thoralf

Direktlänk till inlägg 4 april 2014

VEM SKA MAN TRO PÅ, TRO PÅ!

Av Thoralf Alfsson - 4 april 2014 22:46

Jag har börjat en större insamling av uppgifter angående invandringens konstnader från en hel rad myndigheter. En ganska intressant uppgift som säkert kommer leda till nya spår och ett antal blogginlägg. Anledningen till detta jobb är om jag kan sammanställa materialet till något som vi kan använda under kommenade valrörelse i varje enskild kommun i Kalmar län.


Med anledning av det begärde jag den 25 mars in uppgifter från alla 12 kommuner i Kalmar län över hur stora ersättningar de fått från Migrationsverket under 2012 och 2013. Idag är det den 4 april och fyra kommuner har ännu inte svarat på mina frågor.


Oskarshamn, Mönsterås, Borgholm och Emmaboda.


Nägra kommuner har svarat exemplariskt med ett excel-dokument där man även tagit med kommunernas kostnader, inte bara intäkterna från Migrationsverket. Det gäller t.ex Mörbylånga kommun. Absolut snabbast att svara var Vimmerby kommun. Bra jobbat av de kommuner som svarat. Men det blir underbetyg till de fyra kommuner som inte svarat.


Jag har även ställt samma fråga till landstinget och fått ett snabbt och bra svar.


Jag har också ställt frågor till Migrationsverket. Men då har jag frågat hur mycket de betalt ut i ersättningar till Kalmar läns tolv kommuner och landstinget under 2012 och 2013.


Nu börjar det roliga eller rättare sagt det mycket märkliga. Jag hade förväntat mig att det skulle vara något så när överstämmande siffror. En diff. På 100 000 kronor skulle jag kunna acceptera men inte när det handlar om miljonbelopp eller mer än så.


Här kommer en liten sammanställning över hur kommunerna och Migrationsverkets har rapporterat.


Några av mina läsare kommer säkert reagera på beloppen. Men kom ihåg att detta är bara en väldigt liten del av sanningen. Jag kommer lägga upp mer när jag sammanställt alla uppgifter.


 

 


Ny omröstning på bloggen!


Det vore intressant att veta hur stor andel av mina läsare som har svensk eller utländsk bakgrund. Därför har jag lagt upp frågan i högermarginalen.

 
 
Ingen bild

trist att Plupps kompis körde i diket

4 april 2014 23:23

Oj vad pengar tänk vad sjukvård man hade fått för det i Syrien el södra Sudan Plupp

 
Ingen bild

"Det våras för pressen"

4 april 2014 23:50

I nästa undersökning Thor-alf kan du ställa fråga om hur många efterblivna journalister som läser din blogg dela alternativen på lokal och riks nivå ?

 
Ingen bild

OT

4 april 2014 23:51

@Thoralf

Du bara väntade på det här?

Di Leva - Vem ska jag tro på? : http://www.youtube.com/watch?v=9-JCbcsskYs

P.S Kanske SD?

 
Ingen bild

Stefan i Std

4 april 2014 23:54

Det enda som är viktigt är att:

1. Beloppen tillsammans blir ca: 500miljoner.

2. Allt betalas av skattebetalarna :-(

 
Kung Fy

Kung Fy

5 april 2014 00:38

Hej Hej

Lite OT men ändå lite relevant i sammanhanget.
Skrev som svar till redaktionen på SD-kuriren rörande Björn Söders svar som ju faktiskt inte var helt klockrent utan rejält inlindat:


Hej

Noterar att SD-kuriren är den enda alternativa sida som inte går att kommentera.
Detta faktum stärker mig i min övertygelse att det var rätt att lämna SD. Vad är ni rädda för?
Ordbajseriet i artikeln om Björns Söders kommentarer till SD Kungsbackas agerande var rent pinsamt.
Varför tas det inte upp ett uteslutningsärende om deras agerande?


Slår vad om att det kommer att talas tyst om SD;s medlemssiffror detta år då dessa med all sannolikhet står still eller t o m backar.
Rätta mig gärna om jag har fel

Mvh

http://qtua

 
Ingen bild

Nils

5 april 2014 02:35

Bkörn Söder verkar ju inte helt nöjd ändå ang Kungsbacka

Citat:
"Men är det så som tidningen skriver är det verkligen horribla uttalanden och vi kommer att behöva kontakta företrädarna och förhöra oss om vad som egentligen sagts av den som uttalade sig och vilken uppfattning denna företrädare egentligen har. "

 
Ingen bild

Blåsippan

5 april 2014 02:47

Inga gräsrötter bland Kungsbackas representanter dock i alla fall. Det är tydligt för annars hade de varit tydliga. Dem blir färre och färre..,

 
Ingen bild

Blåsippan

5 april 2014 03:01

Ibland klarar sig Sverige inte utan invandring från muslimska lågutvecklade länder och ibland när vissa kommuner går på knäna på grund av för hög invandring då bönar och ber man att andra kommuner skall ta "ansvar". Det är märkligt alltihop. Eller en lögn. Det är vi som betalar oavsett.

 
Ingen bild

Blåsippan/stolt gräsrot

5 april 2014 03:09

Medans Sverige fylls på och på och fler kommuner bönar och ber att andra kommuner skall ta ansvar..,

 
Svensson

Svensson

5 april 2014 08:04

Det tycks vara väldigt känsligt,när man ska redovisa hur mycket pengar kommuner och dylikt har lagt ut på invandringen.Samtidigt kan det ses som ett hån mot oss skattebetalare som tvingas betala det här,när man inte vill redovisa det ärligt.

http://svenssonsfunderingar.wordpress.com

 
Ingen bild

Lundabo58

5 april 2014 08:09

Hade man lagt en enda av alla dessa bortslösade miljoner på ett ålderdomshem istället, så hade gamlingarna kunnat få riktigt bra mat under ett helt år.

 
Ingen bild

Hulda mk1

5 april 2014 08:54

Visst är det märkligt med invandringens kostnader. Alla andra kostnader utreds ju gång på gång.
Alla politiker kan säkert svara mitt i natten på vad sjukvård, försvar och skolan kostar. Men invandringen... Ingen "vet", ingen vill svara, ingen får räkna...

Så kämpa på Thoralf. Sammanställ de kostnader du kan hitta så har vi iaf. några säkra siffror.
Tyvärr bör vi nog sitta ned när sammanställningen är klar...

 
Ingen bild

Stefan A

5 april 2014 09:02

Ett tappert försök av Thoralf att försöka lägga världens största och svåraste pussel, kostnaden för invandringen i Sverige, där inte ens bitarna passar ihop och är gömda lite här och där....

 
Ingen bild

lennart l

5 april 2014 09:12

Om sanningen ska fram, läs Thoralfs blogg. Jag tänker rösta SD i valen men det blir inte med samma glädje som innan kandidaterna till riksdagslistan publicerades. En skandal att du Thoralf mfl sidsteppats.

 
Ingen bild

Leon

5 april 2014 09:43

@ Thoralf

Högst intressant och smått skrämmande uppgifter om faktiska kostnader som (eller en del i alla fall) belöper direkt på invandringen. "Hårda" och konkreta fakta som man kan ta ställning till och just sådant som är en god tillgång när just dessa kostnader diskuteras. De är av betydligt större värde än fantasifulla uppskattningar och rena falsifikat som ofta är i omlopp i "debatten". Där förövrigt inget politiskt parti eller media ("traditionella" eller "fria) kan svära sig fria från omfattande användning av "fantasiprodukter". Ett gott jobb att "gräva fram" dessa uppgifter Thoralf.

En liten "brasklapp" kan dock vara på sin plats, om du nu inte redan tänkt på detta. Den bristande överensstämmelsen (både plus och minus) vad avser beloppen mellan migrationsverkets och kommunernas redovisning kan ju vara beroende på att beloppen "periodiserats" olika för de aktuella åren i deras respektive redovisningar. Det skulle ju onekligen vara intressant hur mycket av differenserna som härrör från bokföringsmässig praxis. Och mycket viktigt om man nu ska beslå någon med lögner eller "mörkande" av uppgifter. Lycka till med ditt fortsatta "grävande" Thoralf...."må din spade ständigt vara vass".

Lite vid sidan av inläggets ämne. Som frekvent läsare av din blogg vill jag givetvis besvara dina "läsarundersökningar". Men tyvärr är din senaste fråga inte helt lätt att besvara. Det finns ju de som frekvent kommenterar på din blogg som tydligt frånkänner mig "hemortsrätt" i landet på grund av mitt etniska ursprung. Det är inte alltför sällan min härstamning från fördrivna "sefardim" vänds mot mig av skribenter här...detta mina förfäders bosättning i landet under sent 1700-tal till trots.

Leon d´O.....

 
Ingen bild

Hacke

5 april 2014 09:53

Tack Thoralf för att du gör det jobb som "journalisterna" borde gjort för länge sedan, granska kostnaderna för invandringen och den anarki som verkar råda hos de olika instanserna. Men så är det ju med våra skattemedel, inte minst de som går till det oantastliga högkostnadsområdet invandringen.
Den enda journalistik värd namnet i det här landet är medborgarjournalistiken på nätet.
Sprid och plantera adresserna i er omgivning!

 
Ingen bild

Stefan K

5 april 2014 09:56

Undrar ni varför 7-klövern vill höja skatterna?
Undrar ni varför bostadsmarknaden ser ut som den gör?
Undrar ni hur alla syriska flyktingar har råd att ta sig till Sverige?
Undrar ni om alla nyanlända är hederliga personer som vill bidra till vår gemensamma välfärd?

Läs då denna artikel...
http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.2442018-familjen-kan-bli-vrakt-nar-som-helst

Något för SD att föra fram i valrörelsen. Något för riktiga journalister att gräva i.

 
Ingen bild

Pepparholm

5 april 2014 10:05

Så här långt 500 Mkr i bara Kalmar län. Även om länen är olika så multiciplera grovt med 20 och man landar på 10 Miljarder kronor. Det blir säkert mycket mer i verkligheten. Reinfeldt har just nu stor samling med sina fotsoldater. Där borde han ordna grupparbete med frågan - vad skulle vi som alternativ kunna använda 10 Miljarder till?

 
Ingen bild

Tänk vilken kondis det blir Jimmie

5 april 2014 11:05

Det som stadsledande kommunister/journalister är mest rädda för är att kostnaderna för migrationen hamnar hemma hos en hjäntvättad Svenne Banan i brevlådan.

("Tänk så mycket du får för din skatt", kan ju ev vara kul för den som gillar bilbränder etc)

SD:s huvuduppgift är /har alltid varit att se till att dessa kostnader allrahelst efter riksdagsinträdet 2010 kommer svenska folket till hands.

En normal "skattefamilj" betalar 2000-3000 per månad till migrationsindustrin och gänget, bla för att Plupp mfl skall få sin schizofrena självbild av godhet tillfredställd.

Med en skattebas på 1200 miljarder för svenska staten, och tex 400 miljarder som går till dom som har råd att betala 1 miljon i sitt lands penningvärde för en biljett till Sverige ,så betalar svenska kvinnors skatteuppbörd rubbet, om man lite fult snefördelar det hela lite... ,ni jobbar isåfall med det sättet att räkna gratis brudar.
Så snacket om lika lön kan vänta lite va ?

För närvarande verkar det endast om som en person i riksdagsgruppen förstår det, och fixar det personligen
Denna kille sparkar man ut.

Thor-Alf ställ ett par jympaskor på dina kompisar platser i riksdagen dagen då du lämnar, det finns gula och blå att köpa på Jula för 100kr styck

 
Ingen bild

Essendon

5 april 2014 11:43

Visa oss oss ett ghetto så visar vi att vänstern styr där!

http://www.exponerat.info/visa-oss-ett-ghetto-sa-visar-vi-att-vanstern-styr-dar/

Sug på den Svenne!

 
Ingen bild

Leon

5 april 2014 12:15

@ Hulda mk1

Egentligen är det inte så märkligt att "invandringens" kostnader så där omedelbart kan specificeras. Förmodligen skulle varken du eller för den delen jag rakt av acceptera en uppgift som bara skulle ange de direkta kostnaderna, alltså de administrativa kostnader som belöper på själva handläggningen av invandringen (alltså migrationsverkets anslagna medel). Ett sådant belopp skulle knappast vara ett "bra" mått på de faktiska kostnaderna som är mångfalt högre. För kostnaderna för invandringen "spiller över" på många andra samhällsekonomiska sektorer. Det vore högst naivt att inte inse att en stor del av (mer)kostnaderna för skola, sjukvård, sociala åtgärder, rättsväsende m m (förmodligen har jag glömt mycket av vad våra "offentliga" utgifter finansierar) också är "invandringsrelaterade". Ett möjligt, men egentligen knappast godtagbart, svar (eller försvar ?)för de politiker som inte på "stående fot" kan redogöra för invandringens kostnader skulle kunna vara, inte ovilja, men ren och skär okunnighet.

Leon d´O.....

 
Ingen bild

2014-2018 skapar Stefan o Margot flera

5 april 2014 12:29

Är det inte det som kallas för medmänsklighet att låta människor sitta fast i ghetto för att fylla sin egen plånbok politiskt ?
Hur gick det med ung vänster demonstration i Berga Centrum idag
Nu när Sofia och gänget "fick fikon" ?

 
Ingen bild

Grön

5 april 2014 13:13

Du bör nog ange din definition av utländsk bakgrund. Jag föddes som utländsk medborgare i Sverige men blev tidigt svensk medborgare och har bara talat svenska i hemmet. Jag räknar således mig själv som svensk även om statistiken inte gör det.

 
Ingen bild

bonnläpp

5 april 2014 13:48

@Grön, ingen har väl ifrågasatt om du är svensk eller inte. Det efterfrågas bakgrund, inte vad man tycker att man är.

 
Ingen bild

Magentan

5 april 2014 13:48

SD SJUNKER I OPINIONSMÄTNINGARNA!
SD har i dagens mätning från Demoskop fått den LÄGSTA SIFFRAN SEDAN OKTOBER 2012 och ligger på plats nr 4, alltså efter MP och ENDAST OBETYDLIGT FÖRE Vänsterpartiet som ligger på plats nr 5!

Redan i förra veckan, när genomsnittet för mars olika opinionsmätningar räknats, kunde man konstatera att SD FÖR FÖRSTA GÅNGEN SEDAN SEPTEMBER 2012 har tappat sin tredjeplats till MP i månadens sammanlagda opinionsmätningar. Då har SKOP:s marsmätning ännu inte presenterats, men om den kommer de närmaste dagarna, får SD en ÄNNU LÄGRE marssiffra sammanlagt, eftersom SKOP tillhör de institut som alltid har låga värden för SD.

Efter att ha legat på en säker plats som Sveriges TREDJE största parti i ETT OCH ETT HALVT ÅR har SD alltså nu ramlat ned till en fjärdeplats efter MP och ligger endast några få tiondelar före femman V !!!

http://status.st/

 
Ingen bild

teekay

5 april 2014 14:04

Thoralf ! Är kostnader som :Möbler-körkort- barnvagnar- bussbiljetter-hyror-resor till hemlandet etc.etc.etc medräknade ?
Är kostnader för advokater-åklagare(rättegångskostnader)för mångfalden av brott,våldtäckter,rån,bränder etc. etc. medräknade ?

 
Ingen bild

bonnläpp

5 april 2014 14:09

@Magentan, tror inte att fyrklövern bekymrar sig. De har sitt på det torra ändå. Dessutom har man sett till att svärmor och slickepotterna kommer in ändå.

 
Ingen bild

Thoralf A

5 april 2014 14:11

teekay

Det handlar inte om några kostnader överhuvudtaget. Det handlar om vilka ersättningar kommunerna får från Migrationsverket.

Domstolsverket, Åklagarmyndigheten, Kriminalvården, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Ekonomiskt bistånd, Sjukvård, Tandvård o.s.v ingår alltså inte!

 
Ingen bild

Tommy Jonsson

5 april 2014 14:26

Såg för en tid sedan en liknande utredning om statliga anslag till Vetlanda kommun för att de tog emot flyktingar. De myndigheter som ej kommer med i din utredning har säker höga kostnades för invandringen som vi skattebetalare också får stå för.

 
Ingen bild

Thoralf A

5 april 2014 14:29

Tommy Jonsson

Vem har sagt att dessa myndigheter inte kommer med i min sammanställning?

Jag redovisade bara "relationen" mellan kommunerna och Migrationsverket. Inget annat.

 
Ingen bild

Hulda mk1

5 april 2014 14:47

Om Anders Borg skulle offentliggöra en noga utredd summa för invandringens kostnader och andra berörda ministrar skulle tala ut om hur invandringen påverkar deras område, blev torgen fulla av protesterande svenskar och nätet skulle explodera.

Ett sådant besked kommer aldrig en Allians eller Rödgrön regering ger oss väljare. Aldrig. Dessa sju partier har målat in sig i ett hörn och vägen därifrån blir mycket besvärlig.
Nej, för detta behövs andra krafter , fler än Thoralf. Det behövs välunderrättade personer inne på departement, myndigheter och kanslier.
Detta (säkert enorma) belopp är mycket, mycket, mycket känsligt...

 
Ingen bild

Magentan

5 april 2014 15:56

@ bonnläpp
Alla vi som har följt Thoralfs intressanta och mycket informativa blogg är, med rätta, ordentligt förbannade på SD-ledningens motbjudande och oanständiga avpollettering av en av partiets mest rejäla och hårt arbetande riksdagsledamöter och röstmagnet. Dels på själva petningen från riksdagslistan som sådan, men även på det fula och högst omogna sätt som denna för SD olyckliga petning har genomförts.

MEN vi bör ändock hålla oss till sanningen. "Svärmor" har inte "kommit in" i riksdagen som du skriver. Hon har funnits där så länge SD har funnits där, och jag tycker inte det finns anledning att anmärka på henne.


 
Ingen bild

Mattias

5 april 2014 16:07

@Thoralf
Ska bli väldigt kul att se vad orsakerna till de stora differenserna är. För visst skulle de kunna vara enkelt förklarade för någon insatt? Sen att det är stora summor som det handlar om bekymrar mig mindre, det måste få kosta pengar.

 
Ingen bild

bonnläpp

5 april 2014 16:12

@Magentan, men hon hade åkt ut om hon inte sattes på ett lågt nummer på listan. Hon har enligt mitt sätt att se på det inget där att göra. Finns folk med bättre kvalifikationer än hon har som borde finnas på listan.

Att det också finns en hel drös andra lösnummer som också borde förpassas till glömskan gör inte saken bättre.

 
Ingen bild

vmm

5 april 2014 16:18

Ibland verkar det som att när man diskuterar flyktingmottagande så resonerar människor att "det kostar inget, för kommunerna får ju ersättning från staten" när det gäller kostnaderna. Därför så kan kostnaderna för flyktingmottagning helt plötsligt vändas till att ses som en vinst. Visst får kommunerna ersättning, men förstår människor inte att den ersättning som kommunerna får från staten också är skattepengar? Det är ju ändå skattepengar som vi alla har betalat på något sätt, även om det då skulle vara så att dom betalats in på den statliga nivån och sedan går tillbaka till kommunerna. Det verkar som om många inte begriper det här.

 
Ingen bild

Thoralf A

5 april 2014 16:23

vmm

Hur ofta möts man inte just detta i debatt med andra politiker. Oavsett om det är Alliansen eller de rödgröna. Det värsta är att de politiker som borde vara medvetna om detta, ändå blundar.

 
Ingen bild

MN

5 april 2014 18:36

När kommuner tar emot "flyktingar" säger man stolt, vi får ersättning från staten, alltså går det räkna värde i pengar

Sen finns det något som heter migration och integrationsbudget

Därefter etabelringstöd och alla bidrag de har rätt genom det

Eftersom Ullenhag bestämt alla nyanlända ska få behålla etableringsbidrag när de får "jobb"

Så kan vi ju räkna vad det går på

 
Ingen bild

Andreas

5 april 2014 19:01

Jag blir nästan galen på när man diskutera kostnader i flykting och invandringspolitiken från kommuner och median,tex Alla kostnader är finansierad av migrationsverket=staten,som att staten är ett träd av guldäpplen som man bra kan gå ut och plocka på när man vill eller att staten är något land från yttre rymden som ger pengar.Staten är ju DU SOM SKATTEBETALARE,man tar sig för pannan.Men det värst är att de flesta svenskar köper resonemanget och fortsätter å titta på lets dance.

 
Ingen bild

Owe F LIDGREN

5 april 2014 22:04

Ju mer man satt sig in i frågeställningen desto mer bekymrad blir man utan att för den skull behöva bli beskylld för att vara en negativist.

När pengarna inte riktigt räcker till för att ta hand om våra gamla,de som varit med om att lyfta Sverige från ett fattigt land till ett välståndsland,så har i alla fall undertecknad svårt för att få "ekvationen" att gå ihop.

När den där kaffekoppen vid eftermiddagsfikat på äldreboendet dras in på grund av besparingsskäl så fattar i alla fall jag nada.

Är det " högerextremt" att uttrycka sig på det sättet?

Någontstans i detta stämmer inte det hela.

Resonemanget går inte ihop.Helt enkelt.Ganska skämmigt allting tycker jag.

 
Ingen bild

Stundtahl

5 april 2014 23:23

Den definitivt och ultimata frågan är ställd av bloggisten.

-Ni som är ombud/tjänstemän i den, sk offentliga sectorn tycks sakna ryggrad att säga Er mening.
-Ni som presenterat en medioker vallista inför SD 2014...hur f-n tänkte ni??
-Ni i gammelmedia -utan sans- som ständigt dräper verkligheten...hur f-n tänker ni??

-De som fortsatt gömmer sig under stenen och fegar ut är svaren skyldig!!

 
Ingen bild

Marko

6 april 2014 17:27

Mycket intressant! I kommunen jag bor kastas det mycket pengar på invandringen.
Din undersökning om dina besökare är invandrare eller svenskar är riktigt kul att se. Jag själv är första generationens invandrare från forna Jugoslavien och i valet 2010 fick S min röst. Sedan 2 år tillbaka är jag övertygad SD;are. Invandrare som jag får mycket skit. Bl a på grund av att mena invandrare missköter sig och att vi som arbetar och följer lagarna i mångas ögon klassas som likvärdiga mena folk. Så vill jag inte ha det. Därför ger jag SD min röst. Hoppas att fler invandrare följer mitt val.

 
Ingen bild

BC

6 april 2014 18:39

Nu går sd på mena-invandrare. När dom är borta kommer dom gå efter såna som du!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards