thoralf

Direktlänk till inlägg 13 september 2016

SVIDANDE KRITIK AV LÄNSSTYRELSEN I KALMAR LÄN

Av Thoralf Alfsson - 13 september 2016 11:46

 

Fd. landshövding Stefan Carlsson    Foto Thoralf Alfsson


Ernst & Young har kommit med sin granskning av ekonomiska transaktioner och administrativa rutiner angående hur landshövdingen brukat sina inköp med kontokort och hur de administrativa rutinerna fungerat.


Kritiken är massiv och spiller enligt min mening även över på länsrådet Malin Almqvist och inköpsansvariga på länsstyrelsen.


Det framgår av rapporten att alkoholen flödat på landshövdingens residens. Många av alkoholinköpen går inte att koppla till någon officiell middag eller tillställning. Dessutom har landshövdingen köpt konsulttjänster från ett bolag där han suttit som VD innan han blev landshövding. Jag citerar några stycken ur revisionsrapporten.


”Länsstyrelsen har gett landshövdingen, husfrun till residenset och länsrådet företagskort utgivna av Eurocard. Korten är knutna till länsstyrelsen och är inte personliga, d.v.s fakturorna med månadens inköp betalas av länsstyrelsen och inte av kortinnehavaren.”

 

”Enligt landshövdingens sekreterare och länsrådet hade landshövdingen beslutat att han får använda sitt kort för privata ändamål. Rutinen var att landshövdingen gav samtliga kvitton till sin sekreterare som i sin tur fick avgöra om kvittona var kopplad till tjänsten eller om de var av privat karaktär. Därefter räknade sekreteraren ut en summa som sedan drogs av på nästkommande lön, vilket godkändes av landshövdingen. Regler och en dokumenterad rutinbeskrivning kopplat till användandet av företagskort saknas.

Vi finner det anmärkningsvärt att en underanställd behövt avgöra huruvida ett kvitto är kopplat till sin överordnads tjänst eller om den är av privat karaktär. I normal fallet är det inköparen som avgör om ett inköp ska anses vara verksamhetsgillt eller om det är ett privat inköp. Insynsrådet borde även ha granskat och godkänt kostnaderna.””Det i ett fall, köptes in 31 flaskor vin och fyra flaskor sprit för 33 personer.

 

Vid ett annat tillfälle, köptes 24 flaskor vin för 15 personer.

 

Vid ytterligare ett tillfälle köptes nästan två flaskor vin per person.

 

Samt, att det vid ett tillfälle köptes 36 flaskor vin.”


”Vidare har vi noterat 29 tillfällen där landshövdingen genomfört måltider och där vi noterar att det saknas deltagarlistor. Brister finns beträffande uppgifter om syfte, namn, position och vilket företag eller myndighet personen representerar. Bristen medför att vi inte kan avgöra hur många som deltagit och det blir svårt att avgöra huruvida kostnaden är verksamhetsgillverksamhetsgill eller om den är av privat natur.”

 

"Bland Eurocardfakturorna förekommer 22 transaktioner, med ett totalt belopp om 17 928 kr, där kvitto saknas och löneavdrag ej utförts för transaktionen. Avsaknaden av underlag utgör en risk för den interna kontrollen och gör en extern bedömning av transaktionerna omöjlig."

 

”Vi har analyserat de största leverantörerna för länsledningen och noterat att den tredje största leverantören Efeso Consulting AB (tidigare Solving Efeso AB) anlitats för konsulttjänster även om ramavtal med andra leverantörer funnits.7 Det sammanlagda beloppet som Efeso Consulting AB anlitats för är 501 820 kr exklusive moms.”

 

”Vi finner det dock oklart varför konsulterna anlitats då man haft ramavtal med andra konsultföretag. Utöver att företaget inte har ett ramavtal med länsstyrelsen har det även framkommit vid intervjuerna som har hållits att landshövdingen var VD i Efeso Consulting AB innan han tillträdde som landshövding.”

 

Alla dessa uppgifter stämmer med vad jag fått reda på genom de tips jag erhållit tidigare. Alkoholen har flödat på landshövdingens fester i residenset. I många fall har det varit fester som inte haft med länsstyrelsen att göra utan varit av privat natur för landshövdingens vänner från t.ex Apoteksbolaget där han tidigare var VD.


Det som inte granskats i rapporten tycks vara hur residenset ”hotellverksamhet” utnyttjats av landshövdingen. Enligt uppgift finns det ett antal rum som skall användas för länsstyrelsen gäster vid besök i Kalmar men enligt de tips jag fått har dessa rum utnyttjas av landshövdingen för privat bruk vid många tillfällen.


Det skall även ha förekommit skadegörelse/olyckshändelser där möbler, antikviteter och mattor som tillhör fastighetsverket skadats i samband med dessa privata fester men det är inget som jag lyckats få fram enskilda fakturor på reperationskostnader vare sig från Länsstyrelsen eller Statens fastighetsverk.


Men om bara hälften av det jag fått höra om residenset är sant så är det tillräckligt för mina öron.

 


Den tf.landshövdingen och länsrådet Malin Almqvist kommenterar rapporten i ett pressmeddelande enligt nadanstående.


"-Det är en bra och genomarbetad rapport som inte visar på några allvarliga avvikelser, säger Malin Almqvist. I de fall man haft anmärkningar har man föreslagit rekommendationer, som nu kommer att fungera som en del i det förbättringsarbete som börjar i höst. Vi kommer bland annat att se över våra rutiner och riktlinjer samt titta på möjliga kontrollsystem."

 

Jag tror knappt mina ögon när jag läser hennes kommentar. Rapporten visar inte på några allvarliga avvikelser. Jag tar mig för pannan! 

 

 

PS

 

Notera nedan hur Barometern tolkar det som inga större fel hos länsstyrelsen medan Östra Småland skriver alkoholen flödade på länsstyrelsens fest. Min bedömning är att de administrativa rutiner runt landshövdingen varit en katastrof och då finns sannolikt problemet på felr ställen inom myndigheten!

 

http://www.barometern.se/kalmar/inga-storre-fel-hos-lansstyrelsen/

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/alkoholen-flodade-pa-lansstyrelsens-fest/

 
ANNONS
 
Ingen bild

Magnus

13 september 2016 13:01

För j-t. Skattepengar används privat. Malin Almqvist har uppenbarligen noll-koll.

 
Ingen bild

Dennis S

13 september 2016 14:11

Håller med om detta, tror inte mina ögon då jag läser vad hon säger, Skandal att hon håller han bakom ryggen då han så uppenbart farit med osanning gentemot oss skattebetalare som betalar dessa kalas. Man undrar hur många fler det är om man synar dom noga som gör så här. Dom skulle skämmas tamme 17.

 
Ingen bild

KS

13 september 2016 17:42

Kalmar igen! Det är märkligt hur dessa skattefinansierade tjänstemän anser att "inget fel har begåtts!!!!". "Vi har full koll," vilket betyder att tystnad är det bästa sättet att behålla jobbet. Hur i hv-te kan detta accepteras av länets befolkning? Den sk tidningen Barometern, med dess absolut märkligaste reporter, Anders Blank, har inte intervjuat de personer som, möjligtvis, skulle kunna komma med andra uppgifter. Men det är klart: Då får han väl inte längre några inbjudanden från folk han skall presentera i blaskan!

 
Ingen bild

Tompa

13 september 2016 17:47

Han är väl sosse?

Normalt beteende hos en sådan som kommit i en maktposition. Roffa och mygla så mycket det går.

 
Ingen bild

Pepparholm

13 september 2016 18:20

Hade detta uppdagats i ett aktiebolag så hade det inte räckt med att tillförordnade chefen sagt att vi ändrar rutinerna. Här är det dags att en obesudlad minister utan vänskapsband till överheten i länet (om han finns) röjer i smeten. Med en så legär inställning som Malin har i skuldfrågan så bör nog revisorerna vidga undersökningsfältet.

 
Ingen bild

Mattias (den äkte)

13 september 2016 18:51

Som vanligt är det Thoralf som står för granskningen. Sverige börjar mer och mer bli som ett afrikanskt u-land med maktmissbruk, svågerstyre och korruption. Svenska traditionella medier står alldeles för nära makten och sköter inte längre sitt jobb. Tack Thoralf för att du gräver fram skiten och avslöjar dessa falska hycklare.

 
Ingen bild

Tony

13 september 2016 19:29

Visst är det väl märkligt att det nästan alltid är Sossar som blir påtagna med fingrarna i syltburken? Man får intrycket av att Sossarna betraktar sig själva som landet Sverige, vi gör vad vi vill?

När det gäller Stefan Carlsson så kan man undra över ifall han var nykter en enda dag på året med alla dessa spritinköp?

 
Ingen bild

IDF

13 september 2016 19:50

Det är fantastiskt att ett samhälle vars regering är feministiskt och påstår att vi är minst korrupta i världen kan svinga oss med skattebetalarnas pengar.
Oavsett vilket parti han tillhör så är han inte värdig Sverige.

 
Ingen bild

Stefan A

13 september 2016 19:54

En 10-åring hade klarat gränssättningen bättre än de här figurerna, totalt alkoholförbud borde införas när de inte kan hantera sakernas tillstånd, en sekreterare som tvingas sitta och avgöra vad som är rep. och inte...herregud...

 
Ingen bild

June 67

13 september 2016 21:44

Bedrövligt men detta är sjuklöverns Sverige. Inför Tjänstemanna ansvar. Sköter du inte ditt jobb så får du sparken utan lön.
Riktigt trött på politiker som sitter på feta löner får samma feta löner när det inte kan bidra. Jimmies svärmor är en av dem, en blodsugande igel som inte bidrar mer en vad en outbildad afghan gör.
Så Jimmie wake up and smell the coffe.

 
Ingen bild

O´ Hyra

13 september 2016 22:40

Kuslig figur den där.
Har han rymt från Säter?

 
Ingen bild

Molle

14 september 2016 01:29

Eftersom Malin attesterat en del av karlssons falsknotor är ju hon lika skyldig.
Men som sammanboende med Johan(en ännu större myglare)så klarar hon sig antagligen.

Tjänstemannaansvar som sagt måste införas snarast.
Det avskaffade Sveriges första svikare: Palme.

 
Ingen bild

Onkel Sven

14 september 2016 17:31

O,Hara , förmodligen från Långbro innan det las ner !

 
Brel

Brel

14 september 2016 18:26

Tack Thoralf för Du granskar det gör inte "Sussarna" själva detta Kommunistiska parti bara mygel och åter mygel!

http://www.nogg.se/brel

 
Ingen bild

Roger

15 september 2016 19:46

Den pösmunken anställde ju Johan Perssons älskarinna. Det säger väl allt?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 1 jan 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se