thoralf

Direktlänk till inlägg 12 januari 2014

VINDKRAFT MÖRBYLÅNGA

Av Thoralf Alfsson - 12 januari 2014 10:15

Drivkraften bakom alla dessa vindkraftsinvesteringar är i huvudsak två saker. IPCC och dess klimatalarmism som driver politikerna till förhastade beslut om energipolitiken är en bidragande orsak. Den andra orsaken är pengar. De som investerar ser givetvis en möjlighet att tjäna pengar med hjälp av de subventioner som finns för vindkraften. Att företagen skulle bry sig så särskilt mycket om vårt klimat tror jag inte så mycket på, annat än att de kan använda sig av det i sin marknadsföring.


Om man skall tro den här artikeln i engelska The Telegraph så kommer tydligen EU börja ställa krav på att subventionerna för bland annat vindkraften avvecklas innan 2020.


 


De senaste månaderna har dessutom de som väldigt orättvist kallas för klimatskeptiker fått lite mer utrymme i pressen. Något som jag finner väldigt intressant och något som kan påverka valrörelsen i Sverige. Idag kan man läsa en artikel i Expressen som kritiserar IPCC.


Utan att veta några närmare detaljer om hur diskussion går internt i kommunledningen i Mörbylånga kommun så tror jag att man börjat dra öronen åt sig när det gäller den kritik som riktas mot Cementas planer på att sätta upp 6st vindkraftverk på Ölands södra Alvar. Den 14 januari sammanträder kommunstyrelsen och frågan är om man vågar ta ett beslut om att ge bygglov för dessa vindkraftverk.


Jag har begärt ut yttrande och beslut från Länsstyrelsen och jag kommer publicera dessa på bloggen när jag finner att något borde spridas till en större skara.


Icomos har sänt ett nytt brev till Mörbylånga kommun där man än en gång betonar allvaret i den uppkomna situationen och med skärpa understryker att kommunen kan förlora sin världsarvsstatus. Något som skulle vara minst sagt bedrövligt för Öland men även för Sverige.


Om kommunstyrelsen i Mörbylånga kommun säger ja till dessa vindkraftverk den 14 januari kommer jag ställa en skriftlig fråga i riksdagen till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth om hur Sverige följer de konventioner vi som nation skrivit under om att skydda våra världsarv från påverkan.

 

I brevet skriver Icomos bland annat följande.


”Det kommer självfallet att runt om i världen och i synnerhet i de stater som ratificerat världsarvskonventionen, att väcka uppmärksamhet – och förvåning – om Sverige nu får ett av sina femton världsarv struket från världsarvslistan.”

 

Jag är väldigt förvånad över att lokal media inte har uppmärksammat detta mer. Men det kanske inte är politiskt korrekt att delge sina läsningar uppfattningar som går emot den gängse uppfattningen i pk-samhället. I Barometern är det helt andra artiklar om vindkraften som lyfts fram.


Ölandsbladet borde ju vara väldigt intresserade av detta men det kan knappast märkas i tidningen, förutom på insändarsidorna.


När inte media vill delge sina läsare vad som pågår är det minst sagt bedrövligt. Nedan publicerar jag hela det senaste brevet från Icomos som skickats till Mörbylånga kommun och till Länsstyrelsen.


 

 


 
 
Ingen bild

Sven Dacke

12 januari 2014 10:38

Mycket snack och lite verkstad på Folk och Försvar i Sälen

Borde ha räckt med lilla konferensrummet på Rosenbad med tanke på hur liten "Krigsmakt" vi har i dag

Kan i alla fall ses "online"

http://goo.gl/ktsFtR

 
Ingen bild

Nyhetspojken

12 januari 2014 11:26

Det här är bra Thoralf. Världsarvsstatusen måste skyddas med alla stående medel. Man får inte den statusklassen utan anledning, i detta fallet ett unikt odlingslandskap, använt sedan stenåldern. Att äventyra sådana unikum borde vara straffbart.

 
Ingen bild

J B Doe

12 januari 2014 11:42

Glädjande att SDs politik nu anammas på ännu en punkt. Både Alliansen och Socialdemokraterna har äntligen fattat att Försvarets huvuduppgift ska vara att försvara Sverige, inte att ingripa i diverse kriser utomlands.

 
Ingen bild

Lotta

12 januari 2014 11:46

I gårdagens Östran har 2 representanter för Cementa och O2 fått in en insändare med överskriften: Visst går vindkraft ihop med världsarv.

 
Ingen bild

Olandstoken

12 januari 2014 13:26

Att Ölandsbladet inte skriver något om detta är märkligt då de lantbrukare jag vet är helt aviga mot vindkraft, ingen på Öland gynnas av en vindkraftspark utom de som äger marken där verken ställs.

Vindkraft och vågkraft kommer aldrig kunna ersätta kärnkraft hur än vissa inbillar sig detta, att mena på att folk ska sluta slösa på elen då den är så fruktansvärt dyr är ett helt idiotiskt påstående.

Ju mindre el vi gör av med ju dyrare kommer den bli så det är ingen konsument som kommer gynnas utan vinsten ska hamna hos elproducenterna .

Att vi ska betala för dyr el då andra länder har billig el gör att vår industri på sikt kommer försvinna utomlands precis som alla miljökrav gör att de försvinner en efter en.

Det största politiska hotet mot svenskt näringsliv borde vara miljöpartiet utan tvekan, förr var en miljöpartist någorlunda vettig men de som nu huserar är likt vänstern inte logiska kan se orsak och verkan på den politik de tvingar på svenska folket.

Hade vi inte haft de nya gröna kommunisterna i Europa så hade nog inte Asien sprungit ifrån oss på världsmarknaden.

 
Ingen bild

Thoralf A

12 januari 2014 14:02

Lotta

Har du möjlighet att scanna och mejla mig insändaren?

 
Carl Sagan, ett citat

Carl Sagan, ett citat

12 januari 2014 14:09

to bamboozle (syn: to lie, to fool, to dupe, to delude) =
att bli lurad, bli bedragen, bli förd bakom ljuset, duperas
credulous = godtrogen
- - - - - -

"One of the saddest lessons of history is this:
IF we’ve been bamboozled long enough,
we tend to reject any evidence of the bamboozle.

We’re no longer interested in finding out THE TRUTH.
The bamboozle has captured us.

It is simply too painful - to acknowledge, even to ourselves,
that we’ve been so credulous."

Carl Sagan

http://youtu.be/hLkC7ralR30

 
Ingen bild

Lotta

12 januari 2014 14:49

Thoralf

Du har mail.

 
Ingen bild

Olandstoken

12 januari 2014 15:06

Jag hörde precis Vänstern förklara krig mot SD och kalla dem alla för rasister , var det samma sak som vänsterpacket ska kalla ut sina fotsoldater i AFA .

Hur i helvete rent ut sagt kan man rösta på vänstern och prata om att alla har lika värde när kommunismen är den politiska inriktning som fortfarande avrättar oliktänkande?

 
Ingen bild

OH

12 januari 2014 16:42

Först vill jag säga att jag är ej motståndare till säker kärnkraft.
Men, kan någon säga vad är det som är så fasansfullt med några vindmöllor på Alvaret. Vilka är de besökare som ej längre skulle komma till Öland? Möllorna skulle kanske bli en attraktion. Södra Öland har väl egentligen bara Eketorp och möjligen södra udden som kan intressera besökare i någon större grad. Låt Södra Öland leva - bygg möllorna. Vilken inverkan kan möllorna få på odlingslandskapet?

 
Ingen bild

Olandstoken

12 januari 2014 16:56

@OH hur tror du man leder elen och hur mycket ingrepp tror du inte detta gör på den ömtåliga naturen vi har på Öland, kablar ska grävas ner marken ska säkras där dessa verk står samt.

En bil som kör på alvaret lämnar spår kvar i årtionden om det sker på vår eller höst.

Bygg skiten på andra platser än Öland och Gotland för som det ser ut nere på österlen är det ingen som vill ha det.

Vad ska vi för den med dessa verk till då de absolut inte kan löna sig i längden, dessa är bara ett påhitt för att tjäna pengar och få de gröna i Europa att hålla tyst.

 
Ingen bild

Thoralf A

12 januari 2014 17:11

OH

Jag har hört från personer som hyr ut stugor och stugbyägare att turister från speciellt Danmark och Tyskland allt oftare ställer frågan om det finns vindkraftverk i närheten av stugan. Om det finns vindkraftverk i närheten avstår man från att hyra, man vill slippa se vindkraftverk. De har tillräckligt av dem själva.

Det kanske låter som en skitsak men jag tror att den kommun som satsar på att bli en vindkraftsfri kommun och speciellt om den ligger vid kusten kan tjäna väldigt mycket på detta i framtida turism och när det gäller besökarnas önskemål.

 
Ingen bild

Lars Rosén SD KALMAR

12 januari 2014 17:57

IT-bubblan sprack. Nu spricker vindkraftbubblan. Historien upprepar sig. Plastcykeln i Vilhelmina sprack. Historien bara upprepar sig. Framför allt spricker sånt som klåfingriga politiker lagt sig i. Hur mycket har spruckit i Kalmar??.

 
Ingen bild

Bertil

12 januari 2014 18:00

OH : Kör man söderut på Öland möts man av ett fint kargt landskap.
Tyvärr förstörs den känslan och vyn redan nu av ett antal vindkraftverk och mindre vindkraftsparker.

För egen del kan jag tycka att ett lokalt företag som Cementa ska få bygga men eftersom det redan finns en mängd snurror på ön undrar man om det finns någon gräns. Man borde sagt nej till tidigare etableringar istället för att sprida dem över ön. Cementa påverkar redan miljön genom sina stora kalkbrott, dessa syns dock ej förran man är nära men nu vill man alltså bygga något som verkligen påverkar landskapsbilden negativt.

Att sedan O2 (vindkraftsbolaget) försöker omvända människor genom att betala ut ersättning till lokala föreningar känns väl inte helt rumsrent med tanke på att vindkraften är skattesubventionerad. En del av pengarna som används för detta är alltså skattepengar, muta någon?

 
Ingen bild

Lotta

12 januari 2014 18:36

Jag vänder mig mot användandet av uttrycket vindmölla. Vindmölla låter lite hemtrevligt och mysigt, tankarna går nästan till de öländska väderkvarnarna i mysighetsfaktor. Det heter vindkraftverk och inget annat. Dessa fula stora schabrak som inte går köra när det är vindstilla men heller inte när det blåser för mycket. Man ser oftare vindkraftverk som står stilla än de som faktiskt snurrar. Förstör inte Öland med fler av dessa.

 
Ingen bild

Morningstar

12 januari 2014 18:45

All kärnkraft måste avvecklas omedelbart. Fukushima-katastrofen långt mycket värre än vad politiker och gammelmedier medger. Med tanke på att man i Sverige i snålhetens namn sparar in på underhåll nara för att frigöra mer pengar till massinvandringen gör att man befarar det värsta även här.

http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13921014000267

 
Ingen bild

Stefan A

12 januari 2014 19:20

Nej man ska lära sig av Fukushima, inte avveckla kärnkraften, gick en utmärkt dokumentär på TV för ett tag sedan om vad som verkligen hände där, och vilka misstag man gjorde. Bl.a får man se till ironiskt nog att aldrig bli utan egen kraftförsörjning.

 
Ingen bild

OH

12 januari 2014 22:08

Det finns många åsikter om vindkraft, det är bra. Vilka belägg finns det för att det kommer att bli bilkörning höst och vår på Alvaret.Kan Ölandstoken påvisa att kabelnedgrävning på Alvaret varit skadlig. Finns det några protester mot att Mörbylånga skall gräva och spränga för VoA ledningar tvärs över Alvaret det är bara pengarna för projektet som saknas.Jag tror inte det är många på södra Öland som anser att några turisters känsla och utsikt är att föredra framför Cementas fortsatta verksamhet i Degerhamn.

 
Ingen bild

Thoralf A

12 januari 2014 22:37

OH

Cementa och O2 kan bygga dessa vindkraftverk på många andra platser i Sverige. De behöver inte vara på Öland.

 
Ingen bild

OH

13 januari 2014 06:47

Thoralf A
Som du säkert vet har Cementa vid några tillfällen haft nerläggningsdiskussioner ang. fabriken i Degerhamn.Skulle dom resonera som du och flytta produktionen till annan fabrik skulle det bli ganska folktomt söder om Mörbylånga.
Menar du att vindmöllorna skulle bli mer lönsamma på annan plats?

 
Ingen bild

Morningstar

13 januari 2014 07:01

@Stefan A. Jag litar verkligen inte ett dugg på det dom visar i tv längre. Det är bara ljug för hela slanten. Sanningen får man själv leta upp på internet.

 
Ingen bild

Thoralf A

13 januari 2014 13:36

OH

Skulle Cementa flytta produktionen skulle det inte bero på några vindkraftverk! Annan placering skulle sannolikt bli dyrare men det skulle bara röra sig om några öre/kwh

 
Ingen bild

OH

13 januari 2014 14:13

Thoralf A
Om Cementa skulle behöva dra ned på produktionen beror det nog inte på ev. uteblivna vindmöllor, det håller jag med dig om. Men om det står och väger mellan två bruk finns risken att dom väljer att satsa på det bruk där dom har befolkningen med sig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Söndag 16 dec 23:25

Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta när jag ser EON:s reklamfilmer om deras projekt Simris. Nu är jag dock ganska övertygad om att många människor tyvärr tror på dessa reklamfilmer och litar på det som sägs i filmerna. Det finns i varje fal...

Av Thoralf Alfsson - Lördag 15 dec 16:20

Jag fick igår ett mejl från en jurist med anledning av mitt blogginlägg med rubriken ”Parodi på svenskt rättsväsende”. Väldigt trevligt att även jurister läser min blogg och dessutom gör sig besväret att komma med fakta om hur praxis fung...

Av Thoralf Alfsson - Lördag 15 dec 00:02

Lyssnat en del på så kallade experter i radio och TV som kommenterat att Stefan Löfven idag bara fick 116 röster för att få bilda regering medan 200 röstade emot det och 28 avstod ifrån att rösta. Ett riktigt nederlag för Löfven. Jag förstår att han ...

Av Thoralf Alfsson - Torsdag 13 dec 20:29


        Vårt svenska rättssystem har stora brister enligt min uppfattning. I flera avseenden är det en ”produkt” av naiva vänsterintressen som inte tror på att längre straff är rätt väg att gå. Jag har verkligen väldigt svårt att för...

Av Thoralf Alfsson - Onsdag 12 dec 20:46


Den senaste veckan har vi bombarderats med domedagsprofetior angående konsekvenserna av klimatförändringarna i samband med FN:s klimattoppmöte COP24 i Katowice.   Public service har mer eller mindre dagligen försett oss med nya skrämmande förutsä...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 150 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se