thoralf

Direktlänk till inlägg 31 augusti 2015

MAKTFULLKOMLIGHET ELLER FOLKVILJAN

Av Thoralf Alfsson - 31 augusti 2015 13:45

 


Idag går fyra ordföranden för idrottsföreningar till storms i en debattartikel mot Kalmar kommuns och det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Perssons planer på att bebygga idrottsområdet Fredriksskans med 200 bostäder. Man dömer ut kommunens förslag till detaljplan fullständigt och menar att det skulle vara en katastrof för idrotten i Kalmar.


”Tror planförfattarna verkligen på fullaste allvar att 200 lägenheter på området inte kommer att påverka idrotts- och eventmöjligheterna på arenan? Om det börjar byggas så förlorar vi dessa ytor för alltid! Var och en kan själv studera de principskisser och modellbilder över hur det nya området kommer att gestalta sig.


Är det så vi vill ha detta unika område som många städer skulle betala dyrt för att utveckla som en grön oas? En oas förbehållet friskvård genom idrott och rekreation. Kommunen planerar för 2 000 nya lägenheter. Det finns andra områden att prioritera först, stadens framtid står inte och faller med att bygga bostäder på Fredriksskans.”


Läs hela debattartikeln.


Kommer Johan Perssons maktfullkomlighet eller folkviljan vinna? Om Johan Persson driver igenom denna detaljplan tror jag att hans popularitet kommer minska drastiskt!


När detaljplanen var uppe för godkännande för samråd i Samhällsbyggnadsnämnden var det endast Sverigedemokraterna som var kritiska! Här kommer ett litet utdrag från protokollet.


   


Idag den 31 augusti går samrådstiden ut. Alla invånare i Kalmar kommun har rätt att yttra sig.

Jag och Sverigedemokraterna Calmar skickade i fredags in ett samrådsyttrande till Samhällsbyggnadsnämnden där vi motsätter oss hela detaljplanen. Den bör förpassas till papperskorgen. Vårt yttrande enligt följande.


Samrådsyttrande angående detaljplanen för södra Fredriksskans.

 

Sverigedemokraterna anser att Fredriksskansområdet skall bevaras enligt den tidigare detaljplanens syfte, för idrott. Fredriksskansområdet kan öppnas upp och utvecklas för att göra området mer attraktivt för rekreation. Området kan också förändras till att få en mer parkliknande karaktär genom att trädridåer skapas mellan de öppna ytorna och att en mer attraktiv miljö skapas vid strandytorna med t.ex sittplatser.

Vi anser att det är av stor vikt att gröna lungor och grönområden bevaras i de centrala delarna av Kalmar stad. I den liggande översiktsplanen (sid 129) utpekas Fredriksskansområdet som ”kultur, natur och rekreationsstråk med höga värden”. Enligt vårt synsätt är det därför en stor avvikelse med översiktsplanen att bebygga området med 200 bostäder i en första etapp.

 

I den aktuella Grönstrukturplanen (sid 37) finns förslag till utveckling och åtgärder enligt följande.

 

”I stadsdelar där parktillgången är liten i förhållande till folkmängden (Tegelviken, Malmen, Kvarnholmen och Funkabo) bör befintliga parker och naturområden ses som mycket värdefulla. De bör bevaras och utvecklas för att erbjuda hög kvalitet. Vid utveckling av stadsdelarna bör man också utreda möjligheterna att skapa nya park- och naturområden samt stärka förbindelserna till närliggande parker och naturområden.”

 

Boverket skriver dessutom följande i sin vision 2025 om grönområden.

"De är nödvändiga för att dämpa effekterna i staden av klimatförändringarna och för människors hälsa och välbefinnande. Grönområdena utvecklas så att områdena i ökad utsträckning används för rekreation och spännande utevistelser för att bidra till utjämning av vattenflödena i staden och som luftrenare och ljuddämpare. " 

 

Men det finns även andra viktiga aspekter att ta hänsyn till inför framtiden. Kalmar håller på att utvecklas till en evenemangsstad av stora mått och behovet av ytor för dessa evenemang är väldigt viktig och här fyller redan Fredriksskansområdet en viktig roll. En roll som sannolikt kommer öka i framtiden om nu staden skall utvecklas som evenemangsstad. I år har vi haft musikkonsert med Roxette och en stor agilitytävling på Fredriksskansområde förutom all annan vardaglig verksamhet som skolorna och föreningar förlägger till Fredriksskansområdet. Verksamheter som förhoppningsvis alla vill att de skall utvecklas positivt.

Att inskränka området för idrott och rekreation endast till A-planen kommer utan tvekan innebära att områdets attraktivitet begränsas drastiskt.


Fredriksskans idrottsplats firar 2019 sitt 100-årsjubileum som idrottscentrum i centrala Kalmar. Fredriksskansområdet anser vi därmed även utgör en del av Kalmars kulturarv och något som därmed är viktigt att skydda och bevara för framtida generationer.

 

Sverigedemokraterna anser att den nya detaljplanen för Södra Fredriksskans strider både mot den gällande översiktsplanen och grönstrukturplanen, även om dessa inte är juridiskt bindande. Därför är vi mycket kritiska mot förslaget att bebygga Fredriksskansområdet enligt den föreslagna detaljplanen för Södra Fredriksskans. Om detaljplanen fullföljs och området bebyggs med 200 eller fler bostäder kommer detta aldrig gå att göra ogjort. En stor förlust för framtida generationer i Kalmar.

 

Vi anser istället att området skall utvecklas till att bli ett stadsnära grönt och blått stadsrum i samverkan med Lindö, Ängö, Kvarnholmen och Malmfjärden. Ett område som skulle kunna fungera som ett mycket attraktivt rekreationsområde för de boende på Kvarnholmen, Varvsholmen, Ängö, Getingen och Malmen.

 

 

 

Thoralf Alfsson

Sverigedemokraterna Calmar


 

 

 
ANNONS
 
Lassekolja

Lassekolja

31 augusti 2015 14:26

Jag är åter igen stolt över att tillhöra ett parti, som hellre bevarar än exploaterar värdefulla öppna ytor i central stadsmiljö. Huruvida jämförelsen med Heden i centrala Göteborg, är relevant vet jag inte säkert men där finns krafter i KF att bygga bostäder på den stora (hittills obebyggda) ytan mitt i hjärtat av staden. Det vore att skända göteborgarnas kulturhistoria, precis som Du skriver om Calmariternas(heter det så Thoralf?). Inte ens om bostäderna enbart hade gått till svenskar, hade Heden varit värd att bebyggas!
Heden består till största delen av fotbollsplaner men även av för centrala Göteborg viktiga P-platser och busstation. Det vore ex.-vis katastrof för den internationella ungdomsturneringen Gothiacup, om Heden bebyggdes.

Annat ämne: Läste i (papperstidskriften) DSM en mycket läsvärd artikel om "Min plan för att förstöra Sverige" av professor Karl-Olov Arnstberg. Kan även läsas på hans blogg:
https://morklaggning.wordpress.com/2015/05/19/min-plan-for-att-forstora-sverige/
Läs den! Mycket underhållande igenkänning!

http://www.status.st

 
Ingen bild

HM Gotland

31 augusti 2015 16:41

Det här att man förtätar tidigare bebyggelse och tar grönområden i anspråk vilket jag tror man gör i väldigt många av sveriges städer just nu tror jag till en del beror på att de planerade hyreshusområden man tidigare byggt blivit ohjälpligt förslummade. Man klarar helt enkelt inte av att bygga helt nya områden utan att de snabbt kommer i utförsbacke och utanförskap.

Det tror jag är en tungt vägande orsak till att man spränger in nybyggen i befintliga och ofta ganska populära områden.

Vad man samtidigt gör är att förfula och ta bort alla gröna lungor som skapar trivsel i en stad.

Bra SD Kalmar!

 
Ingen bild

OT

31 augusti 2015 22:52

Folkviljan kommer att yttra sig 2018!

"NOTHING ELSE MATTERS": https://www.youtube.com/watch?v=3JFb_aOn6rc

För vad en Stockholmstidning tycker är inte vad folkviljan vill.

 
Ingen bild

Jan Eriksson

31 augusti 2015 23:19

..och vad tycker Rydström?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 1 jan 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se