thoralf

Direktlänk till inlägg 8 februari 2014

INKONSEKVENT

Av Thoralf Alfsson - 8 februari 2014 23:41

Om Sverigedemokraterna säger att jorden är rund, säger media och pk-etablissemanget att  jorden är platt!


Ett annat mantra som vi hör titt som tätt är det om ”alla människors lika värde”. När vi kommer till Norrland och samernas särrättigheter så gäller inte detta!


”Vi har identifierat ett en principiell problematik i lagen där man ger exklusiva rättigheter till en viss etnisk grupp. Det tycker vi är oerhört problematiskt i ett land som säger sig vara en rättsstat, som bygger på att alla är lika inför lagen. Så är det inte i dag i Sverige. I ett framväxande mångkulturellt samhälle där vi får fler och fler minoriteter som ställer krav på att just de ska få leva som de vill och ha rättigheter de hade i sina hemländer blir det väldigt problematisk om vår lag inte är konsekvent.”

Jimmie Åkesson i Aftonbladet.


Detta anser en sameledare vara rasbiologi. Jag undrar verkligen hur det står till med logiken.


Min slutsats av det mediauppbåd och den stora uppmärksamhet som vårt förslag gett är att pk-etablissemanget förstår att SD är rätt ute och nu försöker man ”piska upp” så mycket negativa stämningar som man bara kan.


Jag tror mer på Törnman i Kiruna som i en artikel sa att ”många kirunabor verkar tycka om SD”. Det ligger nog nära sanningen.


En sak som jag ser som det bästa beviset på min tolkning är att inget annat parti har gått ut och sagt att SD har fel på den här punkten. Inget annat parti vågar säga att samernas särrättigheter skall vara kvar. Inget annat parti vågar ta den risken.

Att samer blir upprörda är väl ingen större överraskning. Den som förlorar sina privilegier brukar protestera.


SD gör rätt som tar strid för en viktig rättsprincip!

 
 
Lassekolja

Lassekolja

9 februari 2014 00:54

Min första reaktion häromdagen var negativ men efter att ha hört Jimmies förklaring har han en poäng. Två äldre SD-kvinnor har hört av sig till mig och undrat om det "var nödvändigt att riva upp så starka känslor upp i norr"? Jag har då försökt förklara Jimmies tankar men inte mött nån större förståelse även om Jimmie har rätt i sak.
Betr. "flosklernas moder" om "alla människors lika värde" tänker jag alltid på hur väl Björn Söder formulerade detta, nämligen "alla människor har samma människovärde"! Lysande Björn!!!
PK-packet är snabba att ta till floskeln om att "alla människor är lika mycket värda". I nästa mening kallas vi allt negativt mellan himmel och jord, det ena epitetet värre än det andra. Då är plötsligt alla människors lika värde som bortblåst!!! GODDAG YXSKAFT PK-pack!!!
SD 2014!!!

http://www.status.st

 
Ingen bild

Bertil

9 februari 2014 01:17

" I ett framväxande mångkulturellt samhälle där vi får fler och fler minoriteter som ställer krav på att just de ska få leva som de vill och ha rättigheter de hade i sina hemländer blir det väldigt problematisk om vår lag inte är konsekvent.”

Ovanstående var väl inte ett helt lyckat uttalande? På vilket sätt skulle det bli problem att neka andra, inflyttande folk att ta med sig/behålla rättigheter från en annan del av världen? Ett ursprungsfolkeventuella rättigheter är trots allt geografiskt begränsade, eller?

Tror ni att inflyttade indianer från Nordamerika kräver att få reservat som de kan starta kasion i? Det är väl bara att säga nej?

 
Ingen bild

Hm

9 februari 2014 02:08

@Bertil
Läs igenom vad du skrivit. Sedan kan du känna dig frustrerad över att det inte går att redigare i efterhand på bloggplatsen. Ta med sig/behålla rättigheter från annan del av världen???

 
Ingen bild

vmm

9 februari 2014 03:55

Jag tycker att SD ligger helt rätt i den här frågan. Det är faktiskt orimligt att det bara är samer "som har det i blodet" som ska få bedriva rennäring. Ungefär lika knäppt som om det bara är skåningar "som har det i blodet" som skulle få bedriva rapsodlingar - med hänvisningar till att rapsodling är viktigt för skåningarnas kultur och "att dom alltid har gjort det" osv. Samer är svenskar. Det ska bli intressant att se dom andra partierna argumentera mot det under valrörelsen.

 
Svensson

Svensson

9 februari 2014 08:09

Sverige ska inte omformas efter invandringen, invandringen ska omformas efter svenska värdingerar.

http://svenssonsfunderingar.wordpress.com

 
Ingen bild

Frågande

9 februari 2014 08:24

Vad med minoritetsspråken i Sverige? Är inte de också inkonsekventa i förhållande till regeln om "allas lika värde"? Vad har du och SD för tankegångar här? Dessutom; hur fungerar regeln om "allas lika värde"? Är den giltig bara inom ett land eller gäller den globalt? Om det senare, så får vi väl gå över till esperanto. Uppriktigt sagt, Thoralf, i denna sak skulle jag råda dig att dra dig tillbaka till din kammare och tänka ett varv till.

 
Ingen bild

Argus

9 februari 2014 08:33

I min ungdom läste jag Jan Guillous böcker om underrättelseofficeren Carl Hamilton. Jag skyller på medlemskap i en bokklubb, ungdomligt oförstånd och brist på meningsfull sysselsättning. Dessa böcker är varken trovärdiga eller ens litterärt hyggliga på sin höjd och har en inpyrd unken doft av Guillous snedvridna politiska uppfattning. En sak och enbart en sak kommer jag ihåg ifrån dessa alster och det är hur Hamilton lägger förslag inte utifrån hur han själv skulle vilja ha det utan hur dessa banar vägen för motförslag från statsministern (Calle Bildt vill jag minnas) som är exakt det han vill uppnå.

I analogi med detta så kanske ni i fortsättningen säger att jorden är platt och uppnår de politiska målen på detta sätt?

 
Ingen bild

elfyma+

9 februari 2014 08:57

SD är på rätt spår när de vill avskaffa privilegier för vissa grupper.
Adelns och prästerskapets privilegier har avskaffats.
Av skråväsendets privilegier återstår att avskaffa privilegier för advokater, läkare, journalister och sotare (det sistnämnda på väg att avskaffas).
Judarnas ensamrätt att driva bankverksamhet har också avskaffats.
Att avskaffa samernas ensamrätt att bedriva rennäring är därför logiskt och ska inte skattefinansieras i likhet med annan näringsverksamhet.
Olönsam renskötsel bör jämställas med hobbyverksamheten jakt och fiske som inte heller ska skattefinansieras.

Kultur betyder ursprungligen "att odla" eller "att bearbeta".
Vad är det samerna odlar som är så viktigt ?
De odlar ju inte ens foder till sina renar.
De lever på vad naturen och skattebetalarna ger, i likhet med andra nomadiserande grupper i Sverige som romer och somalier.

Men de flesta samer är numera urbaniserade svenskar som arbetar och betalar skatt. De som fortfarande slåss för sina privilegier är få men högljudda renägare i samebyarna. De är inte representativa för samerna som folkgrupp.

 
Ingen bild

Xerxxes

9 februari 2014 09:48

Historiska minoriteter har privilegier i många länder. I exempelvis Kina har de minoritetsfolken aldrig behövt efterleva ettbarnspolitiken. Att jämföra med nya grupper som kommer hit är onödigt. Man kan mycket väl se samisk kultur som något som är värt att bevara av historiska skäl.

 
Ingen bild

Magentan

9 februari 2014 09:58

vmm skrev: "Det ska bli intressant att se dom andra partierna argumentera mot det under valrörelsen."

De andra partierna behöver inte argumentera med ett enda ord om detta. Det sköter de SD-hatande medierna så bra, så det räcker och blir över.

SD har givetvis rätt i sak och det kommer säkert att ge SD en och annan röst i Norrland, men människorna i övriga Sverige har överlag någon slags "romantisk" föreställning om samer och har ingen som helst förståelse för varför SD ska reta upp "våra lappar" (och är dessutom totalt omedvetna om att samerna inte alls vill kallas för vare sig "våra" eller "lappar").

Hur komplex den här frågan är fick jag klart för mig härom morgonen när jag vaknade av SD-hataren No 1 Täppas Fogelberg röst i mitt öra. Innan jag i mitt yrvakna tillstånd hann stänga av MP3-spelaren för att slippa få resten av dagen förstörd, hann jag häpet uppfatta att Täppas FÖR FÖRSTA GÅNGEN I VÄRLDSHISTORIEN STOD PÅ SD:s SIDA i en politisk fråga, då en irriterad inringare till Ring P1 skällde på SD om sameförslaget och fick mothugg av Täppas. Men så är han ju norrlänning också ...

 
Ingen bild

Bertil

9 februari 2014 13:15

@Hm
Obeservera att jag undrade varför det skulle bli problem att NEKA andra gruppers krav bara för att samerna har rättigheter. Människor från resten av världen kan knappast räkna med att bibehålla eventuella specialtillstånd i Sverige men i citatet verkar det som Sd tycker att det kan bli ett problem.

Jag tycker det bara känns som en dålig bortförklarningen, det räcker väl att säga rakt ut att man inte tycker att samer längre ska ha en särställning, man behöver inte linda i det i någon märklig bortförklaring.

Därav mitt exempelt om nordamerikanska indianer som vill ta med sig rättigheter att driva kasinon, det är inte särskilt troligt att detta krav dyker upp och är väl inte heller särskilt svårt att avslå?

 
Ingen bild

Bettan

9 februari 2014 13:58

Jag kan upplysa Thoralf och SD om att i norra Sverige finns på sina håll STORA etniska motsättningar mellan svenskar, finsktalande och samer, något som jag som sydsvensk var helt oförberedd på när jag flyttade norrut för ett antal år sedan. Hur som helst så tycker jag det är oklokt att elda på det same-hat som faktiskt existerar under ytan, och jag hoppas att anledningen till dessa utspel är naivitet och inte ett cyniskt kalkylerande att man på så sätt kan vinna de same-hatande norrlänningarnas röster. Hur som helst så har erfarenheten från Norra Sverige övertygat mig om att multikulti inte är någon bra idé.

 
Ingen bild

kritisk

9 februari 2014 16:42

Om man tänker på hur gärna SD spelar på den här "vi mot dom"-mentaliteten så fort media rapporterar något och väldigt gärna utpekar sig som martyrer och hackkycklingar, så måste jag säga att detta uttalande kring samerna kom väldigt lägligt nära inpå att herr åkesson skulle upp och ha en boksignering i Jokkmokk.
Här fick man precis den reaktion man ville ha, man retar upp någon och kan sen stå där och se skrämda och förskräckta ut över hur hemskt man blir behandlade och vinner därmed ännu mer sympatiröster, man får ju även andra att se ut som en odemokratisk pöbel. När ska media och andra i Sverige sluta föda och nära det som ger SD röster och utrymme i Sverige.
Ian Wachtmeister sa i debattprogram till Jimmie Åkesson att han och hans parti inte sitter där de är nu tack vare egen kraft utan att man har kommit dit man är pga att övriga partier har misslyckats med sin politik. Tycker det ligger något i det och han vet nog vad han talar om då hans egna parti Ny Demokrati byggde mycket av sina framgångar på missnöje och ekonomiskt dåliga tider som rådde i slutet av 80-talet och början på 90-talet.

 
Ingen bild

Anki

9 februari 2014 17:14


I ETT FRAMTIDA SVERIGE SKALL INTE MEDIA TILLHÖRA STATSAPPARATEN !

.

 
Ingen bild

gunnar

9 februari 2014 18:46

en helt annan sak!

har ni märkt att aftonbladet kört minst en kritisk Sd artikel varje helg nu!

först lögnen om fusk med bidrag,veckan därpå att en person tycker det är finare med rakade armhålor,och denna vecka om samerna!

så nu undrar jag spänt vad som kommer nästa helg!

 
Ingen bild

Förbryllad

9 februari 2014 18:56

Expressens rubrik
”Sametingets kritik mot Sverigedemokraterna”

Aftonbladet
”Norrländsk vrede mot SD-ledaren”

Är detta rubriker man bör eftersträva och är det en framkomlig väg att vinna fler röster?

Folk som bara läser Expressen m.m och precis som jag inte känner till så mycket om rennäring får en felaktig bild.
- Nu ger sig SD på samerna också precis som Herman Lundborg gjorde, kan man lätt få intrycket av. Jag tycker skolfiaskot, sjukvårdskaoset, äldremisären m.m är mycket viktigare ett supervalår.

Att huvudduk numera tillåts som en del av svensk polisuniform är hårresande och ger verkligen ”exklusiva rättigheter till en viss etnisk grupp”. Välj era strider i fortsättningen

 
Ingen bild

Gusten

9 februari 2014 19:54

Samerna har haft monopol på rennäringen sedan 1971 genom lagstiftning. Samerna är det enda folk i Sverige som har ägnat sig åt renskötsel och de har gjort det på ett bra sätt i många hundra år. Det är obegripligt att SD vill riva upp den lagen så att andra etniska grupper än samer får bedriva renskötsel. Förmodligen är ingen annan svensk intresserad,men man kan tänka sig att staten då låter arbetslösa somalier och andra blir renskötare. Det säger sig självt att SD har kommit med ett idiotiskt förslag.

 
Ingen bild

OH

9 februari 2014 20:14

Gusten skriver att Samerna har ägnat sig åt renskötsel på ett bra sätt. Har han frågat bönderna i området som ägnat sig åt sina odlingar på ett bra sätt i flera generationer vad dom tycker när stora renhjordar invaderar deras åkrar och förstör odlingarna.
I sak har Åkesson helt rätt.

 
Ingen bild

Eddy Karlsson

9 februari 2014 20:30

SD tar upp en angelägen fråga. Nämligen kan man i Sverige särbehandlas på grund av etnisk härkomst? Det uppenbara pk-svaret är nej. Det går inte - alla som är här är lika mycket svenskar och ska behandlas lika. Vän av ordning undrar då varför samerna, som är av en särskild etnisk härkomst, särbehandlas. Frågan leder till kortslutning i pk-maskinen. Jag gissar att pk-fulmedia snabbt som attan lägger locket på.
Eddy K.

 
Ingen bild

pg

9 februari 2014 21:26

Renägare är ren o skär monopolverksamhet, på skattebetalare bekostnad!
Mer bidrag utbetalas till fattig-lappar än vad de tjänar!
Lägg ner denna cirkus, rennäring har aldrig kunnat bära sina egna kostnader. Renar tillåts att beta på marker som inte ägs av fattig-lappar! Hur skulle det vara om övrig djurhantering, tänker på kor, hästar och får, skulle tillåtas ha frigående djur på allmänna vägar och andras marker?

 
Ingen bild

Argus

10 februari 2014 01:11

@Gusten: Du skriver "sedan 1971 genom lagstiftning" och om du var historisk intresserad skulle du veta att allt skit i Sverige efter 14 oktober 1969. Några datum av intresse; 1971-06-18, 1974-02-28 och 1975-02-27.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - 1 januari 2019 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards