thoralf

Direktlänk till inlägg 31 augusti 2015

OJNARESKOJAREN LÖFVEN

Av Thoralf Alfsson - 31 augusti 2015 23:00

 

Nordkalk och Storugn AB                                            Foto Thoralf Alfsson


Under en period (2007-2009) på mitt gamla jobb på ÅF gjorde jag en del jobb hos Nordkalk på Gotland. Just det företag som ansökt om att få öppna ett nytt dagbrott för kalkbrytning. En ansökan som numera i media kallas för Ojnareskogen.


Jag kommer ihåg att dåvarande IF Metall ordförande Stefan Löfven besökte Nordkalk vilket väckte stor uppmärksamhet. Jag var själv på Gotland samma vecka. Syftet med besöket var lobbying för att ansökan skulle beviljas.


”Stefan Löfven, Metalls förbundsordförande, besöker Gotland den 17 maj. Syftet är att bilda opinion för Nordkalks planerade stentäkt i Bunge.
Programmet är ännu inte bestämt. Men enligt Tony Johansson, klubbordförande för Metall på Nordkalk, är ett av målen att arrangera ett öppet möte för allmänheten. (GT)”Den lokale fackordföranden Tony Johansson var mycket nöjd med besöket och vad Stefan Löfven framförde i lokalmedia och i alla möten med motståndarna till ett nytt dagbrott. Så här skrev Hela Gotland efter besöket.


”Stefan Löfven uppmanade till samarbete och en konkret diskussion för att lösa miljö- och sysselsättningsfrågorna. Enligt honom är kalkindustrin på Gotland hela öns sak, och även av riksintresse.
-  Den spelar en betydande roll i vår tillväxt. Vi behöver industrin, för hela samhället. Tjänstesektorn lever till stor del tack vare industrin. Kalksten måste brytas någonstans, så varför inte på Gotland, säger han.”

 

ledarsidan i Hela Gotland skrev Mats Linder följande efter Stefan Löfvens besök.


”IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven besökte Gotland i tisdags. Det är rätt uppenbart att han inte bara ville stödja sina lokala medlemmar, utan även de företag de arbetar för. Löfven besökte både Nordkalk och Cementa, och sade brytningen på Gotland är av riksintresse. Miljön blir en förlorare om vi tvingas till långväga import av kalk.”

 

Ojnareskojaren Stefan Löfven som nu beslutat att göra Ojnareskogen till Natura 2000 område. Löfven har säkert fullständigt glömt bort hans besök på Gotland 2008 och vad han då tänkte och sa till sina medlemmar och till media. Eller i varje fall hoppas han att alla andra har glömt bort besöket och tidningsartiklarna.


Stefan Löfven dansar uppenbarligen helt efter Miljöpartiets och Åsa Romsons pipa. En katastrof för socialdemokraterna som nu medverkar till nedläggningen av en industri som är väldigt viktig för Sveriges självförsörjning av kalk. Något som kommer påverka flera andra industrinäringar i Sverige som t.ex stålindustrin. Hur skall vi klara vår industri om vi blir allt med beroende av import av både råvaror och industriprodukter vid ett krigstillstånd i vårt närområde.


Med Miljöpartiet i regeringen kommer svensk industri få det väldigt svårt att klara konkurrensen med andra länder. Med en ojnareskojare som statsminister blir det än jäkligare.

 
ANNONS
 
Lassekolja

Lassekolja

1 september 2015 00:38

Inget annat att vänta när ett parti totalt befriat från ekonomiskt tänkande sitter i regeringen. Detta är förmodligen bara början.
Jag minns en vinter för några år sedan, då ett antal tunga industrier stängde tillfälligt p.g.a höga elpriser. Ett parti av dåvarande sju gladde sig åt stillastående industri, gissa vilket!?!

http://www.status.st

 
Ingen bild

Gute

1 september 2015 08:36

Kalkbrottet ligger mitt i en tillrinningszon för en viktig grundvattentäkt.

Att riskera öns framtida färskvatten för 15 års kalkbrytning av ett bolag från Finland bör nämnas i sammanhanget.
Gotland erhåller endast någon promille av värdet av det som bryts.

Frågan är svårbehandlad och öppnar upp stora motsättningar bland invånarna på hela Gotland!


Thoralf Alfsson

1 september 2015 09:29

SD vill öka avgiften för mineralbrytningen kraftigt. Från några promille till 5-10 procent.

 
Ingen bild

Gute

1 september 2015 15:47

Thoralf, det hade varit bra pengar för fattiga kommuner om avgiften höjdes, men vad jag har hört så tänker inte regeringen verka för en höjning framöver.
Finns flera oklara anledningar.

Kalkbrott ska givetvis tillåtas om de ligger på lämpliga platser, Nordkalk köpte ett stort reservområde i Buttle ifall Ducker skulle få avslag.
Transporten till hamn gör dock produktionen dyrare och mer komplicerad.

 
Ingen bild

Kritisk

1 september 2015 19:10

Till thoralf:
Så de risker Gute nämner kring vattentäkter vid kalkbrytning blir mindre och ofarliga om man höjer ersättningen.
Om det finns risker vid en ersättning på några promille så blir väl dessa inte mindre bara för att man höjer ersättningen eller?

Thoralf Alfsson

1 september 2015 19:14

Har jag påstått det?

 
Ingen bild

Kritisk

1 september 2015 21:29

Nej, men du säger ju att SD vill höja ersättningen kraftigt och då antar jag även att det finns lösningar kring de risker Gute nämner. Hur hög ersättningen ni i SD tycker att det ska vara är ju irrelevant om inte riskerna kan minimeras eller till och med elimineras.
Jämför med att du står framför ett stup och någon ber dig att hoppa och riskera ditt liv, inte fan skulle du göra det oavsett ersättning då risken att förlora livet är den samma oavsett hur mycket pengar du får.

Thoralf Alfsson

1 september 2015 21:40

Gute

"Gotland erhåller endast någon promille av värdet av det som bryts."

Jag svarade på detta och inget annat. Miljöprövningen har vi myndigheter som hanterar.

Sedan har vi en regeringen som under processen anser att området skall klassas som Natura 2000-område. Det har ju heller inte med några risker att göra.

 
Ingen bild

Kritisk

1 september 2015 23:16

Du får det att låta som att Löfven, efter påtryckningar från mp, ensam bestämt sig för att göra detta till natura 2000 område. Känns som att du förenklat processen en hel del, det är ju rätt många fler aktörer delaktiga innan ett område klassa till natura 2000. Det är väl inget som sker över en natt precis.

Thoralf Alfsson

1 september 2015 23:18

Nej, den bearbetning startade säkert när regeringen S+MP bildades!

 
Ingen bild

Kritisk

2 september 2015 08:43

Du som är så bra på att gräva fram fakta borde väl kunna ta reda på när det startade istället för att anta när det startade innan du skriver om vem som bestämt vad.

Thoralf Alfsson

2 september 2015 09:36

Att Miljöpartiet ligger bakom detta beslut råder det väl inget tvivel om. Eller?

 
Ingen bild

Kritisk

2 september 2015 19:43

Det råder inga tvivel för att du har bevis på att det är så eller det råder inga tvivel för att du drar den slutsatsen?
Det är mycket möjligt att du har rätt, men du kan ju inte påstå att det är så utan att påvisa fakta för att du har rätt.

Thoralf Alfsson

2 september 2015 19:59

Vilka fakta har du för riskerna med ett nytt dagbrott? Det är bara påståenden och bedömningar, inga fakta!

 
Ingen bild

Kritisk

2 september 2015 22:28

Bra, gör som du brukar och svara inte på frågor utan försök att byta fokus till något annat.

Thoralf Alfsson

2 september 2015 22:38

Jag förstår att du fick problem med din retorik ;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 1 jan 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se