thoralf

Direktlänk till inlägg 29 maj 2013

WASADAGEN I CALMAR

Av Thoralf Alfsson - 29 maj 2013 17:25

På fredag är det vad vi inom SD i Kalmar kallar för Wasa-dagen. Förra året försökte vi starta upp en tradition med ett besök vid Wasa-stenen på Stensö och ett besök vid Wasa-monumentet i stadsparken.


Förra året var inte vädret på vår sida så det blev inte vad vi tänkt oss.


I år lovar SMHI ett fint väder på fredagkvällen. Vi tänkte att vi skulle träffas på Stensö för gemensam promenad eller cykeltur ned till Wasa-stenen. Var och en tar med sig picknick och valfri dryck och ett trevligt humör. Sedan fortsätter vi till Stadsparken och för de som önskar och orkar blir det en fortsättning på någon pub på stan.


För mer info mejla thoralf.alfsson@telia.com eller ring 070-6520773 eller 070-8182742


 

 
ANNONS
 
Svensson

Svensson

29 maj 2013 17:45

Hoppas att ni får fint väder,jag har tyvärr lite långt till Kalmar.Även fast jag cyklar bra :)

http://svenssonsfunderingar.wordpress.com

 
Ingen bild

Scugnizzo

29 maj 2013 18:59

Och vad gjorde Gustav Vasa som är ärt att hylla?

 
Ingen bild

Lotta

29 maj 2013 19:53

OT/Paul Weston

http://snaphanen.dk/2013/05/28/paul-weston-its-not-racist-to-defend-your-country/

Mycket bra tycker jag

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 20:01

Wasa, var det inte inte han som slöt en falsk fred i Tiveden?
Och lät tyska knektar råna och plundra efter behag i Småland?
Varannan smålänningen slogs ihjäl och det tog 200 år innan Småland hämtade sig från denna kungliga välgärning!
Hoppas det regnar och åskar av bara helvete så Ni får en blöt tripp!

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 20:04

Det var alltså Dacke som jagade upp Wasa till Tiveden!
Hylla istället Dacke som gjorde allt för att slippa förtrycket från Wasa-knugen!

 
Ingen bild

Thoralf A

29 maj 2013 20:26

Vissa tycks behöva läsa på om Nils Dacke och hans vänner!

 
Ingen bild

Hulda mk1

29 maj 2013 20:57

Wasa och Tiveden låter inte rätt. Det är nog en missuppfattning.
Eller om "Who" inte vill förstå...
Att önska deltagarna ett veritabelt väderkaos pga. något som hände för ett antal hundra år sedan, tyder på att "Who" har andra problem av allvarlig karraktär,,,

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 20:57

Thoralf A!
Är lite förmätet att försöka vissa på plats!
Läs Alf Henriksson!
Så kan du njuta av åska o dunder på utflykten!

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 21:03

FÖRLÅT Tiveden SKALL VARA KOLMÅRDEN!
Men likförbannat fixade Vasa en katastrof för Smålands befolkning!
En återhämtning på 200 år är INTE att leka med heller att hylla en knug!

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 21:18

Och nu skall det bli ett nytt jippo i sommar med skattemedel för att någon skall legalisera sitt förhållande!
Lägg ner kyrkan och och sagokungar!
Fira istället den vanliga Svenska arbetaren som verkligen byggt upp landet!

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 21:23

http://www.alltomhistoria.se/artiklar/dackefejden-1542-43/


Dackefejden 1542-43

26 Maj 2010 8 kommentarer

Nils Dacke ledde det största bondeupproret i Nordens historia. Gustav Vasa fick ta till både list och våld för att slå ned revolten, som hade kunnat kosta honom makten.

Text: Björn Lundberg

På en liten ö i Helgasjön utanför Växjö kan man besöka ruinerna efter Kronobergs slott. Nuförtiden ser det ut som en ganska anspråkslös rest av en gammal borg, men på 1500-talet var slottet en viktig befästning och hemvist för biskoparna i Växjö stift.

Julen 1542 var en märklig helg i borgens historia. Då hade det dukats upp till fest, men i stora salens högsäte satt inte biskopen, utan den småländske upprorsmannen Nils Dacke. Så sent som i maj hade han bara varit en fattig nybyggare från gränstrakterna mot Blekinge, som tillhörde Danmark. Nu, ett halvår senare, var han i praktiken Smålands diktator.
Nere från Europa kom det brev där kungar och landsförvisade svenskar erbjöd Dacke sin hjälp om han bestämde sig för att störta Gustav Vasa från Sveriges tron. Trots julstämningen hade Dacke alltså mycket att grubbla på.
Hade börjat med mord

Allt hade börjat med ett mord. 1536 hade Dacke slagit ihjäl en av kungens fogdar och tvingats fly till skogs. Två år senare köpte han sig fri genom att betala en saftig bötessumma. Därmed tillhörde den barskrapade Nils Dacke de fattiga bönder som drabbats hårdast av Gustav Vasas politik.
Kungen i Stockholm ville göra Sverige till ett mäktigt rike, men det var folket som fick betala – i form av skattehöjningar och hårda regler för den livsviktiga handeln med Danmark.
Dessutom hade Gustav Vasa avskaffat den katolska tron till förmån för Luthers protestantiska lära. Och det var långt från alla som gillade dessa nymodigheter.
Måttet var rågat

Kring midsommar 1542 var måttet rågat. I spetsen för en bondehop angrep Dacke några av kungens fogdar söder om Kalmar och slog ihjäl dem.
I hela Småland pyrde redan missnöjet och när nyheten om denna resning spred sig slöt fler och fler upp bakom Nils Dacke. Under sommaren brann borgar och fogdehem i hela landskapet.
Gustav Vasa underskattade till en början situationen, men när han väl insåg allvaret agerade han resolut. I början av september skickade han 1 200 soldater till Småland, bland dem många tyska legoknektar – dåtidens elitförband.

Kungen, som kallade Dacke för en ”tjuv, förrädare och kättare… icke en kristen man utan värre än jude och hedning”, var fast besluten att lära smålänningarna en läxa. Om de hade mötts i öppen terräng skulle Dackes folk ha varit chanslösa mot de tyska legoknektarna. Men spejare hade i god tid förvarnat om den antågande styrkan. Upprorsmännen kunde därför i lugn och ro förbereda ett bakhåll. Längs ”Kungsleden” utanför Kisa i södra Östergötland gömde de sig. Där växte skogen tät och mörk på båda sidor av vägen.
Öronbedövande larm

När Gustav Vasas soldater kom marscherande på landsvägen hörde de plötsligt ett öronbedövande larm. Träd föll huller om buller över vägen och gjorde det omöjligt för knektarna att röra sig framåt – eller att fly bakåt.
Mitt i detta kaos ven hundratals sylvassa armborstpilar genom luften. Den stillastående styrkan på vägen blev ett enkelt byte för Dackes män, som gömde sig med sina vapen i skogen. Bakhållet vid Kisa blev ett regelrätt blodbad.

I början av november kontrollerade Dacke större delen av Småland, södra Östergötland och Öland. Gustav Vasa insåg nu att han måste försöka köpa sig tid för att undvika ett fullskaligt inbördeskrig, något som skulle kunna leda till att han förlorade makten över Sverige.
Den 8 november undertecknades därför ett avtal om vapenstillestånd utanför Linköping mellan kungen och Dacke. Där lovade upprorsledaren att lägga ner vapnen och tjäna kungen i rollen som Smålands starke man.

Från Gustav Vasas sida var det bara frågan om ett trick, ett försök att få stopp på revolten innan det var för sent. Dacke däremot verkar faktiskt ha trott att han satt någorlunda säkert när han återvände till sitt nya hem på Kronobergs slott. Han avstod i alla fall från alla erbjudanden om militärt stöd från utlandet. I stället försökte han styra Småland så gott det gick.

Dacke brukar ibland framställas som Smålands egen Che Guevara, men egentligen ville han bara att allt skulle förbli som det alltid varit. Under den korta tid han kontrollerade Småland lät han till exempel återinföra den katolska mässan i kyrkorna.
När Nils Dacke firade jul utanför Växjö satt Gustav Vasa i sitt eget slott och var redan fullt sysselsatt med att planera hur han skulle krossa sin småländske fiende.
Bröt vapenvilan

Redan i januari kände han sig säker på sin sak och bröt vapenvilan. Då tågade en ny armé – denna gång 5 000 man – mot Småland för att krossa upproret. Trots att smålänningarna inte var förberedda på ett anfall lyckades Dacke bjuda ett hårdnackat motstånd.
Utanför Målilla hejdades kungens styrkor, men i striderna som följde sårades Dacke svårt.
Utan sin ledare fick upprorsmännen problem. By efter by intogs av kungens styrkor. Dacke tillfrisknade visserligen och försökte göra comeback kring midsommar, men Gustav Vasas trupper hade redan fått fotfäste i Småland.

Nils Dackes dagar var nu räknade. I slutet av juli dödades han, alldeles i närheten av sitt gamla hem vid gränsen till Blekinge.
Gustav Vasa konstaterade belåtet att ”Dacken haver fått sin lön”, men var ändå inte nöjd. För att avskräcka framtida uppror fördes Dackes kropp till galgbacken i Kalmar, där den styckades.Hans avhuggna huvud förseddes med en kopparkrona och sattes på en påle.
Det största bondeupproret i Nordens historia hade slagits ner.

Publicerad i Allt om Historia 7/2009

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 21:26

Nu hoppas jag på att det blir snö o hagel, åska o skyfall på Thoralf:s hyllning till en tyrann!

 
Ingen bild

UncleBob

29 maj 2013 21:30

Det låter som ett jättetrevligt arrangemang. Vår familj skulle garanterat komma om vi bott lite närmare. Hoppas som sagt att ni får fint väder. Det skall bli intressant att se lite bilder från utflykten och en artikel om evenemanget.

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 21:37

Bevara monarkin och kyrkan!
Stoppa dom i formalin!

 
Ingen bild

Hulda mk1

29 maj 2013 21:42

Who...
Hylla aldrig Che Guevara. En mördare som gjorde mycket ont under sitt liv. Tyvärr hyllas han än idag av okunniga Vänsteranhängare...

Visst har det förekomit mycket ont i Sverige, så som i alla andra länders historia.
Det kan vi inte ändra på, vi kan bara se till att det inte upprepas,så att våra efterlevande drabbas.
Därför sitter vi många framför våra datorer, kommenterar där vi kan och skriver insändare mm. Allt för att förhindra ett framtida Sverige där folkgrupper strider mot varandra.
Allt för att stoppa en främmande religion och kultur att få fotfäste i vårt demokratiska land.
Välkommen att delta i den kampen.

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 21:48

"Hulda mk1 Onsdag 29 maj 21:42"
Men varför då hylla någon som missbrukat och plundrat?

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 21:57

Hulda mk1 Onsdag 29 maj 21:42

200 hundra efter plundring är en LÅNG tid, även för fattiga i Småland!

Försöker Du att att göra detta övergrepp på en fristående befolkning till något heroisk‎T?

 
Ingen bild

Hulda mk1

29 maj 2013 22:22

Who...
Men snälla... Vi kan inte vrida tiden tillbaka, utan får acceptera det som har hänt.
Det som blev resultatet av allt detta du (och säkert många andra) inte uppskattar, blev trots allt bra. Ett fritt och demokratiskt land.
Fast nu sakta lite mindre demokratiskt, viket med kraft debatteras och kritiseras här.
Lägg din kraft på att tillsammans med oss, slåss för demokrati och jämställdhet i Sverige. Jag är väldigt säker på att de som drabbades av konflikten i bla. Småland tittar ned från himlen och stöttar oss i den kampen...

 
Ingen bild

Favorit i repris

29 maj 2013 22:23

Brandos gillar mångfald.
http://www.youtube.com/watch?v=mzm4osyyXi4

Sverigedemokrater är dock inte välkomna.
Bojkott möget om ni inte redan gör det!

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 22:34

Jag röstar på SD, men vill inte att SD firar eller hyllar några mänskliga övergrepp på Sverige:s befolkning!
Lägg ner monarkin och kyrkan!
Varför skall religiösa samfund få skattemedel? Se http://www.sst.a.se/bidrag/utbetaladebidrag/utbetaldastatsbidrag2012.4.15272bfd13b817fbae16305.html
Varför skall SD hylla sagofigurer som monarkin?
SD behövs som jämvikt mellan de rödgrönröda och alliansen!!
Men inte en enda skattekrona till monarkin eller kyrkan/religionen!

 
Ingen bild

Who

29 maj 2013 22:36

Och Nu till Thoralf!
Vill Du fortfarande hylla Vasa?
Men då, ge en förklaring till varför?

 
Ingen bild

OH

29 maj 2013 22:53

Brandos är ett i tiden passande namn för extremvänsterns gatupöbel.Nu skall vi fira Gustav Vasa och hålla fast vid Kristna värderingar och våran Kung.
Svenska Kyrkan däremot synes ha blivit börs och egendomsförvaltare

 
Ingen bild

Thoralf A

29 maj 2013 22:59

Who
Jag skulle rekommendera dig att läsa Vollmar Sylvanders böcker om Kalmars stad och slotts historia så skulle din bild av både Gustav Vasa och Nils Dacke säkert förändras. Nils Dacke var inget föredöme!

På 1500-talet var det en helt annan tid. Du glömmer dessutom att Gustav Vasa även hade ärkefienden, dansken att handskas med. Vilket han gjorde med den äran.

 
Ingen bild

Stridhsson

29 maj 2013 23:17

Nu är det dags igen! Inslag angående försvarsberedningen i Rapport,29/5, vad samtliga partier tycker, utom förstås SD.
Deras logga var inte ens med. Tycker partiledningen borde protestera och leva rövare.

 
Lassekolja

Lassekolja

29 maj 2013 23:19

Gud bevare Konungen, vår kristna Kyrka och SD!!!
Därefter kan Du väl trösta Who!?
TACK Herre!!!

http://www.status.st

 
Ingen bild

Fale Hin Unge

30 maj 2013 17:53


STENEN TALAR SITT TYDLIGA SPRÅK !

 
Ingen bild

Thomas

2 juni 2013 19:39

Varför införa en särskild dag till minne av Gustav Wasa, när vi redan har nationaldagen?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thoralf Alfsson - Tisdag 1 jan 10:34


På årets första dag blir detta blogginlägg det sista på bloggplatsen. Från och med idag finns bloggen enbart på Wordpress.   https://thoralfsblogg.com/   Jag har skrivit exakt 3 000 blogginlägg och fått drygt 108 300 kommentarer sedan det för...

Av Thoralf Alfsson - 31 december 2018 10:53

När jag går igenom alla blogginlägg som jag skrivit under 2018 blir jag faktiskt både upprörd och deprimerad. Jag blir även förbannad och undrar vad som hänt med SD och vad det blivit för ett parti, om jag utesluts för vad jag skrivit på min blogg, h...

Av Thoralf Alfsson - 30 december 2018 12:36

När jag idag funderade på om jag skulle skriva en liten nyårskrönika med länkar till ett intressant blogginlägg för varje månad under 2018 så hittade jag ett blogginlägg jag skrev i samband med Jimmie Åkessons besök i Kalmar under mars månad. Jimmie ...

Av Thoralf Alfsson - 29 december 2018 21:33


Då är jag hemma igen efter en rundtur till mina barn och barnbarn under några dagar. Hockey igår kväll i Linköping. Bra match med lite nerv i slutet då LHC straffade Färjestad med 5-4.   Idag släpps de ”svenska” terroristerna efter at...

Av Thoralf Alfsson - 28 december 2018 09:39

”De egentliga skälen till att Alfsson uteslöts är, enligt den övergripande information vi fått ta del av i ärendet, att han vid upprepade tillfällen de senaste åren agerat på ett sätt som allvarlig skadat partiets anseende, att han gett uttryck...

Presentation


Thoralf Alfsson
fd. Sverigedemokrat, Kalmar

Riksdagsledamot 2010-2014.
Kommunfullmäktige 2006- Kommunstyrelsen 2014-2018
Regionfullmäktige 2018-

Kontaktinfo 072-5179099, thoralf.alfsson@telia.com

Vill du stödja bloggen Swish till 072-5179099

Fråga mig

1 159 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7
8
9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Gästbok

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ thoralf med Blogkeen
Följ thoralf med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se