thoralf

Direktlänk till inlägg 7 mars 2016

VAD SYSSLAR REGERINGEN MED?

Av Thoralf Alfsson - 7 mars 2016 09:00

    


Jag lyssnade nyligen på en debatt i riksdagen angående energipolitiken. Miljöpartiets Lise Nordin, som är partiets energipolitiska talesperson var i talarstolen och berättade "sagor". Miljöpartiets verklighetsfrånvända politik och påverkan i riksdagen håller på att skapa en mycket allvarlig situation för svensk industri om de får fortsätta driva igenom sin agenda i regeringen och riksdagen. Den införda extra effektskatten på kärnkraft som infördes 1 januari kan innebära att flera rektorer stoppas och ställs av i förtid.


Det var horribelt att höra Lise Nordin prata om att industrin behöver stabila och säkra elleveranser och samtidigt mena att det skall åstadkommas genom investeringar och satsningar på vindkraft och solkraft. Hon är utbildad miljövetare vid handelshögskolan i Göteborgs universitet. Hmmm....

När hon sedan menade att vindkraft och annan elproduktion var betydligt mer lönsam än vattenkraft och kärnkraft undvek hon förstås hur verkligheten ser ut med skatter, avgifter och framförallt subventionerna och de undantag som finns för t.ex energiskatt.


Nyligen utkom Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och Svenskt näringsliv med en studie med rubriken ”Skatter och subventioner vid elproduktion”. Den visar med all tydlighet hur missgynnad kärnkraft och vattenkraft är. Samtidigt ser man också vilka enorma subventioner som går till vindkraft och solkraft.


En översikt hur skatter, avgifter, subventioner och undantag påverkar olika typer av kraftproduktion.


 


Vattenkraft och kärnkraft får alltså betala 8-9 öre/kwh de producerar medan t.ex vindkraften och solkraft får betalt genom stora subventioner.


Det är väl ingen djärv gissning att regeringen kommer backa ganska snart när det gäller effektskatten på kärnkraften. Frågan är om Miljöpartiet kommer sitta kvar i regeringen efter ett sådant beslut!    


Om man sedan även studerar nedastående diagram så borde vem som helst förstå att den energipolitik som bedrivs av de rödgröna är katastrofal för Sverige. Det finns knappast något annat land som har så låg användning av fossila bränslen som Sverige. Och detta förhållande är inget nytt och den utbyggda vindkraften har inte påverkat detta. Effekten är väl snarare att framförallt vattenkraft fått fungera som reglerkraft med följden att den inte kan utnyttjas helt och hållet. Med andra ord användningen av fossila bränslen för elproduktion i Sverige är marginell.


 


Varför vill svenska regeringar inte värna om vårt land och dess medborgare? Utan snarare rasera det som slitsamma svenskar i tidigare generationer skapat! Jag är helt förbluffad.


 
 
Ingen bild

Demokratur

7 mars 2016 09:35

Sverige och Europa är under avveckling. Våra oikofoba makthavare dansar efter George Soros pipa. RIP.

 
Ingen bild

Sanningen?

7 mars 2016 09:40

Varför ställer ingen av de överbetalda riksdagsledamoterna samma fråga offentligt? Varför går inte SD-riks ut och avslöjar lögnerna?

Thoralf gör jobbet åt de överbetalda, vilket inte är meningen enligt min syn på saken.

 
Ingen bild

Lena

7 mars 2016 14:48

Förr kallade man miljöpartister för miljömuppar för att de gafflade om småsaker. Nu ser jag på det nedre digrammet att produktionen av fossila bränslen inte bara är lägst i EU, den är försumbar!

Utan att vara alltför insatt i energipolitiken kan jag bara säga att min uppfattning av MP är att deras politik går bara ut på höja skatterna så mycket de kan. Och det baserar jag på när jag ser alla skatter på elräkningen jag får varannan månad, ca hälften av räkningen är olika skatter och det är till stor del MP som drivit detta. De är i sanning ett parti som föraktar folket. De säger till folket att betala och håll sedan käften.

Sedan när hörde man en förnuftig och sansad miljöpartist? Åsa Romson var på nyheterna förra veckan, hon skulle inspektera sådant som måste bytas ut NU för det håller på att raseras fullständigt. Och vad säger människan som kommentar? Jo det mest uppenbara och självklara att de måste bytas ut. Jag förstår att tv inte kan ge henne någon lång tid, hon är så pantad att hon själv inte förstår det.

 
Ingen bild

Leon

7 mars 2016 20:41

Att fossilanvändningen är låg i Sverige beror på att kol och olja uteslutande används i det fåtal rena kondensverk vi har i landet. Och dessa, bl a Steungsund och Kungshamn, tillhör Svenska Kraftnäts s k kraftreserv och har de senaste åren endast varit i drift under kortare perioder med hög energiefterfrågan. Samma förhållande gäller gasturbinanläggningar som, i den mån de inte monterats ner och exporterats (!), numer ingår som del i distributionanätet. Vad gäller gas/naturgas finns det egentligen bara två mer storskaliga anläggningar, Öresundsverket i Malmö och Rya i Göteborg, som är i kommersiell drift. Omläggningen till biobränsle/torv/avfall är annars nära nog total vad gäller kraftvärmen. Kan hända att certifikatssubventionerna av sådan energiproduktion har "ett finger med i spelet" (?)

Solkraft är en tämligen marginell kommersiell producent av elektrisk ström. Dessutom utgör mer än 50 % (52 % enligt Svensk Energi och Energimyndigheten) privata anläggningar (i e solpaneler på villataket eller på hyreshus som integrerade fasad- eller takelement) för "egenkonsumtion". Subventionerna, vanligen i form av "beskattningsundantag", är vad gäller höga belopp/kWh ändå bara en "spotstyver" i jämförelse med den "stora boven"...alltså den av MP m fl omhuldade vindkraften.

Leon d´O.....

 
Ingen bild

Bo

8 mars 2016 09:58

Detta är ett exempel på hur ett synnerligen subventionerat projekt utlovat 100% "ren" el, men det bidde mindre än 50%:
http://klimatsans.com/2016/03/07/fornybart-pa-el-hierro-ett-fullskaleprov/

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards