär det dessutom ta åtskillig tid innan Kalmar FF kan ta sig tillbaka till Allsvenskan. Spelarflykt och harv i seriesystemet är det då som väntar åtminstone ett decenium. Så om man är skattebetalare i Kalmar och dessutom Kalmar FF supporter så finns det flera skäl att rädda klubben.
Sen förstår inte jag varför man inte kunde fortsätta spela på Fredrikskans. Ett drag av storhetsvansinne?
Och vad hände med Kalmar AIK?

 
Ingen bild

World Traveller

1 juni 2017 05:35

OT. Affarsmannen Mats Qviberg som kopte gratistidningen Metro och sen twittrade att han ville rensa ut Stalinisterna jagas nu av Kronofogden for en pastadd skatteskuld pa 17 miljoner.
Skrammande att se hur alla som kritiserar media, staten, EU, invandrinhgspolitiken eller islam raakar illa ut.

 
Ingen bild

Tomas

1 juni 2017 06:27

Det kan tyckas märkligt av Swedbank att inte förlänga krediterna för en area. Det är ju så, att varken Thoralf eller någon annan kommer att vilja äga arenan och ta på sig kostnaden, samtidigt kommer inte arenan att försvinna från platsen den ligger på. Banken skulle i normala fallet, med 100 procent säkerhet förlora pengarna på lånet och samtidigt sanera fotbollslaget. Men cheferna för banken är inte födda igår och de vet att de inte har att göra med normala medborgare eller deras företag, de har att göra med svenska politiker, och de vet hur dessa tickar. De är helt omdömeslösa med pengar.

Jag hade personligen, bara för att ge banken något att suga på för framtiden, låtit arenan gå i konkurs och sanerat Kalmar FF. Visst blir det förlust av borgen för kommunen och de förlorar tabellplatsen, men om ett år kommer räntan att börja stiga uppåt kraftigt. Det finns inte en chans att arenan kommer att överleva åren som kommer och de pengar man betalar nu kommer också att vara förlorade.

För Kalmar FF är ju säsongen ändå körd och om klubben inte har tunga lån, efter saneringen, kan man senare t.o.m köpa nya spelare, samtidigt som kommunen, för en gångs skull, inte ökar bördan för sina väljare. Samtidigt kommer banken nästa gång att tänka sig för innan man hotar med att köra huvudet i väggen och hotar med att stoppa lån till specifika byggnader.

 
Ingen bild

?Sanningen

1 juni 2017 08:04

@World Traveller, helt fel. Det är hans kompanjon i köpet som jagas av fogden. Christen Ager-Hanssen

 
Ingen bild

SM811

1 juni 2017 08:10

OT:
"Zara Larsson används utan tillåtelse i högerextrem kampanj inför konsert i Stockholm."
Måste ju var helt tillåtet eller..
Vi såg hur det gick för den vapendömde Tomas Matsson angående fallet med Jim Olsson. Han friades. Tydligen är det fritt fram att påstå citat för en person.
https://nyheteridag.se/zara-larsson-anvands-utan-tillatelse-i-hogerextrem-kampanj-infor-konsert-i-stockholm/
Blir intressant att följa utvecklingen.

 
Ingen bild

millicom

1 juni 2017 08:24

Jag säger inte att det ena har med det andra att göra, men 120 sk. barn(ickebarn) skulle göra beslutet lättare...

Jag kommer från Växjö, jag ser gärna KFF i kånken alla dagar i veckan, men som politiskt beslut så är det nog att bita i det sura äpplet... Kalmar måste ha en arena och ett(kanske fler) topplag i idrotten, även om det kanske inte blir idag eller nästa år...

Sentimental som jag är, bussresorna till Fredriksskans...Öster mot KFF... det kommer att kosta, men jag säger ändå alternativ 1. Ni vet att det kommer att kosta pengar, men förhoppningsvis kommer andra kostnader att minska betydligt, och Kalmar kommer att ha ett lag som vi kan sparka sk-.-.-n ur! :)

/millicom

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 09:18

Nu är ju jag inflyttad till Kalmar sedan ca 15 år men jag har aldrig förstått varför det är så "hatiskt" mellan Kalmar och Öster. Men det kanske är hatkärlek ;-)

Men Öster får väl kriga på i superettan så kanske vi möts i Allsvenskan nästa år eller något annat år.

 
Ingen bild

Tony

1 juni 2017 08:24

Var där inte en Spelare som hette Henrik Rydström,
en riktig duktigpelle när han svamlade här på bloggen,
han har säkert lösningen på problemen?

 
Ingen bild

Ölandsbonde

1 juni 2017 09:58

Gick inte Kalmar hockey i konkurs för några år sedan? Kommunen gjorde väl inget för att rädda Iffes livsverk då.

Elitidrott är inte en kommunal angelägenhet. Vart tog alla evenemang vägen? De som skulle dra in stora pengar. Stämmer det att det inte går att köra in lastbilar med nödvändig utrustning på arenan. Hur har man tänkt där?

Många tycker kanske att FF behövs för att sätta Kalmar på kartan. Men Kalmar finns redan där; Kalmartrissan, Fanerdun, Salvestaden, en bro till Öland som ständigt är under reparation m m.

 
Ingen bild

Hacke

1 juni 2017 10:01

Jag är något av sportnörd men också innerligt trött på alla dessa idrottsföreningar som förköper sig på spelare från jordens alla hörn och på kommuner som satsar på prestigeanläggningar byggda på glädjekalkyler. Allt för att vara med i dansen kring guldkalven i form av medaljer som sällan eller aldrig uppnås och evenemang som aldrig blir av. Varenda kommun ska idag ha en ”arena” och varenda lag långt ner i gärdsgårdsserierna ska ha en drös hottentotter i laguppställningen för att vara med i dårracet.

En dyrbar lek och lottospel för höga herrar som vet att skyddsnätet alltid finns där i botten i form av andras pengar när man ska landa mjukt från sin drömtillvaro uppe i skyn.

 
Ingen bild

Laglydig

1 juni 2017 10:04

Har kollat lite mer detaljer nu. I första hand så är det ju Kalmar FF Fastigheter AB som i så fall skulle gå i KK. Där finns det skulder på ca 220 Mkr, som i huvudsak balanseras av fastighetstillgången Guldfågeln Arena.
Av dessa skulle alltså Kalmar kommun få betala 123 Mkr efter utställda borgensförbindelser vid en KK.
Vem har ställt ut övriga borgensförbindelser eller är det inteckningar i fastigheten som utgör Swedbanks säkerhet?
I det senare fallet borde inte Kalmar FF som förening vara hotad av KK.
Man kan ju dock undra vilket intresse Swedbank har av i så fall att stå som ägare till Guldfågeln Arena (vid en KK i Kalmar FF Fastigheter AB). Det lär ju inte vara så lätt att sälja av den.
Swedbank verkar bedriva någon typ av spel här för att förbättra sina vilkor, säkerheter etc. Det är vad jag tror. Bara att sätta sig ner och förhandla och fråga vad de egentligen vill.

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 10:30

Enligt den information vi fått har man förhandlat med Swedbank under flera månader eller kanske sedan nyår. Utan att komma till något resultat.

Det sägs att Swedbank har för avsikt att lämna alla projekt med idrottsarenor!

Jag är dock förvånad över att inte media ställt frågor till Swedbank och deras roll!

 
Ingen bild

605xx

1 juni 2017 11:05

Tja, Kalmar FF:s ekonomi är god! Känns uttrycket igen?

Sveriges Statsskuld är idag 1 330 687 551 716 kr baserat på Riksgäldens senaste rapport 2017-04-01 som uppgick till 1 307 468 000 000 kr, Riksgäldens statsskuld prognos är 1 411 000 000 000 kr till slutet av 2017

I sammarbete med SCB

 
Ingen bild

C Andersson

1 juni 2017 11:51

Du Ölandsbonde, du glömde Krusenstiernska gården. Dit ska jag fara i sommar.

Nu har de haft en sådan där mätning igen. Tänk om de där politikerna någon gång kunde visa hur duktiga de själva är i stället för att tjata om hur dåliga de andra är. Och ett parti höjs till skyarna för att de har så bra ledare. Vore dett inte bättre om de hade en bättre politik?

En gång för länge sedan var jag i Kalmar och jobbade. Det måste ha varit sommaren -72 för det var innan bron var färdig. Det är femtio år sedan så det är snart dags att bygga en ny.

 
Ingen bild

Cosmik Debris

1 juni 2017 13:42

Annie Lööf är "utvald" att deltaga på årets Bilderbergmöte.

Vänj er vid rubriker som dessa fram till valet -18. I alla tidningar!

"Annie Lööf fortsätter skörda politiska framgångar."

"Nya glädjesiffror för Centerpartiet"

 
Ingen bild

Staffan

1 juni 2017 13:49

Kalmar utmärker sig ständigt som att vilja leva över sina tillgångar, visa sig på styva linan och vara "störst" i det mesta. Se så det gick med Fanderdun. Kalmar FF tycks vara pampens lilla skötebarn.

Hade man varit smart så hade man byggt en allround-arena likt Vida arena i Växjö, där t.ex Melodifestivalen kan hållas.

Lägg pengar på äldrevård och skola istället.

Kalmar FF kan leka wannabe i division 1 eller liknande.

 
Ingen bild

Det räcker

1 juni 2017 15:31

Kalmar FF är inget annat än en skamfläck för kommunen, men Pampen envisas med att mjölka skattebetalarna på pengar till en förening som inte kan handskas med pengar!

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 15:37

Jag delar inte din uppfattning! På vilket sätt skulle Kalmar FF vara en skamfläck?

 
Ingen bild

Cosmik Debris

1 juni 2017 15:58

Aftonbladet idag: ”Eskilstuna - Nationella bombskyddet inkopplat"
GP idag: "Stort område avspärrat i Nyköping - bombgruppen på plats"

Bråda dagar för "bombgruppen" alltså.

Så var det INTE förr i tiden

 
Ingen bild

Stefan A

1 juni 2017 16:03

Har tappat allt förtroende för Swedbank, för storbankerna öht. letar nu efter en mindre nätbank med fullservice...

 
Ingen bild

T

1 juni 2017 16:05

Förstår dock "Det räcker" hela den här pengakarusellen/slöseriet ger en verklig fadd smak i munnen,,, Kalmar som varumärke kommer förknippas med detta!!! Och det är inget ngn kommun vill förknippas med,,, låt FF gå i konkursvore det bästa för Kalmar!

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 16:21

Förklara varför det vore det bästa.

 
Ingen bild

T

1 juni 2017 16:29

Eftersom FF AB inte är ett livskraftigt företag och därför skall inte Skattebetalarna rädda det genom märkliga upplägg som är skadligt för kommuninvånarna. Att En Kommun gynnas ekonomiskt av elitfotbollslag/ishockey är bara en utopi/önsketänkande dock,,,, detta är en infekterad fråga där rationela beslut inte existerar utan bara tas pga känslomässiga grunder,,, (Kalmar FF är ingen samhällsfunktion)

 
Ingen bild

T

1 juni 2017 16:31

Menar att i situationen som uppstått är konkurs bästa lösningen rationellt sätt!!! Konkurs är sällan trevligt men dock nödvändigt ibland!!

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 18:43

Du har uppenbarligen inte förstått konsekvenserna!

 
Ingen bild

Björnen

1 juni 2017 16:32

Håller med föregående talare. Ska detta skrytbygge verkligen vara medborgarnas angelägenhet? Gissar att andra föreningar får lägga sig platt för denna stora drake.

När ska Kalmar lära sig att lägga sig på en verklighetsförankrad genomförbar nivå?

Hoppas laget åker ur Allsvenskan.

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 18:45

Hoppas du att det går illa för alla andra föreningar i Kalmar också?

 
Ingen bild

Laglydig

1 juni 2017 17:38

Som sagt var jag har aldrig bott i Kalmar och jag håller INTE på Kalmar FF.

Men. Utan att vara helt insatt i Guldfågeln Arenas tillkomst så ser jag ett samband mellan Kalmar FF:s SM-guld 2008 och tillkomsten av Guldfågeln Arena. Så tycker jag att det vore ytterligt synd om Kalmar FF skulle behöva gå i KK för det här. Jag har ju inte tillgång till Kalmar FF:s årsredovisning, men det som behövs här är kanske lite svångrem och bygga spelare från egna leden samtidigt som man ser till att få hållbara avtal mellan klubb, klubbens bolag, kommunen och bank/banker. Det är uppenbart att Swedbank inte har något förtroende för Kalmar FF och dess fastighetsbolag längre, men att de samtidigt inte inser att de kan bli en stor förlorare här.
Sitt ner och hitta en lösning.
Kalmar FF är inte den första fotbollsklubben i Sverige som har hamnat i ekonomiska trångmål. Redan på 80-talet hamnade en viss Stockholms klubb (med Stolthet) i ekonomiska bekymmer. Den gången löste man det med bolagsbildning. Vet inte om det är lösningen här, men nyckelordet är FÖRTROENDE. Ta ett omtag, bygga på nytt, se vem som skall äga Guldfågeln om det är ett av Kalmar FF ägt fastighetsbolag eller kommunen. Uppenbarligen har ju i alla fall fastighetsbolaget amorterat ner 30 Mkr under åren sen arenan byggdes. Bara att gilla läget. Det här går att lösa!

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 18:46

Kalmar FF satte också in 40 miljoner kronor av eget kapital i projektet.

 
Ingen bild

?Sanningen

1 juni 2017 18:10

@Stefan A, akta dig för Forex bank. De har stulit pengar från mig två gånger.

 
Ingen bild

Kenneth

1 juni 2017 18:23

Var det inte så att dom var tvingade att bygga något. Fredrikskans var inte godkänd för spel längre utan hade dispans. Sen var det förslag på ombyggnad av fredde.
Som omgivningen motsatte sig.
Men inte nu när det skall byggas hus i närområdet.
Lätt att sitta och gapa efteråt.
Med tanke på hur mycket migrationsverket betalar för tomma anläggningar. Är detta en storm i ett vattenglas.
Vi behöver ett allsvenskt fotbollslag

 
Ingen bild

T

1 juni 2017 18:53

Motfråga,,, vad är konsekvensen mer än att man förlorar 120 milj??? Detta är precis som flyktingdebatten dvs alla vet det är tot vansinigt ekonomisk och därmed blir frågan emotionell!!!

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 19:25

Är det den enda konsekvensen? Försök att tänka lite längre!
Ska arenan stå och förfalla som ett DDR-objekt?

Skall fotbollslaget degraderas till lägsta divisionen?

Vad tror du Kalmar FF betyder för varumärket Kalmar?

Vad tror du ett allsvenskt lag betyder för näringslivet?

Vad vet du om konsekvenser? Vad vet du om att ta ansvar i en svår situation?

 
Ingen bild

bow

1 juni 2017 19:27

elitlag som skiter i ungdomar under 15 och får mest bidrag av alla
tror dom är bäst med vissa andra det finns andra föreningar som borde få mer av kakan.
Har man så dåliga ekonomer får man stå sitt kast.

 
Ingen bild

tveksam SD sympatisör

1 juni 2017 19:27

SD kan absolut inte rösta ja till det här förslaget. Då gör man sig medskyldig till att förslösa skattebetalarnas pengar på en arena som förmodligen kommer att gå med allt större förluster framöver (Kalmar FF kommer förmodligen att åka ur allsvenskan den här säsongen - 7 poäng på 11 matcher!). Dessutom avhänder SD sig möjligheten att kritisera övriga partier för att slösa bort kommuninvånarnas pengar på saker som inte ingår i den kommunala verksamheten. Förslaget kommer att gå igenom oavsett hur SD röstar så att stödja förslaget vore politiskt självmord och urbota dumt. De alternativ som SD har är att antingen rösta nej eller att lägga ner sin röst.

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 19:57

Så kan man ju alltid resonera och rösta! Frågan är bara hur trovärdig man framstår i så fall.

Bygger man förtroende genom att alltid rösta emot majoriteten!

 
Ingen bild

lol

1 juni 2017 19:56

Tack Ronny Nilsson för ännu ett projekt som gått åt helvete.

 
Ingen bild

Laglydig

1 juni 2017 20:19

@tveksam SD sympatisör
Nja, det hela är lite mer komplicerat än så. Man får nog se såna här problem över en cykel på flera decenier. Det här är ett udda fastighetsprojekt som har gått lite snett!
Felet från början är naturligtvis att Guldfågeln Arena byggdes från början och att man inte bara rustade upp Fredrik Skans. Men gjort är gjort och då får man hitta lösningar.
Kastar man in handduken nu så finns det bara förlorare!
Men det behövs en plan här och lite tänk hur man skall få upp intäkterna på andra evenemang också.
Det bästa vore om man kunde jobba ihop det här under sommaruppehållet i Allsvenskan så fotbollslaget (som jag INTE håller på) får lugn och ro. Och Kalmar FF har inte 7, utan 8 poäng. Tror inte att dom åker ut direkt. Med lite lugn och ro kanske dom t o m slipper kvala.

 
Ingen bild

bow

1 juni 2017 20:21

Toralf ff är inte allt det finns fler klubbar dom räknade med 8000-9000 tusen hur tänker man då ?

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 21:39

8000-9000 klubbar?

 
Ingen bild

f.d Kalmarbo

1 juni 2017 20:33

Det här med ”Guldfågeln” var…är verkligen ingen ”rolig” läsning!
Kunde det ”urarta” på annat sätt…?? Med en stilla undran på vilken grund
och vilka som ”tog beslutet”…storhetsvansinne!!
Guldfågeln blev helt enkelt en sothöna! och annat var kanske inte att förvänta!?
Nu fylld med campylobacter…och naturligtvis vill ingen ”ta i det” ..ens med handskar.
Ett så sorgligt kapitel!! Från en av Sveriges anrika arenor som gott skulle räcka!?
Men..högmod med storvulna planer går före fall! Kvar blir en ”askkopp”, en tipp för det som
skulle, kunde, bli Kalmars ”stolthet”, att med egen förmåga driva FF vidare.
Nu troligen KK och överbetalda spelare söker sig vidare utan ”socialt ansvar”!?
Naturligtvis skulle finansieringen gjorts genom ”aktier”och insamling av fansen.
istället, som oftast, springnotan lämnas till ”övriga” d.v.s det allmänna/skattebetalarna!
SKAMLIGT!

 
Ingen bild

bow

1 juni 2017 20:33

Vårt förtroende har du nog men i ff är du partisk ha ha

 
Ingen bild

Molle

1 juni 2017 20:47

Men..om KFF går i KK, får väl Swedbank ta tillbaka Arenan?

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 21:40

Ja, som fordringsägare tar Swedbank tillbaka arenan och Kalmar kommun får betala ut 120 miljoner kronor i borgen till Swedbank.

 
Ingen bild

bow

1 juni 2017 20:52

Nu är det en svensk som inte tycker vi är värda att fira Svenska flaggan dag

 
Ingen bild

Bill

1 juni 2017 21:08

Elit idrott o skattepengar ger mig exem.
Kommunen var tvungen att gå i borgen därför att banken reden från början insåg det ohållbara,dom gjorde bara sitt jobb.
Som tur är hann ju kommunen avskaffa "gardin Lisa" i tid, sparade väl en 450000;- det. Så allt är coolt för Persson.

 
Ingen bild

bow

1 juni 2017 21:09

Kff fick storvansinne efter guldet sket i ungdomar skulle bli elitklubb finns elitklubbar som inte har en krona i lön vad sägs om det.

 
Ingen bild

Leif

1 juni 2017 21:31

Röstar för konkurs och att sen dom politikerna som tog borgensbeslutet tvingas att möta skattebetalarna.

Nu kommer det ju inte att ske eftersom om kommer att slingra sig som maskar och skylla på allt och alla. Då gäller det att upplysa väljarna vem som gjorde vad och att dom sen står och blåljuger och skyller ifrån sig.

 
Ingen bild

S-E Karlsson

1 juni 2017 21:32

Dansen kring Guldfågeln !

 
Ingen bild

bow

1 juni 2017 21:34

Bygget mellan Kalmar o förlösa stoppades av facket o inget annat det skulle vara idag ?

 
Ingen bild

Leif

1 juni 2017 21:35

Fortsättning som föll bort:

För det är dessa politiker som gick i borgen som i princip lurade in föreningen i de ekonomiska svårigheterna genom att frikostigt lova allt till alla.

Den som själv betalar för sig vet att man ibland inte kan köpa allt man vill ha.

 
Ingen bild

bow

1 juni 2017 21:44

Nä publik

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 21:52

Vem har påstått det? Gärna en källa på det!

 
Ingen bild

Laglydig

1 juni 2017 21:59

@Thoralf

När det gäller själva omröstningen. Tänk på att det nog finns en hel del folk som röstat "Nej" för att de vill ha bort Kalmar FF från Allsvenskan. De har alltså inte förstått den underliggande frågan.

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 22:41

Jag anande att resultatet skulle se ut på det sättet. Det finns ett utpräglat agg mot socialdemokraterna och Johan Persson.

Jag tror många röstar i affekt utan att fundera lite djupare och ha den hela ekonomiska bilden klart för sig.

 
Ingen bild

Holtzkampf

1 juni 2017 22:22

Det är bara att bita i det sura äpplet, tugga och svälja. KFF är dock ett varumärke o goodwill för Kalmar (än så länge). Det kan kanske gynna andra föreningar o tillväxt av ungdomar (både flickor o pojkar)

Trösta er med att de sista idioterna är dock inte slut. I Jönköping skall man bygga en arena på en f d soptipp. Som först skall saneras. Arena mm kostar ca 500 milj (0,5 miljarder!!). Med naturgräs naturligtvis i växtzon 3 el 4?.

På den skall man ha kapacitet för 8000 publik 15 ggr per år. Å så ska man sälja läsk o korv. Tror man sig få in ett antal andra (betalande) arrangemang kan ju titta runt i landet utanför större städer hur ofta det händer och vilken avkastning det har gett.

Den kalkylen slår nog Kalmars m anhang med råge. I Jkg är det dock kommunen som står som ansvarig från början.

 
Ingen bild

bow

1 juni 2017 22:24

Du skulle sänka Hagbloms med kalmarhem o mycket mera

 
Ingen bild

calle

1 juni 2017 23:07

bättre kommunen tar över arenan. och bildar ett kommunalt bolag som även sköter driften. det går väl att arrangera konserter och andra arrangemang som ger hyres intäkter. skall kommunen låna pengar för att köpa arenan för okänt antal miljoner och den kapitalkostnad som du skriver om , vad ingår i den ? det är ju förstås inte bara är låneränta på 5-6 miljoner(1 proc)?

swedbank räknar väl att få köpa arenan billigt ur konkursboet, och sedan sälja den dyrt!

om inte kommunen köper arenan, vem får då köpa den? måste väl kosta kanske hundra miljoner att bygga en sån arena?

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 23:10

Arenan kostade 263 miljoner kronor.

 
Ingen bild

millicom

1 juni 2017 23:07

Jag har lämnat växjö och är lidingöbo sedan 20 år, så det är inte något agg på den fronten. Du skulle bara veta vad vi tyckte om HV71 i hockeyn på den tiden (lååångt innan Lakers)

Jag tycker att "Ölandsbonde Torsdag 1 juni 09:58" slår huvudet på spiken i sin kommentar:

"Elitidrott är inte en kommunal angelägenhet." Jag håller helt med om det! Den bolagiserade idrottsvärlden ska definitivt inte hållas under armarna av kommunerna med skattepengar, MEN och det är ett stort men... Om Kommunerna inte står som garant vem vågar satsa på idrottens fundament, det handlar inte bara om anläggningen och driften, utan om idrottsalternativ för unga pojkar och flickor som får andra alternativ för sin fritid än att röka vattenpipa och slå sönder busskurer. Så trots allt, Alternativ 1 är den bästa vägen att gå som jag ser det. Detta oavsett om Swedbank gör detta för att förhandla fram ett mer lönsamt avtal, eller om de faktiskt genuint avser att lämna arenasponsorship, båda alternativen är tarvliga!

/millicom

 
Ingen bild

bow

1 juni 2017 23:27

Vad är 263 i sponsor pengar det finns många företag

Thoralf Alfsson

1 juni 2017 23:43

Du måste nog lära dig att uttrycka dig tydligare i skrift.

 
Ingen bild

Hamlet

2 juni 2017 01:19

Varför röstar man inte om detta i fullmäktige? Pampen Johan Persson blir bara mer och mer diktatorisk. Kalmar FF är hans allt och att visa upp sig o göra reklam för staden betyder allt för honom. Andra mindre föreningar skiter han fullständigt i, bara han får vinning av det hela.

Namninsamling NU!!!

Thoralf Alfsson

2 juni 2017 07:41

Det kommer upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i september.

 
Ingen bild

S-E Karlsson

2 juni 2017 04:05

Sälj Guldfågeln Arena till Ericson ,dom har ju redan Globen och det tycks gå bra !

 
Ingen bild

C Andersson

2 juni 2017 08:49

@S-E Karlsson@

LM är inget att hoppas på. Redan på Rifas tid gjorde de motstånd.

 
Ingen bild

S-E Kalsson

2 juni 2017 12:22

C Andersson , 1952 satt jag och gjorde motstånd på ERMI i Ulvsunda ett dotterföretag till Ericson ,Så jag tror på Ericson ! Ha det gott !

 
Ingen bild

Tim

2 juni 2017 13:22

Vilket jävla spektakel. Snacka om salmonellasmittad höna!

Inte en krona mer till Kalmar FF!

 
Ingen bild

Love

2 juni 2017 14:34

Diktatorn Johan Persson har väl dansat efter Kalmar FF's pipa länge nog?!?

Högmod kommer före fall!

 
Ingen bild

C Andersson

2 juni 2017 15:47

Radioindustrins Fabrikaktiebolag och Ericsson Mätinstrument

 
Ingen bild

Anders Karlsson

2 juni 2017 16:02

Storhetsvansinne hos Kalmar FF precis som hos Pampen Persson?

 
Ingen bild

Falsk Mattematik ?

2 juni 2017 17:48

Hur kan lika många miljoner i kostnader hos kommunen bli en räddning för KFF när de mister lika många miljoner i bidrag ?
Hur mycket är kostnaderna före och efter kommunens övertag ?
Jag önskar en uppställning med Johan Perssons miljonrullning som ska vara ett nollsummespel. Svar önskas av Johan Persson eller någon annan som kan förklara detta fenomen

Thoralf Alfsson

2 juni 2017 23:34

Kalmars kredit läggs hos kommuninvest med en ränta på ca 0,8 procent.

Kalmar FF har sina lån bundna till en betydligt högre ränta hos Swedbank. Det var andra räntenivåer när arenan byggdes och om du ville säkra dina kostnader under många år. Det går givetvis att vara efterklok.

 
Ingen bild

millicom

2 juni 2017 22:41

jättetrist för Kalmar och deras plånbok, men äppelbitandet kvarstår. Förra årets och förra deceniets dåliga beslut, hoppas att vi lär oss något, när de gargantuska bolagen dinglar sina stora pungar framför oss..men det är vi(dvs. du Thoralf) som ska ordna situationen nu...

Återigen... Jag vet att det inte har med varandra att göra, men krona för krona, så är ju detta en no-brainer. Betala och se glada ut!(Syftar på 120-200, Ljungnäsvillan osv...)

/millicom

 
Ingen bild

Åke

3 juni 2017 18:56

Med dagens 4700 åskådare blir det svårt att vända skutan till det bättre!

Thoralf Alfsson

3 juni 2017 19:29

Kan väl omöjligt varit 4 700 på Guldfågeln! Högst 3 000!

 
Ingen bild

.....

4 juni 2017 23:00

Är det lämpligt att Kalmar FF får över 700 000 av kommunen i bidrag för "grässkötsel och läktarstädning" för en arena som dom själva äger? Uppgifter från kommunen själva.

Jag tror inte andra föreningar får detta!

Thoralf Alfsson

4 juni 2017 23:14

I andra kommuner gör man jobbet gratis.

 
Ingen bild

.....

5 juni 2017 00:48

Vem gör jobbet gratis? Det klart kommunen gör jobbet om dom äger arenan, men i detta fallet äger Kalmar FF sin arena själva. Jag tror inte Malmö stad klipper gräs åt Malmö FF på deras arena.

 
Ingen bild

Ärthjärnor

5 juni 2017 14:24

Jag hoppas detta blir spiken i kistan för pampen Perssons tid på tronen! Räkna med kraftigt motstånd!

 
Ingen bild

Willy

5 juni 2017 14:52

Att Johan Persson är ekonomiskt okunnig är inget nytt!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards