thoralf

Direktlänk till inlägg 16 december 2015

ASYLSÖKANDE HAR GJORT 4 426 BESÖK HOS FOLKTANDVÅRDEN

Av Thoralf Alfsson - 16 december 2015 21:24

 


För en dryg vecka sedan skrev Barometern om den extrema situation som uppstått inom Folktandvården på grund av det stora antalet asylsökanden som söker akut vård.


”Tandläkarnas uppdrag att ge akut vård till nyanlända asylsökande har ökat enormt. Nu har verksamheten i Kalmar län problem att hinna med allt de vill göra – och väntetiderna bara ökar. På två år har kön för vanliga kallelser nästan fördubblats.”


”-Ökningen av asylsökande som behöver akut tandvård kom som en smäll för oss, ingen var beredd på omfattningen, säger Anders Nylander, tandvårdschef på Landsting i Kalmar län.”


http://www.barometern.se/kalmar/extrema-koer-nar-tandvarden-ar-overbelastad/


Jag kontaktade då journalisten som skrivet artikeln för jag saknade uppgifter i artikeln över antalet asylsökande som söker akut tandvård och vilka kostnader som uppstår då jag anser det vara viktiga uppgifter som läsarna säkert efterfrågar. Barometern planerade dock ingen uppföljning. Jag kontaktade då tandvårdschef Anders Nylander för att få lite fakta. Han gav mig svar på alla mina frågor.


Under jan-nov. under 2015 har Folktandvården registrerat 4 426 akuta besök från asylsökande till Folktandvården i Kalmar län. Besöken har gjorts av 2 933 unika asylsökande personer. Under enbart november gjordes 718 besök hos Folktandvården. Det innebär att närmare 50 procent av de asylsökande som finns i Kalmar län har haft akuta problem med sina tänder.


Hur mycket betalar de asylsökande för ett akut besök hos Folktandvården?  50 kronor! Precis lika mycket som personer som befinner sig illegalt i Sverige.

 

Enligt Anders Nylander betalar ca 98 procent den låga avgiften.


Folktandvården har för dessa asylsökande fått kostnader på ca 9 miljoner kronor under Jan-nov. under 2015. Under 2014 var kostnaden ca 5 miljoner kronor. En ökning med närmare 100 procent för 2015.


När man läser vad tandvårdschef Anders Nylander skriver så förstår jag att det närmar sig en verksamhetskris inom Folktandvården som får till följd att övriga patienter till Folktandvården för långa väntetider. Jag kallar det för en undanträngningseffekt.


Vilket får mig att tänka på vad moderaten Jonas Lövgren sa i kommunfullmäktige i måndags.


”När det kommer till belastningen på offentlig verksamhet, som så ofta diskuteras i dom här sammanhangen finns idag egentligen inga skäl eller konkreta skäl att vänta sig verksamhetskriser kopplade till flyktingmottagandet, undanträngningseffekterna är fortfarande små eller faktiskt obefintliga.”
Opinionsmätning från YouGov!


SD har större stöd än regeringen (S+MP)


 


 
ANNONS
 
Ingen bild

Demokratur

16 december 2015 22:10

Skönt att inte anlita folktandvården. Trist att behöva betala till densamma. Men kan inte alla kalla sig "papperslösa" så kostar det ju bara 50 kr... Eller det krävs kanske några som betalar för socialliberalernas svenskhat...?

 
Frågande

Frågande

16 december 2015 22:51

Framgår det av artikeln (som jag inte vill betala för att läsa), eller tandvårdschefens svar, hur stor del av Folktandvårdens resurser som går åt till dem som betalar 50 kr? Mätt i besök, timmar, kronor eller nåt annat relevant och registrerat mått.
Det behövs ju inte många procents behov utöver befintliga resurser för att kön ska växa. Övertid, pensionerad personal, utrustning och pengar finns det ju, som vi realister vet, inte hur mycket som helst av.

http://status.st

Thoralf Alfsson

16 december 2015 22:56

Citat från artikeln

"Ett tandläkarteam på fyra personer ska ungefär klara av att behandla på 2 000 patienter per år. Nu måste de behandla 3-4 000 i stället."

 
Ingen bild

Landstingsanställd

16 december 2015 22:54

Väldigt många struntar faktiskt i att betala struntsumman 50 SEK, så de flesta betalar faktiskt inte ett enda öre för sin tandvård och sjukvård till landstinget om man är flykting eller asylsökande i Kalmar län.

Thoralf Alfsson

16 december 2015 22:58

Anders Nylander skriver i ett mejl till mig att 98 procent verkligen betalar 50 kronor.

 
Ingen bild

Några till har släppts i dag

16 december 2015 23:18

Börjar se bra ut

2015-12-17 TV4, Novus, december: SD 22,0% - rekord!
2015-12-16 Aftonbladet, Inizio, december: SD 22,2% - rekord!
2015-12-16 Metro, YouGov, december: SD 26,9%'
http://privat.bahnhof.se/wb492673/

 
Ingen bild

Vaken

16 december 2015 23:40

Upprörande! Som vanligt utnyttjas det svenska systemet till max! Tack för din spaning Thoralf! Bara genom upplysning kan björnen till slut vakna.....även om de är sjusovare, särskilt i Kalmar......

 
Ingen bild

Bevakare

16 december 2015 23:46

Sedan när de väl får asyl så är det helrenovering i munnen som gäller, implantat, bryggor, lagningar etc. De kräver allt. Standarden på deras tänder är urusel. Vilka enorma kostnader vi drar på oss! Finns det ingen gräns för naiviteten bland de styrande i detta land?

 
Ingen bild

snoffsan

16 december 2015 23:50

Inget nytt under solen, som vanligt då,inga verksamheter verkar ju bli belastade alls, Sverige trampar på som vanligt, inga nedskärningar, inga uppsägningar av personal på sjukhus o s v.

I vilken tid lever dessa skojare ? Är de både blinda och döva ?

På akutmottagningar får man sitta i timtals, om du över huvudtaget kommer in under natten. Tandläkarköerna på vissa håll i landet är upp till fem år, där vanliga svenskar blir uppmanade att söka privat vid akuta besvär.

Sjukvården går på knäna och skall spara hundratals miljoner kronor, det finns tydligen inga pengar alls. Sahlgrenska var väl det sista nu man läste om ? 400 anställda skall sägas upp, samtidigt väller tusentals vårdkrävande in varje dag.

Skolorna är ur funktion, gamla och funktionshindrade får nu än sämre hjälp. För inte alls så länge sedan , var tydligen inte andningshjälp, för svårt sjuka i den fruktade sjukdomen ALS, någon mänsklig rättighet.

Polisen fungerar inte längre, alla resurser går åt till asylboenden.

Och ändå påstår denna clown , att inte asylsökarna sänker den ena verksamheten efter den andra.
Bidrar ingen av dessa till all välfärd dessa suger ur för tillfället, lär de inte ha någon kvar alls. Privata sådan med dyra försäkringar, som inte ingår i den vanliga skattebetalande välfärden, kommer dessa att bli portade ifrån.

Ser USA framför mig, där de som står utanför systemet får lita att någon läkare jobbar frivilligt i någon av alla de baracker i USA som hjälper de mest akuta. Fast brutna ben, behandling för cancer och andra allvarliga operationer ingår inte.

Fast jag låter denna clown leva lyckligt på sin cirkus, tids nog trampar en elefant han rejält på foten och han vaknar upp.

Glädjer mig oerhört över SD,s nya fina siffror, vi går mot ljusare tider, ett litet steg i taget.

Läste en artikel om att SD kommer presentera en mycket hård invandrarpolitik i April nästa år. Mycket kommer att hända. Finns på Fria Tider.

 
Ingen bild

uppretad

17 december 2015 02:05

Ring p1 800volt.

https://www.youtube.com/watch?v=TzJxDp3CAHI

 
Ingen bild

World Traveller

17 december 2015 03:14

Snoffsan, enligt Jakob, Stefan J och deras kompisar som kommenterar här så är verkligheten tvärtom mot vad du beskriver. Tänk om alla drabbade svenskar (arbetslösa, funktionshindrade, pensionärer) fick leva i deras "verklighet". Vad bra allt hade varit ;-)

 
Ingen bild

S-E Karlsson

17 december 2015 06:13

Var för ett par veckor sedan hos "min" tandhygienist två besök kostade 1854 :- plus 16 mil resa , skillnad mot 100:- !

 
Ingen bild

Ludvig

17 december 2015 07:26

För mej har det kostat många tusen den sista tiden, men jag är ju född i landet så det är väl rättvist.

 
Ingen bild

Hulda mk1

17 december 2015 08:45

@uppretad. Det är inringare som denne man och andra sanningssägare som hjälper till att öppna svenskarnas ögon. Resultatet ser vi i gårdagens väljarundersökningar.
Moteld ges av SR och SVT, genom att de rekryterar bla. My Vingren och Jan Helin..
Den sista tiden före valet 2018 kommer dessa två och säkert flera i kommande rekryteringar att göra allt de kan i nyhetsinslag, barnprogram, filmer, dockumentärer mm mm för att motverka röster till SD..

 
Ingen bild

Inspelning pågår av SDs julprogram

17 december 2015 09:09

Inspelning pågår av Sverigedemokraternas julprogram som kommer att sändas på julafton!
https://www.facebook.com/Sverigedemokraterna/

 
Ingen bild

Ibbe

17 december 2015 09:29

Ganska fantastiskt att kalmarmoderaten Lövgren i Kalmars kommunfullmäktige deklarerar att verkligheten inte existerar. Är alla kalmarmoderater av samma uppfattning?

 
Ingen bild

Lena

17 december 2015 09:53

Mycket bra artikel, Thoralf, många undrar säkert och jag har hört att 50-lappen endast gäller akuttandvård. Men som sagt även om Folktandvården inte gör bryggor och större arbeten så räcker det ändå till för tandvården är inte dimensionerad. Så politikerna ljuger så det bara stänker om det om han påstår att det inte finns några undanträngningseffekter.

Man kan ändå inte låta bli att glädjas åt Yougovs siffror för SD och även de andra som ändå visar att SCB,s siffror är passé.

Vill även kommentera Aktuellt igår som tog upp debatt "högra pekfingret i luften" som man sett Jihadister göra på bilder. Nu påstår SVT att det är en lögn och att det betyder ALLA MÄNNISKORS LIKA RÄTT!!! De visade även ett inslag där någon invandrarkvinna kallad Doreén skjuger och har en barnkör där alla sätter pekfingret i luften, och att det tolkats som en hyllning till IS på sociala medier.
Läs även vad tidningen Nya Tider skriver.

http://www.svt.se/video/5192248/aktuellt/aktuellt-16-12-21-00?start=auto
ca 32 min i programmet

http://www.nyatider.nu/vad-betyder-fingrarna/

 
Ingen bild

Hacke

17 december 2015 10:10

Din utomordentliga redovisning (till skillnad från traditionell media) och den avslutande statistiken av de senaste opinionsmätningarna ger en bra bild av orsak och verkan.
De sverigedemokratiska politikerna, och då inte minst du Thoralf, sliter som djur för att ta fram och redovisa fakta medan 7-partierna med gammelmedias benägna bistånd gör allt för att dölja och förvanska dem.
Och så finns det fortfarande folk som undrar varför det går så bra för sd. Man tar sig onekligen för pannan. Det är ju de enda, utan undantag, som jobbar för sanningen och för det land och det folk de är satta att företräda.
För mig är det fullkomligt obegripligt att övriga partier fortfarande har det stöd dom har.

Själv var jag igår ute och drog mitt lilla strå till stacken genom spridandet av Thoralfs informationsblad i min omgivning. Det kändes som ett av de mer angelägna "dagsverken" jag gjort på mången god dag.

 
Ingen bild

Grålle

17 december 2015 10:12

Det som pågår i Sverige idag är ett veritabelt svek mot den egna befolkningen. Svenskar skall stå tillbaka för människor från andra länder och kulturer och detta skall ske utan protester, annars är man rasist och ett lovligt byte dvs uteslutningar, avsked etc är att vänta.
Våra svenska ungdomar har små chanser till en hyresrätt idag eftersom ensamkommande har förtur, köerna till ex mammografi, tandläkare mm bara växer för etniska svenskar och dryga skattehöjningar är att vänta framöver. Jag anser fortfarande att den store arkitekten bakom sveriges förfall är Fredrik Reinfeldt och mitt hat mot den mannen bara växer. Att sen dagens politiker fortsätter att gå i samma fälla gör att framtidstron ser mörk - för att inte säga nattsvart ut.

 
Ingen bild

Hjärtat.

17 december 2015 10:16

Jag var hos tandläkaren i förra veckan,lagade ett pyttelitet hål kostade mig 1:550:- I väntrummet satt det 5 st somalier.Undrar hur
mycket deras besök kostade?

 
Ingen bild

Hm

17 december 2015 10:35

@Lena
Länken till SVT fungerar inte, de har säkert ändrat för att det inte skall fungera att länka.

 
Ingen bild

snoffsan

17 december 2015 10:41

Till world traveller.

Jag vet detta, läser med förtjusning den ena galna kommentaren efter den andra med dessa figurer. Tillhör förmodligen samma cirkus som direktören för Lövgrens cirkus Thoralf nämnde i artikeln.

Fast när dessa vuxit till sig, dags att sluta med blöjor och börja pott träna, så kommer verkligen tids nog i kapp dessa också.

Orkar inte ens göra kommentarer till dessa längre, med all respekt för Thoralf och er andra som fortfarande försöker få ett svar från dem.

Dessa verkar inte leva på samma planet, eller i samma verklighet som oss andra. För mycket SVT och DDR media, som hjärntvättat dem totalt.
Uppvaknandet kommer bli mycket brutalt inom en snar framtid.
 
Ingen bild

Christer

17 december 2015 11:13

Tack Thoralf för ditt idoga upplysningsarbete!
Om dessa kostnader som i artikeln redovisas, i likhet med så mycket annat som helst skall undanhållas allmänheten vill jag säga - Politiker att ni inte skäms!
Det är inte kostnaden som sådan som upprör, utan smusslet, mörkandet, undanhållandet av alla fakta som är det allvarliga. Detta är själva motorn i SD:s ökande förtroende i opinionen. Men det tycks ni inte begripa. Har man den "sanna värdegrunden", så får man manipulera sanning, siffror och fakta. Allt för "den goda sakens" skull!
Jag begriper inte hur ni resonerar, men att Sverige tagit "ansvar", tycks någonstans i ert resonemang vara centralt. Jag anser detta vara en tankevurpa, då ansvar aldrig kan utkrävas av någon för något som står utanför vederbörandes kontroll! Sverige kan aldrig ha "ansvar" för vad som händer på Medelhavet, eller på gränsen mellan Grekland och Makedonien. Lika litet som Portugal kan ansvara för vad som händer i Argentina, eller Japan i Mexiko. Ändå kan Löfven stå och säga att vi har tagit vårt ansvar, nu för övriga Europa ta sitt. Så jävla korkat!
Däremot kan man vädja om att solidariskt försöka dela bördan med oss, vilket övriga EU högaktningsfullt kommer att skita i. Min uppfattning är att många EU-länder hellre kommer att lämna EU än att bli mottagare av muslimska asylinvandrare. Även om dom hotas av uteblivna EU-bidrag. Deras nationella självständighet väger tyngre än alla bidrag tillsammans.
Att det ser ut som det gör i Europa, med Tyskland och Sverige som verkligen extrema på sin kant, gentemot övriga Europa kan bara förklaras med - Adolf Hitler! Tyskland med sitt förflutna, tycks sakna en annan möjlighet idag, med de flyktingströmmar som Europa lockar till sig. Men Sverige? Var kom idén om den "humanitära stormakten" från egentligen? Var det för att vi underhöll Hitlers krigsindustri med järnmalm? Eller är det bara en önskan om att få stå i rampljuset marinerade i vårt självpåtagna godhetsideal?

 
Ingen bild

SM811

17 december 2015 11:27

[SD-TV] Björn Söder säger ifrån i riksdagen
https://www.youtube.com/watch?v=8To9_hm-Kr0

 
Ingen bild

Bengt Lundström

17 december 2015 12:43

Inget under, att - enligt Skattebetalarnas förening - 41 skatter kommer att höjas under 2016.!

 
Ingen bild

Tony

17 december 2015 14:25

Bästa sättet att få invandringen att minska
är att kraftigt dra ner på alla förmåner!

 
Ingen bild

Pär Green

17 december 2015 14:43

Nu börjar regeringen samarbeta med SD.

Tur att SD finns!

Det är vid 13-tiden på torsdagen som riksdagsledamöterna röstar om regeringens omdiskuterade förslag att införa id-kontroller på bussar och tåg. Det står nu klart att regeringspartierna, S och MP, driver igenom det hårt kritiserade förslaget enbart med stöd av Sverigedemokraterna.


 
Ingen bild

calle

17 december 2015 15:53

@Pär Green
Eftersom de borgerliga lade ner sina röster så hade det som vanligt ingen betydelse hur SD röstade.

 
Ingen bild

Annelie

17 december 2015 18:16

Tur att jag har privat tandläkare. Inga köer där.

 
Ingen bild

OT

17 december 2015 21:11

Apropå senaste opinionsundersökningen. Nu måste de väl ändå få "Räserbajs - Sossarnas fel?": https://www.youtube.com/watch?v=HFIcny_8m7U

 
Ingen bild

Samuel

18 december 2015 12:57

Jag kunde inte få någon tid i år, ringde i oktober!!!! pga att det var såååå mycket att göra just nu, fyller 24 nästa år och då upphör min fria tandvård. Jaja, vi är ett folk på undantag just nu. Alla som kommer ska ha allt gratis. Jag klagar inte över min fria tandvård jag haft under åren, men ett sista besök kunde man väl klämt in.

 
Ingen bild

Berit

18 december 2015 16:42

Hade jag varit tandläkare så hade jag aldrig ställt upp på dessa villkor aldrig.
Jag hade som vanligt hjälpt mina etniska svenska patienter till en bra tandvård och totalt struntat i rasistkortet som hade stämplats i min panna på grund av att jag inte vill vara politiskt korrekt.
Någon måste ta första steget annars blir det aldrig någon ändring.

 
Ingen bild

Perre

19 december 2015 18:12

Det är inte samma sverige som då jag växte upp. Idag osäker med sjukvård, tandvård, skola, mm. Resurser finns helt enkelt inte, det blir neddragningar, och så läser man om dessa flyktingar som får allt gratis. Vi vet inte vem de är de kan vara våldtäktsmän--mördare, mm. Ingen kommer in permanent tycker jag om de inte är straffria minst tio år, och har de visat falska papper,eller oegentligheter ut direkt-- då är de inte här för flyktskäl. De skrattar åt oss och vår dumhet, för de vet hur det ligger till. Vi naiva Svenskar får skylla oss själva om vi inte röstar mer strikt framöver. Har ingen läst om de som är ISIS sympatisörer uthängda i tidningar, det var 1 utav 34 som hade ett skandinaviskt efternamn. Vem vågar säga att det är rötter från mellanöstern som är dessa förbannade kommer ifrån i majoritet.

 
Ingen bild

Björn

21 december 2015 10:33

Om det verkligen är så att varje besök på folktandvården kostar över 2000kr så kanske det är folktandvården som behöver seöver sin organisation...

 
Ingen bild

Helen

23 december 2015 00:33

Vad som anses vara "Akut" är upp till tandläkaren att avgöra.
Det finns ju normer att ha ett visst antal tänder för att anses kunna äta,
så att många får implantat får vi räkna med.
Undrar hur många som sökt asyl enkom för tändernas skull?

 
Ingen bild

NB

23 december 2015 19:16

Varför ska 120000 illegala saknar ID få stanna i landet 1-2 år utredning asyl på den tiden få gratis tand sjukdvård?

Varför vill lagstiftarna medvetet pressa varje område i samhället med extrem invandring där grupper ställs mot varandra?

De miljoner en kommun får extra av Magdalena Andersson äts snabbt upp av andra besparingar

 
Ingen bild

Eva S

27 december 2015 00:40

Tack för ditt grävande! Fakta är vårt bästa försvar.
Att försumma den egna befolkningen och utsätta den för livsfara (tandinfektion kan angripa hjärtat = hjärtsvikt) för att hjälpa utlänningar, är galenskap, orättvisa och grymhet. Vi har ju betalt skatt för att få välfärd.

Det finns olika former av tandvårdshjälp till funktionshindrade, som ser olika ut. En gång fick jag helt normal tandvård p g a sekundär Sjögrens syndrom. Sedan skärptes kraven: man måste ha Primär SS samt autoimmunkroppar i spottkörtlarna, vilket 40 % av min grupp inte har. Dock har vi muntorrhet och extremt stora tandvårdsbehov.
För rätt länge sedan förlorade jag rätten till gratis tandvård och levde farligt. Fick åka ambulans till akuten efter en rejäl kvicksilverfyllning. Det var en nära döden upplevelse!

Senare fick jag en annan diagnos och rätt till tandvård inom frikortsgränsen, d v s superbilligt. MEN då får jag bara plastlagningar. De håller inte bra i kindtänderna, men jag går ofta tillbaks så att de får fylla på med mer plast.

Frågade tandläkaren vilken typ av subventionerad vård invandrare får? Han frös till is och tänkte väl: Aha, en rasist! Sedan påstod han att man bara gjorde rent en infekterad tand och gav personen antibiotika. Men jag tvivlar på den förklaringen, tyvärr.
Däremot får de säkert bara plastlagningar. Bryggor - knappast. Rotfyllning - vet ej? Skulle vara bra att ha fakta också kring detta.

 
Ingen bild

Mig

27 januari 2017 22:11

Tack för informationen du delar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28 29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se